Tilburgs ‘mosterdmanneke’


Met dank aan Ilse Steel voor het sturen van de tekst




In 1882 verhuisden de uit Helmond afkomstige Jan Elen (1846-1911) en zijn Belgische vrouw Maria Gonthier van Antwerpen naar Tilburg. Jan Elen stond al in 1889 te boek als ‘mosterdmolenaar’ en hij was daarmee de grondlegger van een begrip dat in Tilburg een smakelijke betekenis kreeg: het ‘mosterdmanneke’. Elen had in 1870 in België het recept voor het vervaardigen van mosterd leren kennen en die kennis mee naar Tilburg verhuisd. Achter het huis in de Koningswei had hij een werkplaats waar hij zijn mosterd ‘maalde’ om die vervolgens in stad en ommelanden aan de man te brengen.

Na Jans overlijden werden het recept en de bereidingswijze van de mosterd overgenomen door zoon Frans (1891-1960), het negende kind in een rij van veertien. Hij was weliswaar het tweede ‘mosterdmanneke’ maar ook degene die in Tilburg de meeste bekendheid kreeg. Vooral vanwege zijn verzorgde verschijning, met platte pet en halflange jas, en belangrijker nog, het houten mosterdtonnetje afgezet met koperen banden waarmee hij de mosterd naar zijn klanten bracht. Frans overleed in 1960. Zijn handel werd overgenomen door zijn neef Emile van de Wouw. Die droeg de mosterdkennis in 1966 over aan zijn broer Frans. Frans van de Wouw staakte zijn activiteiten in 2011. Het geheime recept en de productiemiddelen, waaronder maalstenen, kwamen in handen van kaasboer Gert-Jan van der Heijden. De mosterd van ‘Het Mosterdmanneke’ wordt verkocht in diverse winkels in en buiten Tilburg.

643
Telefoniste of… de...
444
Touwslager

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten