12. Muziek: popartiesten en festivals – jaren 80Festivals

In de jaren 70 en 80 werden muziekfestivals populair. Tot de bekendste uit de jaren 80 hoorden de volgende muziekfestivals.

Paaspop

Paaspop werd voor het eerst in 1974 georganiseerd in Schijndel. Toen nog in bescheiden vorm, maar inmiddels erg gegroeid. De primeur was in het toenmalig gemeenschapshuis D’n Herd. Al snel verkaste het festival naar manege De Molenheide, waar het vijftien jaar plaatsvond. Paaspop, dat de naam heeft de opener van het festivalseizoen te zijn, trekt vanaf dan elk jaar meer dan 15.000 bezoekers, verspreid over tien podia. In 2011 werd het festival uitgebreid naar 3 dagen.

Pinkpop

Pinkpop is Nederlands oudste en bekendste popfestival en het langslopende jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Op pinkstermaandag 18 mei 1970 vond het festival voor het eerst plaats, in Geleen. De naam ‘Pinkpop’ komt uiteraard van ‘Pop met Pinksteren’ Het festival duurde in het begin een dag, maar groeide uit tot een meerdaags festijn in Geleen, Baarlo (eenmalig) en later Landgraaf. Jan Smeets organiseerde in 1970 het eerste Pinkpop-festival. Hij werd directeur van Buro Pinkpop, de organisator van het festival. Bij het 30-jarig jubileum van Pinkpop kreeg Smeets een Koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor al zijn inspanningen als festivalpionier. Hij noemde het zel ‘Een uit de hand gelopen hobby.’ Pinkpop zit in zijn bloed, het is zijn leven.

Toen het meerdaags werd kon men overnachten in zogenaamde sleep-ins. In 1976 kwam de eerste festivalcamping. Zes keer op rij was het evenement uitverkocht met 50.000 bezoekers. Toen kregen de popfestivals in 1982 serieuze concurrentie van de stadionconcerten. Ook Pinkpop kreeg het moeilijk met als dieptepunt 1985, maar in 1986 kwam er een samenwerkingsverband met Mojo Concerts, op concertgebied de marktleider in Nederland. De productie bleef in handen van de oorspronkelijke organisatie, Buro Pinkpop. De samenwerking wierp vruchten af, want de editie van 1986 was weer volledig uitverkocht.

Bospop

Bospop is een pop- en rockfestival dat sinds 1980 in Weert plaatsvond. Wat begon als klein regionaal festival met beginnende bands werd een groot festival met internationale faam. Grote namen, zoals Sting, Santana, Deep Purple, Simple Minds en Toto hebben er op het podium gestaan. Ondanks het groeiende aantal bezoekers weet Bospop de gezellige, intieme sfeer te behouden.

Parkpop

Parkpop, een muziekfestival in Den Haag, startte in 1981 met één podium en 15.000 bezoekers. Het vindt elk jaar op de laatste zondag van juni plaats. Inmiddels is het een festival met internationale uitstraling, drie podia en zo’n 200.000 bezoekers. Door de jaren heen zijn er ook andere activiteiten omheen georganiseerd, zoals een Parkpop voor kinderen en Night at the Park op de avond vóór Parkpop in het Zuiderpark.

punkers parkpop
1981, een groepje punkers tijdens Parkpop. Foto: Nationaal Archief.

Palmpop

Palmpop is in 1980 begonnen met drie bands in café De Drie Weeren in West-Friesland. Het groeide uit tot een jaarlijks festival waar regionale bands samen met landelijk bekende bands op het podium staan. Veel bands, die aan het begin van hun carrière stonden, kregen bij Palmpop de kans om zich in de kijker te spelen. Bands die optraden zijn onder andere The Nits, De Dijk, Osdorp Posse en Van Dik Hout. Palmpop heeft elk jaar een gevarieerde aanbod van bands en muziekstijlen.

Dynamo Open Air

Dynamo Open Air werd van 1986 tot 2005 georganiseerd. Het was een muziekfestival dat draaide om de stromingen metal, punk, en hardcore. Het festival begon in het jongerencentrum Dynamo in Eindhoven, dat heavymetalbands uitnodigde om te komen spelen. Het festival werd op verschillende plekken georganiseerd, waaronder de ijsbaan in Eindhoven en het Goffertpark in Nijmegen. Ook dit festival groeide naar een meerdaags festival. Tussen 1986 en 1994 steeg het aantal bezoekers van 7.000 naar 70.000.

Enkele internationaal beroemde bands die optraden bij Dynamo Open Air zijn: Iron Maiden, Metellica, Marilyn Manson, Slayer en Manowar. En ook onbekende undergroundbands kregen er de kans om voor een groot publiek op te treden.

Noorderslag

Noorderslag is een eendaags popmuziekfestival dat ieder jaar in januari in cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen gehouden wordt. De eerste editie van Noorderslag, in 1986, was een soort wedstrijd tussen Nederlandse en Belgische bands. Later stond de Nederlandse popmuziek centraal.

Tijdens het festival treden meer dan 50 Nederlandse bands en acts op. Tijdens Noorderslag wordt ook altijd de Popprijs uitgereikt. Deze prijs, van Buma Cultuur, gaat naar de persoon of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek. Noorderslag wordt georganiseerd door Stichting Noorderslag. Enkele winnaars van de Popprijs zijn Mathilde Santing (1986), The Nits (1987), Claw Boys Claw (1988) en Herman Brood (1989).

Sinds 1996 maakt Noorderslag deel uit van Eurosonic Noorderslag (The European Music Conference and Showcase Festival) en vindt plaats op de zaterdag ná Eurosonic.  Eurosonic Noorderslag, wil de verbinding van Europese muziek stimuleren en bevorderen. Daarom is er elk jaar in Groningen een vierdaags festival- en conferentieprogramma, waarbij dan 40.000 mensen uit meer dan 40 landen samenkomen.

North Sea Jazz Festival

Het driedaagse North Sea Jazz festival werd opgericht door Paul Acket. Deze zakenman en jazzliefhebber verdiende in de jaren zestig veel geld met de muziekbladen Muziek Express en Popfoto. Hij verkocht in 1975 zijn bedrijf en kon daardoor het North Sea Jazz Festival zelfstandig organiseren en sponsoren.

Van 1966 tot en met 1975 organiseerde hij samen met het Amerikaanse jazzimpresario George Wein een driedaags jazzfestival in de Rotterdam, in de Doelen: het Newport Jazz Festival in Europe. Toen de gemeente Den Haag in 1975 de vermakelijkheidsbelasting afschafte ging Acket naar Den Haag, waar in 1976 de eerste editie van het North Sea Jazz Festival plaatsvond. Op zes podia in het Nederlands Congres Centrum maakten 300 musici 30 uur muziek en luisterden er meer dan 9.000 bezoekers naar. Sara Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie, Miles Davis en Stan Getz, aangevuld met de Nederlandse top traden er toen op. Acket wilde graag variatie laten horen: van Amerikaanse tot Europese jazz.

Op het festival komen bezoekers in aanraking met het verleden, heden én de toekomst van de jazz en komen ook andere genres voorbij, zoals blues, soul, funk, hiphop, world, pop en nog veel meer. Bekende namen zoals Nat Adderley, Paul Anka, Steve Coleman, Miles Davis, Candy Dulfer, Ella Fitzgerald, Alicia Keys, Lionel Hampton, Al Jarreau, B.B. King, Wynton Marsalis, Trijntje Oosterhuis, Jamiroquaien, The Zawinul Syndicate traden op tijdens het festival. Maar ook stonden onbekendere artiesten op het podium. Nieuw talent dat op het North Sea Jazz Festival voor het eerst voor het Europese publiek te horen was zijn bijvoorbeeld Shirley Horn, Tania Maria, Roy Hargrove en Rachelle Ferrell.

