Kwetsbaarheid en functiebeperkingen
Dat ouderen een groter risico zijn in het verkeer, heeft veel te maken met de leeftijdsgebonden functiebeperkingen. Als we ouder worden, treden er nu eenmaal cognitieve en perceptuele functiebeperkingen op. Ouderen zien wat minder goed, horen iets minder goed en reageren minder snel. Ze hebben het ook moeilijker om de aandacht over verschillende zaken te verdelen, terwijl het verkeer net uit alle hoeken komt. Het gaat om zaken die eigen zijn aan het verouderingsproces. Gelukkig is het wel zo dat ouderen hierop kunnen anticiperen door bijvoorbeeld langzamer te rijden en de autoradio stiller te zetten. Ook hulpmiddelen, zoals een bril of een gehoorapparaat, bieden een grote hulp.
Besparingsmogelijkheden: kilometerverzekering als oplossing
Verzekeraars houden bij het bepalen van de premies rekening met de schadestatistieken en die spreken nu eenmaal in het nadeel van senioren. Hoewel senioren over het algemeen dus hogere premies betalen, zijn er toch manieren om te besparen. Zo verschillen de tarieven per verzekeraar. Zeker ouderen kunnen dus gebaat zijn bij het uitvoeren van een autoverzekering simulatie. Overstappen van autoverzekering kan zeker lonen. Omdat ouderen gemiddeld minder kilometers rijden dan jongere bestuurders, kan een kilometerverzekering ook een aanzienlijke besparing opleveren. Bij dit type verzekering wordt de premie gebaseerd op het gebruik van de auto, waardoor bestuurders die weinig rijden minder betalen.
Ook kan het lonen om te investeren in een auto met moderne veiligheidssystemen, zoals rijstrookassistentie of parkeerhulpsystemen. Deze systemen verlagen het risico op ongevallen en veel verzekeraars kennen daarom een voordeel toe in de vorm van een korting op de premie. Het kiezen voor een minder zware en krachtige auto is eveneens een goede keuze, omdat verzekeraars ook hiermee rekening houden bij het bepalen van de premie. Een kleine, lichte auto is over het algemeen goedkoper te verzekeren.