Nagerecht voor 4 personen
Nagerecht voor 4 personen
Benodigdheden:
2 bladen gelatine
90 gram rijst
3/4 liter melk
60 gram suiker
1 lepel sherry of witte wijn
25 gram zoete en 2 bittere amandelen
4 dl slagroom (hou nog wat extra slagroom achter de hand)
1 stokje vanille
kersensaus (ter garnering)
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 50 minuten
Bereiding: 10 minuten
Voorbereiding
Dit kunt u eventueel ook de dag voordat u het gaat serveren al doen.
Leg de amandelen 5 minuten in kokend water. Ontvel ze daarna en hak ze klein. Breng de melk aan de kook. Strooi al roerende de rijst erin en blijf roeren totdat de melk weer kookt. Laat de rijst op een laag vuurtje gaar worden (45 minuten). Hierna laat u de rijst afkoelen.
Bereiding
Klop de slagroom stijf. Meng de suiker, de gehakte amandelen en de wijn door de koude rijst. Snij het vanillestokje open en doe ook deze door de rijst. Vergeet het stokje er later niet weer uit te halen!
Daarna pas gaat de stijfgeklopte slagroom erdoor en tenslotte de opgeloste gelatine. De Ris à la mande moet luchtig zijn, doe er anders nog wat extra opgeklopte slagroom doorheen. Doe alles over in een schaal. Zet het geheel in de koelkast. Geef er bij het serveren een warme kersensaus bij.
Deense traditie
Het typisch Deense kerstdessert Ris à la mande (dat wordt gegeten op kerstavond), is rijst met heel veel slagroom en stukjes amandel. Traditie is dat er één hele amandel in de rijst zit verstopt. Degene die hem vindt is de ster van de avond en kan rekenen op een klein cadeautje (meestal een marsepeinen varken of chocola). Als het goed is, komt de amandel op het bord van de jongste aan tafel terecht…
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.