Jaren 60 en 70 

(klik op de plaatjes om ze te vergroten en op de titel van de liedjes om ze te horen en zien)

Andere groepen

De groep America krijgt een enorme aanhang met hun melodieuze ballades. Redbone vraagt aandacht voor de verdwijning van de Indiaanse cultuur, muziek met een boodschap! “We Were All Wounded At Wounded Knee” uit 1973 wordt  een dikke hit voor de groep.

Redbone

The Doors

Dr. Hook

Bread

The Doors, verwarrende teksten, eind jaren zestig al populair bij een select publiek. Schitterende songs vol zeggingskracht.Love Her Madly” en “Riders On The Storm komen in 1971 hoog in de hitlijsten. In 1971 overlijdt de zanger van de Doors, Jim Morrison, op zevenentwintig jarige leeftijd Hij gaf zelf aan jong te zullen overlijden en mede door zijn levensstijl is dit uitgekomen. Na zijn dood ontstaat er een ware cultus rondom deze popster.

Dr. Hook And The Medicine Show, een speelse band, hebben in 1972 een geweldige hit met het nummer: “Sylvia’s Mother“.

De groep Bread brengt mooie emotionele rock, “Lost Without Your Love, 1977.

Deep Purple

Les Poppys

The Osmonds

The Jacksons

The Partridge Family

Deep Purple maakt heavy rock populair. Het prachtige nummer “Child In Time” uit 1972 wordt een echte klassieker.  Procol Harum heeft met “A Whiter Shade Of Pale” uitgebracht als maxi single opnieuw een nummer 1 hit in 1972 (ook in 1967 op nummer 1 in de hitlijsten, zie Groepen en soloartiesten van de jaren 60) Een van de grootste hits aller tijden !

Het Franse kinderkoor Les Poppys vertedert het publiek in 1971 met het nummerNon Non Rien N’a Change” dat vrijwel direct naar de eerste plaats stijgt.

Ook familie-groepen als The Osmonds, grootste hit “Crazy Horses“, 1972. The Jacksons, “Blame It On The Boogie“, 1978. Partridge Family, I Think I Love You, 1970 en The Isley Brothers, “That Lady”, 1973 vallen bij het poppubliek in de smaak.

The Isley Brothers

Rubetes

10 CC

Black Sabbath

Led Zeppelin scoort in de jaren zeventig ook weer enkele hits. We horen suikerzoete pop van de Rubettes met o.a. in 1974 Sugar Baby Love“, steeds hoog in de hitlijsten te vinden geduren­de de jaren zeventig.

De supergroep 10 CC blijft het goed doen,  “The Wall Street Shuffle“, 1974, “I’m Not In Love“, 1975, “The Things We Do For Love“, 1976 en het humoristische “Dreadlock Holiday” uit 1978 gooien hoge ogen en bevestigen de kwaliteit van de groep.

Black Sabbath heeft al een wereldhit in 1970 met het nummer “Paranoid“, sfeer van mystiek en occultisme, sinister zangwerk, een van de eerste Engelse heavy metal bands.

Uriah Heep

Eagles

Hot Chocolate

Temptations

Blue Öyster Cult

Uriah Heep is ook een band met een zeer aparte uitstraling, melodieuze metal. Het nummer “Easy Livin’ ” komt hoog in de hitlijsten en hun LP’s  “Demons And Wizards” uit 1974 en “Innocent Victim uit 1977 worden goed verkocht. Ze zijn zeer populair.

Bijzondere muziek van de Eagles, een mengsel van rock en roll, country en bluegrass. Grootste hits “One Of These Nights uit 1975 en het mooie “Hotel California” uit 1976 en het jaar 1978 sluiten ze af met een echte kersthit “Please Come Home For Christmas“. Hun optredens zijn een feest het plezier straalt van de groep af.

Hot Chocolate laat het publiek genieten van sfeervolle ritmische muziek, een stroom van hits met o.a. “Emma” uit 1974, “You Sexy Thing” uit 1975, “So You Win Again” en vele anderen veroveren ze hoge noteringen. “Papa Was A Rolling Stone” van de Temptations uit 1973 wordt een wereldhit en een klassieker. De groep Blue Öyster Cult brengt keiharde rock.

Boney M.

Nazareth

The Manhattans

Queen

In 1976 ontstaat de groep Boney M. op een wel zeer vreemde manier. Het nummer “Baby Do You Wanna Bump“, opgenomen met gelegenheids zangeressen wordt een succes in 1975.

Er moet opgetreden worden, dus op dat moment wordt de groep opgericht “Daddy Cool” 1976 en “Ma Baker 1977 worden grote hits en de groep wordt een top act, met steeds hoge noteringen in de hitlijsten (vlakke disco sound).

De groep Nazareth groeit uit tot een van de betere rockgroepen van de jaren zeventig. “Love Hurts“, emotioneel en indringend gezongen wordt hun grootste hit in 1974.

The Manhattans hebben in 1976 een gigantische hit met het mooie nummer “Kiss And Say Goodbye“.

Queen, de groep die als eerste gebruik maakt van de videoclip om hun muziek te promoten groeit uit tot een supergroep. Elk concert wordt een spektakel, lichteffecten, groot podium en stunts. De exotische uitstraling van de leadzanger Freddie Mercury voegt een extra dimensie toe.Killer Queen” is de doorbraak in 1974, daarna volgt een stroom van hits tot 1989 als in november Freddie Mercury overlijdt aan aids. In Nederland wordt in 1999 door de luisteraars van Radio 2 het nummer “Bohemian Rhapsody” (1975) van Queen uitgeroepen tot Plaat van de Eeuw !

Abba

Tavares

Sailor

Roxy Music

De Zweedse groep Abba wint met “Waterloo” in 1974 het songfestival en groeit uit tot een supergroep die tot halverwege de jaren tachtig hits blijft maken. Benny Anderson en Bjorn Ulvaeus schrijven alle nummers, ijzersterke melodieën gedragen door de perfecte vocalen van Agneta Faltskog en Anni-Frid Lyngstad. Ze treden op in glitterkostuums en dragen schoenen met plateauzolen. De blonde Agneta en de brunette Anni-Frid blijken perfecte performers op de bühne. Ook worden steeds de grenzen van hun creativiteit verlegd, ze zijn als geen ander in staat om vakmanschap met creativiteit te combineren, ze weten het publiek blijvend te boeien door hits te maken die muzikaal enorm van elkaar  verschillen.

In 1976 scoren vijf broers die de groep Tavares vormen een geweldige hit met: “Heaven Must Be Missing An Angel“.

Sailor heeft succes met matrozenmuziek, nostalgie en romantiek uit de havens, ze treden op in matrozenpakjes. “Traffic Jam uit 1974 is hun eerste hit.

Brian Ferry met de groep Roxy Music ziet de muziek als kunst en tilt de rockmuziek naar een hoger niveau, “Love Is The Drug“, 1976 en “Dance Away”, 1979 komen hoog in de hitlijsten.

The Bay City Rollers

Manhattan Transfer

Steve Miller Band

Status Quo

In 1974 en 1975 zijn de The Bay City Rollers, (een teeny bopper-band) een sensatie in Engeland en Amerika, grootste hit “Saturday Night” uit 1976.

Manhattan Transfer heeft veel succes met nummers uit de jaren dertig en veertig die men door een authentieke presentatie zo mooi mogelijk laat herleven. “Chanson D’amour” is hier een goed voorbeeld van.

Fly Like An Eagle“, van de Steve Miller Band komt in datzelfde jaar hoog in de hitlijsten.

Het succes van Status Quo zet door in de jaren zeventig met veel hits, onvervalste rockmuziek!

The Bee Gees

Commodores

Kansas

The Bee Gees die al succesvol zijn in de zestiger jaren, schrijven de muziek voor de films: Saturday Night Fever en Grease. De drie singles “Stayin’ Alive“, “Night Fever” en “Too much Heavenvan de LP met soundtracks van de film Saturday Night Fever komen hoog in de hitlijsten. De Bee Gees hebben een indrukwekkende stroom hits op hun naam staan, een groep van grote klasse !

De Commodores met zanger Lionel Ritchie, die later ook grote successen boekt als solo artiest, brengt prachtige ballades uit en snelle funknummers. “Three Times A Lady” uit 1978 wordt een grote hit. Ze treden op in prachtige glimmende kostuums en stralen een warme sfeer uit.

Kansas  is populair met progressieve rockmuziek.  Bekendste Hit “Dust In The Wind” uit 1978.

En de stroom van succesvolle groepen houdt maar aan

The Band die in 1976 stopt en waarvan de laatste LP, “De Last Waltz“, indrukwekkend is. De swingende groep Mother’s Finest, “Baby Love“, 1978.  Earth, Wind & Fire, met een unieke mengeling van funk soul en disco, “Shining Star“, 1975.

The Band

Mother’s Finest

Earth, Wind & Fire

Fleetwood Mac

 

The Darts met negen bandleden brengen de doo wop stijl. Gewoonlijk een groep van vijf personen, (vertolkers) een tenor of bariton zingt de muziek, de vocale achtergrond bestaat uit een tweede tenor, een bariton en een bas. Het woord doo wop is ontstaan uit eenvoudige woordjes die voor de zangbegeleiding gebruikt worden b.v. boom-shoo-be-doo-wap, woordjes zonder betekenis. Daddy  Cool”/”The Girl Can’t Help It” uit 1978 worden hits.

Fleetwood Mac brengt in 1977 een absoluut meesterwerk uit, de LP Rumours“. Over de hele wereld worden er meer dan vijfentwintig miljoen exemplaren van verkocht, de groep verwerft zich een plaats onder de beroemdste artiesten.

Dire Straits

Manfred Mann’s Earth Band


AC/DC

Sheila And The Black Devotion

Mark Knopfler laat de mensen weer naar gitaarmuziek luisteren, met zijn groep de Dire Straits heeft hij met het nummerSultans Of Swing” een grote hit in 1978. Sterke melodieën en prachti­ge gitaarsolo’s. Mark Knopfler ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste gitaristen in de wereld van de popmuziek.

Manfred Mann al populair in de jaren zestig formeert een nieuwe groep in 1972: The Manfred Mann’s Earth Band en heeft weer succes. Davy’s On The Road Again” wordt een grote hit in 1978. 

AC/DC, een echte gitaar en heavy rock groep, hun teksten worden bekritiseerd, ze zouden beledigend zijn, maar ze hebben  succes en brengen het publiek in extase, buitenissige acts van Angus Young. Hitsingles “Whole Lotta Rosie“, “Rock ‘n  Roll Damnation“, beide uit 1978.

Sheila And The Black Devotion brengen het nummer, “Singin’ In The Rain” (geen filmpje) uit in 1977, het wordt grijs gedraaid in de discotheken.

Meat Loaf

Supertramp

Electric Light Orchestra

K.C. & The Sunshine Band

Meat Loaf (250 pond) geweldig op het podium, maakt indruk met opera-achtige muziek. “Paradise By The Dashboard Light“, met Ellen Foley, wordt een nummer 1 hit in 1978. De LP “Bad Out Of Hell” is goed voor vijf maal platina.

De groep Supertramp breekt in 1974 door met “Dreamer” en nestelen zich met goede songs in de top van de hitlijsten. Ze gaan door naar de jaren tachtig. 

Een andere supergroep is E.L.O. (electric light orchestra) De eerste single “10538 overture” is in Engeland meteen een top 10 hit in 1972.  Een symfonische rock-band met veel hits in de jaren zeventig.

K.C. & The Sunshine Band hebben een wereldhit met het nummer “That’s The Way I Like It” in 1975 en scoren nog meer hits.

ZZ Top

ZZ Top, een Texaanse blues-rock formatie heeft zijn populariteit te danken aan energieke live optredens (circus) Een volksband, springen, zingen, zuipen. In 1979 verrijken ze hun muziek met blaasinstrumenten en later doet ook de synthesizer zijn intrede. Ze bereiken hierdoor up-tempo muziek.

De Rolling Stones gaan gewoon door met hits maken in de jaren tachtig, ze blijven succesvol !

Enkele van de vele hits “Brown Sugar“, 1971, “Sympathy For The Devil“, 1973,  “It’s Only Rock And Roll“, 1974 en “Miss You“, 1978.  

Met de opmerkelijke doorbraak van The Police sluiten we de jaren zeventig af. Deze groep laat een verfrissend geluid horen en een energieke aanpak (ritmiek van reggae voorzien van ruimtelijke akkoorden en een goed in het gehoor liggende melodielijn). De eerste single, “So Lonely“, 1979 wordt goed ontvangen. Het daarop in 1979 uitgebrachte nummer “Roxanne” (compositie van Sting, de leadzanger), wordt vanwege het onzedelijke thema (prostitutie) door de BBC geboycot maar wordt desondanks een grote hi ! The Police groeit uit tot een razend populaire groep die in de jaren tachtig doorgaat met hits maken.

The Police

I Was Made For Loving You” van Kiss wordt uitgeroepen tot de beste single van 1979.

Eind jaren zeventig zien we een terugkeer van de melodie in oude en nieuwe muziekstromingen, ook weer een grote invloed van country en western. Door de ontwikkeling van de popmuziek en het grote aanbod van artiesten groeit de platenmarkt explosief. Het fenomeen popmuziek is volwassen geworden en toch speels gebleven. Met een rijke oogst aan  muziekstijlen kan men in de jaren tachtig weer vooruit!

Ga naar de vorige pagina van dit hoofdstuk (Groepen en soloartiesten van de jaren 70)

Ga terug naar het overzicht Jaren 60 en 70

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten