Jaren 60 en 70 

(klik op de plaatjes om ze te vergroten en op de blauwe titel van de liedjes om ze te horen en zien)

Zangers en zangeressen, jaren zestig

Connie Francis

Rex Gildo

Stev Lawrence

Eydie Gorme

Lesley Gore

Connie Francis is al  succesvol in 1958, deze Amerikaanse, (van afkomst Italiaanse) zangeres overleefd de turbulente beginjaren zestig en blijft hits scoren, met haar  prachtige vibrerende stem. In 1963 heeft ze in de Benelux drie hits: “When Du Gehst”(geen filmpje), “Barcarole In Der Nacht” en “Blue Winter“.

Het Duitse zangeresje Conny Froboess is met “Teenager Melodie” al succesvol in 1959. “Zwei Kleine Italiener” uit 1962 wordt een geweldige hit voor het Duitse zangeresje, haar verschijning, lieflijk en verlegen maar vol overtuiging zingend valt in de smaak. Kijk en luister naar Conny Froboess, klik hier.

Rex Gildo was een andere Duitse beroemdheid en zijn beste songs stammen uit de jaren zestig, maar in 1972 scoorde hij zijn allergrootste hit “Fiesta Mexicana“. Hij werd mateloos populair toen hij in de jaren zestig duetten ging zingen met Gitte, ze golden als het droompaar van de naoorlogse Duitse showbizz. (hij zong ook duetten met Conny Froboess). Het was de glorietijd van de Schlager (onder deze noemer viel de muziek o.a. van Rex Gildo, Peter Kraus, Peter Alexander en Roy Black). Hij speelde in maar liefst dertig films en werd aanbeden door tienermeisjes. Rex Gildo, met zijn blauwzwarte haardos en tandpasta glimlach, altijd gebruind en gestoken in krappe broeken kreeg al gauw de bijnaam sexy Rexy ! Hij verkocht meer dan twintig miljoen platen. Op 24 oktober 1999 onderneemt Rex Gildo een zelfmoordpoging, (eenzaamheid en depressie zouden hieraan ten grondslag liggen, hij had moeite met het ouder worden en de vergankelijkheid). Hij springt van een tweede verdieping van een woning  in München uit het raam, raakt levensge­vaarlijk gewond en wordt opgenomen in het ziekenhuis waar men vecht voor zijn leven. Rex Gildo overlijdt dinsdagavond 26 oktober 1999 op zestigjarige leeftijd aan een hartstilstand. Met hem sterft de oer-schlager !

De Amerikaan Ricky Nelson, een populaire TV acteur, wordt een rock-ster. Met het nummer “Hello Mary Lou” scoort hij een grote hit in 1961. Kijk en luister naar Ricky Nelson, klik hier.

Steve Lawrence & Eydie Gorme zijn  heel populair in Amerika, het echtpaar scoort hit na hit. In 1963 heeft Eydie Gorme in Europa een grote hit met “Blame It On the Bossa Nova“. Ook hun tv-shows zijn succesvol. Lesley Gore, een zeventienjarige  middelbare scholiere, scoort in 1963 een grote hit met  “It’s My Party And I’ll Cry If I  Want To“.

Marlene Dietrich en Freddie Quinn twee van de weinige Duitse artiesten slagen erin om buiten hun landgrenzen bekendheid te  verwerven.

In  1963 verschijnt van de dan al 62 jarige filmster Marlene Dietrich de single “Sag Mir, Wo Die Blumen Sind” in de internationale hitlijsten, een zeer opmerkelijk feit. Kijk en luister naar Marlene Dietrich, klik hier.

Freddie Quinn

Neil Sedaka

Trini Lopez

Soeur Sourire

Ook Freddie Quinn slaagt erin om ondanks de nieuwe muziekstroming een groot publiek in heel Europa te veroveren. “Junge Komm Bald Wieder” uit 1963 wordt zijn grootste hit.

Neil Sedaka heeft een wereldhit met “Oh Carol” in 1960, hij is, zegt hij, onder de indruk van de popmuziek maar stelt zich kritisch op. Paul Anka is al succesvol, in 1958 met Crazy Love en blijft tot in 1964 hits scoren. Kijk en luister naar Paul Anka, klik hier.

Trini Lopez, “If I Had A Hammer” wordt enthousiast ontvangen in 1963, zijn gitaarspel is opmerkelijk goed, veel hits. Chris Montez, die een mix brengt van Amerikaanse rock en roll (country blues en Mexicaanse Mariachi-groepen) de zogenaamde Chicano rock grensgebied, Amerika-Mexico geniet ook een grote populariteit.