Sinds 1985 worden de Bird awards (vernoemd naar Chalie Bird Parker) op het North Sea Jazz Festival uitgereikt. Dit is een prijs voor een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. Sinds Paul Acket in 1992 overleed organiseert Mojo het evenement. In 2006 is de naam van de Bird awards veranderd in de Paul Acket Award. In 2006 verhuisde het festival ook naar een ruimere locatie: Ahoy in Rotterdam, zodat het grootste overdekte jazzevenement ter wereld nog verder kon groeien.

Winnaars van de Paul Acket Award

1985:
1986:
1987:
1988:
1989:

Miles Davis – Albert Mangelsdorff – John Engels – Han Bennink
David Murray – Martial Solal – Rein de Graaf
Benny Carter – Niels Henning – Orsted Pedersen – Piet Noordijk
Dizy Gillespie – Stephane Grapelli – Willem Breuker
Art Blakey – John Surman – Misha Mengelberg

jazz Davies muziek trompet
1984, Miles Davies tijdens het North Sea Jazzfestival in Den Haag. Foto: Nationaal Archief.

Bekijk en beluister de festivals van toen op YouTube

En klik vooral ook door naar meer video’s.


1981, Pinkpop, Madness met Embarrassment, Baggy Troussers en Madness

Ga naar meer video’s van Pinkpop.


1987, Parkpop, Curtis Mayfield met Move on up

Ga naar meer video’s van Parkpop.


1989, Bospop, Herman Brood

Ga naar meer video’s van Bospop.

1985, Dynamo Open Air, Exodus met Bonded by blood

Ga naar meer video’s van Dynamo Open Air.


1988, Noorderslag, Urban Dance Squad

Ga naar meer video’s van Noorderslag.


1980, North Sea jazz festival, samenvatting met o.a. Fats Domino en Dizzy Gillespie.

Ga naar meer video’s van North Sea jazz festival.

Benefietconcerten

De Ierse rockster Bob Geldof zette zich in de jaren 80 veelvuldig in voor het goede doel. Hij was initiatiefnemer en/of organisator van een aantal liefdadigheidsconcerten, waarvan de opbrengst naar een goed doel ging.

Band Aid

Band Aid was een Britse liefdadigheidsgroep die in 1984 werd opgericht door de Ierse rockster Bob Geldof (Boomtown Rats) en Midge Ure (Ultravox). De band had als doel geld bijeen te brengen om te helpen met het bestrijden van de hongersnood in Ethiopië. De naam Band Aid had een dubbele betekenis. Aan de ene kant ging het om een band die hulp bood bij een noodsituatie. Maar aan de andere kant komt ook een relativering terug in de naam: dit project zou niet meer dan een pleister op een grote wond zijn. Ook in 1989 en in 2004 werd het project weer actief. In alle gevallen gingen de opbrengsten naar Afrika.

Op 28 november 1984 werd de single Do they know it’s Christmas uitgebracht, geschreven door Bob Geldof en Midge Ure. Het nummer werd geproduceerd door Trevor Horn en de hoes van de single werd gemaakt door Peter Blake. Het nummer bereikte in veel landen (ook België en Nederland) de 1ste plaats. Aan het nummer werkten verschillende bekendheden mee: onder andere Phil Collins, Paul Young, Bono, Paul Weller, George Michael, Sting, David Bowie en Paul McCartney.


1984, Band Aid, Groot Brittannië, Do they know it’s Christmas.

Live Aid

Op 13 juli 1985 organiseert Bob Geldof het liefdadigheidsconcert Live Aid om geld in te zamelen tegen de honger en armoede in Afrika. Het concert vond plaats in Londen (Wembley Stadium) en later op de dag in Philadelphia (JFK Stadium) en werd wereldwijd op televisie uitgezonden. De opbrengsten uit Live Aid zouden uiteindelijk oplopen tot ongeveer 150 miljoen Britse ponden.

’s Werelds bekendste artiesten traden op voor Live Aid, zoals U2, Paul McCartney, Queen, Sting, David Bowie, Phil Collins, Spandau Ballet, Elton John, Mick Jagger en Tina Turner. Het concert was een overweldigend succes. Live Aid was het hoogtepunt van een serie activiteiten waarbij popmusici zich van hun beste kant lieten zien. Gezamenlijk zetten popsterren uit Afrika, Amerika en Europa zich in voor het verbeteren van het lot van de minder bedeelden. Bij Live Aid werd zingend en musicerend de strijd aangegaan tegen de honger in Afrika. Deze solidariteit is opvallend omdat het egoïsme op dat moment (in het ik-tijdperk) hoogtij vierde. Naar aanleiding van zijn inspanningen werd organisator Bob Geldof door de Britse koningin benoemd tot Ridder Commandeur in de Orde van het Britse Rijk.


1985, Live Aid, Londen – Dire Straits met Money for Nothing

USA for Africa

Bob Geldof had voor Band Aid geen Amerikanen uitgenodigd. USA for Africa is dus de Amerikaanse variant van Band Aid. Het initiatief kwam in eerste instantie af van Harry Belafonte, die enkel met zwarte zangers een benefietconcert wil geven. Kevin Kragen werd de directeur van de USA for Africa organisatie en paste het eerste idee een beetje aan. Het USA in de naam staat voor United Support of Artists en de groep bestaat uit alleen Amerikaanse sterren. Ook USA for Africa zamelde geld in tegen de honger in Afrika. Het was een eenmalige muzikale samenwerking die in 1985 plaatsvond.

Het nummer We Are the World (geschreven door Michael Jackson en Lionel Ritchie) stond in 1985 wekenlang op de eerste plaats over de gehele wereld. In één dag werden alle vocalen opgenomen door de artiesten, variërend van Bob Dylan en Bruce Springsteen tot aan Tina Turner en Cyndi Lauper. Ze halen hiermee 45 miljoen dollar voor Ethiopië op. Andere landen volgen zoals Canada met ’Tears are not enough’ en Australië met EAT – ‘East Africa Tragedy’.


1985, USA for Africa, JFK Stadium, We are the world


1985, USA for Africa, JFK Stadium, Led Zeppelin – Rock ‘n Roll sterio


1985, Sydney Sports and Entertainment Centre, Australia, optreden INXS

Sport Aid

Sport Aid combineerde humanitaire hulp met sport. Op 25 mei 1986 bracht het evenement in de vijf continenten miljoenen mensen op de been. In 89 landen doen alle deelnemers (22 miljoen mensen) precies hetzelfde: 10 kilometer stappen of lopen met het doel geld op te halen om de honger in Afrika te bestrijden. Een televisie-uitzending maakt het in heel de wereld mogelijk dit evenement te volgen. Bob Geldof zocht in veel landen lokale mensen die een evenement te helpen organiseren. Een Europees coördinatiebureau verzekert vanuit Londen de opvolging van de organisatie in heel de wereld. Later zal blijken dat het aantal deelnemers de grootste sportgebeurtenis werd, die ooit op aarde plaatsvond.

De groep Tears for Fears verandert speciaal voor dit evenement haar hit ‘Everybody Wants To Rule The World’ in ‘Everybody Wants To Run The World’. Dit nummer werd het officiële lied van Sport Aid 1986. Het werd een memorabele gebeurtenis waarin sport, muziek en humanitaire hulp hand in hand gingen.


1986, Sport Aid, Everybody wants to run the world door Tears for fears and guests

Popartiesten buitenland

Ilse Steel zette ook de belangrijkste buitenlandse popartiesten die in de jaren 80 tot de bekendste hoorden op en rij.

Boy George (14 juni 1961)

George Alan O'Dowd (14 juni 1961) is een zanger en dj en werd bekend onder de naam Boy George. Boy George is het flamboyante gezicht van de Culture Club, een Britse popgroep die vooral in de eerste helft van de jaren tachtig succesvol was. Boy George is een homoseksuele-androgyne zanger en komt daar openlijk voor uit. [...]

Bruce Springsteen (23 september 1949)

Bruce Springsteen is een Amerikaanse rockzanger, gitarist en liedjesschrijver. Met 'Hungry Heart', 1980 en 'The River', 1981, kondigt zich een groot Amerikaans talent aan. Hij was in het begin van de jaren zeventig al actief, bezocht in 1975 Europa voor het eerst en gaf ook een optreden in Amsterdam (RAI). Hij breekt in 1984 echt [...]

Paul Simon (13 oktober 1941)

Paul Frederic Simon (13 oktober 1941) is een Amerikaanse artiest. Hij trad in de jaren 60 met Art Garfunkel als op en begon daarna aan een solocarrière. Hij is vooral bekend door het album Graceland, uit 1986, waarvan er wereldwijd zo'n 14 miljoen verkocht werden. Verschillende muziekstijlen komen samen op dit album, dat hij samen [...]

Madonna (16 augustus 1958)

In 1983 brengt Madonna (Louise Veronica Penn-Ciccone, 16 augustus 1958) haar debuutalbum ‘Madonna’ uit, met daarop de hits Holiday, Borderline, Lucky Star en Everybody. Mede door MTV lukt het Madonna om spoedig een sexy imago op te bouwen. In 1984 kwam het album ‘Like a Virgin’, de provocerende titel en hoes trokken de aandacht en [...]

Michael Jackson (29 augustus 1958 – 25 juni 2009)

Michael Joseph Jackson (29 augustus 1958 - 25 juni 2009) stond toen hij nog erg jong was al als één van 'The Jackson 5' op het podium. Als tiener begon hij aan een solocarrière en in het begin van de jaren 80 was hij één van de grootste popsterren ter wereld. Het album Thriller werd [...]

David Bowie

David Robert Jones (8 januari 1947 - 10 januari 2016), beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie, was een Brits zanger, songwriter, muziekproducent en acteur. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke zangers van rockmuziek. Bowie bleef zijn hele leven vernieuwend, zijn uiterlijk sluit altijd aan bij de muziek en de tijdgeest. David Bowie experimenteerde, [...]

Prince

Prince Rogers Nelson (7 juni 1958 - 21 april 2016), beter bekend onder zijn artiestennaam Prince was een Amerikaans popartiest uit het funkgenre, een kruising tussen soul en rock. Naast zanger was hij ook componist, gitarist, toetsenist en bassist en was hij danser, platenproducer, filmregisseur en acteur. Op 17 augustus 1986 begon Prince aan de eerste [...]

U2

In 1984 is U2, een Ierse rockband, een topact in West-Europa en Amerika. The Unforgettable Fire Tour is het tweede grote tournee van de band. Deze tour bestond uit 84 concerten, waarvan de eerste op 29 augustus 1984 op het stadhuis Auditorium in Christchurch in Nieuw Zeeland plaatsvond. De band doet tijdens het tournee ook Nederland [...]

Nederpop

In Nederland komt de zogenaamde Nederpop opzetten, met bands als de Frank Boeijen Groep, Klein Orkest, Toontje Lager, Doe Maar, Het Goede Doel en VOF de Kunst. Ook zet de opmars van de dansmuziek en met name die van de disco zich stevig voort. Vele Nederlandse artiesten bereiken in de jaren 80 moeiteloos de Nederlandse Hitparade, waaronder Robert Long, Raymond van het Groenewoud en Rob de Nijs. Het fenomeen Eendagsvlieg (artiesten die slechts eenmaal een Top 40 notering kregen) sterft langzaam uit door de professionalisering van de popmuziek.

De Vogeltjesdans 1980, door de Electronica’s, wordt een geweldige Europese hit. Meidengroepen worden in die tijd populair. De Dolly Dots, met zes zangeressen, nemen de staf van Luv over en zullen het tot ver in de jaren 80 volhouden. Niet alleen de liedjes, maar ook de danspasjes en de originele kleding maken deze groep erg populair.

Maywood, twee Friese zusjes, breekt door met het nummer ‘Mother how are you today’ in 1980. De kracht van de band zit vooral in de haarzuivere stemmen. Ze zijn dan ook regelmatig hoog in de Hitparade te vinden.

De Star Sisters, bestaande uit Patricia Paay, Ivonne Keely en Silvana van Veen komen ook op. Jaap Eggermont verzamelt de oude nummers van de Andrew Sisters, plakt ze aan elkaar met ‘Rum And Coca Cola, ‘The Bulge From Compagnie B’ en meer van dat soort nummers uit de tweede wereldoorlog. En… korte tijd later stormen de Star Sisters de hitparade binnen. Het is, tot in Amerika toe, een ongekend succes!

BZN dendert met vele hits de jaren 80 door, met dank aan de zeer herkenbare stemmen van Jan Keizer en Annie Schilder.

De groep Massada komt met Sajng é op nummer 1 in 1980. Massada is een swingende band, maar speelt ook mooie ballades.

Flairck wordt populair met oorspronkelijke muziek van hoog niveau: het is een mengeling van klassiek en volksmuziek. In 1980 krijgt de groep voor hun 1ste LP door Willem Duys een platina plaat uitgereikt.

Benny Nyman spreekt met zijn liedjes een breed publiek aan, zoals: Vrijgezel uit 1981 en Waarom fluister ik je naam nog uit 1985. Hij zingt zijn teksten op meeslepende melodieën. Zijn live-optredens zijn erg populair.

Hen Temmink en Henk Westbroek gaan samen optreden met hun band, Het Goede Doel. Ze doen optredens in Veronica’s Countdown en hebben hits met het nummer ‘België in 1982 en Vriendschap in 1983. Met hun grappige teksten en geraffineerde orkestrale muziek weten ze een groot publiek aan te spreken.

Robert Long heeft in 1980 succes met de lp Homo Sapiens.

Frank Boeijen vormt met Wanders Busch, Will Theunissen en Jos Haagmans de Frank Boeijen Groep. Frank Boeijen schrijft aansprekende melodieën en intelligente teksten, die het handelsmerk van de band vormen. Het nummer, ‘Zwart/Wit’ gaat over discriminatie. De zinloze moord op de vijftien jarige Antilliaanse jongen, Kerwin Duinmeijer (1983), door een groep Schkinheads inspireerde hem tot het schrijven van dit nummer. In 1985 bereikt de groep het hoogtepunt maar ook in de jaren daarna blijft de groep een belangrijke band binnen de Nederlandse popmuziek.

De Time Bandits scoren in 1982 hun 1ste hit met het nummer ‘Live it Up’. Deze groep speelt een mix van soul, funk, disco en rock en vooral de zanger, Alides Hidding, geeft de groep het specifieke geluid.

Golden Earring blijft onverminderd hits scoren in de jaren 80.

Gerard Joling scoort in 1985 een grote hit met het nummer ‘Love is in your eyes’. Hij is in een keer nationaal bekend. Met name zijn hoge stem geeft een bijzonder karakter aan zijn liedjes. De gelijknamige lp ’Love is in your eyes’ trekt zoveel kopers dat de plaat in de voorverkoop al goud is. Met ‘Ticket to the tropics’, bereikt hij de 1ste plaats in de hitparade. Daarna volgt de ene na de andere onderscheiding en wordt hij ook in het buitenland bekend.

Het Klein Orkest met Harry Klorkestein (Harry Jekkers) komt in 1982 de hitparade binnen met ‘O, O den Haag’. Daarna volgt ‘Koos werkeloos’ in 1983 en ‘Over de muur’ in 1985. Dit laatste nummer heeft een zeer indringende tekst en heeft een prachtige muzikale begeleiding.

Kadanz brengt in 1983 ‘In het donker’ (zien ze je niet) uit, in 1984 ‘Intimiteit’, in 1985 ‘Dagen dat ik je vergeet’ en in 1989 ‘De wind’. Daarna houdt het op.

De Nits debuteert met eenvoudige liedjes, maar ontwikkelt al snel een heel eigen kunstzinnig geluid. De band werd daardoor langdurig internationaal populair met albums zoals ‘At Work’ in 1981, ‘Adieu sweet Bahnhof’ uit 1984 en ‘In the Dutch Mountains’ in 1987.

De band een Toontje Lager geeft begin jaren 80 een liveoptreden dat een grote belevenis wordt. De, in 1978 opgerichte, groep valt op door  een duidelijke eigen klank. In 1982 brengen ze het nummer ’Net als in de film’ uit, wat hun doorbraak wordt. Het succes komt snel en wordt door de muzikanten soms als onwerkelijk ervaren. Tv-opnamen volgen en zalen puilen uit van enthousiaste fans. Een paar andere hits zijn ‘Ben jij ook zo bang’ uit 1982, ‘Zoveel te doen’ uit 1983 en ‘Stiekem gedanst’ uit 1983. In 1984 ontvangt Toontje Lager de Veronica Award, als populairste Nederlandstalige popgroep van het afgelopen jaar. In hun teksten houden ze de luisteraar vaak een spiegel voor zonder moraliserend te zijn. Kortom een groep met humor, originaliteit en frisheid.

Anita Meijer heeft in 1981 een gigantische hit met het nummer ‘Why Tell me Why’ dat in Nederland de best verkocht single van dat jaar wordt. In 1984 krijgt ze hier een Edison voor.

De Utrechtse rock-rapband Urban Dance Squad verbijstert het publiek bij het eerste optreden in januari 1987. Een mix rock, blues, funk, rap en scrats is nog nooit vertoond in de Nederlandse popscene.

De UDS treedt op tijdens het New York Music Seminar en krijgt daardoor veel bekendheid in Amerika. Het album ‘Metall Gloss for the Globe’ krijgt een Edison. De teksten van rapper Rudeboy hebben internationale allure (Deeper shade of Soul 1989).

De Nits debuteert met eenvoudige liedjes, maar ontwikkelt al snel een heel eigen kunstzinnig geluid. De band werd daardoor langdurig internationaal populair met albums zoals ‘At Work’ in 1981, ‘Adieu sweet Bahnhof’ uit 1984 en ‘In the Dutch Mountains’ in 1987.

De band een Toontje Lager geeft begin jaren 80 een liveoptreden dat een grote belevenis wordt. De, in 1978 opgerichte, groep valt op door  een duidelijke eigen klank. In 1982 brengen ze het nummer ’Net als in de film’ uit, wat hun doorbraak wordt. Het succes komt snel en wordt door de muzikanten soms als onwerkelijk ervaren. Tv-opnamen volgen en zalen puilen uit van enthousiaste fans. Een paar andere hits zijn ‘Ben jij ook zo bang’ uit 1982, ‘Zoveel te doen’ uit 1983 en ‘Stiekem gedanst’ uit 1983. In 1984 ontvangt Toontje Lager de Veronica Award, als populairste Nederlandstalige popgroep van het afgelopen jaar. In hun teksten houden ze de luisteraar vaak een spiegel voor zonder moraliserend te zijn. Kortom een groep met humor, originaliteit en frisheid.

Doe Maar

De jaren 80 zonder Doe Maar, dat kan dus niet! Wie Doe Maar zegt, zegt Henny Vrienten (bas en zang), Ernst Janz (toetsen/zang), Jan Hendriks (gitaar) en Jan Peijnenburg (drums). Doe Maar levert in korte tijd een groot aantal klassieke hits. De debuutplaat van de band is ‘Doe Maar’ uit 1979 (nog zonder Hennie Vrienten). [...]

Samengesteld door Ilse Steel.

Bronnen:
Het jaren 80 boek
Rupert Matthews Ooggetuigen van de jaren 80
Het Aanzien van 1987
25 jaar popmuziek Lekturama
Popencyclopedie OOR
www.pinkpop.nl
www.paaspop.nl
www.festivalinfo.nl
www.npo3fm.nl
www.northseajazz.com
Isgeschiedenis
www.podiuminfo.nl
Classicrockmagazine
Historieknet
www.aptitudes.be
Wikipedia
10. Cabaret - jaren 80
X

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten