Tip 1: Update altijd de antivirus software
Als er geen betrouwbare en actuele antivirus software op uw computer is geïnstalleerd, zijn uw gegevens of bestanden niet afgeschermd tegen verschillende veiligheidsrisico’s. Hoewel recente Microsoft-computers de ingebouwde bescherming van Windows Defender hebben, heeft de software beperkingen. Versterk daarom de veiligheidsmaatregelen met een extern antivirus programma. Zodra er een update is van de antivirus software, voer deze dan direct uit.
Tip 2: Vermijd openbare wifi-netwerken
In de hedendaagse verbonden en digitale samenleving hebben we overal toegang tot internet, zowel thuis als in het openbaar. Hoewel openbare wifi-netwerken gratis en handig zijn, is er geen garantie op de beveiliging. Openbare wifi is één van de favoriete plekken voor hackers, omdat dit netwerk eenvoudig te kraken is. Heeft u geen andere keuze dan verbinding te maken met een openbaar wifi-netwerk, zorg er dan in ieder geval voor dat u uw dataverkeer versleutelt met een VPN. Dit maakt het voor hackers moeilijker om bij uw gegevens te komen.
Tip 3: Gebruik sterke wachtwoorden
Gebruik altijd sterke wachtwoorden voor alle programma’s waar u online moet inloggen. Een goed wachtwoord is moeilijk te onthouden, bestaat uit meerdere woorden en er zit minimaal een teken en een cijfer in. Schrijf uw wachtwoord nooit op, zodat het ook niet gestolen kan worden. Handig is om gebruik te maken van een digitale wachtwoord sleutelhanger waarin uw wachtwoorden veilig zijn. Voor een nog veiligere login maakt u daarnaast ook gebruik van een multi-factor authenticatie.
Tip 4: Update software van je computer of smartphone direct
Update het besturingssysteem van uw computer en smartphone met de nieuwste updates. Update ook uw webbrowser naar de nieuwste versie en zorg voor goede antimalware software. Zodra kwetsbaarheden in software bekend worden gemaakt, zijn er cybercriminelen die ervan proberen profiteren. Houd ze daarom beter buiten de deur door alle updates direct te installeren zodra deze beschikbaar zijn.
Tip 5: Herken phishing e-mails
Eerst checken, dan klikken! Met een phishing bericht probeert iemand uw gegevens te achterhalen of u geld te laten betalen. Oplichters sturen u een e-mail, appje of betaalverzoek met een foute link. Deze weblink leidt u naar een nep-website waar u gevraagd wordt om uw persoonlijke gegevens achter te laten of een betaling te doen. Klik daarom nooit zomaar op een link in een e-mail en download ook geen dubieuze bijlagen.
Tip 6: Veilig online bankieren
Gebruik bij internetbankieren de beveiligde website van de bank en controleer altijd of het webadres klopt. Een veilige website herkent u aan https://. Geef ook nooit informatie over uw bankrekeningnummer, pincode of pasnummer via de telefoon, e-mail of aan iemand die zegt bij de bank te werken. Als u via de computer uw financiën wil regelen, typt u bovenin de browser de URL van de financiële instelling in. Bij internetbankieren geldt ook, klik nooit op een link in een e-mail van de bank, dit kan namelijk een phishing e-mail zijn.
Tip 7: Wees alert bij contact met onbekenden
Via internet en social media is het mogelijk om contact te leggen met mensen over de hele wereld. Met bekenden maar ook met onbekenden. Hoe weet u of iemand op internet echt is wie die zegt te zijn? En hoe weet u of u iemand kunt vertrouwen? Bedenk bij online contact met onbekenden: vertrouw niets toe, wat u aan een vreemde op straat ook niet zou toevertrouwen. En vraagt een bekende via een WhatsApp bericht om een groot bedrag te betalen? Wees dan alert op identiteitsfraude.
Houd kwaadwilligen buiten de deur. Installeer daarom een antivirus software, surf veiliger op een openbaar wifi netwerk met een VPN-verbinding. Creëer altijd unieke sterke wachtwoorden, maak gebruik van een wachtwoord sleutelhanger en klik niet op links in verdachte e-mails. Tot slot stel een twee-staps-verificatie en bezoek alleen veilige websites.