Oranjekoek



Gebak

Benodigdheden:
350 gram zelfrijzend bakmeel

225 gram basterdsuiker

25 gram boter

1 ei

½ deciliter water

1 mespunt zout

1 theelepel nootmuskaat

2 theelepels gemalen anijszaad

1 geraspte sinaasappelschil

75 gram oranjesnippers

1 mandarijn

geklopte slagroom

Ingrediënten voor het glazuur:

100 gram poedersuiker

1 eetlepel oranjelikeur of sinaasappellimonade

Bereidingstijd:
30 minuten

Oventijd: 30 minuten

Verwarm de over voor op 200° C.

Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de boter, het ei, het water en het zout in een kom en kneed alles met koele handen tot een soepel deeg. Voeg dan de nootmuskaat, het anijszaad, de geraspte sinaasappelschil en de fijn gesneden oranjesnippers bij het deeg en kneed alles nog een keer goed door elkaar.

Bekleed een bakplaat met keukenpapier. Rol het deeg uit tot een ronde lap van 1 cm dik. Leg de lap op de bakplaat en plaats deze in het midden van de warme oven. Bak de koek in 30 minuten gaar.

Maak intussen het glazuur. Zeef de poedersuiker boven een kommetje. Voeg al roerend druppelsgewijs zoveel oranjelikeur of sinaasappellimonade toe dat het glazuur glimt en dik vloeibaar is.

Laat de gebakken koek op de bakplaat afkoelen en bestrijk de oranjekoek met het glazuur. Laat het glazuur 1 uur drogen.

Serveer met slagroom en een partje mandarijn.

Tip: de oranjekoek kan eventueel ook gevuld worden met amandelspijs.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten