Vakantie 

Klik op een knop voor meer informatie

Vakantiewinkel

Op deze pagina vindt u reisinformatie en tips, verdeeld in verschillende categorien:

Uitgelicht: deze maand Maine, Amerika

Uitgelicht: Karelië, Finland

Uitgelicht: Dubai

Uitgelicht: Griekenland

Algemene tips

Vakantiehuisjes tips

Motorboten en zeilboten huren in Nederland tips

Cruises tips

Campings tipsUitgelicht
We publiceren komende tijd regelmatig een leuke vakantiebestemming.

Maine’s Kreeftenkust
Kreeft, schilderachtige plaatsjes en natuurschoon

Tekst en beeld – Jaap van Splunter
Artikel uit: AmericA Magazine, Maasland.
Weggestopt in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten, tegen de grens met Canada, ligt Maine. De oppervlakte van Maine is even groot als die van de andere vijf staten van New England gezamenlijk. De Pine Tree State staat vooral bekend om zijn Kreeftenkust met pittoreske plaatsjes, het enige nationale park in het noordoosten van de VS en de ruige bergwereld landinwaarts. In dit artikel gaan we op bezoek bij Maine’s Kreeftenkust.

Park ranger John T. Kelley bij Cadillac Mountain, Acadia National Park

Het is op de kop af precies honderd jaar geleden dat de National Park Service werd opgericht, dus de nationale parken in de Verenigde Staten hebben een eeuwfeestje te vieren. In Maine zijn ze maar wat trots op hun Acadia National Park, want het is het enige nationale park in het noordoosten van de VS. “Ja, we horen elke keer weer dat bezoekers verrast zijn door het geweldige natuurschoon”, aldus park ranger John T. Kelley, waarmee we hebben afgesproken in het Hulls Cove Visitor Center van Acadia National Park. Op een maquette van het nationale park zien we dat het voor het grootste deel op Mount Desert Island ligt, waar een fraaie mengelmoes is ontstaan van steile rotsen, glooiende heuveltoppen en schilderachtige dorpjes. Dat het park er nog zo fraai bijligt, is mede te danken aan de Rockefellers, de Carnegies, de Vanderbilts, de Pulitzers, de Fords en nog vele andere markante families uit de Amerikaanse geschiedenis, die hun zomervakanties op Mount Desert Island vierden.

Jordan Pond met North Bubble en South Bubble, Acadia National Park

Bubble Rock, Acadia National Park

Uitzicht vanaf South Bubble op Jordan Point, Acadia National Park

De prachtige herfstkleuren van Acadia National Park

Otter Point met z’n hoge rozekleurige granietrotsen

Oprukkende bebouwing
De eerste Europese kolonisten hadden meer oog voor de economische potentie. De komst van de rijke elite eind negentiende eeuw betekende een ommekeer en het toerisme werd de sleutel voor het behoud van dit gebied en het ontstaan van Acadia National Park. Een belangrijke rol hierin werd gespeeld door George B. Dorr, die het grootste deel van zijn leven spendeerde aan het behoud van de natuur. In 1901 werd de Hancock County Trustees of Public Reservations opgericht, met als belangrijkste doel om de oprukkende bebouwing te voorkomen. Daarbij kreeg hij steun van natuurliefhebber John D. Rockefeller, Jr., die een groot stuk land doneerde en voor eigen kosten een netwerk van paden aanlegde. Dit netwerk van carriage roads is tegenwoordig het domein van fietsers, wandelaars en ruiters. Precies honderd jaar geleden werd het park gesticht als het Sieur de Monts National Monument, drie jaar later werd het een National Park met de naam Lafayette – als eerbetoon aan de Markies de La Fayette, een invloedrijke steunbetuiger aan de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd – en in 1929 werd de naam van het park veranderd in Acadia National Park.
Vuur en vlam
Met John rijden we als eerste Cadillac Mountain op, met 466 meter het hoogste punt op Mount Desert Island. Het uitzicht is fenomenaal, hoewel een stormachtige, koude wind een verblijf niet aangenaam maakt op deze wat kale, granieten rots. We dalen dan ook weer snel af om de daarna de Park Loop te rijden, die de mooiste stukken van het nationale park verbindt. Zo bezoeken we onder meer Sand Beach, een mooie strandje ingeklemd tussen de heuvels en de rotskust, en Otter Point met z’n hoge rozekleurige granietrotsen. Belangrijkste toeristische attractie is het prachtige meer Jordan Pond en de Bubble Mountains, waar we wandelen naar de Bubble Rock op South Bubble. Het uitzicht is wederom prachtig, waarbij de herfstkleuren de omgeving in vuur en vlam lijken te zetten. “Het is even zweten, maar een uitzicht als dit blijft imponeren”, zegt park ranger John met een brede lach op zijn gezicht. En het mag gezegd worden, dit ís gewoon een prachtig nationaal park. Misschien niet met de naam en statuur van de Grand Canyon en Yellowstone, maar met het is met recht de parel van het noordoosten van de VS te noemen.
Warm bad
Na een lange dag rijden en wandelen in Acadia National Park melden we ons bij het Yellowhouse B&B in Bar Harbor, de uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park. Ooit was dit de zomerresidentie voor de rich and famous, zoals op Millionaire’s Row. De meeste huizen werden overigens door de grote brand in 1947 verwoest, maar enkele staan nog fier overeind als je door West Street loopt. Tegenwoordig is het een gezellig toeristenplaatsje, voorzien van alle gemakken. Maar vooral vermaken we ons in de prachtige bed & breakfast, gebouwd in 1872 op een andere locatie en hiernaartoe verplaatst in 1885. Naar men beweert, is dit het op twee na oudste huis van Bar Harbor. En wat is er mooier dan te overnachten in een historische bed & breakfast, maar dan wel met alle luxe en comfort? De kamers zijn stijlvol en hebben allemaal een thema. Bij de open haard of op de ruime veranda is het heerlijk bijkomen na een vermoeiende dag. En innkeepers Pat en Chris Coston zorgen ervoor dat je je meteen thuis zult voelen: het voelt als een warm bad zodra je binnenkomt. “Vier jaar geleden zochten we een nieuwe uitdaging en toen we kennismaakten met Yellowhouse wisten we meteen dat dit onze nieuwe plek zou worden”, laat Pat weten.

De dam over de Otter Cove, Acadia National park

Welkomstbord bij de ingang van het Acadia National Park

De fraaie Yellowhouse B&B in Bar Harbor

Pat en Chris Coston van Yellowhouse B&B, Bar Harbor

Langs de kust
De kustweg tussen Bar Harbor en Portland – grotendeels Highway 1 – behoort tot het mooiste dat Maine te bieden heeft. Hier ligt een grillige kustlijn gedrapeerd langs de meest fotogenieke kleine plaatsjes, waarvan Camden en Rockland het meest tot de verbeelding spreken. Camden is een schilderachtig plaatsje, waarbij de bakstenen huisjes rondom de haven liggen. Op de 250 meter hoge top van het nabijgelegen Camden Hills State Park is er een prachtig uitzicht op het plaatsje en Penobscot Bay. Nog geen tien kilometer verder ligt Rockland, net zo schilderachtig en in augustus overspoeld door tienduizenden bezoekers die het Maine Lobster Festival aandoen, waarbij allerlei aspecten van de kreeftenindustrie van Maine worden gevierd. Er zijn onder meer kookwedstrijden, tentoonstellingen over het vissers- en zeeleven en de kreeftenindustrie en natuurlijk de onvermijdelijke optocht. Maine staat dus bekend om zijn kreeft en het is niet voor niets dat de kustweg weleens de ‘kreeftenkust’ wordt genoemd en Rockland is dan ongetwijfeld de ‘kreeftenhoofdstad van de wereld’.
Hart en ziel
Ook in Portland, de grootste stad van Maine, is het een en al kreeft dat de klok slaat. Met name de Old Port is een levendige wijk om doorheen te struinen en kennis te maken met het maritieme Portland. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was dit een wat vervallen havenkwartier, maar door ingrijpen van het stadsbestuur is het omgetoverd tot het hart en ziel van de stad. Hier worden de pakhuizen, aanlegsteigers en vismarkten afgewisseld door kunst- en antiekgaleries, restaurants, cafeetjes en boetiekjes. De geur van teer, zout water en vis wordt vermengd met dat van koffiebonen en bier. Een kolossale muurschildering herinnert aan de maritieme geschiedenis van de stad. Aan de Waterfront van de Old Port pakken we de trolley voor een uitgebreide stadstour. Gids Bob zet al meteen de toon bij het begin van de tour en we krijgen een uitgebreid en gratis advies waar de beste kreeft is te krijgen in de stad en hoe deze het beste bereid kan worden. Het stadscentrum van Portland blijkt niet zo groot en onderweg zien we onder meer het eigenlijke centrum Monument Square, de fraaie City Hall, het Portland Museum of Art (gehuisvest in een architectonisch meesterwerk van de beroemde architect I.M. Pei en voorzien van een omvangrijke collectie Amerikaanse- en Europese schilderkunst), en het uit 1785 daterende Wadsworth Longfellow House, waar de gelijknamige dichter zijn jeugd doorbracht.

Overal langs de Kreeftenkust kun je terecht voor een maaltje verse kreeft

Het uitzicht vanaf Camden Hills State Park op Camden en Penobscot Bay

Portland Head Light uit 1791, bij Cape Elizabeth

Schilderachtig huisje in Camden met uiteraard weer kreeft op het menu

Meest gefotografeerd
Even buiten Portland bezoeken we met de trolleytour nog Cape Elizabeth, waar de Portland Head Light ligt. Deze uit 1791 daterende vuurtoren staat op een vooruitstekende rots. Hij behoort tot de meest gefotografeerde vuurtorens van Maine en zal op geen fotoboek of reisgids ontbreken. “Het is weekend en het zonnetje schijnt volop, dus iedereen trekt hierheen”, verduidelijkt Bob. De vuurtoren ligt in het fraaie Two Lights State Park en het is druk, want de lokale bevolking komt even een frisse neus halen bij de vele wandel- en picknickgelegenheden. Een visstalletje mag natuurlijk niet ontbreken en we sluiten achter aan de rij om nog eenmaal het goud van Maine te proeven: verse kreeft.

Een kolossale muurschildering herinnert aan de maritieme geschiedenis van Portland

Leuke straatjes in het stadscentrum van Portland

Ook bij de Waterfront van de Old Port draait alles om de kreeftvisserij

Ook op de kentekenplaten is het duidelijk waar het in Maine om draait

Het Route-66-restaurant in Bar Harbor is al een bezienswaardigheid op zich

Main Street in Bar Harbor


ACSI Kampeerreizen


Algemene informatie

Ligging en bereikbaarheid

Maine ligt in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten en grenst aan Canada. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is Boston Logan International Airport in Massachusetts. Portland en Bangor hebben ook een internationaal vliegveld, maar dat is vanuit Nederland en België alleen met een tussenstop (in bijvoorbeeld Boston) bereikbaar. Van Boston is het slechts 180 kilometer rijden naar Portland, Maine’s grootste stad. Deze goede route gaat over de I-95 en doorkruist ook nog even New Hampshire. AmericA vloog rechtstreeks met Delta Air Lines naar Boston.

Klimaat en beste reistijd
Maine kent een gematigd landklimaat met langs de kust gebieden met een gematigd zeeklimaat. In de zomermaanden is het vochtig en warm in Maine, de winters zijn overwegend koel en bieden volop sneeuw. Neerslag valt redelijk verspreid over het jaar; in de periode december tot en met maart vooral in de vorm van sneeuw. De beste reisperiode ligt tussen mei en oktober, waarbij de herfst met z’n herfstkleuren het meest spectaculair is.

Vervoer
Om Maine te verkennen, is een huurauto of camper eigenlijk onmisbaar. Op Boston Logan International Airport zijn alle grote autoverhuurbedrijven aanwezig, maar ook in Maine kun je in elke grotere plaats wel terecht voor het huren van een auto of camper.

Accommodaties

Langs de Kreeftenkust zijn voldoende en gevarieerde accommodaties te vinden. AmericA overnachtte in het prachtige Yellow House B&B in Bar Harbor (www.yellowhousemaine.com) en de Hampton Inn Downtown in Portland (www.hampton.com).

Meer informatie
Maine: http://visitmaine.com
Acadia National Park: www.nps.gov/acad
Bar Harbor: www.barharborinfo.com
Camden: www.camdenmaineexperience.com
Rockland: www.rocklandmainevacation.com
Portland: www.visitportland.com
Trolleytour: www.portlanddiscovery.com

Onthaasten in Karelië
Cottage-vakanties in een unieke Finse regio

Tekst en beeld – Niels Bakker
Artikel uit: Nordic Magazine, Maasland.
Zal er een mooiere plek te vinden zijn voor een cottage-vakantie dan Fins Karelië? Waarschijnlijk niet, want de talloze meren en het mooie achterland lenen zich als geen ander voor een paar heerlijke weken in een huis aan het water. Zwemmen, vissen, kanovaren of wandelen in een mooie rustgevende omgeving; dit is onthaasten in zomers Karelië.Bij aankomst laat in de middag staat Tania ons al op te wachten. De joviale beheerder van de zomerhuizen is er maar druk mee, want er komen nog meer gasten. “Ik verwacht nog een gezin uit Spanje, dus ik hou een beetje in de gaten wie er zoal aan komt rijden. Welkom bij Puruvesi!” De sfeervolle cottages, waarover Tania de scepter zwaait, liggen in het bos, pal aan het Puruvesi-meer. Een veel mooiere plek om een zomervakantie door te brengen zul je zelfs in Karelië niet snel vinden. Vanaf de zomerhuizen, die half in de schaduw, half in de zon staan, loop je zo de bossen in. Of het strand op, mocht je daar zin in hebben. Veel gezinnen uit alle delen van Europa komen hier dan ook in de eerste plaats voor een rustige vakantie in een prachtige natuurlijke omgeving. Lekker zwemmen, wandelen, met elkaar koken en eten of naast de blokhut alle boeken lezen die je meegenomen hebt; hier is onthaasten de regel.

Cottages in Karelië

Franse Riviera
Dat wil dan weer niet zeggen dat er niets te doen is tijdens een zomerse cottage-vakantie. Daarvoor biedt alleen al de fantastische Karelische natuur simpelweg te veel attracties en mogelijkheden. Zwemmen kan bijvoorbeeld op diverse plekken aan de strandjes, die her en der te vinden zijn aan de vele meren van Karelië. Onze Puruvesi-cottage biedt een strand helemaal voor ons alleen, waar je een duik kunt nemen, maar ook in een bootje kunt stappen om een eind te varen. Zo beschikken de meeste meren in Karelië wel ergens over al dan niet verborgen stranden. Meestal zijn ze erg rustig, zelfs aan het Pielinen-meer, maar anders zou je echt gaan twijfelen of je geen vakantie aan het vieren bent aan de Franse Rivièra. Het schone water in de meren leent zich natuurlijk niet alleen om te baden, er zit ook ontzettend veel vis in. Een ideale plek dus, om de hengel eens uit te gooien voor zowel geoefende sportvissers, maar ook gewoon voor de lol.

Zomerhuizen bij het Puruvesi-meer

Visserman Lahti

De Paateri-kerk is bijna helemaal van hout gemaakt

Pielinen-meer

Visserparadijs Ruunaan Matkailu

Superlocatie
De beste plek om te vissen is de Ruunaa-regio bij Lieksa, vlak bij de Russische grens. De Finnen hebben hier een cottage-park annex camping gevestigd aan de Lieksa-rivier, waar ze een paradijs voor vissers hebben gemaakt. Jong en oud vissen hier in en langs de rivier, waarbij de hengelaars alleen af en toe gestoord worden door de raftingboten, die profiteren van de stroomversnellingen in de Lieksanjoki. Een superlocatie voor de echte visliefhebber, maar wij gaan als amateurs voor een vistripje op het Puruvesi-meer. Tania heeft de stoere visserman Ahti gevraagd of hij ons in zijn boot mee wil nemen om te gaan vissen op het meer. Daar heeft Ahti gelukkig wel oren naar, zodat we even later over het heldere water suizen op zoek naar rijke visgronden. Ahti heeft een apparaatje bij zich, waarmee hij de visstand en diepte kan peilen. Het ding zorgt ervoor dat het niet lang duurt voordat we al een paar baarzen hebben gevangen. Als we na twee uur vissen dan ook genoeg hebben gevangen om de barbecue mee te vullen, zetten we weer koers richting vasteland. Ahti demonstreert aan wal nog even hoe je een vis barbecueklaar maakt, waarna de vangst diezelfde avond nog op de grill gaat.
Wonderbaarlijke kerk
Watervertier is een vanzelfsprekendheid in Karelië, maar er is aan land ook heel wat te beleven. Zo is het Finnish Forest-museum wel een bezoekje waard, net als het wat verder gelegen Olavinlinna-kasteel of het Kitee Animal Park. Maar voor een heel bijzonder dagtripje moeten we een paar kilometer rijden naar het dorpje Vuonisjärvi, want daar bevindt zich het domein van wijlen kunstenares Eva Ryynänen. Midden in de Karelische bossen aan de rivier liggen het voormalige huis en atelier van de houtsculptuurkunstenares Eva Ryynänen, die hier samen met haar man Paavo woonde en werkte tot aan haar dood in 2001. Sindsdien zijn de woon- en werkverblijven omgevormd tot museum. Veel van het werk van het echtpaar is er nog te bewonderen en dat is op zich al een belevenis, maar ook de meest bejubelde creatie van Eva en Paavo is er te bezichtigen. Vlak bij het atelier staat namelijk de houten Paateri-kerk, die het echtpaar eigenhandig bouwde. In 1991 werd dit wonderbaarlijke godshuis voltooid, waarmee Noord-Europa een bijzondere kerken rijk werd. Bijna alles in de kerk is van hout gemaakt, van het altaar en de vloer tot aan de kerkbanken, die zelfs uit één stuk hout zijn bewerkt.
Karelische pareltjes
Paateri is weliswaar bescheiden van omvang, maar is desondanks een grote attractie van Karelië. De grootste bezienswaardigheid in het Karelische land is echter ongetwijfeld het Pielinen-meer met het aangrenzende nationale park Koli. Zowel het meer met plaatsen als Lieksa en Nurmes als het park zelf zijn van grote schoonheid. Rondom het meer zijn gelukkig tal van cottages te huur van waaruit Koli gemakkelijk bereikt kan worden. We stappen van onze cottage daarom de auto in om eerst het prachtige meer te gaan verkennen. Vanaf Lieksa rijden we naar het noorden om vervolgens via Nurmes weer zuidelijk langs het meer af te zakken richting Koli. Als we in de buurt van het dorpje Koli zijn, rijden we even naar het haventje om te kijken of er nog huurboten liggen voor een excursie op het meer. We hebben geluk want schipper Eino Nuutinen ligt met zijn boot de Sirius te wachten op passagiers, die het meer op willen. Het boottripje op het grote Pielinen-meer is een genot en is ook een leuke manier om de pareltjes van Karelische natuur vanaf het water te bewonderen. De talloze eilandjes in het meer en het zicht op de bergen van Nationaal Park Koli beandrukken nog maar eens hoe mooi het hier is.

Houtsnijwerk De 7 Broers van Eva Ryynänen

Mooie uitzichten in Koli

Wandelen in Koli National Park

Inspiratiebron
Nationaal Park Koli willen we natuurlijk ook bezoeken. Nadat we eerst een biertje hebben gedronken bij het bekende café Ryynänen in Koli rijden we naar de skilift die ons naar het beroemde park brengt. Het niet al te grote Koli behoort tot de beroemdste parken van Finland en dat is niet zonder reden. Niet alleen is het natuurschoon hier overweldigend en spectaculair, maar het vormde ook een belangrijke inspiratiebron voor vooraanstaande kunstenaars, musici en auteurs. De kunstschilders Albert Edelfelt en Eero Järnefelt ontdekten Koli als een van de eersten al in de negentiende eeuw. Ook de beroemde musicus Jean Sibelius (en zwager van Järnefelt) is hier geweest en liet zich als Fins onafhankelijkheidsdenker inspireren door Koli. De naam van de Finse muzikale grootmeester staat nog altijd gegrift in een van de rotsen in het park.
Magie
Het park heeft dus een bijna magische aantrekkingskracht op vooral Finse bezoekers, maar ook wij laten ons graag betoveren door Koli. Dat kan natuurlijk het beste door vanaf het informatiecentrum gewoon een mooie wandelroute uit te kiezen en het park in te trekken. De wandelroutes naar de drie fenomenale uitzichtpunten Ukko-Koli, Akka-Koli en Paha-Koli mag je daarbij uiteraard niet overslaan, maar Koli heeft veel meer in huis. Hoe veelzijdig dit natuurgebied is, ondervind je wanneer je een wandelroute kiest die afdaalt naar de weiden en boerderijen die in de vallei beneden liggen. Via een steile helling daal je af langs de bossen met bessen, cantharellen en wilde aardbeien naar een boerenlandschap dat totaal verschilt van de rotsachtige bergen van Koli. In een van de boerderijen schenken ze koffie en komen we op adem van de wandeltocht en zoveel natuurschoon. De magie van Koli is hier bijna net zo tastbaar als op de toppen van de heuvels. Simpelweg Karelië op zijn mooist.

Het mooie Pielinen-meer bij Koli

Accommodaties

Cottages zijn in heel Noord Karelië te huur en vaak liggen ze fraai aan een van de vele meren in deze streek. De meeste cottages zijn volledig ingericht en beschikken meestal over een sauna. Zie ook: www.visitkarelia.fi.

Tips
De winterperiode mag dan donker zijn, maar veel Kareliërs verheugen zich ieder jaar weer op deze tijd van het jaar. Karelië is sneeuw- en ijszeker en er zijn veel mogelijkheden voor wintersport. Het befaamde ‘blauwe licht’, dat zich tijdens de spaarzame lichtere uren openbaart, is een bijzonder mooi natuurfenomeen.

Algemene informatie

Ligging en bereikbaarheid

Noord Karelië ligt in het zuidoostelijk gedeelte van Finland, tegen de Russische grens. Het Karelische landschap wordt met zijn vele meren, bossen en velden beschouwd als een van de mooiste gebieden van Noord-Europa. Met Finnair (www.finnair.com) vlieg je het eenvoudigst via Helsinki naar de Karelische stad Joensuu. Met de eigen auto van Helsinki naar Joensuu is het ongeveer 450 kilometer rijden. Per trein is het ongeveer 4 uur van Helsinki naar Joensuu.

Klimaat en beste reistijd
Noord Karelië is eigenlijk het hele jaar door geschikt om te bezoeken. De zomers bieden lange dagen en vaak mooi weer. De winters daarentegen brengen korte dagen met zich mee, maar Karelië staat garant voor sneeuw en ijs en heeft dus echte winters. In het voor- en najaar is de natuur vaak zeer mooi..

Dubai
Dubai voor een prikkie

Tekst en beeld – Monique van Gaal
Het wordt steeds populairder: een stopover van een dag of twee in Dubai, op de route naar Azië of andere verre oorden. Dubai staat echter bekend als een dure stad, waar al dat blinkt de klok slaat. Is het eigenlijk wel leuk om erheen te gaan zonder uitpuilende portemonnee?Het is midden in de nacht, een uurtje of twee in de ochtend, wanneer wij op Dubai airport landen, en zelfs op dit onmogelijke tijdstip worden we overvallen door de enorme hitte. Op wat het koelste moment van de dag moet heten, is het nog altijd 37 graden Celsius. Dat belooft wat voor de komende twee dagen die we hebben gereserveerd om Dubai te verkennen.Station Burj Khalifa/Dubai Mall
Wanneer wij rond het middaguur richting metrostation Emirates lopen, is het kwik alweer gestegen naar 43 graden! ‘Stoffig’ – zo luidt de weersverwachting – is het ook, de gebouwen om ons heen gaan schuil achter een dikke waas. De lucht is zo verzadigd, dat ademen een geheel nieuwe dimensie krijgt.

De metro is hét aangewezen vervoersmiddel voor reizigers met een klein budget: voor slechts 22 Dirham (ongeveer € 5,-) koop je een dagticket. Het duurt niet lang of het treinstel komt er al aan. De glazen deuren op het perron openen tegelijk met de deuren van de metro, zodat men niet pardoes op het spoor kan vallen. Daar is over nagedacht! Zal dat ook gelden voor de veiligheid van deze computergestuurde metrostellen, waar geen machinist aan te pas komt? Wij nemen de rode lijn die rechtstreeks naar de belangrijkste bezienswaardigheid van Dubai rijdt: de Burj Khalifa. Op het station Burj Khalifa/Dubai Mall stappen we uit en door de ellenlange gekoelde (zeg maar gerust: ijskoude) walkways lopen we naar het grootste winkelcentrum ter wereld, de Dubai Mall. Jawel, de mall is inderdaad enorm, en kitscherig, en duur… we houden het hier al gauw voor gezien. Wel staan we even stil bij The Waterfall, een kunstwerk dat zo hoog is, dat het vanaf alle verdiepingen van het winkelcentrum te bewonderen is. Ook hier is over nagedacht: het water klettert langs de van fiberglas gemaakte duikers zonder ook maar één afdwalend spettertje te veroorzaken.

Daar staan we dan, voor de ingang van het in 2010 geopende hoogste gebouw ter wereld, de 828 meter hoge Burj Khalifa. Tijdens de bouw heette het nog de Burj Dubai. De toren werd echter op het allerlaatste moment (en we hebben het hier over enkele uurtjes!) herdoopt tot de Burj Khalifa, vernoemd naar de emir van Abu Dhabi, als dank voor de zakken geld die Dubai van hem ontving tijdens de financiële crisis. De Burj has it all: ‘s werelds hoogste nachtclub, ‘s wereld hoogste moskee, een van ‘s werelds snelste liften, en is gelegen naast ‘s werelds grootste fontein. Maar wij zullen de At the Top Experience niet mee gaan maken: een ticket naar het observatiedek op de 124e verdieping blijkt maar liefst 500 Dirham te kosten, oftewel € 125,- per persoon. We besluiten het bezoek af te blazen… Zo veel geld voor zo weinig zicht, in geen 500 jaar!

Station Dubai Marina en de monorail
We pakken de metro weer en vervolgen onze trip naar Dubai Marina, waar we overstappen op de oranje tramlijn voor het korte ritje naar station Palm Jumeirah. Jammer dat het geld voor het project ineens op was, en de geplande aansluiting van de tramlijn op de monorail naar het beroemde schiereiland Palm Jumeirah niet gerealiseerd kon worden. Nu zit er niets anders op (behalve een dure taxirit) dan een stuk te lopen door een onverdraaglijk hete parkeergarage. Op Station Gateway Towers, het vertrekpunt van de monorail, kopen we een retourticket voor 25 Dirham; vervoer per monorail is niet inbegrepen in het metroticket. Een geweldige manier van reizen. Hoog boven het kunstmatig in de vorm van een palmboom aangelegde schiereiland zweven we in tien minuutjes (een afstand van ruim vijf kilometer) over de stam van de palmboom naar het eindstation bij het befaamde hotel Atlantis The Palm. Je hebt een geweldig uitzicht op de palmtakken, waar menig beroemdheid een droomoptrekje heeft gevonden in luxe villa’s aan opgespoten strandjes. Het hotel komt al gauw in zicht, een in de stoffige lucht opdoemend sprookjeskasteel. Eenmaal uitgestapt blijkt deze mooie luchtballon ook wel weer rap doorgeprikt: het hotel zou zeker niet misstaan in de Efteling. Het is nep en kitsch. Van het privéstrand worden we geweerd, dat is exclusief voor de gasten. Kortom, er zit niets anders op dan rechtsomkeert te maken en nogmaals voor dat leuke ritje met de monorail te gaan.Terug op de metrolijn stappen we uit bij station Jumeira Beach Residence No. 1, waar zich een openbaar strand bevindt. Mooi blauw zeewater, dat wel, maar heet als in een jacuzzi! De gewenste verkoeling kunnen we wel op onze buik schrijven. Ook hier aan het strand – net als overal elders in Dubai – wordt naarstig gebouwd. Om ons heen staat een woud aan hijskranen. Jetski’s en speedboten racen af en aan. Minimaal geklede Westerse toeristen naast in het zwart gehulde Oosterse vrouwen. Jongens die een ritje op een kameel in de aanbieding hebben. En dat alles tegen een achtergrond van torenhoge zandkleurige flats. Dubai Marina, ook wel ‘Nieuw Dubai’ genoemd, is in het eerste decennium van deze eeuw uit het niets opgetrokken. Ooit stonden er alleen wat afgelegen strandhotels, die zijn thans opgeslokt door wolkenkrabbers en een geheel nieuwe watersporthaven.In de avond flaneren we over The Walk, dé boulevard van de wijk. Deze 1,7 kilometer lange promenade staat bij de rijkere locals en de toeristen bekend om de luxe restaurants en cafés. Maar voor ons is het die allereerste supermarkt die we tegenkomen in Dubai, die het ‘m doet. Voor een prikkie slaan we cola, chips, koekjes en yoghurt in. Knabbelend op een koekje zitten we prinsheerlijk aan de kant van de weg. Dit is het tijdstip waarop de bolides van dure merken stapvoets voorbij komen rijden. Ferrari, Maserati, Porsche, Lamborghini, Aston Martin, een voor een komen ze langs in een grandioze bolideparade.

Op de terugweg hebben we te stellen met een bomvolle metro, zelfs het treinstel voor de vrouwen en kinderen is nu afgeladen vol. Elke metro bestaat uit vijf rijtuigen, waarvan er één bestemd is voor de eerste klas reizigers en één voor vrouwen en kinderen. De overige drie rijtuigen mogen door mannen bevolkt worden. En daar zijn ze strikt in! O wee als een man zich over de rode grensstreep begeeft. Hij wordt flink aangepakt en beboet, daar zijn wij al direct getuige van. Emirati zie je niet in de metro, nee die zie je alleen al winkelend in de mall. Het zijn de arbeiders die gebruik maken van de metro, Indiërs, Pakistanen, Bengalen, Nepalezen. En de toeristen… De één uur durende rit, in die ijskoude lucht blazende airco, met onze bezwete kleding aan, is om verkouden van te worden.

Station Al Ghubaiba en het oude centrum
De volgende dag is het vrijdag, de Islamitische rustdag, en begint de metro pas om 13.30 uur te rijden. Ditmaal stappen we op station Union over op de groene lijn, de metrolijn die vooral handig is als je de oude delen van Dubai wilt bezoeken. Vanaf station Al Ghubaiba is het maar een klein stukje lopen door de oude wijk Al Bastakiya naar de Creek. De Creek deelt het centrum in tweeën: in de wijken Deira en Bur Dubai. Dure waterexcursies op luxe schepen met donkere ramen worden op de kade aangeboden, maar wij kiezen voor de goedkopere variant van deze waterbeleving: voor slechts één dirhammetje nemen wij, tezamen met tientallen Indiërs, de abra (een traditionele watertaxi gemaakt van hout) naar de overkant. En weer terug… De overtocht duurt net lang genoeg om een heel aardige indruk te krijgen van de Creek, en met een voldaan gevoel te kunnen zeggen, been there, done that.Dan lopen we naar het Al Fahidi Fort waarin het Dubai Museum is gevestigd, het belangrijkste museum van de stad. Een leuk entreeprijsje, slechts 3 Dirham. Een van de drie torens van het koraalstenen fort stamt nog uit 1787 en het fort kan daarmee aanspraak maken op het predicaat ‘oudste nog overgebleven gebouw van heel Dubai’. Twee kanonnen verwelkomen ons bij de ingang. Nog maar enkele tientallen jaren geleden stond het fort hier eenzaam en alleen in de uitgestrekte woestijn; thans wordt het ooit zo weidse uitzicht danig verstoord door alle bebouwing eromheen. In het museum kan men zien hoe de stad zich heeft ontwikkeld tot de metropool van vandaag. Je vindt er archeologische vondsten, oude foto’s, nagebouwde scènes van het dagelijkse leven van vroeger, een traditionele bedoeïenenwoning en een dhow (traditioneel Arabisch zeilschip).
Op de promenade van de wijk Al Bastakiya is het nu een drukte van jewelste. De zon gaat bijna onder en het is eindelijk wat koeler geworden. Immigranten (nee, nog steeds geen Emirati te bekennen) zitten in het gras, voetballen of spelen cricket. Er hangt een ongelooflijk gezellige sfeer. Om ons heen staan de in oude glorie herstelde zandkleurige woningen met de vele windtorens. Eeuwenoude airco’s zijn het, die windtorens, zo gebouwd dat elk zuchtje wind de woning in wordt geleid, terwijl de warme lucht naar boven stroomt, de woning weer uit. De destijds door Perzische handelaren bevolkte wijk Bastakiya is aan het einde van de 19de eeuw ontstaan en bestond uit ongeveer zestig lemen huizen aan nauwe straatjes. Nadat veel families hun traditionele huizen hadden ingeruild voor een luxer exemplaar elders in de stad, raakte de wijk in verval en werd deze in de vorige eeuw deels gesloopt om plaats te maken voor kantoorgebouwen. Maar na de recente opknapbeurt, kan men hier sinds enkele jaren weer van de traditionele architectuur genieten tijdens een wandeling langs woningen die dienst doen als galerie, museum of winkel. Echt authentiek ziet de wijk er eigenlijk niet uit, daarvoor is het allemaal net iets te keurig in ere hersteld. Maar mooi is het wel, als een groot openluchtmuseum.

Nagenietend van de dag, zijn ook wij in het gras (met geld groeit er ook gras in de woestijn) gaan liggen. Jazeker, ook met weinig geld op zak is Dubai zondermeer een bezoekje waard gebleken!

Al Bastakiya

Info

Algemeen

Dubai werd in één klap rijk, toen er in 1966 aardolie werd gevonden. Maar in de wetenschap dat de olievoorraden op zullen raken, is de omslag naar onder andere de toeristenindustrie reeds gemaakt. De echte Emirati maken slechts 15% van de bevolking uit; de mannen in hun dishdasha (een wit traditioneel gewaad), de vrouwen in het zwart. Zij genieten allerlei voorrechten en zijn dan ook allen puissant rijk. De staat zorgt tot in de puntjes voor hen; bij een huwelijk krijgen zij zelfs zomaar een gratis huis. Helemaal frappant als je je bedenkt dat de Emirati twee generaties terug nog leefden als nomaden.

Hoe kom je er?
Vliegen met Emirates, de luchtvaartmaatschappij van Dubai, kan extra leuk zijn als je kiest voor een vlucht met de Airbus A380, ‘s werelds grootste passagiersvliegtuig, met plek voor meer dan 500 passagiers. In 2012 was Emirates de eerste – en drie jaar lang tevens de enige – maatschappij die met deze reusachtig grote toestellen Schiphol aandeed (sinds afgelopen zomer zijn daar de A380’s van China Southern Airlines bij gekomen).

Accommodatie

Wij verbleven in het Holiday Inn Express Dubai Airport hotel, gelegen tegenover terminal 3, en op korte afstand van metrostation Emirates. De gratis shuttle vertrekt elk half uur naar de luchthaven. Holiday Inn heeft meerdere hotels in Dubai.

Binnenkort in Azië & Down Under www.aziemagazine.nl
– Daar staan we dan, voor de ingang van het in 2010 geopende hoogste gebouw ter wereld
– Van het privéstrand worden we geweerd, dat is exclusief voor de gasten.

Griekenland

Sporen van Odysseus – Reizen over Kefalonia en Ithaka
Tekst en beeld – Peter van Riel
Wie naar het Ionische eiland Kefalonia gaat, ontkomt niet aan de vertellingen van Homerus en zijn belangrijkste stijlfiguur Odysseus. Of Odysseus een fictieve held was die slechts in de mythologie een rol speelt, dan wel een werkelijke persoon van vlees en bloed, weten de geleerden nog altijd niet. Wat we wel weten, is dat zowel Kefalonia als Ithaka Odysseus als ‘zoon van het eiland’ opeisen. Op zoek naar sporen van deze held.

Kefalonia

“No bus, no ticket, no worries!”. Een jongeman drukt ons een flyer in handen en wijst naar Oskars’ restaurant. Daar werkt hij. De uitspanning ligt aan de Fanariweg op het uiterste puntje van de landtong van zuidoost-Kefalonia, langs een kustweg die is bezaaid met lelijke mini-markets, goedkope eethuisjes en talloze souvenirwinkels. In de zomer moet het hier snikheet en bijzonder druk zijn, eind september gelukkig niet. Waarom wil die aardige Griekse jongen ons naar Oskars’ restaurant hebben? Het is immers nog maar ochtend, en de meeste etablissementen zijn gesloten. Het blijkt om een speciale wandeling te gaan die door Oskar wordt georganiseerd. Die wandeling heeft als eindpunt – u raadt het al – zijn eigen restaurant, waar aansluitend een Griekse maaltijd kan worden gebruikt. Het is een onverwacht mooie route langs de befaamde vuurtoren van Sint Theodorus en het geologische wonder dat ook wel katavothres, het waterwiel, wordt genoemd. Fraaie olijfgaarden, vruchtdragende citroenbomen, en in de baai een varende torenflat met de naam Costa Mediterraneee, maken de hike tot een aangename ervaring.

Eethuis Ithaka Mare

Kapitein Corelli
Dan stuiten we op een touringcar met Italiaanse toeristen, allemaal ver in de tachtig. Er blijkt een herdenkingsplechtigheid gaande te zijn. In september van het oorlogsjaar 1943 werd op Kefalonia een groot aantal Italiaanse krijgsgevangenen door de Duitsers geëxecuteerd. De Italianen maakten deel uit van de Acqui divisie. De massaslachting die de historische achtergrond vormt voor het boek Captain Corelli’s Mandolin uit 1993 en de gelijknamige speelfilm uit 2001, staat bekend als het bloedbad van Kefalonia. In 1978 werd aan de Mnimeiou Italon bij Argostoli een monument geplaatst door de Italiaanse overheid. Tot die tijd was aan deze oorlogsmisdaad nauwelijks of geen aandacht besteed. Pas na het uitkomen van de bestseller Captain Corelli’s Mandolin is het drama echt bekend geworden in Italië en worden er regelmatig herdenkingen gehouden voor de slachtoffers, die nu worden gezien als het toonbeeld van het Italiaanse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag herdenken de nabestaanden hier hun geliefden met een korte ceremonie. Voor de Kefaloniërs staan de gebeurtenissen uit dat oorlogsjaar in het collectieve geheugen geprent – net als de natuurramp van 1953 die de aarde deed schudden en het halve eiland verwoestte en die in nagenoeg elke publicatie over Kefalonia wordt genoemd. Met zulke ingrijpende feiten in de jongste geschiedenis van het eiland, zou je haast vergeten dat de naam van een van de grootste figuren uit de Griekse mythologie ook is verbonden aan Kefalonia: die van Odysseus.

Myceense graftombe
Echter, niet alleen Kefalonia claimt die eer, ook het naburige Ithaka en Zakynthos beweren ooit de verblijfplaats van Odysseus te zijn geweest. Hoog tijd om de Amsterdamse Hettie Putman Cramer te vragen hoe dat zit, we spraken elkaar jaren geleden al eens. Haar echtgenoot Makis Metaxas (toen burgemeester van zuidoost-Kefalonia) verdiepte zich in de mythologie en de geschiedenis van het eiland en het resultaat van die studie is een nieuwe theorie over de geografische ligging van Homerisch Ithaka. “Naar de precieze locatie van de hoofdstad van Odysseus’ West-Griekse eilandenrijk wordt nog steeds gezocht”, vertelt Hettie. “De speurtocht daarnaar lijkt op de odyssee zelf: niet het doel maar de weg erheen is belangrijk.” Vooral de ontdekking in 1991 van het Myceense koepelgraf in Tzanata, in het zuidoosten van Kefalonia, gaf voeding aan Metaxas’ hypothese. “De vondsten in het graf maar ook de strategische ligging ervan duiden op de aanwezigheid van een belangrijk Myceens centrum”, aldus Hettie. Voor wie zoekt naar sporen van het rijk van Odysseus, is zulke informatie niet aan dovemansoren gericht. Op dus naar deze vindplaats in de buurt van de stad Poros. Het hokje met het onvermijdelijke kaartjesloket is gesloten, de poort naar de opgravingen staat gastvrij open. Een vriendelijke dame is bezig met metselwerk aan de terrasvormige toegang naar het heiligdom, ze maakt een uitnodigend gebaar. En dan staan we ineens oog in oog met bewijs dat Odysseus hier mogelijk heeft geleefd – al is het slechts een van de honderden theorieën die de afgelopen eeuwen zijn opgeworpen. De contouren van het graf wijzen op voorname lieden die er begraven hebben gelegen. Het enorme koepelgraf blijkt op een nog oudere tombe te zijn gebouwd, wat de theorie van Metaxas lijkt te versterken. Het dak van het heiligdom is ingestort, ter bescherming staat er een houten constructie omheen. Bezoekers kunnen niet afdalen in het graf, maar kunnen wel een blik werpen in de tombe. Bijzonder om hier te staan, ontzagwekkend zelfs. De zichtbare gevolgen van natuurgeweld en vernielingen doen daar niets aan af. We krijgen een beeld van de omgeving waar onze held mogelijk leefde. Veel belangstelling is er trouwens niet, sterker nog: we zijn vandaag de enige bezoekers. Het werpt bij ons de vraag op naar de betekenis van Odysseus in het hedendaagse Kefalonia en Ithaka. Bestaat er zoiets als een Odysseus-cultus, of zijn de eilanders niet geïnteresseerd in hun Homerische geschiedenis? Op Kefalonia tref ik niemand die in zijn voetsporen zou kunnen treden: nergens een ogenschijnlijk woeste avonturier met volle baard en heldenbloed in de aderen. Adonissen des te meer. Althans: mannen die behept zijn met dat zelfbeeld. Een enkel uithangbord geeft blijk van historisch besef. Een plaatselijke bar maakt gewag van een voetbalwedstrijd in de Champions League die avond: Happy Hour all evening at Odyssey Bar & Grill.

Ithaka als metafoor
Ithaka was de bestemming die Odysseus nooit leek te kunnen bereiken. Anno 2015 ligt het kleine buureiland van Kefalonia er als een schone slaapster bij. We maken een tocht langs de oostzijde van Kefalonia, met zicht op Ithaka. Ter hoogte van Agia Sofia zien we de smalle landengte, de taille van het eiland dat uit twee grote bulten bestaat. Er wonen op Ithaka een paar duizend mensen, net zoveel als in een Vinexwijk. De meeste Ithakiërs schijnen weg van het moedereiland te leven: in Australië, de VS of op het Griekse vasteland, in elk geval niet op Ithaka, dat daar in de verte in een lichte nevel gehuld ligt, het eiland waaraan de beroemde Griekse dichter Kafavis zulke mooie woorden wijdde. Over de reis die belangrijker is dan de bestemming, over de zin van het leven en meer. We willen erheen! Een oude ferry die ook andere eilanden in de omgeving aandoet, zet ons de volgende dag af op de kade van Piso Eatos. Van daaruit slingert een bergweg steil omhoog over het smalste stuk van Ithaka, richting noorden. Volgens de Engelse onderzoeker Leake zou hier, bij Stavros, de hoofdstad van het rijk van Odysseus verborgen liggen. Het bergdorp heeft in elk geval al een supermarkt die Odysseus heet. En ook andere middenstanders hebben hun winkels uitgedost met Homerische namen als Telemachos en Penelope. Tegenover de kerk ligt een parkje dat een borstbeeld van de hoofdpersoon herbergt. Een maquette geeft uitleg over het ‘concept-eiland Ithaka’. Nadrukkelijk staat erbij dat het om een interpretatie van Homerus’ vertellingen gaat die in de hoofden van mensen is gaan zitten. Het kan waar zijn, maar eveneens een vertelling.

Zicht op Ithaka

Iets verderop, op een heuvel die uitkijkt over de zee, ligt de oude school van Homerus. Een prachtig wandelpad met aan weerszijden stoere stone hedges leidt naar een ruïne, waar gemarkeerde afgravingen de omtrek van een groot gebouw tonen, en een brede trap. Een en ander wijst erop dat hier eens een behoorlijk complex moet hebben gestaan. Zoals bekend, bouwden de Grieken hun steden op de fundamenten van oudere vestigingen, en hun tempels op de overblijfselen van eerdere heiligdommen: al vroeg was er sprake van recycling van bouwmaterialen. Wij weten er niet goed raad mee. Als dit werkelijk overblijfselen zijn van het koninkrijk van Odysseus of van de residentie van een van de grootste dichters uit onze geschiedenis, waarom wordt er dan zo weinig mee gedaan? Waarom zijn er geen busladingen toeristen op deze plek neergestreken? Waarom staan wij hier moederziel alleen te kijken naar een hoop stenen? We mijmeren wat na op een terras in de hoofdstad Vathi. Naast ons zit een vriendelijke eilander verlegen om een praatje. Hij heeft de wereldzeeën bevaren, zegt hij. Hij kent Rotterdam, New York en Singapore. Monsterde in de jaren vijftig aan op een van de vele koopvaardijschepen met een hoofdzakelijk Ithakische bemanning die werd geronseld door een plaatselijke reder in opdracht van de toen nog jonge, maar snel steenrijk wordende Aristoteles Onassis. Als een hedendaagse Odysseus reisde onze gesprekspartner over de aarde om uiteindelijk terug te keren naar zijn geliefde Ithaka. Hier wil hij sterven, zegt hij. Kan het mooier? Als we opstaan, zien we dat de kafeinion waar we al een poos vertoeven de naam Odysseus draagt. We hadden het niet eens door.

Op weg naar de school van Homerus

Met dank aan Mercury Rent a Car, Carpe Diem Travel & Tourism Services, Sunweb, en Kefalonia & Ithaca Hotels Association.
Verschenen in Griekenland Magazine, Maasland, december 2015.

Bezoeken

Het Archeologisch museum in Argostoli. In september 2015, toen wij er waren, was het museum wegens verbouwing gesloten.

De ferry van Sami naar Ithaka vaart tweemaal per week.
Tickets 25 euro met auto.

De Robola Wijn Coöperatie geeft rondleidingen. Homerus moet de Roboladruif al gekend hebben.
www.robola.gr

De bibliotheek annex cultureel centrum van Vathi heeft een groot aantal oude edities van Homerus’ meesterwerken. Dicht? Vraag naar de sleutel om de hoek.

Lezen
Ontdek Kefalonia & Ithaki (vert. H. Metaxas-Putman Cramer)
Uitgeverij Reithron, 1995

F.C. Terborgh
Odysseus’ laatste tocht
Uitgeverij L.J.C. Boucher, 1970

Homerus
Odyssee (vert. M.A. Schwartz)
Athenaeum, 2010

Alessandro Baricco
De Iilias van Homerus (vert. M. Smits)
De Geus, 2006.

Tips & trips Griekenland: Kefalonia en Ithaka

Filmtip

Captain Corelli’s Mandolin is een dramatische film uit 2001 onder regie van John Madden. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige roman van Louis de Bernières uit 1993. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verovert Hitler het westen van Europa, terwijl Mussolini het zuiden inneemt. Mussolini’s Italiaanse soldaten veroveren Kefalonia. De rust op het eiland wordt ruw verstoord door de invasie. Kapitein Antonio Corelli heeft een grote passie voor zijn mandoline en voelt zich meteen thuis op het eilandje, zonder te beseffen wat de aanwezigheid van de soldaten met zich meebrengt voor de dorpelingen. Hij verliest zijn hart aan de Griekse Pelagia, een sterke en goed opgeleide vrouw. Met in de hoofdrol Nicolas Cage als Kapitein Antonio Corelli en Penélope Cruz als Pelagia. Hoewel een groot deel van de Griekse scenes op Kefalonia zelf zijn opgenomen, werd de kade van de stad Argostoli helemaal nagebouwd in Sami, de havenplaats van waaruit naar Ithaka kan worden overgestoken. De uitbaters van Sami werden voor drie maanden uitgekocht.

Heldendicht Homerus
De figuur Odysseus wordt door Homerus (800 v. Chr.) in zijn Odyssee opgevoerd als enige zoon van Laertes en Anticlea. Hij was een van de voornaamste helden uit de Trojaanse oorlog en een van de belangrijkste personages in de Griekse mythologie. Dankzij zijn listigheid en doorzettingsvermogen wist hij de meest verschrikkelijke tegenslagen te overwinnen om ten slotte behouden aan te komen op zijn eiland Ithaka. Daar rekent hij af met de vele vrijers van zijn vrouw Penelope. Kijk voor een goede vertaling van het heldendicht van Homerus op: www.benbijnsdorp.nl/homeros.

Naar begin van pagina                    Geef anderen een reistip         Heeft u een reisverhaal stuur het op

 


Algemene tips

Reistip Jeanne Albers: Galamadammen

Wij kunnen dit adres van harte aanbevelen. Dubbel zo leuk is het daar als het goed zeilweer is. Meer informatie op de website.

Reistip Henk Doornekamp: Suriname
Als u de 8 schitterende video’s ‘Terug naar mijn roti’ van topkok Ramon Beuk over Suriname bekeken hebt op www.landenreizen.nl/suriname.htm dan ben ik er van overtuigd dat u zult zeggen: ‘daar wil ik ook naar toe’. Genieten van de mooie natuur bijv. in Kabalebo, waar je je echt in de kern van de ongerepte wereld waant, een vaartocht, de architectuur in Paramaribo, de mooie vergezichten vanaf Brownsberg, teveel om op te noemen. En….je kunt er gewoon Nederlands spreken met de alleraardigste bevolking. Ik kan u verklappen: na de eerste keer had ik bij vertrek vanuit Suriname al heimwee, nog voor dat ik vertrokken was. Veel plezier bij het bekijken van de video’s en wellicht…….

Reistip Jan Willem: appartement Spanje, Costa Blanca

Wij huurden een appartement van een Nederlander. Het staat in een dorp tussen Moraira en Javea. Het is erg geschikt voor uitstapjes en strandbezoek. Er is Nederlandse TV en er liggen Nederlandse boeken. Te boeken via www.lasalamandra.nl.

 

Reistip Jeanne Albers: abdij Rolduc, Nederland (Kerkrade)

Wij kunnen dit adres van harte aanbevelen. In het huis is veel te doen, maar ook de omgeving is heel aantrekkelijk. Meer informatie op www.rolduc.com.

 

Reistip Zuid-Frankrijk

Mas le Mimosa: vakantieverblijf in het zonnige zuiden van Frankrijk.
Wij hebben twee jaar terug onze Chambres d’Hôtes overgelaten aan de nieuwe mensen en we zijn deze zomer er op vakantie geweest. De nieuwe mensen hebben het echt prachtig verder uitgebaat. Er is bij het vakantieverblijf keuze tussen een Chambres d’Hôtes (B&B) of een Gîte (vakantiehuis).

De Apres, in het uiterste zuiden van Frankrijk (driehoek met Spaanse grens en middellandse zee), is een mooi vertrekpunt voor uiteenlopende uitstapjes: trek de bergen in, bezoek oude dorpjes, ga lekker wandelen of ga een dagje naar de kust. Meer informatie.

Reistip Hugo Wuytens – Spanje

Mijn vrouw en ik gaan regelmatig naar ons appartement in Ampuriabrava, Costa Brava. Als fervente wandel- en cultuurliefhebber hebben wij enorm veel info verzameld over de Costa Brava: uitgewerkte stadswandelingen, informatieve gidsen over musea en vooral een 130-tal uitgewerkte wandelingen opgesteld. Daarom willen wij graag deze informatie delen met anderen en starten wij binnenkort met de formule ‘gastgezin’ om het ongekende Spanje tegen een zeer betaalbare prijs te leren kennen. Kijk voor meer informatie op de website.

Reistip Jan van Rosmalen

Huisjes Taha.
Afgelopen zomervakantie in een van de vakantiehuisjes van Taha doorgebracht. Zowel de service als het huisje zelf waren van uitstekende kwaliteit. Een echter aanrader om tot rust te komen.

Reistip Dijon – Frankrijk

We weten allemaal waar Abraham de mosterd haalt in Frankrijk: in de stad Dijon. De hoofdstad van de Bourgogne wordt vaak alleen doorkruist op weg naar het zonnige zuiden van Frankrijk! Dommage! De stad is namelijk even ‘hot’ als haar mosterd!

Verken het historische centrum
Met een gids door het historisch centrum van Dijon wandelen is interessant, deze tour op een Segway doen is nog leuker! In een uur zie je onder leiding van een gids alle beroemde plekken van de stad. Je kan er ook voor kiezen om de natuur rond de stad in te trekken op de Segway. De tours starten op verschillende tijdstippen per dag.
Adres: 11 Rue des Forges.

Lekker struinen op de markt
In Les Halles, ofwel de markthallen, kun je op zaterdagochtend terecht voor antiek, kleding en sieraden. Gustave Eiffel, geboren en getogen in de Bourgogne, ontwierp deze markthallen lang voordat hij zijn naam verbond aan het meest bekende gebouw in Frankrijk.
Adres: Les Halles / Rue Devant les Halles Champeaux.

Meer informatie over Dijon?
Gegevens van hotels en restaurants en andere praktische informatie zijn te vinden op: www.bourgondie-toerisme.com.

Reistip van Pat

ReistipLand:                        Italie
ReistipPlaats:                      Rome

Segway excursie
Mijn favoriete stad is Rome. Het is te rijden met de auto maar
handiger is om via Eindhoven een lastminute vliegticket te kopen.

De laatste keer dat ik er was heb ik een
Segway tour gedaan. Met een gemotiseerde tweewieler kun je in een
stevig tempo de leuke bezienswaardigheden van Rome bekijken. Meer
informatie hierover is

hier
te vinden. Ook zijn in
Rome het Vaticaans Museum en de tuinen van Villa Borghese ook echte
aanraders.

En natuurlijk het Colosseum niet vergeten.

Vakantietip van Ben Deen

ReistipLand:                        Duitsland
ReistipPlaats:                      Malmberg

Mijn vrouw en ik zijn deze zomer naar Malberg in Duitsland (de Eifel) geweest.
Hotel Sonnenschein is een gezellig hotel in een bosrijke omgeving.
Met een prachtig uitzicht de kamers beschikken over een balkon douche wc tv en safe. Het zijn Nederlandse eigenaren.

Het ligt in de buurt van Trier, Bitburg en Bernkastel en de Moesel. Je kan er fijn wandelen en vissen.
Het eten is er lekker en parkeren is gratis.

Je hebt er zeker een fijne vakantie.

Reistip van fam Keur

Wij zijn op vakantie geweest in eigen land en wel in Schuinesloot, gelegen in het Overijssels-Vechtdal omg. Hardenberg. Werkelijk een prachtige luxe vakantiewoning geschikt voor 4 personen en gelegen op een zeer unieke landelijke en rustige locatie. De woning is van alle comfort voorzien: prachtige nieuwe keuken, badkamer met ligbad, grote ruime woonkamer met digtale t.v en in en om de gehele woning WIFI.

De woning is heel goed verzorgd en we werden erg gastvrij ontvangen. Vanaf het overdekte terras kijk je uit over de velden en kun je genieten van de paarden, de geiten en schapen en een koe. Heel veel ruimte om de woning en in de omgeving is het prachtig wandelen en fietsen.

We hebben ontzettend genoten van de perfect verzorgde vakantiewoning gelegen op een unieke locatie: echt een aanrader. Meer info: www.deeikenhof.nl

Reistip van Henk Versluis

Wij komen al 25 jaar in een leuk hotel in Duitsland, in de plaats Wildewiese: pension Hoppe. Prijs per persoon per nacht is 40 euro. Het is prachtig gelegen in bosrijk Hoog Sauerland. Er zijn heerlijke maaltijden; alles van eigen slacht. Mooie ruime kamers. Nieuwsgierig? Kijk op www.pension-hoppe.de of bel om inlichtingen: 0318-521232.

Reistip Luc Lecok

Onlangs ben ik op weekend geweest in B&B de Taller-Hoeve in Maasmechelen-Kotem in Belgie. Een echte aanrader. Gastvrij, gezellig, net dat beetje meer dan andere B&B’s. De gastheer en gastvrouw zijn geen inspanning teveel om het je naar de zin te maken. Lokale informatie, op maat uitgestippelde fietsroutes, uigebreide toeristische informatie……, vanaf 40 euro pppn.
Kijk zelf eens op www.de-tallerhoeve.be en oordeel zelf.

Reistip Moniek de Groot

Op haar website Ibiza vakanties kunnen liefhebbers veel nuttige informatie vinden over de geografie, geschiedenis, leuke reisverhalen, stranden musea, restaurants, grotten en meer bezienswaardigheden van Ibiza

Reistip Hans Schot

Dit is een tip voor ouderen die rondreizen met caravan of camper in Zweden. Wist U dat U tussen 11:30 en 14:30 goedkoop warm kunt eten. Overal zie je de aankondiging: Dagens Lunch of Dagens Rätt. De prijs ligt gemiddeld rond de 8 euro. Men betaalt en krijgt daarvoor: 1 licht biertje of fris, een salade buffet, gebakken of gekookte aardappelen, vlees of vis en koffie na.
Er zijn oneindig veel varianten. Wij hebben dit vorig jaar met vrienden gedaan ( 3 weken ) en zijn tot de conclusie gekomen dat zelf koken niet loont en je dan tijd hebt voor andere dingen.

Reistip familie De Haan

Wij zijn in juni in Rabenaubig in het Thüringer Woud geweest, 10 km van de stad Sonnenberg op 650 mtr hoogte, in het appartement Thurnhous. Een prachtige appartement met alles erop en der aan, zo ook zeer goede bedden en echt goed schoon. En de prijs is
laag, 210 euro per week all in. Men heeft ter beschikking een terras/balkon van 4 bij 8 meter.
De natuur is geweldig, veel wandelwegen door de bossen. Zo ook indrukwekkende dorpjes met hun vakwerk huizen. En de prijzen zijn daar ook nog laag. De natuur is daar nog ongerept
met hoogteverschillen van 6 tot 17 procent. Prachtige vergezichten. Een vakantie die u nog lang zal heugen. Voor inlichtingen www.homeaway.nl woning 505023

Reistip Rose

Ben een maand op Curaçao geweest oktober, elke dag genoten van t mooie weer, er is genoeg te zien, huur een auto en ga ‘t eiland en zijn natuurschoon verkennen, koop bij de kleine toko’s en praat met de plaatselijke vriendelijke bevolking. Eet criollo het eten van de Curaçaoënaar en geniet van ‘t mooie eiland en ga zondag naar de fortkerk of welke andere kerk ook in de buurt, prachtig ! Curaçao een parel in de mooie blauwe zee.

Reistip Gerard Schipper

Hotel Seview Gardens in de plaats Kololi in Gambia. Wij zijn hier begin dit jaar 22 dagen geweest. Zeer mooi en nieuw maar vooral rustig Hotel dicht aan het strand.
Voor 1740 euro hebben wij hier half pension een heerlijke vakantie beleefd en gaan in november weer terug. Op excursie? Ga met de lokale jongens die de hele dag naast het hotel met hun taxi staan ,en je alles van het land willen laten zien, voor minder dan de helft van de prijs die je normaal bij het reisbureau betaalt. Kortom warm aan te bevelen .

Website Seaview Gardens

Te boeken bij reisbureau SUNWEB  – SUDTOURS — JIBA EN -FLY AFRIKA

Reistip van M. Sleddens

Hotel De Landmarke in Ootmarsum (Ov.). Het is een mooie omgeving, ,je kun t er dagen fietsen. Fietsen zijn gratis nieuwe fietsen 7 versnellingen. Kamers zijn prima in orde. Het eten is geweldig. Prijs 49 euro p.p. per nacht (halfpension). Site: De Landmarke

Reistip R. Franken

We hebben verleden jaar september via Time Out Reizen een heerlijke fietstocht door het hart van de Duitse wijngebieden, in het Badische wijnland, de Pfalz, het Rijndal en langs de Moezel gemaakt. Een geweldige fietsroute die ons stroomafwaarts langs rivieren zoals de Neckar, Main en de Moezel van Strasbourg naar Kloblenz bracht. Zeker het bekijken waard, wij hebben er erg van genoten. Info van deze en veel andere mooie fiets- en wandelreizen vind je op http://www.actieve-reizen.nl/content/reis.php?rid=386

Reistip van Ben Gelaudemans

In Willingen-Usseln in het Duitse Sauerland bevindt zich een appartementenhuis Alle Jahreszeiten. Het is een Appartementen huis van 6 stuks wat u nog zelden tegen komt zeer gastvrij, superschoon vele mogelijkheden en een zeer redelijke prijs. Waarderingsijver 9,5. Dit moet u beleven. Kosten 38 euro voor 2 personen.
Site www.hausallejahreszeiten.de

Reistip van G.J.W. Olthof

Ga eens naar Brilon-Wald in Duitsland en dan naar Schlosshotel, zeer goede bediening en van 18.00 tot 24.00 alle drankjes gratis, geweldig. Af en toe komt er ook nog een bitterbal langs. Ik kan het iedereen aanbevelen, en men spreekt Nederlands. Ook de eigenaar is een Nederlander, Marc. Het eten is er ook prima. Prijs 56 euro p.p. per nacht. Site Schlosshotel

Reistip van Theo

Hotel Athena in Kokkari Griekenland. In de eerste week van juni 2009 8 dagen ‘op vakantie’ in Kokkari op het Griekse eiland Samos. Verbleven in hotel Athena gelegen in het centrum van het havenplaatsje Kokkari. Hotel met fijne kamers, een geweldig zwembad en service. De weg oversteken en je zit aan het strand.
Het fijne van reizen begin juni is dat het heerlijk weer is en nog niet te warm om mooie wandelingen te maken of er met de huurauto op uit te gaan. Restaurants in overvloed.
Geboekt bij ITS reizen via www.its.de
Vertrek op maandagochtend 6 uur en retour op maandag om 11.00 uur. Zeer aan te raden als je niet van grote drukte houd.

Reistip van Roel Zondervan

Ben met vakantie geweest met Shoestring . naar Maleisië. Omdat je overal extra moet betalen als je alleen reist en ze bij deze organisatie de mogelijk bieden om met iemand anders een kamer te delen. Voor mij de eerste keer, maar krijgt zeker een vervolg. Misschien hebben andere alleenstaande hier iets aan.

Reistip van Jan Klooster

Via een advertentie in “Arts en Auto” hebben we vorig jaar een appartement gehuurd in Nice aan de Promenade des Anglais. Het is ons zo goed bevallen dat we dit jaar weer gaan. Het heeft 3 slaapkamers, 2 badkamers en een garage en vanuit de woonkamer met aansluitend terras heb je schitterend uitzicht over de Mediterranée. Het is dicht bij het centrum gelegen en biedt alle mogelijkheden voor een geweldige vakantie aan de Côte d’Azur. De prijzen zijn 789 euro per week in het laagseizoen en 1400 euro per week in het hoogseizoen. Er kunnen 6 personen in het appartement verblijven. De website is: http://www.nicepromenadeapartments.net/appartement.html

Reistip van Noud Bakker

We zijn net op vakantie geweest op Madeira (Portugal). Het was een geweldige vakantie, lekker weer, niet te heet en veel uitstapjes gemaakt met de (huur)auto. We vonden het geweldig. We hadden daar een prachtig huis gehuurd (Raposeira de São João) van Nederlanders. Dat was ook in 1 woord geweldig. Heerlijk ruim en huiselijk. Madeira is een echte aanrader maar dat huis ook. kijk op de site van de eigenaar voor foto´s van het huis. www.thuisopmadeira.nl

Prijs € 75 voor 2 personen.

Reistip van Mechel Schrier-Muskens

B & B familie Geijtenbeek, Zweden. Hans en Sigrid Geijtenbeek bezitten in midden Zweden een prachtig huis c.q. landgoed. De onderverdieping is door Sigrid smaakvol ingericht tot een sfeervolle B & B. Er zijn verscheidene kamers/suites. Het ontbijt is overvloedig en als je terugkomt van een tochtje staat een thermoskan met thee klaar. Indien gewenst kan er ‘s avonds gegeten worden en Hans kookt meer dan voortreffelijk.  In overleg is heel veel mogelijk. Prijzen zijn afhankelijk van het seizoen. Voor rust en ontspanning is  een verblijf hier bij de bossen en meren een aanrader. Van half oktober tot half april is alles bedekt met een dikke laag sneeuw onder een stralend zonnetje en met de kou valt het reuze mee. In het voorjaar bloeien de lupines en nu zijn de bomen prachtig gekleurd en wemelt het van de paddestoelen. Een website is in de maak. Voor contact kunt u hen mailen: fam.h.geijtenbeek@hotmail.com. Sigrid stuurt bij haar antwoord altijd de mooiste foto’s van het huis en/of de omgeving.

Prijs € 32 per persoon per nacht.

Reistip van fam. G. de Haan

Met de bus van Solmar Tours in september naar Cambriels in aparthotel Olimar 2 geweest (Spanje). Verzorging uitstekend, volpension, tevens heeft u het gemak van een appartement dat goed verzorgd is goede bedden. Elke dag word het schoongemaakt. Cambriels is een mooi vissersdorp en een prachtig breed strand. Wij waren in september 13 dagen met de bus, kosten 276 euro plus 25 euro classe royal plaats in de bus (meer beenruimte). Een echte aanrader.

Reistip van Marga Beks

Familiehotel Clarezia in Waltensburg, Zwitserland. Het is een hotel wat bestaat uit twee locaties tegenover elkaar gelegen, van waar uit je heerlijke wandelingen kunt maken in de directe omgeving of door met de wandelbusjes van het hotel naar een wat verder of hoger gelegen gebied gebracht kan worden om van daar uit te gaan wandelen.
Het is een zeer gezellig hotel waar ‘s avonds altijd wel wat te doen is. Wat ik erg prettig vindt is dat er een busverbinding van en naar Nederland is, en zo kom je lekker ontspannen aan op een geweldig mooi stukje Zwitserland.
Ze hebben een mooi website n.l.: www.vakantie.ch

Prijs € 37 per persoon per nacht.

Reistip van Egbert Eelde

Sweethome Boutique hotel, Side, Turkse Riviera.

Geweldig mooi nieuw en luxe hotel, 25 kamers van alle gemakken voorzien en in een rustige wijk van Side gelegen.
365 euro p.p.p.w halfpension en is inclusief de vlucht vanaf Amsterdam
kijk eens op www.sweethomehotel.net

Reistip van Femke Leenders

Enige weken geleden heb ik met Bedouin Safari Tours een wandel/kamelentocht gemaakt door de Sahara in Egypte. Het was een fantastische reis. Ik heb al veel gereisd maar nog nooit zo’n mooi landschap gezien. De stilte en de rust is overweldigend. Bedouin Safari Tours is een klein reisbureau dat samen werkt met lokale bedoeïenen. De reis was erg goed georganiseerd, met veel oog voor detail en voor de wensen van de deelnemers. de groep was heel divers in leeftijd, de oudste was 66 jaar, en samenstelling. Ook was de prijs erg redelijk, € 990 voor tien dagen. Informatie over de reis kan je vinden op www.bedouinsafaritours.nl

Reistip van Will Spijkers

Park-Hotel in de plaats Hokovce/Dudince in Slowakije. Mensen met reuma/fibromyalgie/CVS kunnen in dit hotel heel gunstig gaan kuren. 3 weken kuren met 35 behandelingen en all inclusive betalen slechts € 610,- de transfer van Boedapest/hotel/Boedapest is hierbij inbegrepen.
De vliegreis kostte mij dit jaar € 89,- retourvlucht welteverstaan.
We zijn dit jaar met 4 vrouwen geweest en willen volgend jaar gaarne de groep uitbreiden.
Wij gaan volgend jaar van 28 oktober tot en met 18 november. Ik kan u verzekeren dat u met de feestdagen optimaal bent.
Een folder kan ik u op aanvraag toesturen.
Misschien tot ziens?

Reistip van Pim

Atelier Sculpure Art, in de Franse Ardeche. Hier kan je werkelijk een geweldige week beleven als je zelf een beeld maakt. Bronsgieten, schilderen, tekenen en heerlijk eten bij een stel geweldige mensen.
Ik verloor mezelf in het maken van een beeld voor de badkamer.

Reistip van Marijke van Rooyen

Midden in de bergen van de noord Auvergne in St Nicolas des Biefs ligt herberg Montagne d’Or. Het is een bijzonder gastvrije Chambre d’hotes, waar je heerlijk rustig kunt verblijven. De herbergierster Ammy Langenbach, kookt heerlijk. Vanuit de herberg hebben we prachtige wandelingen gemaakt die in de herberg verkrijgbaar zijn. Prijs € 18 pppn

 

Naar begin van pagina                    Geef anderen een reistip         Heeft u een reisverhaal stuur het op

                                                                        Plan uw route


                       

Vakantiehuisjes – tips

Reistip van Willy
en Cas Jenster

Huisje Voie Jules Cesar in
Frankrijk, in de Ardeche: Montpezat s/s Bauzon.

We wonen ongeveer 6-8 maanden per jaar in
ons huis in Montpezat. We verhuren het gastenverblijf,  een
gedeelte van ons huis, met: drie slaapkamers, een huisk met keuken
en een badkamer voor 120 euro per week voor twee personen.
Iedere persoon meer 20 euro.

We kunnen jullie veel mooie natuur laten
zien. Een prachtig wandel en fiets-(wel pittig) gebied. Zwemmen in
de rivieren. Tuin bij huis en aan de overkant bij de rivier met BBQ-gelegenheid.

We laten onze gasten graag veel mooie
tochten en plaatsen zien , wanneer jij dat wilt. Ook naar keuze
samen dineren.

Voor meer informatie kunt u hier reageren.

Reistip van J.H. de Greef-de Rijcke

Een mooie plek in Frankrijk: Frahier Vogezen.
Les Gros Ch�nes is een fantastische chambre d’h�tes met een heerlijk
ontbijt met allerlei jams en kaassoorten! Je kunt ook heerlijk kunt
mee-eten ‘s avonds. Aardige Fransen; mevrouw spreekt ook Duits. In
de omgeving van Ballon d’Alsace.

50 euro per kamer per nacht.

Reistip van Joop Rakhorst

Heerlijk en goedkoop zijn we er even uit geweest in het huisje de Bosuil op DroomPark Beekbergen. Het is een fraai ruim chalet met goede bedden.

Vanuit het vakantiehuisje wandel je zo het bos in (met de Loenense watervallen en prachtige beukenlaan). Veel fietsmogelijkheden. Het nationaal park de Hoge Veluwe ligt slechts op 10 km afstand.

We hebben een week in november 2010 voor slechts 175 euro kunnen genieten van de Veluwe. Deze prijs is iervering,hoonmaak en toeristenbelasting.

Website: Vakantiehuis huren

Reistip van Sonja en Jef Boden-Van Raemdonck uit Merksem
Huisje in Oba/Alanya, Turkije, via Turkish Holiday Rentals.

Overwintering november 2010 t/m maart 2011.

Allereerst zouden wij Willem willen bedanken om ons persoonlijk te komen verwelkomen bij onze aankomst. Omdat het de tweede maal was dat wij naar Oba gingen was het een zeer aangenaam weerziens. Na 2 maanden de eerste keer, zijn we nu voor 5 maanden geweest. Ik zou het in één woord kunnen omschrijven: ZALIG.
Wel waren er een paar probleempjes waar de organisatie helemaal niets aan kon doen, maar toch alles in het werk hebben gesteld om die zo vlug mogelijk op te lossen. Ze waren er zelfs zo ongemakkelijk bij dat ze ons een cadeautje hebben gegeven voor de last dat het ons had bezorgd.Een waterboiler die stuk gaat is niet leuk maar niemand’s schuld. Apparatuur is nu eenmaal onderhevig aan slijtage en het zal je maar overkomen dat het dan juist bij jou stuk gaat. Daarom nogmaals onze dank voor de voortreffelijke service die wij hebben gekregen.
November en december was heerlijk warm, terwijl we hoorden dat het in België behoorlijk aan het vriezen was. Ook de 3 eerste maanden van het jaar was heerlijk zacht met temperaturen die niet onder de 15° gingen. In het zonnetje was het dan ook heerlijk om op het terras te zitten.
Wij kunnen de appartementen die TUHR aanbied daarom ook sterk aanbevelen en vooral dan de service die daaraan gekoppeld is. Wij hebben in alle geval weer geboekt voor de volgende winter.

Reistip van M. v.d. Lugt

Haus Zeder in Bad Marienberg in Duitsland. Mijn vrouw en ik komen al 13 jaar op dit adres. Het is een leuk huisje aan een doodlopende weg. We hebben een prachtige tuin met uitzicht over het dal. En restaurants, bakker, slager, apotheek, supermarkt op tien minuten loopafstand. Wij hebben een badkamer met douche, een grote slaapkamer, TV, telefoon, oven. Voor de prijs hoeft u het niet te laten.

Website: Haus Zeder

Reistip van M. Hoedemaekers

Huisje op Maoura dén Haut in Argain-Montesquieu-Volvestre, Frankrijk. In een mooie omgeving 60 km. van Toulouse 100 km. van Lourdes, 100km. van Andorra bij 2 gezellige meiden die van paarden, ‘n goed gesprek, en een glas wijn houden. Er is ook een zwembad aanwezig ,en bbq. Wil je foto’s zien ga dan naar www.lesdeuxfemmes.com

Reistip van Klazina Stok

Pfff, daar zijn we dan weer, terug in ons koude kikkerlandje, maar….we kunnen er weer even tegen !! Heerlijk 2 weekjes genoten van het voorjaar. D.w.z het Spaanse voorjaar aan de Costa Blanca dat begint in januari. Schitterende bloei van amandelbomen in verlaten streken. Oergezellige vlooienmarkt in Jalon en zelfs nog even gezwommen aan het strandje van El Portet in Moraira !!  Leuke stad trouwens en onze luxe villa met verwarmd zwembad was helemaal top. Attente eigenaren die onmiddellijk klaar stonden, ook toen om 22.00u pardoes de stop eruit sprong. Tien minuten later was het ontij verholpen ! Dat is nog eens andere koek dan de voicemail van het verhuurkantoor…….Echt een aanrader, kijk op http://www.xenofilia.com een fraaie overzichtelijke site met veel informatie over Moraira en omgeving.

Reistip van T. Terlouw

Le Bousquet in Frankrijk.

http://www.9vakantieparels.com/6.html
Dit zijn 9 Nederlandse families die in Frankrijk vakantie plekken hebben gecreëerd.

http://www.9vakantieparels.com/frayssinette/index.htm
Geweldig genoten in La Frayssinette in de Auvergne. Een sfeervol houten huisje met alles erop en eraan en rondom alleen natuur.  In voor en naseizoen 150 euro per week. In dit sprookjesbos een beeldschone waterval. Ik ben er 5 weken geweest en het was als een droom daar een maand in de stilte te verblijven.

Reistip van Joop Kleine Staarman

LEVANTO is de toegangspoort tot de welbekende “Cinque Terre” en is gelegen aan de “Riviera di Levanto”. Als U van rust en wandelen houdt moet U er een keer geweest zijn. Levanto ligt direct aan zee en bied een gezellig “Italiaans” strandleven. Diverse wijn-barretjes,restaurants en leuke winkeltjes maken het tot een zeer gezellige typisch Italiaanse plaats. Levanto ligt ongeveer 80km onder Genua.Ten zuiden van Levanto bevinden zich de “Cinque Terre” een schitterend wandelgebied en is bovendien snel te bereiken per trein (autovrij gebied). De vijf dorpjes vallen onder het Unesco Werelderfgoed en zijn stuk voor stuk meer dan de moeite waard om bezocht te worden. Kortom in mijn beleving een van de mooiste delen van Italië. Als U meer wilt weten en bent U eventueel geïnteresseerd dan kunt het beste even de site www.levantur.nl bezoeken. Mijn dochter heeft er vijf jaar gewoond.

Reistip van Erik Grotenvorst

Mijn vrouw en ik zijn dit voorjaar voor het eerst in Friesland op vakantie geweest. In het plaatsje Noardburgum, aan het Bergumermeer. We hadden een 4-persoons vakantievilla dat een waterpaviljoen genoemd wordt. Wat een prachtig huis was dat, aan het water en heel erg rustig. De inrichting was erg luxe en van alle gemakken voorzien. Ook vonden we het zeer schoon en dat hebben we wel anders meegemaakt in een park. We hebben heerlijk kunnen wandelen en omdat we de fietsen hadden meegenomen hebben we veel van de prachtige omgeving gezien. Gelukkig zat het weer wel erg mee. De prijs viel ons erg mee, in het voorseizoen was dat 242 euro voor een hele week, dus eigenlijk maar 39 euro per persoon. Als we met mijn zoon en schoondochter waren gegaan, was het zelfs maar 19 euro per nacht geweest! We denken er over om in het najaar nog een weekje te gaan want het is ons erg goed bevallen. Ze hebben een website waarvan ik de naam niet meer weet maar het huis heette waterpaviljoen eden. Ik hoop dat anderen ook iets aan de tip hebben.

Site Waterpaviljoen Eden

Reistip van W. Blokland

Appartement in Oba/Alanya, Turkije. Wij hebben in de zomer 2007 met ons gezin in het Oba-Saray complex een privé appartement gehuurd dat werd verhuurd door Turkish Holiday Rentals.
Het was een schitterend groot en luxe appartement met alles erop en aan wat men ook thuis zou hebben,maar waar het ons het meest om ging was de eigenaar van een appartement die ons ontving en de sleutel gaf en alle uitleg werd over het appartement uitgelegd van wasautomaat tot de Nederlandse TV zenders op de satelliet. Ook konden we hem altijd bereiken voor allerlei vragen of hulp en wat we dan ook kregen.
Er was een mooi groot zwembad met gratis ligstoelen en de kinderen vermaakte zich enorm met de verschillende nationaliteiten van andere, ook het strand en centrum lag nog geen 200 mtr. verwijderd.

Wij hebben nog nooit zo goede en relaxte vakantie gehad met ons gezin en wij gaan zeker weer terug vanwege de service en de vrijheid die wij hadden als gezin en voor de prijs hoefde wij het ook zeker niet te laten (10 euro per persoon per nacht).

Je kan deze vakantie appartementen of villa in Alanya vinden op http://www.tuhr.com prijzen zijn vanaf, maar inclusief water en elektra en 4 pers.

Reistip van familie De Boer-Heemskerk

Wij hadden het afgelopen jaar via het internet een prive vakantiewoning gevonden in Overijssel, in het plaatsje Schuinesloot, omgeving Hardenberg.

Werkelijk een unieke plek, met zeer veel ruimte en privacy en een zeer goed onderhouden, confortabele , schone en sfeervolle vakantiewoning.

Onze verwachtingen werden overtroffen. De informatie over deze woning vindt u op www.deeikenhof.nl

Reistip van Stalman

Vakantiehuis in Algana, Zweden.  Rust, ruimte en een prachtig uitzicht over een groot meer. De uiterst kompleet en gezellig ingerichte woning biedt u alles om er van te genieten zoals wij ook hebben genoten. Er zijn uitgebreide wandel mogelijkheden in het bos achter de woning, vissen op het grote meer voor de woning of golfen vlak in de buurt. Op www.algana.org staat alles wat er te beleven valt, we hebben er genoten !

Reistip Mevrouw Hoogendijk

Na een goede reis kwamen we zaterdag ochtend aan in Varsseveld. Toen we de oprit opreden was de vakantie al geweldig. De tuin was prachtig, bloemen in alle kleuren en echt een grote mooie verzorgde tuin. We werden binnen gelaten door Mevrouw Schuurman en kregen een kopje koffie met zelf gemaakte cake, heerlijk. We kregen de sleutel van de vakantie woning en we installeerde ons. Het is een goed verzorgde vakantie woning, ruim en alles wat je nodig hebt is aanwezig. We hadden zelfs een eigen terrasje in de tuin. Ik kan me voorstellen dat het daar in de winter ook prachtig moet zijn. We hebben genoten van onze vakantie in Varsseveld, we hebben gewandeld (het huis staat naast het bos) gefietst en nog wel het meeste genoten! Gewoon genieten!
U kunt Mevrouw Schuurman bellen: 0315298381 en ik kan u verzekeren van een heerlijke vakantie.

Reistip van Mario en Marga van Gend

Ideaal voor 50 plussers ! Als u eens een weekje tot rust wilt komen hebben wij een goed idee voor u. Wij hebben de afgelopen winter 5 maanden doorgebracht in een vakantiechalet op de Veluwe, in Uddel om precies te zijn. Als je de drukte van het westen gewend bent is het een verademing om eens een week op de Veluwe door te brengen. Je kan er fietsen , wandelen en leuke kleine plaatsjes bezoeken. Wij zaten op een leuk klein park waar je zo van het park het bos in kon lopen. Je kan er uren lopen  en fietsen midden in de natuur. Het huisje is ook een bestseller, zeer compleet en er staan twee fietsen klaar om er op uit te gaan. Het huisje heeft ook een site dus als u meer wilt weten kijk dan op http://www.vakantiechaletveluwe.nl echt een aanrader!

Reistip van Willem Maarssen

Al een paar jaar gaan wij naar de Belgische kust en dan met name naar De Haan. Toen wij de eerste keer daar waren, waren we zo verkocht!! Het is maar 2.5 uur rijden vanaf Utrecht, men spreekt er Nederlands, mensen zijn zeer gastvrij en het is heerlijk uitwaaien op het strand in België. Zelfs in het hoogseizoen is er niet de hectiek zoals we die aan het Nederlandse strand gewend zijn. Maar in het voor en najaar is het helemaal heerlijk vertoeven aan zee. De Haan kenmerkt zich door de prachtige bouwstijl. Het is een prachtig plaatsje met volop restaurantjes etc. Het huisje (net buiten het dorp) is ook nog eens betaalbaar!! Voor slechts 35 euro per nacht is het te huur. Het huisje is te zien op de volgende site: www.bungalow-tehuur.nl

Zoekt u een vakantiehuisjein Nederland of Europa kijkt u dan eens bij Vakantiehuisje of World Wide Holiday House

Naar begin van pagina                    Geef anderen een reistip         Heeft u een reisverhaal stuur het op

                                                                     Plan uw route


                           

Motorboten en zeilboten huren in Nederland – tips

Reistip van T. Terlouw

Op het eiland Goeree Overflakkee in het plaatsje Battenoord ligt een fantastische klipper Mathilda. Ik heb er twee keer een dagje meegevaren op de Grevelingen. Dat was genieten. Zij organiseren in de zomermaanden weken met logies aan boord. Heel gastvrij en gezellig. Website: Klipper Mathilda

Hatenboer Yachting (alleen motorboten)

Vloot van 50 motorboten (Derby’s) van 9 tot 15 meter. Bij sommige schepen kun je op foto’s het interieur bekijken. Online boeken niet mogelijk. Je kunt wel een formulier invullen. Thuisbasis Nieuwegein aan het Merwedekanaal.

Delos Yachtcharter (alleen motorboten)

Overzichtelijke site met verschillende types boot (o.a. Doeraks en Roggers) met aantrekkelijke prijzen. Thuisbasis IJsselstein aan de Hollandse IJssel. Mooi uitgangspunt voor een tocht over de Vecht.

Naar begin van pagina                    Geef anderen een reistip         Heeft u een reisverhaal stuur het op

                                                                     Plan uw route


                   

Cruises – tips

Reistip van Martine Clement

Caribbean cruise: Een 8 daagse reis aan boord van een zeer luxe cruise schip, Norwegian Jewel, all inclusive. In begrepen zijn ook de vliegreis naar Orlando en transfers. Bezoek Port Canaveral, Key West (Florida), Belize City, Cozumel (Mexico), etc. Overnachting in het Hyatt recence grand Cypress. Dit alles en meer. Voor 795,- euro.
Voor meer informatie:
M.Clement1970@hotmail.com

U vindt alles over cruises, ook op de Europese rivieren bij Cruiseweb

Site met alles over cruises-tips-bestemmingen met het beste tijdvak, keuze cruiseschip, prijsinfo, verslagen, beschrijving van een cruiseschip, alsmede de enige website met een volledig overzicht van alle cruiseschepen ter wereld met gegevens en foto’s Nedcruise

Naar begin van pagina                    Geef anderen een reistip         Heeft u een reisverhaal stuur het op

                                                                     Plan uw route


Auto’s huren – tips

Auto huren noorwegen.


                       

Campings – tips

Reistip van Bart en Michelle Borghoff

Camping chateau la grange fort in Frankrijk. Wij komen hier inmiddels al verschillende jaren. De camping – met het kasteel als centraal middelpunt – ligt in het hart van de Auvergne. Een perfecte uitvalsbasis om deze vulkanenstreek te ontdekken. Fijn is dat de Brasserie vroeg in het seizoen open is (binnenbad ook overigens). Echt een aanrader!

Reistip van Hanny Spierings

Vanaf 1994 zijn wij ieder jaar trouwe gasten op camping Babi Hora in Hluk in Tsjechië. Het is een kleine (ook SVR) camping in het prachtige heuvelachtige Oosten van het land. De Tsjechische eigenaresse spreekt heel goed Nederlands, doet er alles aan om het iedereen naar de zin te maken, zij kan alles over het land vertellen en tips geven. In het hoogseizoen is er dagelijks wat te doen, ook voor de kinderen. Speciaal voor 50 + worden er onder haar leiding in mei, juni en aug./september geheel verzorgde reizen georganiseerd vanaf de camping. Zie voor het complete programma www.camping-babihora.com
Er is een prima restaurant op het terrein en de prijzen zijn er voor Nederlandse begrippen laag.
Tot ziens op Babi Hora !

Reistip van Ton Brunger

Camping Domaine lacs de Gascogne in Seissan Frankrijk. Kan dit domein van harte aanbevelen. Rustiek gelegen met 3 meren, zwembad, een voortreffelijk restaurant van frikadel tot……..
Ligt in het dep. de Gers. Meer info, klik hier

Reistip van Sjoerd Bouwmeester

Camping L étang de Fouché in Arnay-le-Duc in Frankrijk (Bourgogne).

Heerlijke plaats om te genieten van het campingleven in een luxe mobile home 32m2 type Riviera. Voor prijzen zie de website.

Reistip van Sylvia Berm

Camping Blanice in Protivín Tsjechië. Prima rustige camping, vriendelijke eigenaars, zeer schoon sanitair, dorp met restaurant en supermarkt op loopafstand. Vanaf de camping kan je mooie wandel- en fietstochten maken. We zijn ook met de lijnbus een dagje naar Praag geweest. Voor uitgebreide informatie en prijzen zie www.campingblanice.nl

Reistip van Petra de Hond

Sprookjescamping de Vechtstreek in Rheeze-Hardenberg. Alleen de naam vonden we al leuk…We hadden van vrienden gehoord dat ze met de kleinkinderen op vakantie waren geweest. Papa en mama even rust en opa en oma plezier met de kleinkinderen. Dit leek ons ook wel wat, maar ook erg vermoeiend om de hele dag met de kinderen te spelen en op te letten..Dan moet je naar de Sprookjescamping, vertelden ze ons! En werkelijk waar, het was echt prachtig. Een geweldige camping die zijn sterren meer dat waard is, in een hele mooie omgeving waar de kinderen zich geen moment hoeven te vervelen. De recreatie is top! Iedere dag heel veel activiteiten, iedere avond met z’n allen in een optocht naar het ‘knuffeltheater’…Maar er was ook een heel mooi binnenbad (en buitenbad) waar het water niet dieper was dan ‘kniehoogte’!! Heel erg veilig dus! De kinderen willen nu nog iedere keer de cd luisteren, want ze kunnen er geen genoeg  van krijgen. Dit is zeker een aanrader, lekker met de kleinkinderen op vakantie. Er is zelfs een speciaal ‘opa en oma arrangement’ waardoor het helemaal niet duur was! Ik ben het er helemaal mee eens: dit is een echte camping van het jaar! Prijs € 36,50 pppn.

Reistip van William

Camping Elbeling in Bleckede / Radegast Duitsland. Dat Noord-Duitsland zo mooi is wisten we niet. Dat er dan ook nog een prachtige camping is van waaruit men mooie fiets(wandel)-wandeltochten kan organiseren maakt het nog mooier. Vriendelijke mensen en ook nog Nederlands sprekend, niet voor iedereen een must , maar wij vinden het wel makkelijk. De plekken zijn zeer zeer ruim. Toen we daar aankwamen en onze plek hadden uitgezocht (na een verfrissing te hebben gekregen – geheel gratis , waar kom je dat nog tegen) vroegen we de eigenaar aan welke kant we de caravan neer moesten zetten, ivm met eventuele buren. Toen moest de man lachen en zei dat het 1 plek was .
Echt een aanrader, wij hebben het 14 dagen prima naar onze zin gehad.

Reistip van Rob Hendriks

Ik wist niet dat dit bestond, maar vorig jaar zijn wij op een camping geweest in Havelte, Jelly’s Hoeve, waar GEEN gezinnen worden toegelaten, alleen maar mensen zonder kinderen. Het is geen speciale ouderen of 55plus camping, er liepen ook jongere stellen dus, maar geen kinderen, heerlijk rustig. Dus echt een aanrader hoor.

Reistip van Wanda Chaigneau

Camping Le Yody We komen net terug van een heerlijke vakantie op een kleine groene svr camping Le Yody in Chateaurenard in de Provence, iets ten Zuiden van Avignon. Veel mogelijkheden tot uitstapjes in de omgeving Avignon – Les Baux – Mont Ventoux.
‘s Morgens wordt het verse brood bezorgd en we hebben heerlijk genoten van een gezamenlijke maaltijd door de eigenaresse bereid. Je wordt er goed te woord gestaan en je wordt wegwijs gemaakt hoe en wat er in de omgeving te doen is. Echt een aanrader.

Reistip D. Husslage 

De Nederlandse caravanclub heeft ca. 32 eigen terreinen verspreidt over heel Nederland. De terreinen kenmerken zich door eenvoud, maar met alle nodige voorzieningen, ruime plaatsen, zeer schoon, geen bingohallen en frietkotten. Alleen voor leden toegankelijk.Aantrekkelijke tarieven zie site van de NCC

Reistip D. Uleman

Camping Le Plan d’ Eau in Valbonnais, Frankrijk.Een betaalbare groene camping op pm. 1100 km van A’dam, onder Grenoble aan de route Col de Ornon van La  Mure naar Bourg d’Oisan. Redelijk centraal gelegen in een prachtig Alpen landschap nabij een prachtig natuurpark, genaamd: “Parc de Ecrin”, waar zeer mooie wandelingen te maken zijn, vanuit diverse richtingen te betreden. Tevens prachtige tochten mogelijk per auto, naar oa. Col de Calibier, Alp d’ Huez, enz.

Naar begin van pagina              Plan uw route                  Heeft u een reisverhaal stuur het op


Geef anderen een reistip

U kunt anderen een tip geven van een leuke camping, hotel of huisje dat u bezocht heeft. Stuur ons een bericht en wij zullen uw tip op deze site publiceren. Mail het ons.

Naar begin van pagina


 

X

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten