ColumnColumn

Twee columnisten schrijven regelmatig een column voor SeniorPlaza.nl:

Tele2

Studentaanhuis.nl


 

Phishing

Phishing is een veelvoorkomende variant van oplichterij die zich op het internet voordoet. Jaarlijks vallen vele ouderen ten prooi aan de zogeheten ‘phishing e-mails’. Hierbij krijgt de ontvanger een mail toegestuurd met een urgent verzoek. Soms kan het erg lastig zijn om een phishing mail met het blote oog te spotten, omdat de oplichters zich regelmatig voordoen als een autoriteit. Denk aan uw bank of uw internetprovider.
Vaak wordt er gevraagd om uw persoonlijke gegevens op te geven, of om op een link te klikken, die u doorverwijst naar een website die als twee druppels water op die van uw bank of internet provider lijkt. Dit is echter niets meer dan een truc om uw vertrouwen te winnen en misbruik te kunnen maken van uw persoonlijke informatie. Mede hierom kan het erg lastig zijn om een fraudeur te ontmaskeren.

Intentie
Een phishing mail is in eerste instantie te ontdekken door goed te kijken naar de ware intentie achter het bericht. De fraudeur is er op uit om zoveel mogelijk informatie van de ontvanger te ontvreemden, zoals een naam, adres en bankgegevens.

Een voorbeeld van een echte Phishing e-mail:
Geachte zonnet.nl E-mail eigenaar,
Dit bericht is afkomstig van zonnet.nl messaging centrum voor alle zonnet.nl e-mail eigenaars. We zijn op dit moment de verbetering van onze databank en e-mail Center. Wij zijn het verwijderen van alle niet-gebruikte Gatech xonnet.nl e-mail het creëeren van meer ruimte voor nieuwe. Om te voorkomen dat uw account vanaf het sluiten moet u deze bij te houden beneden, zodat we weten dat het een van de huidige account gebruikt.

Bevestig uw e-mailadres hieronder in
Email Gebruikersnaam: ……….@…..
E-mail Wachtwoord: …………….
Geboortedatum: ……………..
Land of gebied: ……….
Neem contact op met de beheerder van de server info hieronder:
Email: webmaster-temple.edu@live.com

Waarschuwing! E-mail eigenaar die weigert te updaten zijn of haar E-mail, binnen zeven dagen na ontvangst van deze waarschuwing zal verliezen zijn of haar E-mail permanent.

Bedankt,
zonnet.nl
zonnet.nl BETA


Tips
De beste manier om u te wapenen tegen phishing e-mails is door een kritische houding aan te nemen ten opzichte van de mails die u ontvangt. Hierbij moet u met name letten op:
● Het onderwerp: vaak bevat een phishing mail een urgente titel, met een onderwerp waarvan u niet eerder op de hoogte bent gesteld. Dit is de eerste aanwijzing dat de afzender een fraudeur kan zijn.
● De aanhef: vaak hebben phishing e-mails een algemene aanhef, zoals ‘geachte heer/mevrouw’ of ‘beste eigenaar van ..’. Als u daadwerkelijk een urgente mail zou krijgen van een bank of internetprovider, zou het dan niet een stuk logischer zijn als ze u persoonlijk zouden adresseren?
● Grove spelfouten in de e-mail: Een phishing e-mail kan soms slordig zijn geschreven, of één-op-één zijn overgenomen uit een andere taal. Mocht u dit soort onlogische taalfouten tegenkomen, dan kunt u er vanuit gaan dat dit niet uw bank of internetprovider betreft.
● Het e-mailadres van de afzender: meestal verraadt het e-mailadres onmiddelijk dat u te maken hebt met een phishing e-mail. Vaak is het e-mailadres rommelig en onduidelijk, of is het een gratis e-mailadres van Hotmail of Gmail. Echte instanties mailen altijd vanuit hun eigen naam.
● Logica: wanneer u een e-mail ontvangt met een urgent verzoek, dient u bij uzelf af te vragen: “is het logisch dat mijn bank of internet providers mij per mail benadert voor deze kwestie?”.

Phishing mails kunnen op zeer creatieve wijze onder uw aandacht worden gebracht. Houd dan ook te allen tijde een kritische blik jegens e-mails die ‘out of the blue’ een groot beroep op u doen. Meer informatie en tips omtrent veilig internetten kunt u vinden op de ‘Veilig internetten’ pagina van Tele2.


 

Ouderen zuiniger op smartphone

Onder alle Nederlandse smartphonegebruikers zijn het de 60 plussers die het minst vaak schade hebben gehad aan hun smartphone, blijkt uit recent onderzoek. Onder de ondervraagden van alle leeftijdscategorieën gaf ruim 37 procent aan wel eens schade te hebben gehad aan de smartphone. Bij 60-plussers was dit percentage slechts ruim 9,7 procent terwijl jongeren wel zes keer zo vaak schade meldden.

Voorkeur
Ouderen geven duidelijk de voorkeur aan een aantal smartphonemerken. Zo blijkt uit het onderzoek dat naarmate de leeftijd stijgt, de smartphonegebruiker minder vaak in het bezit is van een iPhone maar juist vaker van een HTC, Nokia, LG of Huawei toestel.

Tablets
Opvallend is de verdeling van tabletgebruikers onder de verschillende leeftijdscategorieën. Hoe ouder, hoe vaker men in het bezit is van een tablet. Bijna 63 procent van de mannen gaf aan in het bezit te zijn van een tablet ten opzichte van 57 procent van de vrouwen. Het aandeel tabletbezitters loopt trapsgewijs op naarmate de bezitter ouder is. Zo gaf ruim 72 procent van de ondervraagde 60 plussers aan een tablet te bezitten terwijl ‘slechts’ 44 procent van de jongeren tussen de 16 en 20 jaar dit aangaf.


iPhones vaker beschadigd
In het onderzoek is de Apple-gebruiker vergeleken met de Samsung-gebruiker en blijkt dat iPhones vaker beschadigd raken dan Samsung toestellen. Meest opvallend is dat iPhone-gebruikers aangaven veel vaker een verbrijzeld scherm te hebben dan Samsung-gebruikers: maar liefst 37 procent ten opzichte van 28 procent. Gaan Apple fans ruiger met hun toestel om, gebruiken ze minder vaak een smartphonehoesje of zijn ze gewoon onhandiger?

Hoe jonger, hoe vaker schade
In het onderzoek van Smartphonehoesjes.nl onder de Nederlandse smartphonegebruiker is duidelijk te zien dat het aantal schadegevallen drastisch toeneemt naarmate de eigenaar van het toestel jonger is. Waar slechts 9,7 procent van de 60 plussers aangaf schade te hebben gehad, steeg dit percentage tot over de 60 procent onder smartphonebezitters van 16 tot 20 jaar oud.

Gebruikers met schade blijken meestal last te hebben van barsten en krassen die veroorzaakt worden door het laten vallen van de smartphone. Tevens gaf bijna een derde aan een verbrijzeld scherm te hebben gehad en ruim 15 procent gaf aan waterschade te hebben gehad.


 

Opruimen, je kunt het echt

Opruimen kun je leren. Stapels papier op tafel, bureau of aanrecht, bergen schoenen in de gang, een uitpuilende boekenkast. Herkenbaar? Rommel die steeds erger wordt in plaats van slinkt. Heel af en toe ruim je wat op. Maar echt opschieten doet het niet.

Hoarding, extreme verzamelwoede, kan ernstige vormen aannemen. Vanaf 2013 is het zelfs een nieuwe diagnose is in het handboek met erkende psychiatrische aandoeningen. Er is sprake van een probleem als je in je dagelijks doen en laten wordt gehinderd door de rommel. Gelukkig kun je met een paar handige tips voorkomen dat het uit de hand loopt! Een opgeruimd huis geeft je tijdswinst en energie. Begin vandaag nog met opruimen.

Waar moet je beginnen?
Begin met het weggooien van:
1. alle troep uit rommellaatjes;
2. bonnetjes van spullen die je niet meer hebt of al oud zijn;
3. knipsels en knutsels;
4. kapotte spullen; ook die computer als computerreparatie niet meer mogelijk is;
5. gelezen tijdschriften en boeken;
6. schoenen en kleding die je langer dan 1 ½ jaar niet gedragen hebt;
7. dingen die je voor je kinderen bewaart; ze vinden het leuk om hun eigen spullen te kopen;
8. het telefoonboek en de Goudengids; zoek de informatie gewoon online;
9. kampeerspullen* als je je hebt voorgenomen niet meer te gaan kamperen;
*vul hier in wat op jou van toepassing is;
10. verjaardags-, kerst- en ansichtkaarten.

Met weggooien bedoelen we dat het echt uit je huis verdwijnt. Bewaar dus geen spullen om er later nog iemand blij mee te maken. Breng de bruikbare spullen gewoon naar de kringloopwinkel. Het liefst vandaag nog. Of morgen als je het vandaag te druk hebt met opruimen.

Computer opruimen
In de loop van de tijd vult niet alleen je huis zich met troep, ook je computer verzamelt van alles. Waardoor hij steeds trager wordt. Regelmatig de computer opschonen is geen overbodige luxe. Hier een paar handelingen die je zelf kunt doen:
• Verwijder alle programma’s die je niet meer gebruikt;
• Wis de browsergeschiedenis;
• Zet de harde schijf niet bomvol documenten maar verplaats deze naar een cloud;
• Verwijder onnodige programma’s uit het opstartmenu.

Is je computer nog steeds traag? Vraag dan hulp, er zijn genoeg bedrijven die voor een redelijk bedrag pc hulp bieden.

Wat wel bewaren?
Hanteer deze criteria om te bepalen wat je wel kunt bewaren:
• je gebruikt het voorwerp regelmatig;
• het maakt je leven makkelijker of aangenamer;
• het onderhoud kost weinig tijd en energie;
• het is onvervangbaar.

Nog een ultieme opruimtip tot slot. Maak een foto van het voorwerp waarvan je moeilijk kunt scheiden. Bijvoorbeeld die leuke knutsel van je (klein-)kind in groep 1. Stel je voor: alle knutsels in één fotoboekje!


 

Vijf tips voor het gebruik van nieuwe technologie

Moderne technologie ontwikkelt zich tegenwoordig sneller dan ooit. Eerst was daar de smartphone, korte tijd later volgde de tablet. Er komen steeds meer verschillende smartphones en tablets op de markt en ze worden bovendien steeds mooier en beter. Maar wat kun je nu eigenlijk precies met een smartphone of tablet? Hieronder vind je vijf handige tips.

1. Het einde van de ingewikkelde computer
De ingewikkelde computer is verleden tijd. Vervang hem door een tablet. Tablets zijn zo gemaakt dat zij door iedereen gemakkelijk gebruikt kunnen worden. Je hoeft nauwelijks programma’s te installeren of continu de instellingen aan te passen. Ook het aansluiten van allerlei kabels en de vervelende virussen behoren met een tablet tot het verleden. Bovendien zijn computers tegenwoordig ongeveer even duur als tablets. Waarom zou je dan nog een ingewikkelde computer kopen als je ook voor zo’n handige tablet kunt kiezen? Je hoeft het apparaat maar één keer in te stellen en daarna kun je direct aan de slag!

 

2. Spelletjes spelen vanaf de luie stoel
Vervang de ouderwetse puzzelboekjes door een smartphone of tablet. Rummikub, Scrabble, Patience of Sudoku spelen met de kinderen of kleinkinderen vanaf de luie stoel? Met een tablet of een smartphone is dit geen enkel probleem. Via een gebruiksvriendelijke online bibliotheek kies je gemakkelijk een spelletje uit en zet je deze vervolgens simpel en vaak gratis over op je smartphone of tablet. Veel spelletjes zijn bovendien gratis! Als je vervolgens ook nog een account aanmaakt, kun je zonder gedoe online tegen anderen spelen.
Als je een draadloze internetverbinding hebt ben je niet meer gebonden aan de vaste plek in huis waar de computer staat. Je kunt je smartphone of tablet dan overal mee naartoe nemen. Op de luie stoel, vanuit bed of gewoon gezellig op de bank. Een online spelletje spelen was nog nooit zo eenvoudig.

3. Gemakkelijk contact houden met familie, vrienden en kennissen
Met een tablet of smartphone ben je gemakkelijk bereikbaar voor al je bekenden. Brieven schrijven is toch echt iets van vroeger. Er zijn vandaag de dag genoeg mogelijkheden om familie, vrienden of kennissen eenvoudig en snel te bereiken. Met een tablet heb je de volgende mogelijkheden:
• een bericht via Facebook sturen
• een e-mail sturen
• (video-)chat via Skype

Met een smartphone kun je daarnaast natuurlijk ook gewoon bellen en daarnaast berichten sturen via SMS.
Het enige wat je nodig hebt om contact te onderhouden, is het telefoonnummer of het e-mailadres van de bekende. Als je een Facebook bericht wilt sturen, heb je zelf ook een Facebook account nodig. Heeft je buurman, beste vriend of (klein)kind ook een smartphone of een tablet? Dan komt het antwoord vaak bijzonder snel!

4. Overal mee naartoe
Met een smartphone of tablet vermaak jezelf ook buitenshuis. Een groot voordeel van de apparaten is dat je ze gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Zo kun je zonder moeite je vakantiefoto’s laten zien op een verjaardag, of lekker een digitaal boek lezen in de trein. Ook op de camping ben je altijd bereikbaar en zorgt een tablet of smartphone voor voldoende vermaak.

Let wel op dat je buitenshuis een abonnement of een prepaid tegoed nodig hebt om te internetten. Een andere mogelijkheid is om in te loggen op een openbare draadloze internetverbinding. Zorg ook voor een smartphonehoesje of een tablethoes zodat je smartphone of tablet goed is beschermd tegen schade. Voor elk type toestel zijn geschikte hoesjes beschikbaar, met precies de juiste pasvorm. Kies daarom altijd het juiste hoesje voor uw apparaat. Hebt u bijvoorbeeld een iPhone 4S, koop dan een iPhone 4S case, zodat het toestel, zowel binnen- als buitenshuis, optimaal beschermd is.

5. Zeg dure abonnementen op
Binnenshuis is een smartphone of tablet niet allen handig voor het spelen van spelletjes en contact met bekenden, maar komt het apparaat van pas voor nog veel meer doeleinden. Zo kun je ’s ochtends je favoriete radiozender beluisteren en tegelijkertijd online het laatste nieuws in de krant lezen. Je hebt geen dus aparte radio meer nodig én je kunt je dure abonnement op de krant opzeggen.

Wil je even kijken wat er vanavond op televisie is? Zet via de online bibliotheek éénmalig de televisiegids op je smartphone of tablet en voortaan kun je altijd gemakkelijk zien wat er op televisie komt. Dat is weer een abonnement minder.
Ook als je een kookliefhebber bent, kun je je goed vermaken met je smartphone of tablet. Weet je nog niet wat je vanavond wilt eten? Zoek online een lekker recept op en sla dit op in je digitale kookboek!

Smartphone of tablet?
Het grote verschil tussen een smartphone en een tablet is de functie van het apparaat. Een smartphone is een telefoon waarmee je dus kunt bellen en sms’en. Een tablet lijkt meer op een computer, bellen kan hiermee dus niet. Wil je met het apparaat kunnen bellen, kies dan voor een smartphone. Hoef je er niet zo nodig mee te bellen, heb je liever een groter scherm en wil je het apparaat vooral binnenshuis gebruiken? Dan is een tablet de juiste keuze.


 

Mijn computer werkt niet, wat nu?!

Je computer werkt niet of is zo traag dat je er niet mee kunt werken, wat nu? Documenten, muziek, films, foto’s en afspraken, alles staat erop. De computer, een fantastisch apparaat, maar als het niet werkt weet je je geen raad. Op kantoor bel je dan bijvoorbeeld gewoon een helpdesk, maar wat kun je er thuis aan doen?

 

Opschonen
Een trage computer is een probleem dat zich regelmatig voordoet. Het werkgeheugen en de processor zijn bepalend voor de snelheid van een computer is. Daarnaast wordt traagheid ook veroorzaakt doordat we veel opslaan en verzamelen in de loop van de tijd en dit vervolgens nooit opruimen. Het is niet te voorkomen dat een computer met de jaren trager wordt, een nieuwe computer is simpelweg altijd sneller dan één die al een jaar in gebruik is. Maar je kunt grote vertragingen wel voorkomen. Let daarom in elk geval op de software die je installeert, kijk daarbij goed dat onnodige zaken niet mee-geïnstalleerd worden. De computer opschonen is af en toe ook een absolute must.

Langzaam
En wat kun je dan als je computer al heel erg langzaam is? Als je zoekt in Google, vind je diverse handige artikelen boordevol tips. Door die tips in de praktijk de brengen kun je al behoorlijk ver komen. Helaas is komt het vaak voor dat je daar geen tijd voor hebt of zijn uiteindelijk de artikelen niet voor iedereen te begrijpen. In zulke gevallen zijn er altijd bedrijven die kunnen helpen bij computer problemen.

Crash
Vele malen frustrerender dan een trage computer is er één die het helemaal niet meer doet. Dat het apparaat dan snel gemaakt moet worden is een feit, er kunnen dan zoveel dingen aan de hand zijn. Of je computer is compleet vastgelopen, bevat virussen, terugkerende foutmeldingen, blauwe schermen of start gewoon helemaal niet meer op. Lastig hieraan is dat geen enkel probleem hetzelfde is, het is dan ook een stuk complexer om het dan zelf te verhelpen. Zorg in ieder geval dat je reglematig een back-up maakt van alle belangrijke bestanden op een externe harde schijf of in een cloud, zo blijft je waardevolste bezit in ieder geval intact bij een mogelijke crash.

Blijf rustig, wat er ook gebeurd
Een belangrijke tip, blijf rustig, iets wat veel mensen vergeten te doen. Doe geen overhaastte domme dingen zoals het meermaals aan- en uitzetten van de computer. Problemen kunnen hierdoor verergeren en maakt het nog lastiger om gegevens te redden. Het is slimmer de computer uit te zetten en contact op te nemen met een expert; zij weten precies hoe te handelen.

Checks
Het is altijd slim om een aantal simpele checks te doen voordat je de hulp inschakelt van een expert, je wilt natuurlijk ook niet voor paal staan als ze langs komen.

Check daarom:
• niet alleen of de pc aanstaat maar ook randapparatuur als de monitor en router
• of alle kabels juist zijn aangesloten: voedingen, monitor, toetsenbord en muis

Werkt de computer nog steeds niet na alle checks? Roep dan professionele hulp in. Het hoeft niet duur te zijn en scheelt een hoop tijd en stress.


 

Gaat u akkoord met het gebruik van cookies?

Per 1 januari 2013 strengere controle op de cookiewetgeving

U bent aan het surfen op het internet, de homepage wordt geopend en dan ineens… verrassing er verschijnt een waarschuwingstekst in beeld. Gaat u akkoord met het gebruik van cookies? Maar wat zijn cookies nu precies, zijn ze gevaarlijk en hoe komt u er vanaf? Wat betekent deze waarschuwing? En: waarom zien we deze steeds vaker terug?

Steeds meer websites voeren een nieuw beleid op het gebied van cookies. De laatste tijd waarschuwen zij bezoekers van de website voor het gebruik van cookies en vragen u of dit is toegestaan? Dit heeft alles te maken met nieuwe Europese wetgeving, de Nederlandse overheid zal vanaf 1 januari 2013 actief controleren of de Europese wetgeving omtrent cookies wordt nageleefd.

Wat zijn cookies?
Wanneer u een website bezoekt kan deze een bestandje op de harde schijf van uw computer plaatsen. Dat is dus een cookie. Dankzij deze cookies kan een website onthouden welke bezoeker u bent. In de meeste gevallen is dit erg handig. Een goed voorbeeld hiervan is een site waar u in moet loggen. Na dat u heeft ingelogd klikt u door naar een andere pagina. Door de plaatsing van cookies is het niet nodig om op die pagina opnieuw in te loggen. Hetzelfde geldt wanneer u in een webshop een winkelwagentje vult, de site kan dankzij een cookie onthouden wat hierin zit.

 

Zijn cookies gevaarlijk?
Cookies zijn niet gevaarlijk. Ze beschadigen niets, verwijderen geen gegevens en veroorzaken ook geen virussen. Anderszijds kunnen cookies wel uw privacy in het gedrang brengen. Ze kunnen persoonlijke informatie bevatten over uw wachtwoorden en internetgedrag.

Adverteerdes op internet hebben meestal het doel om reclame zo gericht en persoonlijk te maken. Informatie over internetters is een bloeiende bedrijfstak die steeds groter wordt. Gelukkig heeft u zelf in de hand in welke mate gegevens over u kan worden verhandeld. U kunt namelijk zelf cookies weigeren en verwijderen van uw computer.

Tijdelijk of blijvend
Er zijn cookies die wanneer u de internetbrowser sluit direct verwijderd worden. Andere kunnen jaren op de computer blijven staan als u deze niet verwijdert. Een voorbeeld hiervan is de keuze voor ‘wachtwoord onthouden’. Dankzij de cookies kan een website uw wachtwoord onthouden. Webshops gebruiken vaak ook blijvende cookies. Zo kan de shop bij uw volgende bezoek suggesties doen voor artikelen. Blijvende cookies zijn meer omstreden wat betreft privacy.

Indirecte cookies
Het is ook mogelijk dat websites anderen cookies laten plaatsen op uw pc. Een voorbeeld zijn cookies van advertenties op de website. Als u daarna een andere site bezoekt waar een adverteerder ook cookies mag plaatsen, weten zij dat u beide sites heeft bezocht. Zo kunnen ook zij uw internetgedrag volgen. Om deze reden worden deze cookies ook wel tracking cookies genoemd. Dit kan zeer nuttig voor u zijn, zo worden niet steeds dezelfde advertenties getoond wanneer u aan het internetten bent.

Inbreuk op uw privacy
Bedrijven kunnen via tracking cookies ongemerkt informatie over u verzamelen. Terecht kunt u dit zien als schending van uw privacy. De Europese Unie heeft vanwege deze kwestie een richtlijn opgesteld. De richtlijn houdt in dat iedere website aan moet geven:
• wat cookies zijn
• waarvoor deze gebruikt worden
• hoe u het gebruik kunt weigeren

De nieuwe cookiewet is sinds juni 2012 van kracht, vanaf januari 2013 is de controle hierop actief. De waarschuwingsschermen met meldingen over cookies gaat u dus steeds vaker tegen gaan komen. In de meeste gevallen is het zo dat wanneer u de cookies weigert, u de website niet of beperkt kunt gebruiken. Staat u cookies wel toe , hoe beschermt u dan uw privacy?

Cookies weigeren
Het is altijd mogelijk om ervoor te kiezen dat u alle cookies weigert, maar veel websites functioneren dan niet meer. Winkelwagentjes e.d. kunnen niet zonder cookies, om deze reden is het handig om cookies selectief te weigeren. U bent in staat dit zelf in de browser aan te passen. Simpeler is het alle cookies geregeld van uw computer te verwijderen.

Cookies verwijderen
Door het opruimen van de cookies kunt u uw computer sneller maken en beschermt u uw privacy. Als u veel achter het internet zit dan is de kans aanwezig dat er al duizenden cookies op de computer staan! Een kanttekening, bedenkt u zich wel dat u na het computer opschonen op sommige pagina’s opnieuw in zal moeten loggen, of dat u opnieuw gegevens moet opslaan.

Verwijderen in zes stappen

Internet Explorer
1. Klik op ‘Extra’ rechts bovenin. Geen ‘Extra’? Klik dan eerst op de ALT-knop.
2. Klik vervolgens op ‘Internetopties’.
3. Kies het tabblad ‘Algemeen’.
4. Klik bij Browsegeschiedenis op ‘Verwijderen’.
5. Vink in ieder geval ‘Cookies’ aan.
6. Klik op ‘Verwijderen’.
Firefox
1. Klik op ‘Extra’ links bovenin. Geen ‘Extra’? Klik dan op het rode blokje links bovenin.
2. Klik vervolgens op ‘Opties’.
3. Kies bij tabblad ‘Privacy’ voor ‘Uw recente geschiedenis wissen’.
4. Vink ‘Alles’ aan als tijdsperiode.
5. Onder details vinkt u in ieder geval ‘Cookies’ aan.
6. Klik op ‘Nu wissen’.

Tip: Om cookies en geschiedenis snel te verwijderen in iedere browser kun t u de sneltoets CTRL + SHIFT + DEL gebruiken.

Houd de controle
Zelf aan de slag gaan om cookies te verwijderen kan, of u schakelt hiervoor computerhulp in. Hierbij kunt u zich laten adviseren over het weigeren en selectief weigeren van cookies. Hoe dan ook: de nieuwe cookiewetgeving is er niet voor niets. Informatie over uw internetgedrag is zeer waardevol. Houd dus zelf controle over wat er zich op uw computer afspeelt. Zo is uw privacy beschermt, óók op sites die cookies plaatsen.


Howdy,
Buy Premium Version to add more powerful tools to this place. https://wpclever.net/downloads/wp-admin-smart-search
X

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten