Soorten rookmelders
Het ophangen van een rookmelder hoeft niet moeilijk te zijn. Sommige rookmelders hangt u met een schroef op en anderen kunt u zelfs met behulp van een plakker aan het plafond plakken. Zorg ervoor dat de rookmelders voldoen aan de nieuwe Nederlandse rookmelderwet. Kies daarbij voor rookmelders die u aan elkaar kunt koppelen. Als er ergens in huis rookontwikkeling is, gaan alle rookmelders in huis af en niet alleen degene die met de rook in contact komt. Zo kan het rookalarm u bijna niet ontgaan. Zelfs koppelen met de buren is een mogelijkheid. Slimme rookmelders kunnen u ook per telefoon of e-mail laten weten dat er rook gesignaleerd is en kunnen een visueel alarm geven door te gaan knipperen. Let er ook op dat rookmelders stroom nodig hebben. Dat kan via het lichtnet en via batterijen. Kiest u voor een rookmelder via het lichtnet, dan heeft de rookmelder ook altijd een batterij voor het geval de stroom uitvalt. Kiest u voor een rookmelder met een batterij, kies dan voor een rookmelder met een batterij die minstens 10 jaar meegaat.
Wist u dat er ook combimelders bestaan? Dat is een rookmelder en koolmonoxidemelder in een apparaatje.
Auditieve beperking
Voor mensen met een auditieve beperking zijn er accessoires te koop die u aan de rookmelder kunt koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een trilplaat, deze legt u bijvoorbeeld in bed of op de bank en geeft trillingen als waarschuwing. Een ander voorbeeld is een strobe, deze geeft felle lichtflitsen als waarschuwing. Dus ook als u doof of slechthorend bent kunt u gewaarschuwd worden in geval van rook of brand.
Testen en onderhoud
Zorg ervoor dat u uw rookmelders regelmatig (elke maand) test. Een rookmelder heeft een testknop, die u kunt indrukken om de test te starten. Een slimme rookmelder test zichzelf elke maand. Ook moet een rookmelder elke maand met een stofzuiger of licht vochtig doekje even stofvrij maken, zodat u de kans op vals alarm verkleint en zodat de rookmelder optimaal werkt.