BeroemdhedenBuitenl



Conny Froboess

(met dank aan Liesbeth de Nijs voor het geleverde materiaal)

(Klik op de afbeeldingen om te vergroten)

Cornelia (Conny) Froboess werd geboren op 28 oktober 1943 in Wriezen an den Oder:

Als dochter van de muziekuitgever, componist en filmmuziekschrijver Gerhard Froboess kon dit mooie Berlijns kind niet anders dan Duitsland’s beroemdste schlagerzangeres worden. Met “Pack die Badehose ein”, geschreven door haar vader, werd een rasartieste geboren.

De opname van “Pack die Badehose ein”, gezongen door de Schönenberger Sängerknaben, was zojuist voltooid maar werd afgekeurd. In een overmoedige bui vroeg de 7-jarige Cornelia of zij het nummer mocht zingen En zo verscheen in 1950 haar eerste plaatje, hetgeen de eerste fase van haar opmerkelijke carrière markeerde. Het was het begin van een lange reeks successen waarmee ze als kindsterretje in Duitsland furore maakte.

In 1958 kwam producent Nils Nobach met een Paul Anka compositie, Diana, dat Conny op de plaat zette. Fase twee was hiermee een feit! Het nummer steeg tot een 2-de plaats in de Duitse hitlijsten

In de periode 1958-1963 scoorde ze per jaar gemiddeld zo’n zes hits. In 1962 werd dat zelfs bekroond met een nummer één hit: ‘Zwei Kleine Italiener’, dat ook bij ons haar grootste succes werd. Diverse titels (‘Kleine Lucienne’, ‘Midi-Midinette’ en ‘Zwei Kleine Italiener’) werden door haar moeiteloos in het Nederlands ingezongen. Conny werd een tieneridool. Gedurende de jaren ’50 en ’60 speelde ze maar liefst in 31 films waarin ze regelmatig de hoofdrol voor haar rekening nam. Enkelen van haar tegenspelers waren Peter Weck, Peter Kraus, Rex Gildo en Peter Alexander die in de tienerfantasie vaak gezien als haar echte liefdespartner. Dat werd echter Dr. Hellmuth Matiasek (afbeelding links), Generalintendant van het Staatstheater, met wie ze in 1967 trouwde. Ze ontmoette hem nadat ze de schlagerwereld had ingeruild voor een carrière als serieus actrice.

In 1968 werd haar dochter Agnes geboren en ze kregen nog een zoon, Kasper. Ze volgde vier jaar lang toneellessen bij Marliese Ludweg, – vanaf 1963 – en nadat ze in 1966 voor het laatst een bescheiden hit scoorde, was ze klaar voor het theater waarmee de derde fase van haar loopbaan werd ingezet.

Op het toppunt van haar roem stopte ze er mee. Ze was de wereld van glitter en glamour beu en wilde carrière maken in de kunst met een grote “K”. In 1963 te debuteerde Conny op de planken van het Salzburger Landestheater.

Haar prestaties waren van dien aard dat ze weldra gevraagd werd voor het Berliner Schillertheater, het Hamburger Schauspielhaus en zelfs het Burgtheater Wien. Ze speelde de grote vrouwenrollen van het klassieke en hedendaagse toneel en alleen de hoofdrol (bloemenmeisje Eliza) in de musical “My Fair Lady” (een enorm succes van 1984 tot 1994) sloot aan bij haar vorige zangcarrière.

Conny Froboess werd onder meer onderscheiden met de “Silberner Bambi” (1970), op de “Berliner Filmfestspiele” (1982) en werd als lid gevraagd voor de “Berliner Akademie der Künste” (1985) en ze kreeg het”Bundesverdienstkreuz am band” (1987).

Een paar platenhoezen

Pack die Badehose ein

Kleine Lucienne

Wer wird der erste sein

 

In 1959 kwam Conny Froboess met 10 titels in de hitlijsten terecht

In de Lage Landen, was het wachten tot 1959, toen Conny ons via de Duitse muzikale films met haar 4 jaar oudere filmpartner Peter Kraus bereikte. In “Wenn die Conny mit dem Peter” uit 1958, zong ze samen met hem “Teenager melodie”. Twee jaar later zou Conny met Peter opnieuw een succesrijke film draaien “Conny und Peter machen Musik”. Deze film was vooral nodig om de populariteit van Peter Krauss op te krikken. “Sag mir was du denkst” was hun nieuwe hit als duo in 1960. Conny scoorde echter ook solo in 1959 in Duitsland, België en Nederland met “Kleine Lucienne”, uit de film “Ja, so ein Mädchen mit 16”, dat zich o.a. afspeelde in Parijs en waaruit ook “Midi midinette” (1960) kwam. Beide nummers zong ze zowel in het Duits als in het Nederlands. Later volgden nog: “Lady Sunshine und Mister Moon” (1962) en “Drei Musketiere” (1964).

Haar grootste succes kwam echter in 1962 toen ze met  “Zwei kleine Italiener” van het componistenduo Christian Bruhn & Georg Buschor, de Deutsche Schlagerfestspielen van Baden-Baden won en in Luxemburg op het Eurovisie Songfestival op de zesde plaats eindigde. Christian Bruhn & Georg Buschor tekenden later ook voor de Duitse successen van Mireille Mathieu.

Scène uit de film:

Wenn die Connie mit dem Peter (1958)

 

 

ZWEI KLEINE ITALIENER

 

  Eine Reise in den Süden ist für andre schick und fein

  Doch zwei kleine Italiener möchten gern zu hause sein

 

  Zwei kleine Italiener die träumen von Napoli

  Von Tina und Marina die warten schon lang auf sie

  Zwei kleine Italiener die sind so allein

  Eine Reise in den Süden ist für andre schick und fein

  Doch die beiden Italiener möchten gern zu hause sein

 

  Oh Tina, oh Marina, wenn wir uns einmal wiedersehn

  Oh Tina, oh Marina, dann wird es wieder schön

 

  Zwei kleine Italiener vergessen die Heimat nie

  Die Palmen und die Mädchen am Strande von Napoli

  Zwei kleine Italiener die sehen es ein

  Eine Reise in den Süden ist für andre schick und fein

  Doch die beiden Italiener möchten gern zu hause sein

 

  Oh Tina, oh Marina, wenn wir uns einmal wiedersehn

  Oh Tina, oh Marina, dann wird es wieder schön

 

  Zwei kleine Italiener am Bahnhof da kennt man sie

  Sie kommen jeden Abend zum D-Zug nach Napoli

  Zwei kleine Italiener die schauen hinterdrein

  Eine Reise in den Süden ist für andre schick und fein

  Doch die beiden Italiener möchten gern zu hause sein

Fotogalerij

1953

Filmsterrenkaart van

De Gruyter

Filmsterrenkaart

van De Gruyter

Conny en haar tegenspelers

 

Peter Krauss 1958

Peter Weck

 

Peter Alexander

Rex Gildo en Rudolf Vogel 1958

Rainer Werne Fassbinder en Jeannne Moreau 1981

Conny in Nederland

Conny en The Blue Diamonds

Conny in Tilburg 1961

Filmaffiches

Lass die Sonne wieder scheinen 1955

Rheinsberg 1967

 

Luister en kijk naar Conny Froboess

Zwei kleine Italiener

Midi Midinette

Junge leute brauchen liebe 1961

Der Vogelhändler met Peter Weck 1962

Um die Welt geht die Liebe

Filmografie van Conny Froboess

Sündige Grenze 1951
Ideale Frau gesuchr 1952
An jedem Finger zehn 1954
Grosse Starparade, Die 1954
Lass die sonne wieder scheienen 1955
Wenn die Conny mit dem Peter 1958

Ja, so ein Mädchen mit sechzehn (1959)
Meine Nichte tut das nicht (1960)
Schlager-Raketen (1960)
Junge Leute brauchen Liebe 1961
Mariandl 1961

Traum von Lieschen Müller, Der 1961
Mariandls Heimkehr 1962

Vogelhändler, Der (1962)

Caporal épinglé, Le (1962)
Ist Geraldine ein Engel? (1963)
Musterknabe, Der (1963
Hilfe, meine Braut klaut 1964

Wahn oder Der Teufel in Boston (1965) (TV)
26. Wintermärchen, Ein (1965) (TV)
Wo wir fröhlich gewesen sind (1966) (TV)
Rheinsberg 1967

Wilde, Die (1968) (TV)

Mathilde Möhring (1969) (TV)
Crazy – total verrückt 1973

Polly oder Die Bataille am Bluewater Creek (1975)
Geschichte einer Liebe (1978) (TV)
 Balthasar im Stau 1979
Regenmacher, Der (1980) (TV)

Käthchen von Heilbronn oder: Die Feuerprobe (1981)
Sehnsucht der Veronika Voss, Die (1982)
Sommer des Samurai, Der (1986)

“Praxis Bülowbogen” (1987) TV Series
Faust – Vom Himmel durch die Welt zur Hölle 1988
 Tag der Abrechnung – Amokläufer von Euskirchen (1994) (TV)
Männer vom K3 – Keine Chance zu gewinnen, Die 1994

1945 (1994) (TV)
Fesseln (1995) (TV)
Sohn des Babymachers, Der (1996) (TV)
Angst hat eine kalte Hand 1996
Knockin’ On Heaven’s Door 1997

Koerbers Akte: Kleines Mädchen – großes Geld (1997)
Koerbers Akte: Tödliches Ultimatum (1997) (TV)
Tatort – Mord am Fluss 2000
Polizeiruf 110 – Totenstille 2000

 

 

Bronnen:

De Duitse schlager in Nederland en België

Wikipedia

Fantasy classic gold radio

Eigen poparchief

Terug naar Nostalgie


Howdy,
Buy Premium Version to add more powerful tools to this place. https://wpclever.net/downloads/wp-admin-smart-search
X

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten