Tussendoortje: snack
Tussendoortje: snack
Benodigdheden:
50 gram boter
75 gram bloem
450 ml koude bouillon
nootmuskaat
2 el kerrie
4 takjes fijngehakte peterselie
5 eieren
50 gram paneermeel
frituurolie
keukenpapier
Bereidingstijd:
45 minuten
wachttijd: 3 uur
Recept Groninger eierballen
Maak de ragout. Smelt hiervoor boter in een pan, voeg bloem toe en laat zo’n 5 minuten garen op laag vuur. Roer beetje bij beetje de bouillon erdoor en breng op smaak met nootmuskaat, kerrie, peterselie en wat peper.
Laat de ragout koud worden op een plat natgemaakt bord en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Kook 4 eieren in zo’n 8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en laat ze afkoelen.
Klop het laatste ei los en doe dit op een bord. Doe ook de paneermeel op een bord.
Verdeel de ragout in vieren en doe een laag ragout rond elk ei. Haal de eieren dan door paneermeel, dan door het losgeklopte ei en dan nogmaals door paneermeel.
Zet de eieren minimaal 1 uur in de koelkast. Wanneer u de eierballen van tevoren wilt maken dan kunt u alles tot hier ook een dag van tevoren doen, want de ongefrituurde eierballen kunt u 2 dagen in de koelkast bewaren.
Verwarm de frituurolie tot 170 graden. Frituur hierin de eierballen in 5 tot 7 minuten goudbruin. Laat de eierballen uitlekken op keukenpapier. Eventueel kunt u de eierballen 2 dagen in de koelkast bewaren (niet invriezen!).
Tip
Mocht u niet van kerrie houden, dan kunt u die ook weglaten. Houdt u van een beetje pit? Voeg dan wat sambal toe in de ragout.
Over de Groninger eierbal
De eierbal of aaierbal, zoals de Groningers het noemen, is een snack met ei en ragout in een knapperig gefrituurd korstje. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog is deze snack ontstaan uit zuinigheid. Destijds maakten mensen eierballen met eieren en geweekt oud brood. Zo ontstond een lekker goedkope maar heel goed vullende bol.
Tegenwoordig is de Groninger eierbal zelfs UNESCO immaterieel cultureel erfgoed: een echt voorbeeld van de Groningse traditie en identiteit. Het recept van de Groninger eierbal op deze pagina is de basisversie. Inmiddels kunt u in Groningen allerlei varianten kopen, zoals een eierbal met kaas, met sambal en een vegetarische versie.
In Limburg bestaat een vergelijkbare variant van de snack: het frietei uit Venlo.
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.