Dieren in het circus
ATHENE – Griekenland verbiedt het gebruik van dieren in circussen. Het land is daarmee een voorloper in Europa. Het totaalverbod is verankerd in een nieuwe Griekse wet op de dierenbescherming, meldden Griekse media vrijdag. In Nederland is het bij wet niet mogelijk om dieren uit circussen te weren, maar sommige gemeenten houden er wel een eigen beleid op na. Dat is onder meer in Amsterdam, Groningen en Den Haag het geval. In België en Duitsland gaan ook stemmen op om geen leeuwen, olifanten en andere wilde dieren kunstjes te laten vertonen in de rondreizende circustenten.
[Bron: Dagblad van het Noorden]
In Nederland worden veel (exotische) dieren gebruikt in circussen en dolfinaria, ondanks de toenemende protesten hiertegen. De circusacts vormen doorgaans een grove aantasting van het dierenwelzijn en negeren de eigen waarde van het dier. De dieren kunnen hun normale gedragspatroon niet uitvoeren.
Circussen zonder dieren hebben de toekomst. Steeds meer mensen kiezen daarvoor: denk aan het zeer populaire Cirque du Soleil of het Chinees Staatscircus, waarin acrobatiek en entertainment door mensen centraal staan. Voor de Dierenbescherming is het duidelijk: het vertonen van dieren die kunstjes doen is niet meer van deze tijd. Het is vernederend en respectloos voor deze dieren.
Voor circusdieren gelden de regels uit de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD). Hierin is het verbod op mishandeling en verwaarlozing van dieren opgenomen. Ook moeten circussen zich houden aan Europese regels over transport en de Flora en Faunawet.
Circusdieren voor en tegen
Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit zet zich in Nederland in voor een verbod op wilde dieren in circussen. De Vereniging Nederlandse Circusondernemingen (VNCO) zet zich samen met de European Circus Association juist in voor het behoudt van circusdieren en het klassiek circusprogramma. Argumenten hiervoor zijn dat circusdieren een educatieve waarde hebben en bijdragen tot een groter respect voor dieren. Ook claimt de vereniging dat de trainingsmethodes gebaseerd zijn op wederzijds vertrouwen tussen trainer en dier. Daarnaast zou het gedrag van de dieren in de acts natuurlijk gedrag zijn.In Nederland is er nog geen specifieke wetgeving voor circusdieren. De stand van zaken in juli 2013. Op 29 oktober 2012 is het regeerakkoord gepresenteerd waarin staat vermeldt: “Er komt een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen”. Het regeerakkoord is een document waarin de regeerafspraken van de VVD en de PvdA staan. In de huidige regeerperiode zal de regering deze beloften gaan uitvoeren. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) is hiervoor verantwoordelijk.Circus Herman Renz reist in 2013 zonder ‘wilde’ dieren. De directie van Circus Herman Renz hecht grote waarde aan de correcte behandeling van dieren in het circus. Een gespecialiseerd team van verzorgers zorgt er voor dat de dieren niets tekort komen. Vierentwintig uur per dag staan ze in het middelpunt van de belangstelling en ze zijn verzekerd van een uitstekende behandeling. Diervriendelijke dressuur staat hoog op de prioriteitenlijst en in steden waarvoor daar de mogelijkheid is organiseren we dan ook repetities met uitleg.
De acts die u in de piste ziet zijn bovendien gebaseerd op het natuurlijke gedrag en dwingen respect af voor de intelligentie en het prestatievermogen van de dieren. De dierenverblijven aan de achterzijde van het circus zijn, met uitzondering van opbouw -en afbouwdagen, dagelijks vrij te bezichtigen. Extra zorg – Naast de aanwezigheid van vakbekwaam personeel dat waakt over onze dieren, is er een aantal malen per jaar controle van een vaste dierenarts. Het Veterinair Adviesbureau Bijzondere Dieren controleert de dieren standaard vier maal per jaar en daarnaast op oproepbasis.
Tevens informeert de Commissie Klassiek Circus publiek en politiek over dieren in het circus. Op haar website www.klassiekcircus.nl is daarover meer te lezen.