Het  Franse chanson  komt weer in de belangstelling vooral door Charles Aznavour, die het vak van de onnavolgbare Edith Piaf leert, en die een grootheid wordt in het vertolken van het Franse chanson. Kijk en luister naar Charles Aznavour, klik hier.

De frêle Françoise Hardy verovert moeiteloos het grote publiek met Tous Les Garçons Et Les Filles in 1963. De ruige rocker Johnny Halliday, groeit uit tot de Rock & Roll koning van Frankrijk die ook buiten Frankrijk een grote populariteit opbouwt. Tes Tendres Années, 1963, Pour Moi La Vie Va Commoncer en het ruige Ma Guitare uit 1964 worden grote hits. Kijk em luister naar Françoise Hardy, klik hier.

Curieus is de hit “Dominique” in 1964 van Soeur Sourire, de zingende non, te noemen. Zij wordt het symbool voor de nieuwe  openheid binnen de kerk, al weten we niet of moeder overste hier wel zo blij mee was!

Salvatore Adamo

Sandie Shaw

Cilla Black

Helen Shapiro

Salvatore Adamo, geboren in 1943 op het Italiaanse eiland Sicilië, komt op vierjarige jarige leeftijd naar België. Al jong begint hij liedjes en gedichten te schrijven die hij op feestavonden ten gehore brengt. Hij wordt ontdekt en later  neemt Charles Aznavour hem onder zijn hoede. Adamo wordt ongekend populair, zijn bijzondere stem en rijpe teksten verrassen het publiek dat massaal  voor hem valt. Een bijzondere artiest met een indrukwekkende stroom hits op zijn naam. Groot­ste hits “N’est Ce  Pas Merveilleux” (geen filmpje), 1963, “Tombe La Neige“, “Vous Pemettez Monsieur“, “Quand Les Roses” en “Dolce Paola” uit 1964.

In Engeland, (dat altijd  goede  zangeressen aflevert) verovert Sandie Shaw op blote voeten,  symbool van het  optimisme in die tijd, in 1964 de eerste plaats in Engeland met de hit “Always Something  There To Remind Me“.

Cilla  Black, een gewone tiener in eenvoudige kleding en nauwelijks make‑up weet het publiek aan zich te binden met haar vermogen om ballads met een  climax  aan het eind hartverscheurend te vertolken. De grote doorbraak komt in 1964 met het nummer “Anyone Who Had A Heart“, ook de single “You’re My  World“,  een emotionele en krachtige ballad, wordt een groot succes.

In 1963 zingt Helen Shapiro, “Queen For Tonight“, ze is dan pas zeventien jaar oud, de hitlijsten binnen. Door  haar  zware  stem denkt men vaak met een man  te  maken  te hebben, maar door haar vele optredens raakt iedereen al snel vertrouwd met het kleine zangeresje met de grote zware stem. In 1961 al bereikt ze met de single “Walking Back To Happines” de eerste plaats in Engeland en wordt tevens uitgeroepen tot de beste Engelse zangeres van dat jaar. Na 1963 is haar carrière voorbij, de invloed van de Mersey‑beat is te groot, maar nog lang blijft de zangeres overal en met succes optreden.

Petula Clark  die tot  ver  in  de jaren vijftig opgesloten zit in haar imago van lief en onschuldig, wordt volwassen. Er komt meer swing en rock in haar  nummers. Van de single  “Down Town”, (1964) worden er in recordtempo meer dan 1 miljoen verkocht. Een succesvolle zangeres die regelmatig in de  hitlijsten  te vinden  is. Aan het einde van de zestiger jaren gaat ze zich meer op acteren toeleggen en wordt een musicalster. Kijk en luister naar Petula Clark, klik hier.

Ook Dusty Springfield die deel uitmaakte  van  het  trio The Springfields is succesvol in haar solo carrière,  met haar hese doorvoelde stemgeluid heeft ze vele hits. In maart 1999 overlijdt Dusty aan borstkanker. Bij haar begrafenis waren onder andere aanwezig: Kiki Dee, Lulu, Elvis Costello en de Pet Shop Boys waarmee ze in 1987 een hit had. Elton John, de Rolling Stones, Rod Stewart en Tom Jones stuurden bloemen. Dusty Springfield heeft een plaatsje gekregen in de Rock & Roll Hall of Fame.

Dusty Springfield

Gene Pitney

Gene Pitney, die tevens een uitmuntend componist is, wordt met zijn keurig gekapte haar en zoete ballades de schrik van de echte rockers maar verovert een geheel eigen publiek met zijn aparte hoge stem (kopstem). Met de nummers “24 Hours From Tulsa” uit 1964 en “I’m Gonna Be Strong” uit 1965 komt hij hoog in de hitlijsten.

Jim Reeves, een zanger met een warme stem, ontwikkelt na 1957 een repertoire met tijdloze liedjes die hem nog populairder maken dan zijn country nummers. “Adios Amigo”, 1962 en “I Love You Because” uit 1964 zijn hier een goed voorbeeld van. Helaas komt Jim Reeves in 1964 door een tragisch vliegtuigongeluk om het leven. Kijk en luister naar Jim Reeves, klik hier.

The Big O, zoals de Amerikaanse zanger Roy Orbison ook wel genoemd werd had grote succes­sen in de jaren zestig. “Only The Lonely” uit 1960 was zijn eerste grote hit en elk nummer wat hij daarna maakte kwam hoog in de hitlijsten. “It’s Over” stond in Nederland vijf maanden in de hitlijsten in 1964, “Pretty Woman” werd een gigantische hit in 1965 en hij bleef scoren, hit na hit. Doordat hij een keer zijn bril in het vliegtuig had laten liggen trad Roy Orbison op met een donkere zonnebril, verfde ook zijn haar zwart en trok een zwart pak aan, dit werd zijn handels­merk en hij had daar veel succes mee. Aparte stem met een uitzonderlijk bereik en zeggingskracht erin. Na 1966 wordt het stil, Amerika lijkt hem te vergeten te zijn maar hij blijft optreden en liedjes schrijven.

In 1987 geeft hij verschillende concerten in Nederland die een overweldigend succes zijn. Ook werkt hij hard aan zijn comeback, hij maakt met, o.a. George Harrison en Bob Dylan onder de naam The Travelling Wilbury’s in 1988 een succesvolle plaat waarvan de single “Handle With Care” een wereldhit wordt. De cd die zijn comeback moet bevestigen is gepland voor februari 1989, helaas heeft hij het succes daarvan niet meer mee mogen maken. Roy Orbison overlijdt in 1988 op tweeënvijftig jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. De door zijn huidige vrouw Barbara (tevens zijn manager) uitgebrachte cd “Mystery Girl” in 1989 wordt een groot succes. De nummers “She’s A Mystery To Me” en “You Got It” komen hoog in de hitlisten. Meer dan tien miljoen exemplaren worden er van deze cd over de hele wereld verkocht.

Zijn muziek en vooral zijn prachtige ballades inspireerde velen. Roy Orbison is opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame in New York. (een eregalerij voor rock-artiesten met een belangrijke staat van dienst). Kijk en luister naar Roy Orbison, klik hier.

Dean Martin,  de showman en acteur met Italiaanse flair, doet het ook goed in de jaren zestig. Met “Volare” en “Run To Me” uit 1958 die het in Europa ook goed doen groeit zijn populariteit snel. In 1964 wordt de single “Everybody Loves Somebody” een grote hit. Kijk en luister naar Dean Martin, klik hier.

Dave Berry

Sonny & Cher

Frank Sinatra

Barbra Streisand

Dave Berry wordt beroemd door zijn manier van optreden, door het magische spel met zijn handen weet hij een  vreemde  sfeer  te scheppen. Zijn grootste hit heeft hij met het door Ray Davies (Kinks) geschreven nummer “This Strange Effect” (1965).

Het echtpaar Sonny & Cher vertederen  een  groot  publiek,  een perfect  imago,  een  mengeling  van exotisch,  fris gewassen, artistiek en vooral echtelijke liefde. Ze worden het boegbeeld van  het  hippie-dom.  Ze blijven  hits scoren tot in de beginjaren  zeventig.

In 1974 gaat het paar uit elkaar. Cher maakt  later furore als solo zangeres en actrice. Sonny Bono verongelukt op 5  januari 1998  op  de skihellingen van het Amerikaanse Lake Tahoe, hij is dan 62 jaar. Bekendste hits “I Got You Babe“, “Baby Don’t Go“, 1965, “Little Man“, 1966 en “The Beat Goes On” uit 1967.

Frank Sinatra, ook wel The Voice genoemd,  scoort in 1966 zijn grootste hit met “Strangers In The Night“. Zijn dochter Nancy heeft 4 hits waarvan “These Boots Are Made  For Walking” in 1966 op nummer 1 komt. Samen hebben ze in 1967 een gigantische hit met het nummer “Something Stupid” (op 15-5-1998 overlijdt Frank Sinatra). In Amerika wordt hij in April 1999 posthuum uitgeroepen tot beste zanger van de eeuw.

Barbra Streisand  met  haar  veelzeggende stem wordt in de jaren zestig een fenomeen. Ze vervult in 1964 de hoofdrol  in de musical Funny Girl. Door haar grote emotionele  zeggingskracht maakt ze elk nummer tot een aangrijpende gebeurtenis. Waarvan “People” en “Second Hand Rose” uit 1965 goede voorbeelden zijn. In 1980 wordt het nummer “Woman In Love” een gigantische hit (Barbra Streisand wordt in April 1999 in Amerika uitgeroepen tot beste zangeres van de eeuw).

Cliff Richard

Tom Jones

Alan Price

Georgie Fame

Cliff Richard scoort een indrukwekkende stroom hits in de jaren zestig, enkele voorbeelden “When The Girl In your Arms“, “The Young Ones” en “Do you Want To Dance” uit 1962. Cilff Richard is de gehele jaren zestig permanent hoog in de hitlijsten te vinden. Engeland heeft zijn superster, een veelzijdig entertainer,  tv,  films,  platen en concerten.

Chris  Andrews brengt “Yesterday Man” uit, een meeslepende meedeiner. Tom Jones wordt razend populair door zijn sterke stem en zeer sensuele act. “It’s Not Unusual” en “What’s New Pussycat” uit 1965 scoren hoog. “Green Green Grass Of Home” uit 1966 wordt een klassieker.

Alan Price, is tot 1965 lid van The Animals. Hij verlaat de  groep omdat hij voor de buitenlandse tournees niet in een vliegtuig  durft  te  stappen. Met zijn nieuwe band, The Alan Price Set maakt hij nummers die goede noteringen halen. De eerste is meteen een schot in de roos, “I Put A Spell On You” uit 1966 wordt een grote hit en een klassieker, “Hi‑Lili‑Hi-Lo“, 1966  en “The House That Jack Built“, 1967 komen hoog in de hitlijsten.

Georgie Fame krijgt in 1963 zijn eerste platencontract. De eerste platen verkopen niet goed maar in 1965 verdrijft hij met de single “Yeh Yeh” de Beatles van de eerste plaats in de hitlijsten.  In 1967, als de band al uit elkaar is heeft Georgie Fame nog een grote hit met het nummer “The  Ballad Of Bonnie And Clyde“, 1968, en tevens zijn derde nummer 1 hit.

Ike and Tina Turner

Hervé Vilard

Ferré Grignard

France Gall

Ike  and  Tina Turner, omgeven door een wervelend showprogramma, hebben geweldig succes. Vanaf 1960 werken ze samen, vooral het live optreden van Tina straalt een oerdrift uit en zorgt ervoor dat niemand op zijn stoel kan blijven zitten. De live optredens zijn altijd rumoerig maar spectaculair. Het legendarische “River Deep Mountain High” wordt een gigantische hit in 1966. In de jaren tachtig zal Tina Turner een succesvolle solo carrière beginnen.

Hervé Vilard,Capri C‘est Fini“, 1965,  Christophe, “Aline“, 1965. Christian st. Peters, “The Pied Piper” (geen filmpje), een wereldhit in 1966, en Ferré GrignardRing Ring I’ve Got To Sing (cover), 1965, delen ook in het succes. Het Franse zangeresje, France Gall wint in 1965 het songfestival met het nummer “Poupée De Sire Poupée De Son“,  gezongen met een vertederende onschuld, het wordt een hit in heel Europa.

John Mayall en de Bluesbreakers maken van elk optreden een feest. Hij wordt wel de ongekroonde koning van de blanke bluesmuziek genoemd. Zijn band heeft steeds wisselende bezettingen en vele grote namen hebben ervaring opgedaan in deze band,  b.v. John McVie, Mick Fleetwood, Peter Green,  (Fleetwood Mac) Eric Clapton en Mick Taylor.

In 1968 heeft Steppenwolf een grote hit met het nummer “Born To Be Wild” en komt in 1973 met hetzelfde nummer weer hoog in de hitlijsten.

Jimi Hendrix, wordt (samen met Eric Clapton) als de invloedrijkste gitarist van de jaren zestig beschouwt, ook al stond hij maar kort aan de top. Een fabelachtige techniek en de eerste gitarist die vakkundig gebruik weet te maken van effect-apparatuur en feedback.  Als hij op 18-9-1970 overlijdt (in de flat van zijn Westduitse vriendin Monika Danneman) laat hij slechts vijf officiële elpees na maar die drukken duidelijk hun stempel op de musici in de jaren zeventig, tachtig en negentig. Al op jonge leeftijd raakt hij geïnteresseerd in de blues en imiteert al snel zijn voorbeelden, Muddy Waters en Robert Johnson.

Hij wordt ontdekt door Chess Chandler (bassist van de Animals) die Jimi koppelt aan ex Georgie Fame drummer Mitch Mitchel en bassist Noel Redding, de Jimi Hendrix Experience band is geboren. Het eerste optreden van de band in Frankrijk in het Parijse Olympia in het voorprogramma van Johnny Halliday wordt een groot succes. In 1967 breekt hij ook in de Verenigde Staten door. Zijn optredens zijn spectaculair, hij speelt o.a. gitaar met zijn tanden en haalt orkanen van elektrisch geluid uit zijn versterkers. Jimi Hendrix wordt een sensatie.

Eind 1967 toert The Jimi Hendrix Experience door Europa en treden ze op in de Rotterdamse Ahoy-Hal in Nederland, Er worden ook opnames gemaakt voor het beruchte tv-programma Hoepla. In 1968 staat Jimi Hendrix op het hoogtepunt van zijn carrière en vestigt zich permanent in de Verenigde Staten.

In 1969 wordt Jimi in Toronto gearresteerd omdat hij heroïne bij zich zou hebben, hij wordt vrijgelaten op een borgtocht van 10.000 dollar maar verhalen dat hij zich te buiten zou gaan aan verdovende middelen achtervolgen hem sindsdien.

Na zijn dood komen er meer elpees uit dan tijdens zijn leven, maar niet al het materiaal is even goed en Jimi is er zelf niet meer om de beste nummers uit te kiezen. In 1999 roepen muzikanten van het Britse muziektijdschrift Guitar Magazine Jimi Hendrix uit tot gitarist van de eeuw ! 

Jimi Hendrix

FrankZappa

Frank Zappa, zanger, gitarist en componist, brengt vanaf 1966 albums uit met wisselend succes. Vooral bekend om zijn scherpe aanpak van de Amerikaanse samenleving. In de jaren zestig is hij leider van de experimentele band The Mothers Of Invention met vernieuwende muziek en vlijmscherpe teksten die vaak ook humoristisch zijn.

Als componist heeft hij een geweldige theoretische en praktische muzikale kennis, jazz, rock & beat, moderne klassieken en elektronische avant-garde. Deze elementen verwerkt hij op een knappe manier in zijn composities.

Zelden op de radio te horen krijgt hij toch  een grote schare fans die hem blijven volgen. Hij wordt een van de belangrijkste componisten van de populaire muziek. In december 1993 overlijdt Frank Zappa op tweeënvijftigjarige leeftijd aan prostaatkanker. Deze rock& roll legende laat een oeuvre na van bijna vijftig platen

Aan  het einde  van de jaren zestig worden de protestsongs wat  minder  scherp.

We gaan  de sixties  uit met David Bowie die in 1969 de eerste ruimtehit scoort met “Space Oddity“. Een beter  voorbeeld van de veranderingen in de jaren zestig is nauwelijks denkbaar.

David Bowie

Serge Gainsbourg & Jane Birkin

Na de landing op de maan zal de wereld nooit meer hetzelfde zijn, ook de popmuziek gaat andere richtingen inslaan. Het Franse duo Serge Gainsbourg & Jane Birkin,  “Je T’Aime Moi Non  Plus“, de vrije  liefde van de jaren zestig op zijn Frans. Deze hijgplaat wordt  in 1969 de grootste hit in Nederland!

Afscheid van de sixties die van uitzonderlijk belang waren voor de ontwikkeling van de popmuziek maar ook op maatschappelijk gebied de wereld een ander aanzien gaven !

De  groepen en solisten uit de jaren zestig hebben de popmuziek gemaakt tot wat het nu is,  zij  waren de pioniers en legden de basis waar in later jaren andere muzikanten mee vooruit konden.

Wat de sixties mede tot een boeiende periode maakt is dat de popmuziekanten zich gaan interesseren voor de maatschappelijke  problemen en stelling nemen tegen geweld en onrecht  wat in de muziek duidelijk naar voren komt. Ook legt men de basis voor de grote popfestivals en met de honderden, nu klassieke songs, heeft men  alles uit de sixties gehaald wat er in zat.

Deze  rijke oogst neemt men mee naar de jaren zeventig.

Ga terug naar het overzicht Jaren 60 en 70

Ga terug naar de vorige pagina van dit hoofdsstuk (Idolenverering en fans)

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten