Arftensoep, erwtensoep of snert



Ingrediënten

1 grote ‘hepsepoot’
Naar keuze: 1 hazenstaart
1 kilo erwten
5 aardappelen
Water
Zout en peper
Naar keuze: knolselderij en prei

arftensoep snert erwtensoep

Bereiding

De erwten (arften) een dag van tevoren in koud en ruim water laten weken. De volgende dag de ‘hepsepoot’en desgewenst de varkensstraat en 4 liter water met zout aan de kook brengen en 2 uur laten trekken. Voeg dan de erwten en de in stukken gesneden aardappelen toe en laat

Het geheel 1 uur zachtjes doorkoken. Als de erwten zacht worden, de soep regelmatig roeren. De aardappelen fijn wrijven, het vlees er uit halen en de soep afmaken met peper en zout. Het vlees verdelen over de borden. In later tijd werd aan de arftensoep knolselderij en prei toegevoegd. De knolselderij en de prei in stukjes snijden en samen met de erwten laten meekoken.

In plaats  van erwten kunnen ook spliterwten gebruikt worden; deze hoeven niet te weken. Achterhoekers weten uit ervaring dat de erwtensoep de tweede dag nog lekkerder is. Men noemt het dan geen arftensoep meer maar ‘snert’.

Bron: www.naober.nl

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten