Jaren 60 en 70 

3. Groepen en soloartiesten van de jaren 70

Geschreven door Ilse Steel

(klik op de plaatjes om ze te vergroten en op de blauwe titel van de liedjes om ze te horen en zien)

(TIP: mocht uw internetverbinding niet snel genoeg zijn, klik dan links onder op II)

(er ontstaat dan een driehoekje met de punt naar rechts)

(laat u het filmpje downloaden en klik dan op het driehoekje)

Meidengroepen, jaren zeventig 

The Three Degrees

In 1973 bestaat de groep uit: Fayetta Pinkney, Sheila Ferguson en Valerie Holiday. In de beginjaren treden ze vooral op in nachtclubs en oogsten veel succes. Na het instuderen van een podium-act lijken ze klaar voor het grote werk. Hun optreden ter gelegenheid van de Miss Holland verkiezingen maakt nogal wat los.

The Three Degrees worden een supertrio.

Het grote succes komt met de in 1973 uitgebrachte single “Dirty Ol’ Man“. Ze zingen op deze hitsingle een tekst waarin ze tegen een man zeggen dat hij een vieze oude man is en zijn handen thuis moet houden. Voor die tijd vrij revolutionair, maar de vrouwen vinden het een leuk nummer en de mannen voelen zich niet aangesproken. De single stijgt dan ook in korte tijd naar de hoogste regionen van de hit-lijsten.

Vanuit Nederland begint de verovering van Europa. De nummers die ze brengen zijn songs die het bloed sneller doet stromen. Gesterkt door het succes in de Benelux gaan ze op tournee door België, Duitsland en Engeland. De opvolger, “When Will I See You Again“, (1974) wordt in Amerika een nummer 1 hit, en geeft aan dat ze geen eendagsvliegen zijn. Nog meer hits volgen in Europa: “Year Of Decision“, “Got Your Love Back“(geen filmpje), beide uit 1974. Doordat de soulmuziek nauw aansluit op de discomuziek blijven ze ook na 1974 populair. Eind jaren zeventig hoort men niets meer van de Three Degrees en lijken ze vergeten. Maar in 1985 verrassen ze de popwereld met een nieuw hit-succes.

The Ritchie Family

Deze groep levert een belangrijke bijdrage aan de popularisering van de discomuziek. Cheryl Mason Jacks, Cassandra Ann Wooten en Gwendolyn Olivier zijn de drie zangeressen, de groepsnaam komt van hun producer Ritchie Rome. Met de in 1975 uitgebrachte single, “Brasil“, (een dertig jaar oud nummer) in een disco-jasje gestoken heeft de groep zijn eerste  internationale hit. The Best Disco In Town“, hun tweede single in 1976 is een topper in alle discotheken. The Ritchie Family  blijkt een groep te zijn die op het juiste moment weet in te haken op de heersende trends. De LP “Arabian Nights“, is een bijzondere plaat, die een combinatie laat horen van eigentijds ritme en melodieën uit het Midden Oosten.  De muziek van deze LP prikkelt de fantasie van het publiek! In de nummers: “Lawrence Of Arabia” (geen filmpje), “Istanbul” en “In A Persian Market” (geen filmpje), klinkt de romantische geheimzinnige sfeer van het Midden Oosten door.

De muziek van de Ritchie Family slaat in als een bom over de hele wereld. De disco-achtige soul en funk-ritmes van hun muziek laat de discotheekgangers tot diep in de nacht, of tot vroeg in de morgen, swingen op de dansvloer, en het dansend publiek is wild enthousiast. The Ritchie Family oogst  veel waardering.

Clout

In 1977 wordt Clout opgericht door Glenda Hyam en Lee Tomlinson, allebei musici met  ervaring. Door samen te repeteren ontwikkelen ze een heel eigen muzikaal geluid. Er komen nog drie vrouwelijke groepsleden bij: Ingi Herbst, speelt piano, gitaar en drums. Cindi Alter, gitariste en Jenni Garson die eigenlijk pianolerares is maar zich bekwaamd op de sologitaar.

Ze repeteren intensief gedurende een aantal maanden. Met hun demo-banden en manager Grahame Beggs worden verschillende platenmaatschappijen benaderd. Al snel volgt een contract.

Het nummer, “Substitute“, wordt een enorme hit. Het is heel bijzonder dat een groep, die uitsluitend uit vrouwen bestaat, en uit Zuid-Afrika komt in Europa hits scoort !

In 1978 volgt een uitgebreide toer door West-Europa, het publiek is overal enthousiast, dankzij het succes van Sustitute. Maar oprichtster Glenda Hyam besluit om haar bestaan als popmuzikant op te geven, het succes van Clout groeit  haar boven het hoofd en is moeilijk te combineren met haar huwelijksleven.

Op dat moment is de vrouwengroep Clout verleden tijd. In haar plaats komen twee mannen de groep versterken: Bones Bretell, toetsenman en gitarist en percussionist Sandie Robbie. Het speciale geluid van Clout blijft behouden, er verschijnt in dat jaar nog een tweede hit:  “You ‘ve Got All Of Me“. Ook in 1979 doet Clout nog van zich spreken met “Under Fire” (geen filmpje). 

Bijzondere bijdrage van vrouwelijke popmuzikanten

Suzi Quatro

Klein van stuk, met een grote basgitaar en gekleed in zwart leer verovert Suzi al snel  het poppubliek. Ze is een van de eerste vrouwelijke popmuzikanten die met haar muziek en optreden in het typisch mannelijke rock bolwerk binnendringt. Suzi is geen stereotype zangeres die in romantische jurkjes lieve liedjes zingt, aan jurken en rokken heeft ze een hartgrondige hekel, zwart leer is sexy  en ritsen vindt Suzi interessant.

Haar aanpak is direct, ze presenteert zich op het podium zoals ze is en laat stevige rockmuziek horen. Als geen ander heeft Suzi door dat popmuziek maken plezier maken is, en dat straalt  ze dan ook uit.  Suzi heeft Klasse !

In 1971 wordt de single, “Rolling Stone” (geen filmpje) uitgebracht, deze flopt. Met  ‘Can The Can’ breekt Suzi in 1973 door, het wordt haar  eerste grote hit. Daarna volgen nog meer hits: “48 Crash“, “Daytona Demon“, “The Wild One“, “Devil Gate Drive“. “If You Can’t Give Me Love” uit 1978 stijgt ook  weer moeiteloos naar de top van de hitlijsten.

Ze treedt op in tv-shows, en strooit kwistig haar spitse opmerkingen aan het adres van het door mannen beheerste rock and roll bolwerk in het rond. Kortom, ze neemt geen blad voor haar mond. Een vooraanstaand blad in Amerika noemt de muziek van Suzi Quatro, ‘Hoerig’ maar men moet erkennen dat Suzi precies aanvoelt wat het poppubliek wil horen en ze kan het geven ook.

Rond 1977 gaan de vrouwen door de punk-revolutie een steeds belangrijkere plaats innemen in de wereld van de rock and roll muziek. Maar het was wel Suzi Quatro die de aanzet gaf, klein maar dapper vocht ze voor een plaats voor vrouwen in de popmuziek. En de muziekindustrie die aanvankelijk in de jaren zestig weinig vertrouwen had in vrouwelijke muzikanten moest buigen en erkennen dat vrouwen ook goede muzikanten waren. Een grote bijdrage van Suzi Quatro.

Blondie

Debbie Harrie is het gezicht van de groep Blondie. Ze is een opvallende blonde verschijning met een sexy uitstraling die  haar al snel tot een sekssymbool maakt. Omdat ze al eens als ‘Bunny’ in het mannenblad Playboy heeft gestaan heeft Debbie Harrie geen enkele moeite met haar imago.

Bijna iedereen denkt dat zij Blondie is en niet de groep. Niet helemaal verwonderlijk want deze ‘vamp’ treedt duidelijk op de voorgrond.

Blondie wordt in 1974 opgericht door Chris Stein, Debbie’s vriend, en aangevuld met: Jimmy Destri en Chem Burke. De eerste LP, Blondie, met korte titelnummers van B films is gebaseerd op plezier en slaat nog niet echt aan, later als Blondie een begrip wordt verkoopt de LP uitstekend.

In 1978 breekt Blondie door met Denise” (een 30 jaar oud nummer van Randy and the Rainbows). Het wordt een dikke hit met in datzelfde jaar nog eens drie nummers die even moeiteloos hoog in de hitparade komen. Vier hits in een jaar dat is niet voor elke groep weggelegd ! Ook brengen ze nog twee goed verkopende LP’s uit “Plastic Letters” en “Parallel Lines“. De eerste LP. is geïnspireerd door de periode rond 1960, (The Ronettes, Surprimes en Shang­rilas) de tiener romantiek van die tijd speelt een belangrijke rol. Door deze oude muziek in een nieuw jasje te steken en punk-elementen toe te voegen klinkt het fris en nieuw, de opvallende verschijning van Debbie Harrie zorgt voor de rest.

