december, 2019
Sorteer op:
Datum
Datum
Titel
Evenementtype:
Alle
Alle
Beurs
Festival
Museumactiviteit
Muziek
Sport
Tentoonstelling
Evenementlocatie:
Alle
Alle
Amsterdam Gashouder WesterGasterrein
Bezoekerscentrum Mar en Klif
Breepark, Breda
Concertgebouw De Vereeniging
De Hanzehof
De Vereeniging
Der Aa-kerk, Groningen
Galerie Casa Luna
Garderen
Groenestraatkerk
Haarlem - Basiliek St. Bavo
Hannemahuis
Heusden centrum
Huizer Museum
IJsselhallen Zwolle
Lakenhal
Laren
Laren - Singer Laren
Leeuwarden
Lisse
Maritiem Museum
Maritiem Museum Rotterdam
Markiezenhof, Bergen op Zoom
Mauritshuis
Museum Gouda
Museum Klok & Peel
Museum Voorlinden
Nationaal Glas Museum
Nationaal Militair Museum
Nederland
Paleis Het Loo
Pandhof van de Domkerk
Pelgrimvaderskerk
RAI
Rembrandthuis
Rijksmuseum
Rotterdam
Rotterdam, Podium Grounds
Slot Loevestein
Stedelijk Museum Breda
TextielMuseum
Utrecht, binnenstad
Westfries Museum
Zaanse Schans
Zuiderzeemuseum
31jan - 15sepHele dagRembrandt en het Mauritshuis - MauritshuisAmsterdam

Details
Het Mauritshuis heeft meerdere werken van Rembrandt in de collectie, waaronder zijn laatste Zelfportret en het opnieuw aan hem toegewezen schilderij Saul en David. Voor de eerste keer zijn alle
Details
Het Mauritshuis heeft meerdere werken van Rembrandt in de collectie, waaronder zijn laatste Zelfportret en het opnieuw aan hem toegewezen schilderij Saul en David. Voor de eerste keer zijn alle 18 schilderijen die ooit als Rembrandt in de collectie van het Mauritshuis zijn gekomen samengebracht in één tentoonstelling. Niet alleen de beroemde topstukken worden getoond, maar ook schilderijen die niet langer zijn toegeschreven aan Rembrandt. Deze kunstwerken zijn zelden of zelfs nooit tentoongesteld.
Tijd
Januari 31 (Donderdag) - September 15 (Dinsdag)
Locatie
Mauritshuis
Plein 29, 2511 CS Den Haag
3mei - 31decHele dagDeath Valley De Peel - Museum Klok & PeelAsten

Details
In Museum Klok & Peel is momenteel al de overzichtstentoonstelling te bezoeken over De Peel in oorlogstijd. De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. De bezoeker krijgt in de
Details
In Museum Klok & Peel is momenteel al de overzichtstentoonstelling te bezoeken over De Peel in oorlogstijd. De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. De bezoeker krijgt in de tentoonstelling een duidelijk beeld over wat er in De Peel tussen 1940-1945 heeft plaatsgevonden. Bekijk bijzondere filmfragmenten, foto’s en objecten, zoals brokstukken van gecrashte vliegtuigen. Luister naar de unieke interviews van overlevenden en nabestaanden. Of neem een kijkje in de nagebouwde schuilkelder.
De tentoonstelling Death Valley De Peel is een preview op het volledige activiteitenprogramma van Death Valley De Peel in 2019 en 2020. De tentoonstelling is bovendien het slotstuk van het drieluik waarin de onderwerpen ‘klok’ en ‘Peel’ zijn gekoppeld aan WOII in Museum Klok & Peel. De tentoonstellingen ‘Klokkenroof!-Plundered Bells’ en ‘Meisjes van Toen’ zijn reeds geopend en te bezoeken.
De tentoonstelling maakt deel uit van het project Death Valley De Peel. De Peel is in september 2019 75 jaar bevrijd. De oorlog veranderde voorgoed het leven van veel mensen. Hun verhalen werden onze verhalen. Maar ontelbaar veel verhalen uit De Peel, ontstaan tijdens WOII, zijn nog niet verteld of gedeeld. Dit is het moment om ze op te halen en ze via diverse activiteiten beschikbaar te stellen aan alle generaties. Met het project Death Valley De Peel zal Museum Klok & Peel daaraan, in samenwerking met de 6 Peelgemeenten en Brabant Remembers, in 2019 en 2020 een bijdrage leveren. We vertellen ze door. Opdat we weten, beseffen en nooit vergeten.
Een hevige lucht- en grondoorlog in De Peel
Death Valley De Peel, het klinkt onheilspellend en niet zonder reden. Het herinnert aan de geallieerde piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Peel omkwamen. De term werd gebruikt door piloten en ooggetuigen. Daarnaast is er tussen 1940 en 1945 ontstellend veel gebeurd in De Peel. De inhoudelijk adviseur van Death Valley De Peel, Piet Snijders, geeft aan: “Na Normandië werd vermoedelijk het zwaarst gevochten in De Peel”.
Vensterverhalen
In de ‘venstertentoonstelling’ staan de 6 gekozen Brabant Remembers-vensterverhalen uit De Peel én de +/- 50 Peellandse verhalen van alle Peelgemeenten centraal. Met korte info over grote oorlogsthema’s die in De Peel gespeeld hebben. Weet jij wat er zich in De Peel heeft afgespeeld als je bijvoorbeeld naar de volgende grote thema’s kijkt: ‘Mobilisatie’, ‘Inval’, ‘Bezetting’, ‘Verzet’, ‘Bevrijding’, ‘Capitulatie’ en ‘Luchtoorlog’? Deze, maar nog veel meer onderwerpen, komen aan bod in de nieuwe tentoonstelling.
Tijd
Mei 3 (Vrijdag) - December 31 (Dinsdag)
Locatie
Museum Klok & Peel
Asten, Ostaderstraat 23
6jul - 5aprHele dagKleren maken de vrouw - ZuiderzeemuseumEnkhuizen

Details
De tentoonstelling Kleren maken de vrouw is een aansprekend en leerzaam overzicht van kleding van vroeger en nu. De nadruk van deze nieuwe tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerk-
Details
De tentoonstelling Kleren maken de vrouw is een aansprekend en leerzaam overzicht van kleding van vroeger en nu. De nadruk van deze nieuwe tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerk- en repareertechnieken en de schoonheid die deze opleveren, er is ook aandacht voor hedendaags design dat is gebaseerd op oude vormen en technieken. Leer vanaf 6 juli 2019 wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding én ontdek hoe jij je eigen kleding een tweede of misschien wel derde leven kunt geven!
Op de catwalk zijn, naast prachtige klederdracht, onder andere stukken te zien van hedendaagse modeontwerpers zoals Jan Taminiau en Alexander van Slobbe. Daarnaast zijn duurzame creaties van Hul le Kes en Ronald van der Kemp te bewonderen in de tentoonstelling. Er is veel aandacht voor het onderhouden van kleding om de levensduur te verlengen. Duurzaamheid wordt in onze tijd steeds belangrijker en ook kleding wordt ‘geupcycled’ of ‘gerecycled’. Maar de tentoonstelling Kleren maken de vrouw in het binnenmuseum toont dat deze trend niet nieuw is. In een tijd dat de meeste kleding nog zelf met de hand werd gemaakt, was het volkomen vanzelfsprekend dat kapotte kleren werden hersteld. Stof – wol, linnen, katoen en soms zijde of kant – was kostbaar. Tijd niet.
Duurzaamheid 2.0
Vroeger werd kleding niet alleen met heel veel zorg met de hand gemaakt, maar ook eindeloos gerepareerd om elk stuk zo lang mogelijk te behouden voor gebruik. Naast oude, vakkundig verstelde kledingstukken die binnenstebuiten worden getoond om de aandacht te vestigen op de met zorg uitgevoerde reparaties, hangen er ook tips voor een duurzame omgang met kleding. Hoe geef jij je kleding een langer leven? Was jij alleen met de hand? Laat jouw tip achter in de tentoonstelling.
En de kinderen
Weten jouw kinderen waar hun kleding vandaan komt? En kunnen ze zelf een knoop aanzetten? Kennen ze het verschil tussen wol, katoen en linnen? Kinderen gaan in deze tentoonstelling op onderzoek uit en ontdekken hun eigen talenten met naald en draad. En wedden dat jij daar ook nog iets van opsteekt!
Of gaan jullie liever iets moois borduren? Op de borduurtafel vind je patronen geïnspireerd op de museumcollectie. Daarna is het tijd voor het spannende, digitale wasspel!
Theodorus Johannes
De kledingstukken in deze tentoonstelling vormden een inspiratiebron voor onderzoeker en documentairemaker in de mode Theodorus Johannes. In opdracht van het museum maakte hij nieuwe kledingstukken met de technieken van vroeger. In elke zaal toont hij in een video hoe je zelf aan de slag kunt gaan met naald, draad en breipennen. Neem de instructievellen mee, ga thuis aan de slag en deel je eigen handwerk via #klerenmaken. Polsmofjes met kleine kraaltjes, een vierkant linnen hemd, een lapjesbroek, of misschien toch maar eerst dat gat repareren in je lievelingsshirt… wat wordt jouw eerste textielproject?
De tentoonstelling Kleren maken de vrouw is te bezoeken in het weekend en vakanties van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 14 februari 2020 is de tentoonstelling dagelijks te bezoeken.
Tijd
Juli 6 (Zaterdag) - April 5 (Zondag)
21sep - 16febHele dagLaboratorium Rembrandt - RembrandthuisAmsterdam

Details
Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In het najaar van 2019 wordt in het museum een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten
Details
Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In het najaar van 2019 wordt in het museum een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten in de hand van de meester worden blootgelegd. Ontdek hoe een tekening van Rembrandt is veranderd in de loop der eeuwen, zie wat een ander later toevoegde aan een ets, en denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren.
Deze tentoonstelling brengt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven. De afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt door wetenschappers en restauratoren aan nieuwste onderzoeksmethoden onderworpen. Dit heeft verrassende en baanbrekende resultaten opgeleverd. Nu zullen bezoekers de onderzoeksmethodes- en technieken zelf ervaren, op de plek waar de kunstwerken ooit zijn gemaakt.
Tijd
September 21 (Zaterdag) - Februari 16 (Zondag)
Locatie
Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4, 1011 NK Amsterdam
11okt - 19janHele dagRembrandt-Velázquez - RijksmuseumAmsterdam

Details
In het najaar van 2019 presenteert het Rijksmuseum Rembrandt-Velázquez. Een tentoonstelling met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Schilderijen van Velázquez, Rembrandt, Murillo,
Details
In het najaar van 2019 presenteert het Rijksmuseum Rembrandt-Velázquez. Een tentoonstelling met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Schilderijen van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera komen voor het eerst samen dankzij de unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum. Rembrandt-Velázquez gaat vooral over schoonheid, emotie, religie en realisme, waarbij de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren worden gepresenteerd en zo met elkaar in dialoog gaan.
Tijd
Oktober 11 (Vrijdag) - Januari 19 (Zondag)
Locatie
Rijksmuseum
Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam
3nov - 9febHele dagJonge Rembrandt - LakenhalLeiden

Details
Museum De Lakenhal presenteert van november 2019 tot februari 2020 de tentoonstelling Jonge Rembrandt 1624-1634. Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt Harmensz.
Details
Museum De Lakenhal presenteert van november 2019 tot februari 2020 de tentoonstelling Jonge Rembrandt 1624-1634. Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669). Het publiek kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam. Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg.
Tijd
November 3 (Zondag) - Februari 9 (Zondag)
Locatie
Lakenhal
Oude singel 32, 2312 RA LEIDEN
14dec - 1mrtdec 1400.00mrt 1- 23.59IJsbeelden Festival: R-ijs door de tijdZwolle

Details
Het grootste winterevenement van Nederland staat dit jaar in Zwolle. Het Nederlands IJsbeelden Festival is met meer dan 100.000 bezoekers uitgegroeid tot het grootste winterevenement van Nederland. Van 14 december
Details
Het grootste winterevenement van Nederland staat dit jaar in Zwolle. Het Nederlands IJsbeelden Festival is met meer dan 100.000 bezoekers uitgegroeid tot het grootste winterevenement van Nederland. Van 14 december 2019 tot en met vrijdag 1 maart 2020 vindt dit internationale ijssculpturen evenement plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een uniek evenement voor jong en oud.
’s Werelds beste ijskunstenaars komen naar Nederland
Meer dan 40 van de beste ijscarvers ter wereld komen in november naar Nederland om hun kunsten te tonen. De uit 16 verschillende landen afkomstige kunstenaars creëren in enkele tijd adembenemende sneeuw- en ijssculpturen en imposante themawerelden.
R-IJS DOOR DE TIJD
Het thema voor het Nederlands IJsbeelden Festival 2019-2020 is: ‘R-IJS DOOR DE TIJD’. De reis door de tijd begint in de prehistorie met een verijsde dinosaurus op ware grootte, de ijstijd volgt met een Mammoet met enorme slagtanden, veel tijdsbeelden volgen waaronder de industriële revolutie met een stoomlocomotief op een echte ijsrail, de Gouden eeuw, Rembrands beroemdste schilderij “De Nachtwacht” en nog veel meer. De expositie eindigt in de nabije toekomst met de eerste mens op Mars. In combinatie met ‘special effects’ worden ijsbeelden van wel 6 meter hoog, met meer dan 275.000 kg ijs, 275.000 kg sneeuw en een temperatuur van -10 ºC, tot leven gewekt.
Tijd
December 14 (Zaterdag) 00.00 - Maart 1 (Zondag) 23.59
Locatie
IJsselhallen Zwolle
Rieteweg 4, 8011 AB Zwolle