Ontbijtgerecht
Ontbijtgerecht
Benodigdheden:
Ingrediënten voor het deeg:
500 gr bloem
40 gr verse gist (of 2 zakjes gedroogde gist)
50 gr witte basterdsuiker
2 1/2 dl lauwe melk
1 theelepel gemalen kaneel
15 draadjes saffraan
50 gr zachte boter
1 eidooier
ongeveer 3 theelepels zout.
Ingrediënten voor de vulling:
200 gr rozijnen
100 gr krenten
100 gr grof gemalen amandelen
75 gr gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes
1 eetlepel bloem
250 gr amandelspijs
Ingrediënten voor de afwerking:
2 eetlepels gesmolten boter
poedersuiker
Bereidingstijd:
2 uur (excl. oventijd)
wachttijd: 1 uur en 25 minuten (rijzen)
oventijd: 45 minuten
Doe de bloem in kom en maak een kuiltje in midden. Verbrokkel daar de gist in en voeg 1 theelepel suiker toe. Schenkt circa 1 dl melk erover en los de gist al roerend op. Beetje bloem over gist stuiven en de kom afdekken en circa 15 minuten laten staan.
1 1/2 dl melk met kaneel en saffraan aan de kook brengen en tot lauwwarm laten afkoelen. Melk zeven en met boter, rest van suiker en eidooier door bloemmengsel roeren. Zout toevoegen en circa 15 minuten tot stevig deeg kneden. Kom afdekken met vochtige doek en ongeveer 1 uur op lauwwarme plaats laten rijzen.
Maak in de tussentijd de vulling. Wel hiervoor de rozijnen en krenten in ruim heet water circa 15 minuten. Laat ze uitlekken en dep ze droog. Rozijnen, krenten, amandelen, sinaasappelschil en bloem mengen in een kom.
Oven voorverwarmen op 180 graden. Vulling door het deeg kneden. Deeg tot een bal vormen, afdekken met vochtige doek en nog circa 10 minuten laten rijzen.
Deeg uitrollen tot lap van ongeveer 30 x 15 cm. Amandelspijs tot rol van 30 cm vormen en in lengte op deeg leggen. Deeg over amandelspijs vouwen. Stol op bakplaat in midden van oven in circa 45 minuten lichtbruin bakken. Stol met gesmolten boter bestrijken en met poedersuiker bestrooien.
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.