Ze zijn razend populair in Europa, maar Amerika moet nog verovert worden. Daar wil men niets van punk-muziek weten. Blondie gaat de muziek meer stroomlijnen en op de tweede LP “Parallel Lines” is de verandering duidelijk te horen, gevarieerde instrumentenkeuze en vocale composities, een bijdrage van alle groepsleden. De groep levert met deze LP een perfecte afspiegeling van deze tijd af. Amerika valt als een blok voor Blondie !

De groep blijft hits maken tot midden 1982, dan valt het doek (interne problemen en een slechte gezondheid van een van de bandleden ligt hieraan ten grondslag).

In 1998 begint Blondie weer op te treden, ze is dan 53 jaar en wat gevulder dan vroeger. Na een verlegen begin, maar met een razend enthousiast publiek, wordt ze met elk nummer zekerder en tegen het eind van het concert is de metamorfose compleet, de punk-zangeres is weer opgestaan ! In maart 1998 brengt de groep een nieuwe cd uit, “No Exit“.

De groep Blondie is de eerste new wave formatie in de jaren zeventig en Debbie Harrie heeft door haar manier van optreden bijgedragen tot de ontwikkeling van vrouwen in de popmuziek !

 Nina Hagen

Nina Hagen, deze Oost-Duitse popzangeres groeide na haar opleiding uit tot een groot schlager­vertolkster. In 1976 kreeg ze toestemming om naar West-Duitsland te gaan en had daar succes met de maatschappijkritische Nina Hagen Band.

Bekende hit “Unbeschreiblich weiblich” (1979). Ze trad in 1979 op met Herman Brood en maakte met hem de weinig succesvolle film Cha cha. Daarna verschenen van de bizarre en wispelturige Hagen o.a de lp‘s Angstlos (1983) en In Ekstase. (1985) Nina Hagen bracht de spanning weer terug in de popmuziek en verraste regelmatig haar publiek zowel door haar extravagante uiterlijk als wel door haar zeer krachtige stem. 

Duo’s

The Carpenters

Dit Amerikaans duo, Karen en Richard Carpenter, (broer en zus) lijkt beginjaren zeventig  af te stevenen op een prachtige carrière. In 1970 breken ze door met “Close To You” en “We’ve Only just Begun. Met de zoete stem van Karin en haar charmante verschijning ligt de wereld aan haar voeten, Richard zingt een prachtige tweede stem en schrijft de songs. Hun imago van netjes gekleed duo spreekt het publiek aan en hun muziek is voor alle leeftijden.

Met de singles  Yesterday Once More“, “Top Of The World” en “Jambalaya” scoren The Carpenters in 1973 en 1974 hits van formaat Het gaat dan echter al niet goed met broer en zus. Richard raakt verslaafd aan slaaptabletten en Karen hongert zichzelf uit (anorexia nervosa, van deze ziekte was in die tijd nog niets bekend). Het publiek merkt niets van de grote problemen waarmee het duo worstelt. De hits blijven elkaar opvolgen, “Please Mister Postman“, “Only Yesterday” (1975).

Na 1975  neemt de belangstelling voor het duo langzaam af. De verslaving van Richard neemt toe, hij gebruikt het middel Quaalude (waar hij teveel van gebruikt).  De gevolgen zijn desastreus, hij heeft problemen met optreden, spreekt langzaam en slepend  en hij kan niet meer schrijven.

Karen ziet in 1981 pas in dat ze hulp nodig heeft. Ze verhuist naar New York en bezoekt dagelijks een therapeut. Helaas werkt de behandeling niet en ze overlijdt in 1983. Een triest  einde van een veelbelovend duo.

Loggings and Messina

Ken Loggins, getalenteerd en met een opvallende stem vormt een duo met Jim Messina, aanvankelijk bekend als producer. In 1973 staan ze hoog in de hitlijsten met het nummer “Your Mama Don’t Dance“. Hun muziekstijl is typische countryrock aangevuld met funky accenten. Een mooie harmonische samenzang en uitgekiende melodieën maken van deze twee een bijzonder duo. Ze voelen elkaar muzikaal heel goed aan.

De eerste LP “Sittin’ ” met rustige countryrock slaat goed aan, ook de tweede LP uit 1972 is een succes, Loggins en Messina verkoopt goed. Na 1973 wordt het minder met de hits, maar als ze in 1977 stoppen hebben ze wel twee platina en vijf gouden LP’s op hun naam staan. Van Messina die niet ambitieus is hoort men meer iets,  Ken Loggins wordt een succesvol soloartiest.

The Bellamy Brothers

Howard en David Bellamy maken al halverwege de jaren zestig muziek zonder een echte hit te hebben. Ze spelen in clubs in het zuiden van Amerika en in andere groepen b.v. een soulband en in psychedelische groepen. Ze verdienen hiermee goed hun brood maar echt tevreden zijn ze er niet mee. In 1971 trekken de Bellamy Brothers zich terug op de boerderij van hun vader in Miami om zich te bekwamen in het schrijven van teksten.

Ze doen ook studiowerk met de groep Iron Butterfly en Cactus, ze spelen alles, van hardrock tot gospel. Hierdoor krijgen ze zeer veel ervaring met verschillende muziekstijlen. De demo-banden met de begeleidingsgroep van Neil Daimond trekt de aandacht van de platenmaatschappijen. Hun eerste hit is een merkwaardig toeval. De roadmanager van Neil Diamond is al lang op zoek naar de perfecte stemmen bij het nummer dat hij heeft geschreven, Let Your Love Flow“. Hij komt de twee broers toevallig tegen en verlegen geeft hij hun een beduimeld papiertje met de tekst van het liedje erop. Bingo, het nummer stijgt in 1976 regelrecht naar de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Na hun succes doen de Bellamy Brothers wat ze altijd al gedaan hebben, ze brengen  alleen nieuwe nummers uit waar ze muzikaal voor 100% achter staan.

Uitzonderingen in de popwereld houdt de popmuziek levend !

Kate en Ann McCarrigle

Geboren in Quebec zijn de twee zusjes al op jonge leeftijd veel met muziek bezig en bespelen verschillende instrumenten. Hun prachtige en zeer zuivere samenzang zorgt voor een fascinerend geluid, de songs en de zang zijn totaal anders dan het publiek gewend is, maar het spreekt toch een breed publiek aan.

Kate en Ann schrijven zelf ook songs. Met het nummer “Heart Like A Wheel” (cover Mary Black), breken ze door en nemen in 1976 hun eerste LP op. De songs zijn in het Frans en Engels. Het nummer “Complainte Pour St. Catherine” (raar filmpje) van deze LP wordt onverwacht een grote hit in 1976. Ook de tweede LP Van de zusjes wordt goed ontvangen. Na 1976 treden ze nog wel op maar brengen geen platen meer uit. Ze leggen zich meer en meer toe op het schrijven van liedjes, en met succes.

Mathis en Williams

John Travolta & Olivia Neweton-John

Johnny Mathis heeft in 1978 met de soul zangeres, Deniece Williams een dijk van een hit met het nummer “Too Much, Too Little, Too Late.

Scott Fitzgerald en Yvonne Keeley (een zus van Patricia Paay) zingen het nummer “If I Had Words (1977) naar de eerste plaats in de hitlijsten. Van Scot Fitzgerald stem wordt gezegd dat het lijkt of hij een kikker in zijn keel heeft zitten als hij zingt ! Het nummer is een bewerking van een fragment van de derde symfonie van de componist Camille Saint-Saens (1835- 1921). Ook goede klassieke muziek uit het verleden, gestoken in een popjasje, blijkt zeer succesvol !

John Travolta & Olivia Newton-John een zingend filmduo uit de succesfilm Grease. (1978) Het nummer “You’re The One That I Want staat twee maanden op nummer een in de hitlijsten. “Summernights” bereikt een tweede plaats en houdt het ook lang vol. Olivia is al langer een uitstekende en populaire zangeres als ze  de tegenspeelster wordt van John Travolta in de film Grease, die zich afspeelt in de jaren vijftig. John Travolta is bezig om een succesvol acteur te worden. Samen vormen ze een aansprekend paar dat ook het dansen weer razend populair weet te maken. De muziek en de songs vinden gretig aftrek bij het pop-publiek, Travolta levert een enorme dansprestatie.

Ook apart scoren ze hits: Olivia gooit hoge ogen met het vol overtuiging gezongen “Hopelessly Devoted To You“, een nummer 1 hit. John Travolta scoort hits met de nummers “Greased Lightnin’ en het dramatische en meeslepende Sandy“. Na 1978 gaan ze ieder weer hun eigen weg en heeft John Travolta naam gemaakt als acteur en Olivia Newton-John neemt met succes haar zangcarrière weer op.  

Zangers en Zangeressen van de jaren zeventig.

Rod Mckuen

Crosby, Stills, Nash and Young

Elvis Presley

Bobby Vinton

Rod Mckuen bezingt op zijn eigen wijze het soldatenleven, het nummer “Soldiers Who Wanna Be Heroes” wordt een grote hit in 1971. Na het ontbinden van de supergroep Crosby, Stills, Nash and Young  verrassen ze het poppubliek met solo elpees van grote klasse.

Elvis Presly scoort een aantal hits en Bobby Vinton doet het ook goed met zijn romantische liedjes, “Roses Are Red, My Love” (beide verkopen miljoenen exemplaren).

Op 16 Augustus 1977 wordt bekend gemaakt dat Elvis Aaron Presly is overleden aan een onregelmatige hartslag met als gevolg een hartstil­stand. De wereld rouwt om het verlies van een geweldig artiest die een grote inspiratiebron was voor velen. 

Rod Stewart

Joe Cocker

Randy Newman

Leonard Cohen

Rod Stewart breekt in 1971 door met “Maggie May“, van de LP “Every Pictuere Tells A Story“. Deze zanger en playboy van Schotse afkomst wordt een geliefd object van de roddelpers. Een schorre emotievolle stem, opvallende kleding en goede acts maken hem tot een superster die solo en met de groep The Faces veel succes boekt. Joe Cocker met zijn kolengruisstem blijft het goed doen in de hitlijsten.

De beginjaren zeventig kent ook twee tekstdichters (erfenis van de jaren zestig). Randy Newman een zingend verteller met opmerkelijke liedjes. De Canadees Leonard Cohen verovert het poppubliek met de LP “Of Love And Hate“, veelzeggende songs met intrigerende teksten en gezongen met een melancholieke stem bezorgt velen kippevel. Cohen houdt van eenvoud en wordt gewaardeerd door een groot publiek.

Cat Stevens

Albert Hammond

Lyn Anderson

Aretha Franklin

Cat Stevens, een troubadour, met prachtige mystieke ballades laat het poppubliek weer dromen. De op Gibraltar geboren Albert Hammond scoort hits met Engelse en Spaanse songs en is vooral in Amerika een grote ster.

Lynn Anderson gooit hoge ogen in 1971 met het nummer “Rosegarden“. Het wordt het meest gezongen country en western  nummer aller tijden!

De soul zangeres Aretha Franklin blijft het publiek boeien met haar onstuimige emotionele stem. In 1972 krijgt ze de eretitel: Lady Soul. Haar grote verdienste is dat zij de gospel muziek populair heeft gemaakt bij een groot publiek, zwart en blank!

Neil Diamond

Janis Joplin

Gilbert O Sullivan

Peter Mafay

Neil Diamond blijft hits maken, zijn gevoelige composities en warme stemgeluid blijven een streling voor het oor. 

Een totale overgave aan de muziek en een door de drank rauw geworden stem maken Janis Joplin beroemd. Op 4 oktober 1970 overlijdt ze aan een overdosis heroïne, nog maar 27 jaar oud. Het succes komt soms te laat, van de LP die na haar dood, afgemaakt wordt door de groep: The Full Tilt Boogie Band bereikt het nummer: “Me and Bobby McGee” in 1971 de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade.

De lieftallige Linsey de Paul scoort een grote hit in 1972 met de song “Sugar Me“.

Een opvallende nieuwkomer is Gilbert O Sullivan, componist en zanger. Gestoken in crisiskleren uit de jaren dertig en aangepast kapsel scoort hij met het nummer “Nothing Rhymed” een grote hit in 1971, dat hij geen eendagsvlieg is blijkt uit de stroom hits die volgen.

De Duitse zanger Peter Maffay maakt veel los met zijn gevoelige song “Du” en zingt het nummer naar de eerste plaats van de hitlijsten (1971).

Vicky Leandros

Demis Roussos

Eric Clapton

Roberta Flack

De Eurovisie Songfestival winnares van 1972, (Après Toi)  de Griekse Vicky Leandros wordt een blijvertje en scoort veel hits in de jaren zeventig.

Demis Roussos (ex leadzanger Aphrodites Child) bouwt in de jaren zeventig een succesvolle solo carrière op met een stroom hits die allemaal hoog in de hitlijsten komen.

De gitaarvirtuoos Eric Clapton heeft in 1974 een hit met “I Shot The Sheriff“, in het begin van de jaren zeventig wordt hij steevast tot de beste popgitarist van de wereld  uitgeroepen !

Roberta Flack, is al een beroemd artieste, en met de inmiddels klassiek geworden song “Killing Me Softly With His Song” uit 1973 is haar naam voorgoed gevestigd.

Kiki Dee

Elton John

Leo Sayer

Het zangeresje Kiki Dee heeft in 1974 een top 10 hit met “I’ve Got The Music In Me“.

Elton John, zanger, pianist. Wederom een  opmerkelijk figuur in de wereld van de popmuziek. Heeft met de “Border song” zijn eerste grote hit in 1970, daarna blijvend succes met een lange stroom hits. Opzichtig uiterlijk en uitzonderlijke brillen bepalen zijn imago.

Nog een opvallende zanger in de jaren zeventig is Leo Sayer. Een belangrijk songschrijver voor o.a. Roger Daltrey waar hij het nummer: “Giving It All Away”  voor schrijft dat hoog in de hitlijsten komt. Leo Sayer treedt op in clownspak, zijn gezicht wit geschminkt zingt hij zijn droevige liedjes met een opvallende hoge stem en maakt daarbij mimische dansbewegingen. “Long Tall Glasses” uit 1974 is zijn eerste grote hit en met een grote regelmaat blijft hij hits scoren.

David Bowie wordt een van de meest tot de verbeelding sprekende sterren in de jaren zeventig. Een trendsetter wiens creativiteit niet te stuiten is en zijn grootste verdienste ligt in de kunst om ‘moeilijke muziek’ binnen het smaakgebied van een groot publiek te brengen. Bowie is een tieneridool die ook ouderen weet te fascineren, vooral door zijn intellectuele songteksten. Zijn kleding is extravagant en hij is onmiskenbare de koning van de Glam-Rock ! Zijn hele carrière door blijft hij zoeken naar nieuwe stijlen.

David Bowie wordt aangetrokken door het buitenissige in de mens. Met zijn creatie van “Ziggy Stardust“, 1973, verbaast hij vriend en vijand. Dit type heeft Bowie gebaseerd op een rockster van eind jaren vijftig, Vince Taylor, een knettergek type volgens Bowie. Veel hits in de jaren zeventig o.a. “Sorrow” (1973), “Rebel rebel” (1974), “Golden Years” (1976), “Heroes” (1977) etc. En ook Bowie is een artiest die populair blijft en in de jaren negentig nog steeds muziek maakt. Een fenomeen. Op 21 september 1999 is David Bowie de eerste artiest die een compleet album uitbrengt via het internet, ( “Hours” getiteld) waarna fans het kunnen downloaden.

Ray Conniff

Chi Coltrane

Carly Simon

 

Billy Swan

Ray Conniff, al een begrip in de jaren vijftig, scoort eindelijk een grote hit in 1973 met het nummer “Harmony” (geen filmpje). Chi Coltrane, “Go Like Elijah“, 1973. Carly Simon “You’re So Vain“, 1973. Billy Swan, “I Can Help“, 1974.

Mort Shuman

Dalida

Alice Cooper

Cliff Richard

Mort Shuman, “Le Lac Majeur“, 1973  en Dalida, “Gigi L’amoroso“, 1974 pikken ook een graantje succes mee.

Alice Cooper, zoon van een geestelijke, houdt van gevaarlijke spelletjes. In zijn bizarre show siert een slang, een boa-constrictor, zijn nek. Ook laat hij  namaak executies zien, en  hakt hoofden van babypoppen af. Zijn teksten zijn spits en opruiend, de jeugd vindt het prachtig en de ouders reageren geschokt. Bekendste hits 1972, “School’s Out“, “Elected“, 1973, “Hello Hurray” en “Halo Of Flies“.

Met “Miss You Nights” heeft Cliff Richard in 1976 een wereldhit. Deze Engelse zanger kan de veranderingen in de popmuziek nog steeds met succes volgen. Ook David Bowie heeft weer een stroom hits in de jaren zeventig, “Space Oddity” uit 1969 wordt in 1975 weer een hit.

Ga naar de volgende pagina van dit hoofdstuk (groepen en soloartiesten van de jaren 70)

Ga terug naar het overzicht Jaren 60 en 70

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten