UitgaanKlik op de knop hieronder

 

 

Theater en muziekarrangementen boeken, klik op de regel hier onder:

Ik wil naar Bioscoop   Theater of musical   Museum

 Ik zoek een restaurant

CK Plus Culturele manifestaties Hier vindt u culturele manifestaties en culturele festivals. Op datum gerangschikt en kort beschreven helpt deze site de mensen met kunstzinnige en culturele interesse prima op weg.

 Ik wil mijn eigen recensie schrijven

 Klik op de gewenste tekst.


Uit eten tips

Restaurant Hendrik’s Huiskamer is gevestigd in Vlaardingen, Eendrachtstraat 23A 3134 GJ tel 06-11014501.Het is ook echt ingericht als huiskamer uit de jaren 50-60 .Er is een bargedeelte en in het restaurant (de huiskamer) kun je met ca. 16 á 18 personen eten. Je kunt er balkenbrij eten en draadjesvlees of krootjes met een speklapje om maar iets te noemen. De prijzen van een diner liggen rond de € 17,50. Een echte aanrader voor mensen met een hang naar vroeger qua sfeer en lekker eten in een aimabele ambiance.

Mar v.d. Lugt


Bioscoop
Film 4 uitgelicht: The Desperate
Weliswaar draait ‘The Desparate’ niet meer in de bioscoop. We vonden deze film het vermelden waard. Onlangs verscheen de film op DVD en het is de moeite waard de film thuis eens te bekijken.

The Desperate is een korte film die ongeveer een half uur duurt. De film kreeg maar liefst 67 prijzen. Het verhaal gaat over een Joodse gevangene in een concentratiekamp die bij een Duitse generaal moet komen. De zoon van de generaal ligt op sterven en heeft dringend een dokter nodig. Alle chirurgen hebben verlof of zijn aan het front. De gevangen man is een gerenommeerde chirurg en de generaal vraagt hem te helpen. De arts weigert zijn vijand te helpen, want hij heeft toch niets te verliezen. De generaal biedt hem zijn vrijheid aan en de arts staat voor een groot dilemma.

Het verhaal, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, is zeker een mooi onderwerp voor een film. Ethiek, rechtvaardigheid en onrecht, wraak en genade, macht en machteloosheid, menselijke waardigheid, vertrouwen, het zijn de elementen die de film interessant maken. Als de film wat langer geduurd had, was er meer tijd geweest om het verhaal beter uit de doeken te doen. De personages leer je als kijker nu niet erg goed kennen en moeilijke beslissingen worden toch snel genomen, zonder dat je de afwegingen helemaal te weten komt.

De film is in elk geval een film die aanzet tot nadenken. Wat zou u in zo’n situatie gedaan hebben? Hoe ver zou u gaan om uw eigen leven te redden als u de gevangen chirurg was? Het is interessant om het verhaal vanuit elk perspectief te bekijken. Wat zou u gedaan hebben als u de generaal was, uw zoon op sterven lag en het verboden was voor Joodse artsen om Arische patiënten te behandelen? Ook de Nazi commandant en luitenant komen voor dilemma’s te staan, zou u de generaal, die de regels aan zijn laars lapt, helpen en gehoorzamen?

Vanaf nu te koop op DVD.

Recensie van SeniorPlaza.

Film 3 uitgelicht: Knielen op een bed violen
Bij steeds meer bioscopen kun je naar een middagvoorstelling voor 50+’ers. Soms met gratis koffie en een plakje cake!

Zo ben ik naar “Knielen op een bed violen” geweest, naar het bekende boek van Jan Siebelink. Barry Atsma speelt de hoofdpersoon Hans.

Anno 1949 heeft hij een kwekerij en kan financieel moeilijk rondkomen. Trouw gaat hij iedere zondag met vrouw en zoon naar de kerk. Een prediker, die hij nog van school kent, blijft hem met bezoekjes bestoken waardoor Hans op nieuwe ideeën gebracht wordt. Hij wil niet meer als een mak schaap naar steeds dezelfde preken luisteren en gaat radicalere boeken lezen. Zijn vrouw Margje krijgt een miskraam, is dat een straf van de Heer? Hans duikt nog dieper in het geloof en op een dag krijgt hij in de tuin een openbaring. Hans zondert zich steeds meer af met een select clubje mannenbroeders, hij mag daar deel van uitmaken als hij verteld heeft welk wonder hem is overkomen. Margje ziet alles met lede ogen aan, maar tot slaande ruzie komt het niet.

Deze film vind ik een aanrader. Prachtig acteerwerk van Noortje Herlaar en (vooral) Barry Atsma.

Vanaf nu te zien in de bioscoop.

Recensie van Irene Jobse.

Film 2 uitgelicht: Het Diner
“Het Diner” is verfilmd naar een boek van Herman Koch, inmiddels in 33 talen uitgegeven. Hij las een krantenartikel over drie Spaanse jongens uit een welgesteld milieu, die een zwerfster in een pinhokje mishandelen en in brand steken. Beelden hiervan verschenen op internet en de daders kregen lange gevangenisstraffen. Koch heeft dit gegeven gesitueerd in Amsterdam. Twee ouderparen, waarvan de mannen broers zijn, gaan eten in een duur restaurant om te praten over het gedrag van hun twee zonen, pubers. Er zijn beelden, gemaakt met een beveiligingscamera, op televisie verschenen, maar de jongens komen onherkenbaar in beeld. Moet je je kinderen wel of niet aangegeven?

Serge Lohman (Daan Schuurmans) gaat hierin het verst. Hij is een ambitieuze politicus die graag premier wil worden en kondigt aan dat hij zich de volgende dag zal terugtrekken uit de politiek. Zijn broer Paul (Jacob Derwig) is een ontslagen leraar en heeft agressieve trekjes. Hij wil alles met de mantel der liefde bedekken. Jacob Derwig is ook de voice-over en speelt fantastisch. De moederrollen worden gespeeld door Tekla Reuten en Kim van Kooten.

Het is filmisch erg mooi, alleen jammer dat af en toe een woord niet te verstaan is. Aan de hand van flashbacks zie je wat de twee neven uitgespookt hebben. Ondanks het zware onderwerp valt er af en toe ook nog te lachen.

Van “Het Diner” is een toneelstuk gemaakt en er komt nog een Engelstalige verfilming.

Recensie van Irene Jobse.

Film 1 uitgelicht: de Nieuwe Wildernis
In de Oostvaardersplassen, een natuurgebied tussen Lelystad en Almere heeft een aantal filmteams gedurende 2 jaar vanuit 20 speciale filmhutten de daar levende dieren gevolgd. Het gebied bestaat uit moeras, riet, grasland en waterplassen. Er is onder andere gefilmd vanuit de lucht en onder water.

De film beslaat vier seizoenen en begint met de lente als alles “ontwaakt” Wat is de dierenwereld mooi, wreed en vies (strontvliegen!). Het is eten en gegeten worden. Bij de konikpaarden wordt een zwart veulentje geboren en aan het eind tijdens de strenge winter van 2011/2012 redt hij het niet. Prachtig zijn ook de opnames van ganzenkuikens die samen met de ouders naar grasland zwemmen en tijdens deze tocht een zwaan tegenkomen. Twee ganzen leiden de zwaan af. Ook de vos staat likkebaardend aan de kant, de kuikens zijn voedsel voor de jonge vossen. Aalscholvers vliegen vlak boven het water om zo energie te sparen. Herten hebben een speciaal geluid om hun jongen te roepen. Er leven heel veel dieren: aalscholvers, ijsvogels, kikkers, karpers etcetera. Wat opvalt is de “moeder”liefde en dat alle dieren weten hoe te overleven.

De opnames zijn prachtig. De verteller is Harry Piekema, wie kent hem niet van de Albert Heijnreclame. De film is ook geschikt voor kinderen van de hoogste groepen van de basisschool.

Recensie van Irene Jobse.


Filmoverzicht

Een overzicht van de films die in een bepaalde bioscoop draaien vindt u op

 De bioscooppagina

 Er zijn al aardig wat bioscopen waar je de kaarten online kunt bestellen

 Kijk maar eens bij de

 Belbios

 Naar begin van pagina


Theater

Voor een bezoek aan een theater kunt u terecht bij een aantal sites

Theater

Overzicht van alle theaters in Nederland

Reserveren musicals shows concerten opera toneel

Theater uitgelicht: Het Chassé Theater in Breda

Naar begin van pagina


Museum

Een overzicht van alle musea

CK Plus Museale exposities Hier vindt u een museaal expositieoverzicht met een korte omschrijving van steeds zo’n 300-400 lopende exposities. Ze zijn kort omschreven en alfabetisch op plaatsnaam gerangschikt.

Tip van Marian Marees: Ambachten-en Speelgoedmuseum

Een neef van mij, die erg geïnteresseerd is in oude gereedschappen, kende het Ambachten-en Speelgoedmuseum in Terschuur niet. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik wel van het bestaan wist, maar er nog nooit was geweest. We spraken een datum af om erheen te gaan. Hij met zijn vrouw uit Spaarndam en ik met een vriendin uit Gouda. We treffen elkaar bij restaurant De Goudreinet waar we een lekker kopje koffie drinken. Het Ambachten-en Speelgoedmuseum is vlakbij.

Kaasboer Kees Bakker heeft in 1995 zijn wrongelsnijmes definitief opgeborgen. Toen zijn kaasboerderij in de Barneveldse buurtschap Wencop moest wijken voor een industriegebied, gaf hij de brui aan het boerenbedrijf om verder al zijn tijd te wijden aan zijn hobby: het verzamelen van oude gereedschappen, werktuigen en huishoudelijke artikelen met een nostalgisch tintje. Deze verzameling, ondertussen sterk uitgebreid, vind je nu terug in Terschuur in het gebouw van een voormalige kuikenbroederij. In het museum is ook een verzameling van oud en antiek speelgoed ondergebracht.
(bron: www.ambachtenmuseum.nl)

Als we de toegangsprijs betaald hebben krijgen we een lesje: alles in dit museum mag je aanraken, voelen, optillen. Kastjes en laden mogen worden geopend. Als je echter iets breekt of stuk maakt word je geacht dit eerlijk te melden. We dwalen door de enorme loods waarin kleine ruimtes zijn gecreëerd: een kapperszaak, de loodgieter, de kruidenier, de fietsenmaker; bijna teveel om op te noemen. Herhaaldelijk klinkt het “oh moet je hier eens kijken: die had mijn oma ook!”Of “die gebruikten mijn ouders ook nog” Tijden van weleer keren terug in onze herinnering!

We lunchen in het museum zelf; er is een restaurantje. Eenvoudig maar goed verzorgd. Daarna weer verder want we hebben nog lang niet alles gezien. De oh’s en ah’s herhalen zich regelmatig. Ook het speelgoedmuseum is leuk: al staat hier het een en ander achter glas. Dat is te begrijpen, want de eerste elektrische blikkerige treintjes rijden echt rond.

Is er dan geen kritiek? Ja toch wel. We hebben het idee dat de eigenaar geen ‘nee’ kan zeggen tegen aanbieders van oude spullen. Voorbeeld: emaille pannen; ja die ouderwetse lichtgroene en oranje. Er staan er niet twee of drie nee er staan er vele tientallen opgesteld. Naar onze mening wel iets teveel. De fietsenmakerij staat overvol; je kunt het gereedschap en de onderdelen bijna niet meer bekijken. Wat wel weer leuk is: bij de kapperszaak hangen allerlei verschillende soorten en merken elektrische scheerapparaten.

Kortom: wij hebben ons prima vermaakt. Er is ontzettend veel te zien voor jong en oud. Echt de moeite waard om eens (met de kleinkinderen) heen te gaan.

Tip van Marjolein de Winter: Van Speelklok tot Pierement

Pasgeleden heb ik het Nationaal Museum Van Speelklok tot Pierement bezocht. De tentoonstelling Royal Music Machines was erg mooi, met allemaal prachtige, meestal vergulde muziekautomaten van vorsten. Het mooist vond ik een gouden instrument uit de Hermitage, wat alleen in Royal Music Machines wordt gespeeld (en dus niet in de Hermitage). Daarbij gaan er allemaal kristallen staafjes ronddraaien en lijkt het net of er water naar beneden stroomt. Het working model van een tafelschip is ook erg leuk.

Naar begin van pagina


Schrijf uw eigen recensie

Heeft u zelf een recensie gescheven van een voorstelling die u gezien heeft? Of heeft u een museum bezocht, waar u andere lezers op wilt wijzen? Mail het ons. Wij zullen uw recensie dan op deze website publiceren.

Naar begin van pagina

 


We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten