Klik op de knop hieronder
Zomerse recepten
Dranken en cocktails
Aardbeiengerecht met wijn (mixer nodig)
Ingrediënten:
400 gr. Aardbeien eiwit van 2 eieren 100 gr. Suiker 25 gr. Maizena ¼ liter witte wijn Bereiding: Klop het eiwit stijf op snelheid 10 (mixer) Pureer 350 gr. aardbeien op snelheid1 (mixer) druk de verse aardbeien eerst met de kloppers op snelheid 1 fijn. Klop de eierdooiers met de suiker op snelheid 9 tot een schuimige massa en voeg de met witte wijn aangemaakte maizena toe. Breng dit mengsel onder voortdurend roeren op snelheid 4 aan de kook en kook het even door. Roer dadelijk een vierde deel van het hete mengsel op snelheid 10 door het stijfgeklopte eiwit tot u geen vlokjes meer ziet. Voeg dan de rest van het hete mengsel erbij en vermeng het geheel goed op snelheid 9. Vul de glazen en garneer het gerecht met de achtergehouden aardbeien. |
Bananen cocktail
Ingrediënten:
2 bananen ½ deciliter citroensap 2 eieren 1 liter melk 30 gr. suiker
Bereiding: Pureer de bananen en vermeng ze op snelheid 4 met het citroensap en de melk. Klop de eieren en de suiker op snelheid 10 schuimig en vermeng ze vervolgens op snelheid 4 met het mengsel van bananen en melk. Serveer de cocktail direct na de bereiding. |
Whisky Gold
Ingrediënten:
¼ slagroom ½ deciliter whisky ½ deciliter citroensap 15 gr. vanillesuiker 250 gr geconserveerde maïskorrels
Bereiding: Klop de slagroom op in 1 ½ minuut op snelheid 5 bijna stijf. Voeg de vanillesuiker toe en klop de slagroom daarna helemaal stijf. Schep er op snelheid 1 de uitgelekte maïskorrels door. Meng er tenslotte op snelheid 1 de whisky en het citroensap door. Serveer de cocktail in ondiepe cocktailglazen.
|
|
Andere zomerse recepten
Gevulde tomaten met rijst en kollumer (bijgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten:
4 vleestomaten zout & vers gemalen peper 1 kleine ui 2 eetlepel gesnipperde peterselie 35 gr ongekookte rijst (na koken ca 100 gr.) 50 gr. geraspte kollumer kaas 3 eetlepel crème fraîche of slagroom 1 ei 3 plakjes ontbijtspek
Bereiding: Was de tomaten, snijd ze doormidden en hol ze uit met een theelepel. Bestrooi de binnenkanten met zout en peper en laat de halve tomaten omgekeerd uitlekken. Pel en snipper de ui. Vermeng de uisnippers met de peterselie, de rijst, de kaas, de crème fraîche of de slagroom en het losgeklopte ei. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en schep het in de tomaten. Knip het ontbijtspek in ragdunne reepjes en verdeel ze over de gevulde tomaten. Zet de tomaten naast elkaar in een lage ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Zet de tomaten in het midden van de oven en bak ze circa 15 minuten tot ze door en door heet zijn en het spek knapperig is. |
Komkommer-radijs salade (lunch of voorgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten: 1 kleine komkommer 1 bosje radijs 1 klein zakje spinazie 2 augurken 1 eetlepel azijn 2-3 eetlepel zonnebloemolie zout vers gemalen peper 100 gr. Kollumer kaas
Bereiding: Was de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en schraap met een lepeltje de zaadjes eruit, snijd de helften in smalle plakjes. Maak de radijsjes schoon en snijd ze in dunne plakjes. Snipper de augurken. Snijd de kaas in blokjes. Klop in een kom een sausje van de azijn, de olie en breng het op smaak met peper en zout. Schep de komkommer, radijs, augurk en kaas door het sausje. Garneer de salade met de spinazieblaadjes.
|
Feta salade
Ingrediënten:
2 rode grof gesnipperde paprikas 2 grote rijpe vleestomaten 300 gr. blokjes feta 3 uien in ringen gesneden 100 gr zwarte olijven 3 eetlepel citroensap 6 eetlepel olijfolie 3 eetlepel gehakte basilicumblaadjes
Bereiding: Meng de paprika, feta, ui en olijven. Snijd de tomaat in plakjes en maak een dressing van citroensap, olie, zout en peper. Dressing mengen met de paprika en over de tomatenplakjes gieten. Voor het opdienen de basilicumblaadjes over de salade strooien. Serveer er Grieks brood bij. |
Zalmsalade (voor 4 personen)
Ingrediënten:
4 hard gekookte eieren 1 blikje roze zalm slasaus peper & zout sla radijs
Bereiding: Brits 3 hardgekookte eieren met een vork fijn in een schaaltje. Daarna de olie van de zalm laten lopen en op de eieren doen, fijn prakken, niet meer britsen, los onder elkaar brengen met de vork. Kruiden naar smaak toevoegen. Zoveel slasaus toevoegen dat het romig maar niet te nat wordt. 4 schaaltjes bedekken met slablaadjes, zalmsalade er op doen en garneren met de in plakjes gesneden radijs en het overgebleven ei dat in vieren gedeeld is. Serveer er een glaasje koude witte wijn en stokbrood bij. |
|
Druivensorbet
Ingrediënten:
¾ tot 1 kilogram Muskaatdruiven 50 gr. basterdsuiker sap van 1 citroen 2 eetlepels cognac 1 theelepel aardappelmeel ½ liter vanille ijs of roomijs 2 deciliter slagroom 25 gr. suiker 4 deciliter tonic rode kersjes
Bereiding: De druiven even in kokend water onderdompelen, pellen en de pitjes eruit halen. De druiven in een kom doen. De basterdsuiker, citroensap en cognac er door mengen en het geheel ongeveer een ½ uur laten staan zodat het mengsel goed in de druiven kan trekken. Laten uitlekken en het uigelekte vocht binden met het even in een kommetje aangelengde aardappelmeel. Laten afkoelen en weer door de druiven mengen. De slagroom met de suiker stijf kloppen en in een spuitzak doen. Vier hoge glazen als volgt vullen:
Onderin 1 volle lepel druiven Dan ijs dan slagroom Weer 1 volle lepel druiven Dan 1 lepel ijs Elk glas tot de rand opvullen met tonic, slagroom en bovenop 1 rode kers. |
Bronnen:
Kollumer keuken geheimen
Recepten behorende bij Philips mixer
Eigen recepten Liesbeth de Nijs
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.