Pinksteren



Recepten Pinksteren

Ontbijtflip
(4 personen)
Ingrediënten:
400 gram aardbeien
1 grote handpeer
1 eetlepel citroensap
10 eetlepels cruesli
1/2 liter vruchtenyoghurt appel/peer

Bereiding:

Neem 200 gram aardbeien was ze en verwijder de kroontjes. Snijd enkele aardbeien in vieren. Pureer de rest. Schil de peer en snijd het vruchtvlees in stukjes, meng de peer met de stukjes aardbei en besprenkel alles met citroensap. Vul 4 kommen met een laag fruit, een laag cruesli, een laag vruchtenyoghurt en als laatste een laagje aardbeienpuree. Strooi er wat cruesli over.

Vruchtenbowl met grand marnier

(10 à 12 glazen)

 

Ingrediënten:


500 gram gemengde rode vruchten

(bijv. aardbeien, frambozen, aalbessen)
1 wijnglas Grand Marnier
0,5 liter sinaasappelsap
2 flessen mousserende roséwijn

Bereiding:

Maak het fruit schoon en doe het in een passende kom. Overgiet het met de likeur en het sinaasappelsap en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Doe het fruit met het sap in een grote glazen bowlkan en giet er de mousserende wijn op. Schep goed om en voeg een paar ijsblokjes toe. Schep de bowl in theeglazen of wijnglazen.

 

Gegrilde zalm (voorgerecht)

(4 personen)

Ingrediënten:
4 stukjes zalmfilets
notenolie
wijnazijn
rode peperbolletjes
peper en zout
lintjes witlof
dille/tomaat
Voorbereiding:
Dressing maken van de wijnazijn en notenolie wat peper en zout. Witlof lintjes van snijden door de dressing mengen en een tomaat ontvellen heel klein snijden door de salade scheppen.
Bereiding:
Zalm wat met zeezout bestrooien en wat dille.
Insmeren met wat notenolie en in de grilpan om en om grillen.
Serveertip:
Serveren op een mooi groot bord, wat witlofsalade en daarbovenop de gegrilde zalm. Afgarneren met wat roze peperbolletjes
Klassieke Zwitserse fondue
(4 personen)
Kaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbrood of ander knapperig brood. De korst die op de bodem wordt gevormd is ook zeker een lekkernij !
Ingrediënten:
half teentje knoflook
250 ml droge wijn
225 gram geraspte kaas naar keuze, liefst gruyère
225 gram geraspte kaas, liefst emmentaler
maïzena
kirsch
stokbrood
Bereiding:
Wrijf de pan in met knoflook en giet de wijn erin. zet het vuur lager wanneer de wijn kookt en meng de geraspte kaas door de wijn tot die gesmolten is. Roer daarna de maizena door de kirsch en voeg dit ook toe. Nog eventjes laten pruttelen (niet koken!!) en serveer het met lekkere stukjes stokbrood.
Engelse fondue
(4 personen)
Ingrediënten:
boter, ongeveer 20 gram
40 gram patentbloem
zwarte peper
prei in ringen
250 ml bier
300 gram geraspte Caerphilly-kaas
Bereiding:
Smelt de boter en voeg de prei toe, laat ongeveer een kwartiertje pruttelen. Roer de bloem door het mengsel en laat het nog doorkoken. Na een minuut voeg je het bier toe en laat je de saus indikken. Voeg de kaas toe en de zwarte peper en dien op !
Schotse fondue
(4 personen)
Ingrediënten:
boter, ongeveer 10 gram
een gesnipperde ui
400 gram cheddar
maïzena
3 eetlepels Schotse whiskey
250 ml melk
Bereiding:

Smelt de boter op een laag vuur en voeg de ui toe. Bak tot deze glazig is. Voeg dan de melk toe en laat het koken, voeg daarna de kaas toe. Tenslotte voeg je de whisky en de maïzena toe en laat je het mengsel indikken. Serveer met bruin brood.
Hollandse fondue
(4 personen)
Ingrediënten:
een half teentje knoflook
250 ml melk
400 gram Hollandse kaas (Gouda)
maïzena
3 eetlepel jenever
peper
Bereiding:
Wrijf de pan in met de knoflook en voeg de melk toe (laat deze koken). Roer dan de kaas erdoor tot ze gesmolten is, voeg er dan de jenever en de maïzena bij. Serveer met stokbrood of groenten.

 

Gerookte kaasfondue
(4 personen)
Ingrediënten:
een halve ui
maïzena
300 ml melk
300 gram gerookte kaas
100 g emmentaler
Bereiding:
Wrijf de pan in met de gesneden ui en voeg de melk toe, laat koken. Voeg later de kaas geleidelijk toe en roer tot deze gesmolten is. Laat de fondue nooit koken! Meng de maïzena en laat het smeuïg worden. Lekker met stukjes appel en wortel. Voeg bij dit recept geen alcohol toe, de kaas heeft al smaak genoeg.

 

Friséesalade met aardbeien en asperges
(4 personen)

 

Ingrediënten:

1/2 krop friséesla

 

Voor de vinaigrette:

1 eetlepel (rode) wijnazijn
1/2 theelepel ketjap manis
1 theelepel vloeibare honing
4 eetlepels (walnoot) olie
200 gram aardbeien
16 groene asperges

 
Bereiding:
 
Snijd van 16 groene asperges ca. 2 cm van de onderkant af, kook ze in ruim kokend water in ca. 10 minuten beetgaar. Snijd de asperges met een dunschiller in de lengte in slierten. Klop een vinaigrette (ingrediënten zie boven). Breng de  vinaigrette op smaak met peper en zout. Verdeel de asperges , 1/2 krop friséesla en de schoongemaakte aardbeien over 4 borden. Besprenkel de salade met de vinaigrette.

 

Verscholen witlof
(2 personen)

Ingrediënten:

4 stronken witloof
20 g boter
4 dl Lacroix Kalfsfond
1/8 liter room
1 ei
2 plakjes bladerdeeg, ontdooid
peper, zout, nootmuskaat
 

Bereiding:

Snijd de stronken witloof in reepjes stoof ze in wat boter. Overgiet met de fond en laat 15 minuten zachtjes koken. Verwarm intussen de oven op 180°C. Kruid de soep met peper, zout en wat nootmuskaat. Roer de room erdoor en schep de soep in twee ovenvaste kommetjes. Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en druk een deegdekseltje op elke kommetje. Zet ze ± 10 minuten in de oven tot het deeg goudgeel en gaar is. Serveer meteen.

 

 

Griemeelpudding met aardbeien en kersensaus

 

Ingrediënten:

80 gram griesmeel
50 gram gehakte of gemalen amandelen
2 eetlepels suiker
5 dl. melk
1 pot kersen zonder pit
250 gram aardbeien
4 eetlepels suiker
 1/2 zakje unigel
 5 dl. Water

Bereiding:

Zet de melk op in een pan. Als de melk kookt strooi je de griesmeel, suiker en noten erbij. Laat 5 min. zachtjes doorkoken. Laat dit afkoelen in een omgespoelde schaal. Aardbeien wassen en van het kroontje ontdoen. In een andere pan zet je de kersen en aardbeien op met het water. Als het kookt laat je de vruchten 10 min. zachtjes koken. Strooi er dan de unigel door en laat nog een min. koken. Zet het af en laat voor een deel afkoelen. Dan roer je de suiker er door en laat het helemaal afkoelen in een schaal.

Unigel is een natuurlijk geleermiddel, die gelatine perfect vervangt.

Flensjes met fruit
(4 personen)

 

Ingrediënten:

250 gram aardbeien

1 klein blikje fruitcocktail
2 eetlepels honing
15 gram boter
4 flensjes

Bereiding:

Doe de aardbeien in een zeef of vergiet, was ze onder de stromende kraan, laat de aardbeien uitlekken, haal de kroontjes eraf en snijd de aardbeien doormidden. Laat de fruitcocktail uitlekken, bewaar het sap. Smelt de boter op een laag vuur in een flinke koekenpan, roer de honing erdoor en verdun eventueel met een scheutje vruchtensap. Schep op een vierde deel van elk flensje de vulling, klap het flensje dubbel en vouw de ongevulde helft over het gevulde deel. Leg de flensjes in de koekenpan en verwarm ze ca. 4 minuten op een laag vuur. Draai de flensjes halverwege de tijd voorzichtig om (bijvoorbeeld met hulp van twee lepels).

 

Vruchten met uitgelekte yoghurt

Ingrediënten:

100 gram aardbeien
100 gram frambozen
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels suiker
¼ theelepel kaneel
1 liter yoghurt
2 eetlepels suiker
20 gram geroosterde amandelen

Bereiding:


Zet de vergiet op de pan en leg de schone theedoek er in. Giet de yoghurt in de theedoek en vouw de doek over de yoghurt. Zet die een nacht in de koeling. De volgende morgen heb je een zalige dikke yoghurt waar je de kaneel en suiker door mengt. Was de vruchten en ontdoe de aardbeien van hun kroontjes. Doe de aardbeien en frambozen in een kom en schep de suiker en vanillesuiker er door. Rooster de amandelen in het pannetje met dikke bodem.
Verdeel de yoghurt in het midden van de 4 bordjes. Schik de gemengde vruchten rond de yoghurt. Strooi de amandelen er over. 
Suikerwafel met slagroom

Ingrediënten:

2 suikerwafels
1 dl vanillevla
1 dl slagroom
100 gram aardbeien
scheutje aardbeien diksap
3 theelepels johannesbrood pitmeel

Bereiding:


Verwijder de kroontjes van de aardbeien en was ze. Houd twee aardbeien apart en snijd de rest in hele kleine stukjes. Klop de slagroom stijf. Meng vla, diksap, aardbeien, johannesbrood pitmeel en slagroom. Zet het een uur in de koeling zodat het goed op kan stijven. Doe het mengsel in een slagroomspuit en spuit een mooie rozet op de suikerwafel. Versier met een aardbei.

 

Bron: Kooklijn.nl

Terug naar het overzicht Pinksteren

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten