Ouderen die zorg of ondersteuning nodig hebben, kunnen in veel gevallen zelfstandig blijven wonen. Maar dan moet de woonruimte en omgeving dit wel toelaten. Aanpassingen zijn soms noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat de woning simpelweg niet goed begaanbaar is voor een rollator.
Eigen woning
Het aantal ouderen neemt toe in Nederland. Zijn er momenteel zo’n 1,3 miljoen 75-plussers, in 2030 is dat aantal gestegen tot 2,1 miljoen. Het aantal ouderen neemt niet alleen toe, ouderen worden ook ouder en blijven langer vitaal. In toenemende mate willen ze daarom als het even kan thuis blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. 92% van de 75-plussers woont momenteel zelfstandig thuis.
Woningaanpassing
Als ouderen langer thuis willen blijven wonen, dan zijn er allerlei aanpassingen aan de woning mogelijk die voor extra comfort, gemak en veiligheid zorgen. Veelvoorkomende aanpassingen zijn de installatie van een traplift, ligbad vervangen door een (inloop)douche, een verhoogde toiletpot, drempels verwijderen of verlagen en het verbreden van de binnendeuren. Voor sommige aanpassingen is subsidie mogelijk.
WMO
Hulp en ondersteuning kunt u krijgen vanuit de Wmo. Afhankelijk van de persoonlijke situatie is mogelijk ondersteuning van de gemeente te krijgen. Daarbij kunt u denken aan hulp in de huishouding, aanpassingen aan de woning, vervoersmogelijkheden of voorzieningen op het gebied van dagbesteding. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning. Trapliften of plateauliften zijn voorzieningen die onder de regeling vallen. De gemeente kijkt wel naar verschillende oplossingen, zoals aanpassen of verhuizen naar een nultredenwoning.