Handboekbinden is een van de oudste grafische beroepen, ouder nog dan drukken.
Ook toen er alleen nog maar handgeschreven manuscripten waren, werden die al ingebonden. De boekbinder voert de laatste werkzaamheden in de boekproductie uit.
De werkzaamheden beginnen na het drukken van de inhoud en de omslag. Het boekblok wordt gelijmd of genaaid in de boekband. De boekband kan versierd worden met goud (bijvoorbeeld een supralibros), blindstempels, laminering of afbeeldingen. Ter bescherming kan er ook nog een stofomslag om het boek gevouwen worden.
Oorspronkelijk was het binden van boeken handwerk. Tegenwoordig worden de meeste boeken machinaal gebonden. Het handmatig binden van boeken wordt nog wel gedaan voor restauratie en bijzondere uitgaven. in Nederland zijn ongeveer op dit moment 50 professionele boekbinderijen, het zijn er veel meer geweest. Toch is het vak weer in opkomst, wat misschien samenhangt met de belangstelling voor het verleden, het jeugdsentiment en het waarderen van een mooi ambacht.
Enkele soorten bindingen
Gebonden (harde band)
Dit is de oorspronkelijke wijze om boeken te binden. Bij deze binding heeft het boek een harde band, dat bestaat uit een voorplat, een achterplat en een rug. Tussen de rug en de platten zitten de knepen, die fungeren als scharnieren. De rug is niet rechtstreeks aan het boekblok vastgemaakt, waardoor je de ruimte tussen boekblok en rug ziet als het boek opengeslagen ligt. Een gebonden boek kan juist opengeslagen blijven liggen door die afstand te creëren.
Cahiersteek
De cahiersteek is de ouderwetse schoolschriftsteek, daarmee wordt een schrift of boekje bijeengebonden door garen. De Cahiersteek is uitgevonden omdat men wilde voorkomen dat schoolkinderen zich tijdens het schrijven bezeerden aan de scherpe pennetjes van de metalen nietjes. Bij de cahiersteek (kajee steek) worden er drie gaatjes in de rug gemaakt, het garen wordt er doorheen geregen en aan het uiteinde wordt het met een klein knoopje vastgemaakt.
Paperback
Hierbij krijgen de boeken een ‘slappe’, buigzame omslag waaraan de bladzijden zijn vastgelijmd. Deze manier van boekbinden is aanzienlijk goedkoper en wordt dan ook veel gebruikt bij boeken die in grote oplage worden geproduceerd. Hoewel er een adequaat Nederlands woord is voor deze manier van binden wordt vaak de Engelse term paperback gebruikt.