Koningin Wilhelmina en haar ministers waren naar Londen gevlucht en via Radio Oranje (BBC) sprak zij het volk toe. Deze radiozender was de enige mogelijkheid om neutrale informatie over de stand van de oorlog te krijgen, want in Nederland stonden kranten en de radio onder streng toezicht van de Duitsers. De Nederlandse zenders zonden marsmuziek, opera’s en aria’s uit met veel propaganda. Via de (inmiddels illegale) radio luisterde men stiekem naar zenders met Engelse en Amerikaanse muziek, maar dit was verboden. Ook levende muziek stond onder streng toezicht en slechts onder voorwaarden mocht men optreden, maar gaandeweg de oorlog raakten steeds meer muzikanten brodeloos. Maatregelen werden deze steeds verder aangetrokken, sommige soorten muziek werden verboden, vooral jazz en swing, want dat beschouwden de nazi’s als ontaarde muziek. Ook muziek gezongen in de Engelse taal mocht niet meer.
Op 5 mei van 20.00 tot 23.00 uur zendt Pinguin Vintage een special uit over de muziek in de oorlogsjaren. Waar luisterden onze (groot)ouders naar? Welke liedjes waren populair? Hoe ontwikkelde de muziek zich in Nederland? Tijdens het gepresenteerde programma worden deze zaken belicht en komen behalve de originele liedjes uit die dagen ook enkelen voorbij die decennia later nogmaals een hit werden afgewisseld met (Engelse, Canadese en Amerikaanse) reclamejingles uit die periode.
Ergo, drie uur lang een historische terugblik die je niet wilt missen, gesponsord door SeniorPlaza. Op deze website staat op de hoofdpagina een button voor de radio-uitzendingen van Pinguin Vintage (muziek van 40 jaar en ouder), maar luisteren kan ook via de app of via Online Radio Box en MyTuner.
Veel luisterplezier.
Richard Rombouts
Station Manager Pinguin Vintage