Gebak
Gebak
Benodigdheden (12 stuks):
400 gr bloem
1 tl zout
7 gr gedroogde gist
240 ml melk
60 gr boter
1 ei
15 gr suiker
500 gr donkerbruine basterdsuiker
1 el kaneelpoeder
Bereidingstijd:
20 minuten
Wachttijd:
1 uur en 15 minuten rijzen
Recept kniepertjes
Zorg dat de boter en het ei op kamertemperatuur zijn. Verwarm de melk tot lauwwarm.
Meng de bloem, het zout, de gist, de boter, het ei en de suiker in een kom en roer de melk erdoor. Kneed tot een mooi deeg en laat 10 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 12 bolletjes van ongeveer 45 gram. Laat de bolletjes 5 minuten rijzen.
Meng de basterdsuiker met de kaneel.
Maak van de bolletjes deeg in verschillende stappen slierten van zo’n 35 cm lang. Rol deze strengen tussen de stappen door elke keer door het suikermengsel.
Druk een uiteinde van een sliert op het aanrechtblad en houd dat vast. Draai de sliert tot een losse spiraal en maak het uiteinde van de bolus in de onderkant vast. Doe dit met alle strengen.
Haal de bolussen nogmaals door het suikermengsel en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Laat 60 minuten rijzen.
Warm de oven voor op 240ºC en bak de bollussen 6 tot 8 minuten.
Haal ze na het bakken van de bakplaat en leg ze omgekeerd neer om af te koelen.
Besmeer bij het serveren de platte kant met boter indien gewenst.
Over het kniepertje
Kniepertjes zijn zoete dunne harde wafels, ze kunnen plat of opgerold zijn. In verschillende streken in Nederland is het kniepertje een koekje dat men rond de jaarwisseling maakt/eet. In sommige delen van het land zit er een mooie symboliek achter de vorm van de kniepertjes. Aan het eind van het oude jaar is het kniepertje plat: het jaar is voorbij/uitgerold. Aan het begin van het nieuwe jaar is het kniepertje opgerold, zoals het nieuwe jaar zich nog moet ontvouwen. Sommige mensen vullen de opgerolde versie van het koekje met slagroom. Het recept van kniepertjes die plat zijn of opgerold zijn, kan van elkaar verschillen.
Kniepertjes hebben in verschillende streken verschillende benamingen. In Drenthe zijn het ‘knieperties’ of ‘iezerkoekies’; in Groningen ‘kniepertjes’ of ‘kniepkoukies’, in de Achterhoek heten ze ‘kniepertjes’ of ‘knieperkes’. Ook Twente en Salland zijn kniepertjes een traditie. Ook in andere landen komen dergelijke koekjes voor, zoals de ‘krumkakke’ uit Noorwegen, ‘bricelets’ uit Zwitserland en ‘Hippe’ of ‘Eisenkuchen’ in Duitsland.
Voor het bakken van kniepertjes heeft u een wafelijzer nodig. Vroeger waren die van smeedijzer, tegenwoordig kunt u een elektrische versie kopen. Veel oudere wafelijzers zijn mooi versierd en geven een mooie afdruk op het koekje.
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.