Maine’s KreeftenkustKreeft, schilderachtige plaatsjes en natuurschoon

Tekst en beeld –  Jaap van Splunter
Artikel uit: AmericA Magazine, Maasland

Weggestopt in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten, tegen de grens met Canada, ligt Maine. De oppervlakte van Maine is even groot als die van de andere vijf staten van New England gezamenlijk. De Pine Tree State staat vooral bekend om zijn Kreeftenkust met pittoreske plaatsjes, het enige nationale park in het noordoosten van de VS en de ruige bergwereld landinwaarts. In dit artikel gaan we op bezoek bij Maine’s Kreeftenkust.

Cadillac Mountain
Park ranger John T. Kelley bij Cadillac Mountain, Acadia National Park.

Het is op de kop af precies honderd jaar geleden dat de National Park Service werd opgericht, dus de nationale parken in de Verenigde Staten hebben een eeuwfeestje te vieren. In Maine zijn ze maar wat trots op hun Acadia National Park, want het is het enige nationale park in het noordoosten van de VS. “Ja, we horen elke keer weer dat bezoekers verrast zijn door het geweldige natuurschoon”, aldus park ranger John T. Kelley, waarmee we hebben afgesproken in het Hulls Cove Visitor Center van Acadia National Park. Op een maquette van het nationale park zien we dat het voor het grootste deel op Mount Desert Island ligt, waar een fraaie mengelmoes is ontstaan van steile rotsen, glooiende heuveltoppen en schilderachtige dorpjes. Dat het park er nog zo fraai bijligt, is mede te danken aan de Rockefellers, de Carnegies, de Vanderbilts, de Pulitzers, de Fords en nog vele andere markante families uit de Amerikaanse geschiedenis, die hun zomervakanties op Mount Desert Island vierden.

Jordan Pond
Jordan Pond met North Bubble en South Bubble, Acadia National Park

Oprukkende bebouwing

De eerste Europese kolonisten hadden meer oog voor de economische potentie. De komst van de rijke elite eind negentiende eeuw betekende een ommekeer en het toerisme werd de sleutel voor het behoud van dit gebied en het ontstaan van Acadia National Park. Een belangrijke rol hierin werd gespeeld door George B. Dorr, die het grootste deel van zijn leven spendeerde aan het behoud van de natuur. In 1901 werd de Hancock County Trustees of Public Reservations opgericht, met als belangrijkste doel om de oprukkende bebouwing te voorkomen. Daarbij kreeg hij steun van natuurliefhebber John D. Rockefeller, Jr., die een groot stuk land doneerde en voor eigen kosten een netwerk van paden aanlegde. Dit netwerk van carriage roads is tegenwoordig het domein van fietsers, wandelaars en ruiters. Precies honderd jaar geleden werd het park gesticht als het Sieur de Monts National Monument, drie jaar later werd het een National Park met de naam Lafayette – als eerbetoon aan de Markies de La Fayette, een invloedrijke steunbetuiger aan de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd – en in 1929 werd de naam van het park veranderd in Acadia National Park.

Bubble Rock
Bubble Rock, Acadia National Park
Jordan Point
Uitzicht vanaf South Bubble op Jordan Point, Acadia National Park

Vuur en vlam

Met John rijden we als eerste Cadillac Mountain op, met 466 meter het hoogste punt op Mount Desert Island. Het uitzicht is fenomenaal, hoewel een stormachtige, koude wind een verblijf niet aangenaam maakt op deze wat kale, granieten rots. We dalen dan ook weer snel af om de daarna de Park Loop te rijden, die de mooiste stukken van het nationale park verbindt. Zo bezoeken we onder meer Sand Beach, een mooie strandje ingeklemd tussen de heuvels en de rotskust, en Otter Point met z’n hoge rozekleurige granietrotsen. Belangrijkste toeristische attractie is het prachtige meer Jordan Pond en de Bubble Mountains, waar we wandelen naar de Bubble Rock op South Bubble. Het uitzicht is wederom prachtig, waarbij de herfstkleuren de omgeving in vuur en vlam lijken te zetten. “Het is even zweten, maar een uitzicht als dit blijft imponeren”, zegt park ranger John met een brede lach op zijn gezicht. En het mag gezegd worden, dit ís gewoon een prachtig nationaal park. Misschien niet met de naam en statuur van de Grand Canyon en Yellowstone, maar met het is met recht de parel van het noordoosten van de VS te noemen.

Acadia National Park
De prachtige herfstkleuren van Acadia National Park
Otter Point
Otter Point met z’n hoge rozekleurige granietrotsen

Warm bad

Na een lange dag rijden en wandelen in Acadia National Park melden we ons bij het Yellowhouse B&B in Bar Harbor, de uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park. Ooit was dit de zomerresidentie voor de rich and famous, zoals op Millionaire’s Row. De meeste huizen werden overigens door de grote brand in 1947 verwoest, maar enkele staan nog fier overeind als je door West Street loopt. Tegenwoordig is het een gezellig toeristenplaatsje, voorzien van alle gemakken. Maar vooral vermaken we ons in de prachtige bed & breakfast, gebouwd in 1872 op een andere locatie en hiernaartoe verplaatst in 1885. Naar men beweert, is dit het op twee na oudste huis van Bar Harbor. En wat is er mooier dan te overnachten in een historische bed & breakfast, maar dan wel met alle luxe en comfort? De kamers zijn stijlvol en hebben allemaal een thema. Bij de open haard of op de ruime veranda is het heerlijk bijkomen na een vermoeiende dag. En innkeepers Pat en Chris Coston zorgen ervoor dat je je meteen thuis zult voelen: het voelt als een warm bad zodra je binnenkomt. “Vier jaar geleden zochten we een nieuwe uitdaging en toen we kennismaakten met Yellowhouse wisten we meteen dat dit onze nieuwe plek zou worden”, laat Pat weten.

Otter Cove
De dam over de Otter Cove, Acadia National park
Acadia National Park
Welkomstbord bij de ingang van het Acadia National Park
Bar Harbor
De fraaie Yellowhouse B&B in Bar Harbor
Bar Harbor
Pat en Chris Coston van Yellowhouse B&B, Bar Harbor

Langs de kust

De kustweg tussen Bar Harbor en Portland – grotendeels Highway 1 – behoort tot het mooiste dat Maine te bieden heeft. Hier ligt een grillige kustlijn gedrapeerd langs de meest fotogenieke kleine plaatsjes, waarvan Camden en Rockland het meest tot de verbeelding spreken. Camden is een schilderachtig plaatsje, waarbij de bakstenen huisjes rondom de haven liggen. Op de 250 meter hoge top van het nabijgelegen Camden Hills State Park is er een prachtig uitzicht op het plaatsje en Penobscot Bay. Nog geen tien kilometer verder ligt Rockland, net zo schilderachtig en in augustus overspoeld door tienduizenden bezoekers die het Maine Lobster Festival aandoen, waarbij allerlei aspecten van de kreeftenindustrie van Maine worden gevierd. Er zijn onder meer kookwedstrijden, tentoonstellingen over het vissers- en zeeleven en de kreeftenindustrie en natuurlijk de onvermijdelijke optocht. Maine staat dus bekend om zijn kreeft en het is niet voor niets dat de kustweg weleens de ‘kreeftenkust’ wordt genoemd en Rockland is dan ongetwijfeld de ‘kreeftenhoofdstad van de wereld’.

kreeft restaurant
Overal langs de Kreeftenkust kun je terecht voor een maaltje verse kreeft

Hart en ziel

Ook in Portland, de grootste stad van Maine, is het een en al kreeft dat de klok slaat. Met name de Old Port is een levendige wijk om doorheen te struinen en kennis te maken met het maritieme Portland. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was dit een wat vervallen havenkwartier, maar door ingrijpen van het stadsbestuur is het omgetoverd tot het hart en ziel van de stad. Hier worden de pakhuizen, aanlegsteigers en vismarkten afgewisseld door kunst- en antiekgaleries, restaurants, cafeetjes en boetiekjes. De geur van teer, zout water en vis wordt vermengd met dat van koffiebonen en bier. Een kolossale muurschildering herinnert aan de maritieme geschiedenis van de stad. Aan de Waterfront van de Old Port pakken we de trolley voor een uitgebreide stadstour. Gids Bob zet al meteen de toon bij het begin van de tour en we krijgen een uitgebreid en gratis advies waar de beste kreeft is te krijgen in de stad en hoe deze het beste bereid kan worden. Het stadscentrum van Portland blijkt niet zo groot en onderweg zien we onder meer het eigenlijke centrum Monument Square, de fraaie City Hall, het Portland Museum of Art (gehuisvest in een architectonisch meesterwerk van de beroemde architect I.M. Pei en voorzien van een omvangrijke collectie Amerikaanse- en Europese schilderkunst), en het uit 1785 daterende Wadsworth Longfellow House, waar de gelijknamige dichter zijn jeugd doorbracht.

Meest gefotografeerd

Even buiten Portland bezoeken we met de trolleytour nog Cape Elizabeth, waar de Portland Head Light ligt. Deze uit 1791 daterende vuurtoren staat op een vooruitstekende rots. Hij behoort tot de meest gefotografeerde vuurtorens van Maine en zal op geen fotoboek of reisgids ontbreken. “Het is weekend en het zonnetje schijnt volop, dus iedereen trekt hierheen”, verduidelijkt Bob. De vuurtoren ligt in het fraaie Two Lights State Park en het is druk, want de lokale bevolking komt even een frisse neus halen bij de vele wandel- en picknickgelegenheden. Een visstalletje mag natuurlijk niet ontbreken en we sluiten achter aan de rij om nog eenmaal het goud van Maine te proeven: verse kreeft.

Ligging en bereikbaarheid

Maine ligt in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten en grenst aan Canada. De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is Boston Logan International Airport in Massachusetts. Portland en Bangor hebben ook een internationaal vliegveld, maar dat is vanuit Nederland en België alleen met een tussenstop (in bijvoorbeeld Boston) bereikbaar. Van Boston is het slechts 180 kilometer rijden naar Portland, Maine’s grootste stad. Deze goede route gaat over de I-95 en doorkruist ook nog even New Hampshire. AmericA vloog rechtstreeks met Delta Air Lines naar Boston.


Klimaat en beste reistijd

Maine kent een gematigd landklimaat met langs de kust gebieden met een gematigd zeeklimaat. In de zomermaanden is het vochtig en warm in Maine, de winters zijn overwegend koel en bieden volop sneeuw. Neerslag valt redelijk verspreid over het jaar; in de periode december tot en met maart vooral in de vorm van sneeuw. De beste reisperiode ligt tussen mei en oktober, waarbij de herfst met z’n herfstkleuren het meest spectaculair is.


Vervoer

Om Maine te verkennen, is een huurauto of camper eigenlijk onmisbaar. Op Boston Logan International Airport zijn alle grote autoverhuurbedrijven aanwezig, maar ook in Maine kun je in elke grotere plaats wel terecht voor het huren van een auto of camper.


Accommodaties

Langs de Kreeftenkust zijn voldoende en gevarieerde accommodaties te vinden. AmericA overnachtte in het prachtige Yellow House B&B in Bar Harbor (www.yellowhousemaine.com) en de Hampton Inn Downtown in Portland (www.hampton.com).


Meer informatie

Maine: http://visitmaine.com
Acadia National Park: www.nps.gov/acad
Bar Harbor: www.barharborinfo.com
Camden: www.camdenmaineexperience.com
Rockland: www.rocklandmainevacation.com
Portland: www.visitportland.com
Trolleytour: www.portlanddiscovery.com

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten