Apfelstrudel



appel gebak strudel

Nagerecht of gebak

Ingrediënten:
300 gr patentbloem + bloem om het werkblad te bestuiven

1 groot ei

3 eetlepels plantaardige olie

125 ml handwarm water

1 kruidnagel of 1 mespunt kruidnagelpoeder

schil van 1 citroen

100 gr oud witbrood

1,5 kg fris zure appels

200 gr boter + boter om mee in te vetten

100 gr rozijnen

1/2 borrelglas Strohrum

2 theelepels kaneel

200 gr suiker

Zorg dat u een doek (bv oud tafellaken) van zo’n 150×75 cm heeft.

Bereidingstijd:

1,5 uur

Oventijd: 35 tot 45 minuten

Bestuif het aanrecht met bloem. Kneed van bloem, ei, 1 el. olie en water een mooi deeg. Het deeg is klaar als het gemakkelijk loslaat van het aanrecht. Maak van het deeg een platte bal en besprenkel deze met 1/2 el olie, dek af met een verwarmde schaal en laat 45 minuten rusten.

Stamp ondertussen in een vijzel de kruidnagel fijn. Rasp de schil van de citroen.

Maak kleine stukjes van het brood en bak deze al omscheppend in ongeveer 25 gram. boter goudbruin. Verkruimel het brood daarna met een vork nog wat fijner.

Schil de appels. Verwijder steelaanzet en klokhuis en snijd de appels in schijfjes.

Span het doek over een tafelblad en bestuif ruimschoots met bloem. Leg het deeg in het midden van het doek en rol het enigszins langwerpig uit. Verdeel er een 1/2 el olie over. Nu gaat u het deeg uitrekken/spannen tot een zeer dunne lap. Doe hiervoor uw handen (met de rugkant naar boven) onder het deeg en trek het deeg vanuit het midden voorzichtig uit zodat het uitrekt tot iets over de rand van de lange zijde van de tafel. Leg het deeg vast en doe hetzelfde aan de tegenovergelegen rand van de tafel, zonder dat het daarbij scheurt. Besprenkel tijdens het spannen het deeg met de resterende olie. Ga hiermee door tot u een deeglap hebt van ca. 75 x100 cm. Snijd de dikke deegranden weg en verdeel 100 gram boter over het deeg.

Beleg het deeg met de appelschijfjes, rozijnen en het citroenrasp. Houd daarbij 1/3 deel aan een korte zijde vrij. Besprenkel de vulling met rum, verdeel er de fijngemalen kruidnagel over en bestrooi met kaneel en suiker. Til het doek aan de korte zijde die tot aan de rand met vulling is op en houd het in een vloeiende beweging zo hoog dat de strudel zichzelf oprolt. Vouw beide uiteinden van de deegrol om en druk licht aan, zodat de vulling er tijdens het bakken niet uitloopt.

Bestrijk een bakblik met boter en snijd de strudel in 2 of 3 stukken (afhankelijk van de grootte van uw bakblik. Leg de stukken op het bakblik en verdeel er de resterende gesmolten boter over. Bak de strudel in een voorverwarmde oven van 175 graden in ca. 35-45 min. gaar. Bestrooi de strudel met suiker of poedersuiker en serveer warm, eventueel met een beetje slagroom.

Eet smakelijk!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten