7. Beweeg regelmatig en doe een cursus valpreventie
Naast het zorgen voor een veilige omgeving (en dus het eventueel doen van aanpassingen van uw badkamer of elders in het huis) kunt u ook een valpreventietraining te volgen. Deze trainingen helpen u om uw spierkracht en evenwicht te verbeteren, waardoor u beter bestand bent tegen een eventuele val. Valpreventieprogramma’s worden vaak gegeven door fysiotherapeuten of beweegspecialisten en zijn speciaal gericht op senioren met een verhoogd valrisico.
Sowieso helpt regelmatig bewegen om uw lichaam sterk en soepel te houden of te maken en om uw evenwicht te verbeteren. Wandel, fiets of zwem bijvoorbeeld regelmatig. Een half uur per dag bewegen is al voldoende om uw lichaam gezond te houden. Is het voor u lastig om een half uur achter elkaar te bewegen? Zo nodig kunt u meerdere keren op een dag bijvoorbeeld een klein stukje wandelen om toch aan voldoende beweging te komen. Drie keer tien minuten is tenslotte samen ook een half uur.
8. Laat regelmatig uw gehoor en ogen testen
Laat regelmatig uw ogen testen en uw gehoor controleren. Wanneer u niet goed ziet of niet goed hoort, neemt het risico op vallen toe. Door slecht zicht ziet u wellicht een drempel of iets dat op de grond gevallen is, over het hoofd en daar kunt u over struikelen. Slecht zicht en gehoor verminderd ook uw balans, dus is het van belang dat u zicht- en/of gehoorproblemen aanpakt.
9. Let op uw voeding en medicijnen
Ook voeding is van invloed op uw balans. Een gezond dieet met voldoende groente en fruit draagt bij aan voldoende spierkracht en een goed energieniveau. Zorg ervoor dat u voldoende vitamine D en calcium binnenkrijgt, zodat uw botten sterk blijven. Drink ook voldoende, zodat u niet uitdroogt en duizelig wordt. Zorg ook voor voldoende eiwitten, zodat uw spieren sterk blijven. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in melk, kaas, vis, vlees, vleesvervangers, peulvruchten, graanproducten en noten.
Let er ook op dat medicijnen invloed kunnen hebben op uw evenwicht of alertheid. Sommige medicijnen geven een duizelig of slaperig gevoel. Daardoor is de kans groter dat u valt. Vraag uw huisarts of apotheker of er een alternatief is als u last heeft van dit soort vervelende bijwerkingen van een medicijn.
10. Luister naar uw lichaam en vraag om hulp of gebruik hulpmiddelen
Tot slot is het belangrijk om naar uw lichaam te luisteren. Als u zich duizelig of zwak voelt, probeer dan niet alleen te douchen of te wandelen. Vraag iemand om hulp. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn dan te riskeren dat u valt.
Bent u bang om te vallen, loop dan met een stok of rollator. Het zorgt ervoor dat u stabieler bent en een steuntje heeft mocht u zich verstappen of struikelen.
Heeft u ergens pijn, bijvoorbeeld in uw voeten door een ingegroeide teennagel of een eeltknobbel, zorg dan dat probleem verholpen wordt door in dit geval een podotherapeut of pedicure. Als u anders/ongelukkig gaat lopen omdat u pijn heeft, vergroot u het risico op vallen.
Doe de test
Hoe stevig staat u op uw voeten? Wat is uw risico op vallen? Doe deze online test en ontdek wat uw valrisico is. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt deze test gratis beschikbaar.