Stoofperen met spek uit Princenlande



peren pixabay recept

Ingrediënten:

Per persoon 3 á 4 stoofperen (Gieser wildeman)
200 of 250 gr buikspek
een portie aardappelen

Mosterd

Bereidingstijd:

Zo’n 1,5 uur.

De stoofperen (Gieser wildeman is een lekkere hiervoor) worden niet geschild maar schoongeborsteld en in één pan, tegelijk met het spek op een matig vuur ongeveer 1½ uur gekookt. Het spek moet erg goed gaar en zacht zijn en dan zijn de peren dat ook wel.
Tegen het eind van de kooktijd apart de aardappelen koken en afgieten. Het kooknat van het spek en de peren niet afgieten. Nu is het gerecht klaar…

Allebei de pannen horen nu eigenlijk gewoon op tafel, al is het alleen maar om het allemaal zo goed mogelijk warm te houden. Neem een paar van deze zachtgekookte peren op het bord en ontdoe die voorzichtig van het vel en het klokhuis.
Neem nu wat gesneden spek en aardappelen.
Wat van het kooknat van de peren en het spek dient als saus! Ook een lik mosterd hoort er bij.

Achtergrond van dit gerecht

Rondom Dinteloord, vroeger heette het Dinteloord en Princenlande in West Brabant, kwam dit gerecht bij veel gezinnen op tafel. Het is een simpel te bereiden gerecht van een ogenschijnlijk vreemde combinatie, wat toch vooral in de wintermaanden bij de eenvoudige boerenbevolking zeer welkom was. Een perenboom stond in iedere tuin en een varkenskot met inhoud was ook meestal aanwezig.
Door mijn werk was ik dikwijls in deze streek en het was er de gewoonte ‘mee te eten’.
Nog steeds maak ik het ook regelmatig thuis klaar (paar keer per jaar) en smul er nog steeds van.

Bron: ingestuurd door Jan van Dorst, Nieuw-Vossemeer

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten