De veelgehoorde bewering dat Gutenberg de boekdrukkunst zou hebben uitgevonden, is misleidend. De blokdruk bestond al langer, waarbij een hele bladzijde uit één blok werd vervaardigd. Als een bladzijde achteraf moest worden gecorrigeerd en geredigeerd, dan moest er een heel nieuw blok worden gesneden.
De grote verdienste van Gutenbergs bestaat in het gebruik van losse letters. Door Gutenbergs vinding werden correctie en redactie van o.a. boeken gemakkelijker en goedkoper; kleine verwisselingen in het zetsel waren nu voldoende.
Gutenberg vond het principe van drukken met losse letters uit met slechts één doel: het drukken van boeken. Maar al snel werden drukpersen ook ingezet voor andere doeleinden zoals voor het overbrengen van informatie en aankondigingen van allerlei soort. De groeiende industrie en handel in de negentiende eeuw zorgden voor een enorme expansie van dit soort drukwerk.
Aanvankelijk werden houten letters gebruikt die uit zogenaamd kopshout waren gesneden. Kopshout ontstaat door haaks op de houtnerf te zagen zodat de jaarringen zichtbaar worden. Op die manier konden houten letters meer druk aan en waren minder aan slijtage onderhevig. Later werd overgegaan op loden letters die nog minder slijtage vertoonden en ook makkelijker te produceren waren. Voor de productie daarvan ontstonden speciale lettergieterijen.
Alledaags drukwerk uit de negentiende eeuw is vaak prachtig vormgegeven. Drukkers toonden via efemeer drukwerk (waarvan de inhoud van kortstondig belang is = vlugschrift) hun vakbekwaamheid. Letterzetters werden ware kunstenaars, hoewel hun creativiteit nog niet financieel werd erkend. Mooi drukwerk maken hoorde gewoon bij hun taken. Drukletters zien er ook anders uit dan een geschreven letters. Maar zoals er veel soorten handschriften bestaan zijn er ook veel verschillende drukletters. Het ontwikkelen van drukletters, en andere zaken die met de drukwereld te maken hebben, leidde tot een nieuw beroep namelijk dat van grafisch ontwerper dat echter pas in het begin van de twintigste eeuw een volwaardig beroep werd. Een grafisch ontwerper verzorgt de grafische vormgeving van drukwerk zoals brochures, affiches, verpakkingen en boekomslagen.