Ozonlaag
De ozonlaag neemt een groot deel van de ultraviolete straling (uv) van de zon op en beschermt ons dus tegen deze schadelijke straling. Maar er zit een gat in de ozonlaag ontdekte een Franse natuurkundige in 1913. In de jaren 70 en 80 werd het wetenschappers duidelijk dat het gat een probleem vormde. Midden jaren 80 werd het gat in de ozonlaag goed zichtbaar en steeds groter.
Het probleem werd gelukkig erkend en de ozonlaag kan herstellen. Zonder ozonlaag is er geen leven op aarde mogelijk. Dus kwam er een internationaal verdrag, waarin landen afspraken om het gebruik van halonen en cfk’s sterk te verminderen. Deze stoffen waren een grote oorzaak van het gat.
Eind jaren 90 stabiliseerde de groei van het gat en sinds 2000 is er wat herstel te zien, omdat we maatregelen hebben genomen. U weet het waarschijnlijk nog wel: cfk’s werden verboden. Die werden als koelmiddel gebruikt in bijvoorbeeld koelkasten en vriezers en als drijfgas in spuitbussen. Hfk kwamen ervoor in de plaats. Hoewel hfk’s de ozonlaag niet aantasten, moet het gebruik ervan nu ook verminderen, omdat ze wel erg bijdragen aan het ‘broeikaseffect’.