Hiv en aids
Aids is inmiddels een bekende ziekte, maar was dat niet altijd. Begin jaren tachtig wisten de verontruste artsen zich geen raad met deze nieuwe, mysterieuze aandoening. In 1982 verschijnen berichten over een onbekende dodelijke ziekte in de Verenigde Staten, die door de uitschakeling van het immuunsysteem in het menselijk lichaam slachtoffers maakt onder homoseksuele mannen en hemofiliepatiënten maar ook onder heteroseksuelen met veel wisselende partners.
De ziekte wordt bekend als aids. Al snel volgt in 1983 de ontdekking van de veroorzaker, het hiv, en een aidstest in 1984. In 1987 komt de aidsremmer ATZ op de markt. De overheid gaat in campagnes het veilig vrijen aanmoedigen. In Nederland zijn sinds 1981 (tot eind 2009): 8059 aidspatiënten, naar schatting 21.000 mensen met hiv, waarvan 13.000 geregistreerd.
Hiv
Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv breekt stap voor stap het afweersysteem af dat het lichaam heeft opgebouwd om het individu te beschermen tegen allerlei virussen en bacteriën. Dat kan leiden tot symptomen en klachten. Als die beschermlaag zo verzwakt is dat het lichaam zich bijna niet meer kan beschermen, dan noemen we dat aids.
Aids
Wanneer het lichaam zich door hiv niet langer kan beschermen tegen virussen en bacteriën is er sprake van aids. Aids kan dodelijk zijn. Gelukkig zijn er in Nederland voor iedereen goede medicijnen beschikbaar, waardoor hier niemand hoeft te sterven aan aids. In andere landen, vooral in Afrika is dat heel anders. Daar sterven heel veel mensen met hiv aan aids.
Heroine
Het gebruik van heroïne door jongeren neemt epidemische vormen aan. In Nederland wordt, met de verstrekking van het vervangende middel Methadon geprobeerd, zowel de verslaafden als de samenleving te beschermen. Tegelijk worden samenscholingsverboden afgekondigd voor gebieden waar overlast en criminaliteit de leefbaarheid te veel aantasten.
Maagbacterie Heliobacter pylori
De maagbacterie Heliobacter pylori wordt in 1982 herontdekt door de Australiërs Barry J. Marshall en J. Robin Warren, die ook aantonen dat deze de oorzaak is van maagklachten als Gastritis, maagzweren en uiteindelijk maagkanker. Patiënten die al jarenlang lijden aan maagbloedingen blijken te genezen met antibiotica en maagzuurremmers.