Fries suikerbrood



suiker

Tussendoortje of ontbijtgerecht

Benodigdheden:

500 gram patentbloem

1,5 zakje gedroogde gist of 25 gram verse gist

1 tl kaneelpoeder

3 el gembersiroop of 2 el honing

200 ml melk

1 el zonnebloemolie

250 gram parelsuiker of suikerklontjes

4 el suiker

50 gram boter

Bereidingstijd:
15 minuten
wachttijd: 10 minuten
rijstijd: 2x 45 minuten
oventijd: 25 minuten

Recept Fries suikerbrood

Verwarm de melk tot lauwwarm.

Meng de bloem, gist, kaneel, gembersiroop, melk en zout.

Kneed hier een deeg van. Laat 10 minuten rusten.

Bestrijk uw werkblad met olie en kneed hierop het deeg 5 minuten goed door. Maak er een bal van en laat het afgedekt 45 minuten rijzen.

Wanneer u suikerklontjes gebruikt, moet u deze iets kleiner maken. U kunt dit doen door ze in een stevige zak te stoppen en ze kleiner slaan met bijvoorbeeld een deegroller.

Maak van het deeg een dikke lap en verdeel de parelsuiker/suikerklontjes erover. Rol de lap op en kneed het door. Voeg de andere suiker erdoor en maak er opnieuw een dikke lap van.

Rol de lap op en leg deze in een ingevette brood- of cakevorm. Zorg dat de naad op de bodem van de vorm ligt. Laat afgedekt weer ongeveer 45 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smelt de boter. Bestrijk het deeg met de boter en bak het brood in zo’n 25 minuten gaar.

Tip
We kunnen het ons niet voorstellen, maar mocht u suikerbrood overhouden en het is het oud geworden, maak er dan wentelteefjes van.

Over Fries suikerbrood
In Friesland noemen ze het Friese suikerbrood ‘Fryske sûkerbôle’. U maakt het brood met fijn witbrooddeeg met daarin kaneel en  klontjes suiker of parelsuiker. Traditiegetrouw werd dit Friese suikerbrood vroeger cadeau gegeven aan moeders van pasgeboren dochters. De kaneel en gember zouden ervoor zorgen dat de moeder herstelde van de bevalling en haar sterker maakte voor het moederschap. Vroeger had het Friese suikerbrood een ronde vorm, maar tegenwoordig is het een langwerpig busbrood.

Ook elders in het land maakt men suikerbrood, maar in Fries suikerbrood zit zo’n 40% suiker en in andere streken is dit minder.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten