Lezer boekenrecensie 

Titel: Je ziet mij nooit meer terug

Schrijver: Sonja Barend

Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 978-90-234-4978-2

Wie kent haar niet van haar vele televisieprogramma’s o.a. Sonja op… Ze kreeg de naam Koningin van de Talkshow en is beroemd om haar slotzin: “Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op”.

Sonja Barend heeft nu een boek geschreven en vertelt over haar jeugd, haar loopbaan, haar eerste huwelijk en haar verblijf in Israël (waar ze Joods wordt), ziekte en haar (gelukkige) huwelijk met A.

Sonja is in 1940 geboren en als 10-jarige komt ze erachter dat ze een andere achternaam heeft dan haar broers. Ze heeft geen broertjes, maar stiefbroertjes, geen rooms-katholieke vader, maar een Joodse vader. Ze woont eerst bij haar grootouders en later bij haar moeder en stiefvader. Ze zoekt antwoorden, wie was mijn vader, wat is er gebeurd?

Haar vader David Barend werd in 1942 door twee keurige Nederlandse heren opgehaald van huis. Zijn laatste woorden waren: “Je ziet mij nooit meer terug”. Hij werd vermoord in Auschwitz. Waarom liet haar moeder haar man zo maar gaan, waarom had ze een relatie met een andere man? Ze was al zwanger van hem, terwijl ze niet wist of David nog leefde: ze zou gaan scheiden van David. Sonja had een liefdevolle relatie met haar moeder, maar antwoorden kreeg ze nooit: “het is al zo lang geleden”. Sonja Barend kreeg in haar talkshows iedereen aan het praten, maar dat lukte niet bij haar moeder.

Ik vond het een mooi boek, af en toe grappig en herkenbaar: dopten wij allemaal pinda’s op een krant?

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


 

Titel:                   Nora

Schrijver:           Colm Tóibín

Uitgeverij:          De Geus
ISBN:
978-90-445-3457-3

Ik had nog nooit iets gelezen van Colm Tóibín. Maar dankzij de lees club… las ik Nora.

Het verhaal begint eind jaren 60 van de vorige eeuw. Nora, katholiek, is halverwege de 40 als we haar leren kennen. Ze woont in een Iers dorp. Haar man Maurice, een geliefde leraar, is kortgeleden gestorven. De twee oudste dochters studeren en wonen niet meer thuis, twee zonen wonen nog bij Nora. Tijdens het ziekbed van Maurice logeerden de jongens bij een tante van Nora.

Na het overlijden komen de jongens weer thuis wonen. De oudste, Donal, stottert vanaf die tijd. Voor haar huwelijk had Nora een saai kantoorbaantje, waarmee ze stopt als ze trouwt. Nora is een gecompliceerde vrouw, ze is afwisselend hulpeloos en krachtdadig. Veel mensen trekken haar lot, eenzame weduwe, aan en komen langs of maken een praatje op straat. Hier gaat ook nieuwsgierigheid achter schuil. Maar Nora wil het liefst met rust gelaten worden. Ze wil helemaal geen hulp, is afstandelijk, maar ook zij heeft mensen nodig.

Om rond te komen gaat Nora weer werken bij haar oude werkgever, ze heeft het niet naar haar zin. Ze wordt lid van de vakbond. Nora heeft talent voor zingen, tijdens haar huwelijk heeft ze daar nooit iets mee gedaan. Maurice had geen muzikaal gevoel. Nu gaat ze op zangles, koopt een platenspeler en platen.

Je leest ook over de toenemende spanningen tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland. Aan het eind van het boek verbrandt Nora de brieven van Maurice. Er is een nieuwe tijd aangebroken. Er gebeuren weinig spannende dingen, maar je blijft geboeid ondanks het voortkabbelende leventje van Nora.

Tóibín deed tien jaar over het schrijven van dit boek en is gebaseerd op het leven van zijn moeder. Zij overleed in 2000.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


 

Titel:                   De greppel

Schrijver:           Herman Koch

Uitgeverij:          Ambo/Anthos
ISBN:                978-90-263-3229-6

Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm, Robert Walter. Hij is burgemeester van Amsterdam, ingenomen met zichzelf, en al jaren getrouwd met Sylvia. Niet haar echte naam, maar ze komt uit het buitenland en volgens Robert zijn er al genoeg vooroordelen. Robert is een man van middelbare leeftijd en de plaatselijke krant noemt hem een menselijke burgemeester.

Tijdens een Nieuwjaarsreceptie ziet hij zijn vrouw lachen met wethouder Maarten van Hoogstraten en vermoedt dat ze een verhouding hebben. Deze wethouder is saai en zeer milieubewust, hij wil de skyline van Amsterdam verpesten door het plaatsen van windmolens. Hier is Robert tegen. Eigenlijk wil Robert niets van deze verhouding, zo die bestaat, weten; hij vraagt niets aan zijn vrouw. Toch probeert hij steeds bewijs te zoeken.

Een journaliste komt langs met belastende foto’s over een Vietnam-betoging. Robert wordt door de journaliste beschuldigd betrokken geweest te zijn bij het molesteren van een agent. En dan komt ook nog eens zijn oude, maar nog levenslustige vader, hem vertellen dat hij samen met zijn moeder uit het leven wil stappen. Aan het eind van het boek maakt Robert de balans op van zijn leven. Hij zal zich niet meer herkiesbaar stellen voor een derde termijn. Hij gaat steeds meer twijfelen.

Dit is het negende boek van Herman Koch: makkelijk leesbaar en af en toe vermakelijk. In 2017 schrijft Herman Koch het Boekenweekgeschenk.

Koop dit boek

Terug naar overzicht


 

Titel:                   Vergeet-me-nietjes

Schrijver:           Hans Cieremans

Uitgeverij:          deKeyzervanAken
ISBN:                 978-90-823-7515-2

Hans Cieremans schreef tal van gedichten over bijvoorbeeld ouderdom, vergeetachtigheid en ouderenzorg. In de gedichtenbundel vergeet-me-nietjes komen ze samen. Prachtige foto’s van Alain Ulmer illustreren de gedichten.

‘Ontroerend goed!’ zegt Hugo Borst over de gedichtenbundel. En dat is het! Over moeilijke onderwerpen als afhankelijkheid, angst en eenzaamheid schrijft Hans Cieremans ontroerende gedichten. Als ervaringsdeskundige in de ouderenzorg weet hij als geen ander tegen welke problemen ouderen aanlopen en waar mantelzorgers mee worstelen.

Waar het ene gedicht een sombere toon heeft over een Alzheimerpatient, daar klinkt in het andere gedicht een hoopvolle boodschap door over liefde en mooie herinneringen. Hans Cieremans schrijft positief en negatief. Zo beschrijft hij hoe ouderen in verpleeghuizen nare ervaringen hebben, bijvoorbeeld omdat ze niet weg kunnen, en hoe naasten te weinig tijd hebben of maken. Maar ook vreugdevolle momenten in het verpleeghuis komen aan bod, zoals de wekelijkse bingo en gedichten over dankbaarheid, troost en geloof.

Al met al een gedichtenbundel met zo’n 70 gedichten die de moeite van het lezen zeker waard zijn! Niet alleen voor zorgmedewerkers, ouderen zelf en mantelzorgers, maar voor iedereen die het proces van ‘ouder worden’ van nabij meemaakt.

Koop dit boek: rechtstreeks bij de auteur per e-mail voor € 11,00 (en eventueel € 3,95 verzendkosten) of via de boekhandel voor € 14,95.

Terug naar overzicht


 

Titel:                   De Georgische muiterij op Texel

Schrijver:           Serge Blom en Rolf de Winter

Uitgeverij:          Van Wijnen
ISBN:                  978-90-389-2505-9

Wie in geschiedenis is geïnteresseerd en met name in de Tweede Wereldoorlog in Nederland doet er goed aan dit boek te lezen. In een prachtige uitgave doen de auteurs in een originele vorm verslag van de muiterij op Texel. Deze uitgave maakt deel uit van het onderzoeksprogramma van de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie.

Dat er op Texel ‘iets’ gebeurd was met Georgiërs was mij wel bekend. Maar hoe en wat, waarvoor; ik wist het niet. De auteurs hebben met veel foto’s van toen en nu, met duidelijke kaarten, ooggetuigenverslagen en zelfs terreinbeschrijvingen de muiterij door de Georgiërs beschreven. Ze doen dat per locatie met de bedoeling dat de lezer eventueel met het boek ‘in de hand’ de punten kan bezoeken. In totaal zijn er 18 van deze punten/locaties.
Er zijn heel wat gruwelijkheden gebeurd en zowel onder de Duitsers als Georgiërs veel doden gevallen.

Een militair-historische gids is de ondertitel van dit boek en daar sluit ik me bij aan. Het is een makkelijk te lezen boek geworden, waarmee de lezer een totaalbeeld krijgt van deze strijd.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


 

Titel:                   Het geheim van de Valeriusstraat

Schrijver:           Luuc Kooijmans

Uitgeverij:          Prometheus
ISBN:                  978-90-351-3796-7

Luuc Kooijmans, de auteur, is historicus en schreef “het geheim van de Valeriusstraat”, een geschiedenis van zijn familie in oorlogstijd. In de huiskamer van zijn grootouders, in de Amsterdamse Valeriusstraat, hangt een foto van een jongen. Oom Wim, door de Duitsers doodgeschoten in de oorlog.
Meer kreeg Luuc nooit te horen en dan besluit hij om zelf op onderzoek uit te gaan. Hij leest dagboeken en brieven, er was een levendige correspondentie tussen de familieleden. Opa Kooijmans is een autoritaire bovenmeester, die hoopt dat de NSB orde op zaken zal stellen in Nederland. Hij is vader van negen kinderen, de twee oudste zonen gaan in het verzet, zijn vrouw en een paar kinderen kiezen de kant van hun vader, de anderen zijn te jong om te kiezen. En dan is het gezin verdeeld in pro- en contra-NSB.

Na de Duitse inval wordt opa Kooijmans lid van het Opvoedersgilde, een organisatie voor NSB onderwijzers, met als doel onderwijsinspecteur te worden en dat lukt. Zoon Wim, nog maar 19 jaar, wordt in april 1942 van zijn bed gelicht op verdenking van medewerking aan verzetsactiviteiten. Hij verzamelde militaire gegevens voor de ondergrondse, zijn ouders weten daar niets van.

Een paar weken later komt het bericht dat zoon Ad, officier bij de marine, als krijgsgevangene naar Duitsland is afgevoerd. In de zomer van 1943, na gemarteld te zijn, wordt Wim vermoord door een vuurpeloton. Zijn vader is ontroostbaar en zegt het lidmaatschap van de NSB op. Na de bevrijding meldt opa Kooijmans zich vrijwillig aan om arrestatie te voorkomen. Na zeven maanden gevangenis mag hij weer naar huis. In februari 1950 komt er een uitnodiging voor een plechtige uitreiking van een onderscheiding voor zoon Wim. Opa wil het lintje in ontvangst nemen, maar dat mag niet van zijn kinderen.

De verscheurdheid in het gezin wordt (soms een beetje te) gedetailleerd beschreven.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


 

Titel:                   De hanen van de koning

Schrijver:           Frank van Rijn

Uitgeverij:          Elmar
ISBN:                  978-90-389-2505-9

Iedereen heeft zo zijn voorkeur om met vakantie te gaan. Met de bus, per vliegtuig of auto of gewoon op de fiets. Frank van Rijn is een wereldfietser en heeft al heel wat kilometers afgelegd. Hij is opgeleid als ingenieur en is werkzaam geweest als docent in het technisch onderwijs. Omdat dat niet zo’n succes was, is hij gaan fietsen en hij publiceerde inmiddels heel wat boeken over zijn reizen. Dit keer gaat het boek van deze fietsende senior over een reis door Thailand, Laos en Cambodja.

Frank van Rijn heeft een aparte stijl van schrijven. Hij schrijft met humor en geeft blijk van zijn eigen twijfels: moet ik hier nu links of rechts? Moet ik hier een nacht extra doorbrengen of toch maar verder fietsen? Het boek is voorzien van foto’s en overzichtskaartjes en is een aanrader voor de toerist naar deze landen. Van Rijn bezoekt veel boeddhistische tempels en geniet van de natuur. De titel van het boek wordt duidelijk na dit fragment: ‘Verderop komen we bij een levensgroot, zwart, stenen beeld van een zittende man met een klein petje op, een beker in zijn rechterhand en een staf in zijn linkerhand. Om het beeld heen staat een verzameling van honderden stenen hanen in allerlei maten. Ik krijg te horen dat het de een of andere koning is’.
“Ging zijn liefde uit naar de kukelende hanen of naar hanen in de pan?” vraag ik, maar het antwoord gaat de mist der onverstaanbaarheid in.

Koop dit boek

Terug naar overzicht


 

Titel:                   Cruisevaart op Rotterdam

Schrijver:           Cor van Gent

Uitgeverij:          Coolegem Media
ISBN:                  978-94-91354-58-8

De groeiende belangstelling voor de cruisevaart heeft als nevenwerking, dat er steeds meer literatuur over dit onderwerp wordt uitgegeven.
Grofweg kan men de uitgaven in twee richtingen indelen. De ene, die het cruisen in algemene zin centraal stelt, de ander, die meer de cruiseschepen behandelt. Cruisevaart op Rotterdam behoort tot deze laatste categorie.

Het boek ziet er zeer verzorgt uit met fraaie foto’s van de beschreven schepen. Aan alles is te merken, dat de auteur “liefde” voor schepen bezit en zodra er een cruiseschip in het Rotterdamse te “spotten” valt, er met zijn camera opuit trekt. De foto’s zijn de “trekkers” van het boek en zeker een must voor “Shiplovers”.

De subtitel van Oosterdam tot Koningsdam geeft niet de chronologische weergaven van de bezoeken weer. Een opgave van de scheepsbezoeken per jaar zou het boek completer hebben gemaakt. Trouwens een deel van de in het boek vermelde schepen hebben, tot op heden, Rotterdam niet bezocht. De belangrijkste rederijen zijn op alfabetische wijze vermeld, met wetenswaardigheden.
Echt jammer is het gemis van het ss.Rotterdam V in het boek. Het prachtig gerestaureerde schip, die cruisevaart op Rotterdam een uniek accent geeft, had niet mogen ontbreken. Ook al zou het schip niet passen in het tijdsbestek, hetgeen de auteur voor ogen stond.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


 

Titel:                   Hou me maar vast

Schrijver:           José Franssen

Uitgeverij:          MB Communicatie
ISBN:                  978-90-81292-17-7

12 jaar lang neemt José Franssen de toenemende zorg voor haar moeder, zij lijdt aan Alzheimer, op zich. Zij is de oudste dochter, haar broers en zussen staan anders in het proces dat hun moeder doormaakt. Als lezer volg je de stappen van moeder en dochter op de voet: van mantelzorg naar wijkverpleging tot opname in een verpleeghuis. José Franssen stelt zich volledig in dienst van haar moeder en vindt dan nog, onterecht, dat ze tekort schiet. Ze schrijft over de familievergaderingen, de thuiszorg, de aftakeling, het verdriet. Dit beklemmende, maar liefdevol geschreven, boek is een aanrader voor mensen die met dementie(patiënten) te maken hebben en voor zorgverleners.
José Franssen is deskundige in het werken met mensen en hun levensverhalen.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


 

Titel:                   Wegkletsen

Schrijver:            Wessel van Keuk

Uitgeverij:           Coolegem Media
ISBN:                  978-94-91354-54-0

Met de naderende Tour de France in gedachten, heb ik het boek “Wegkletsen” van Wessel van Keuk gelezen. Een boek vol foto’s over wielrennen, met anekdotes zoals Wessel die meemaakte.

Wessel van Keuk droomde als jongen van de Tour de France, wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Als wielrenner zat dat er niet in , maar wel als fotograaf. Hij werd staffotograaf bij Fotopersburo Cor Vos en de foto’s in het boek zijn dan ook prachtig.

Het boek zelf ziet er mooi uit en de verhalen die Wessel opgeschreven heeft, geven een kijkje achter de schermen in de wielersport. Wessel vertelt, veelal met naam en toenaam van renners en zij die annex zijn in de wielersport, de vele wetenswaardigheden die hij meemaakte. Dat sommige personen er niet best van af komen neemt hij kennelijk voor lief. In kleine korte alinea’s vertelt hij allerlei anekdotes, waarin hij ook zelf vaak een rol speelt.

Leuk om eens te lezen, maar wat mij betreft kijk ik liever naar de foto’s die Wessel maakte.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


 

Titel:                   Pogingen iets van het leven te maken

Schrijver:            Hendrik Groen

Uitgeverij:           Meulenhoff
ISBN:                  978-90-290-8997-5

U zit in uw favoriete stoel. Alle werkzaamheden voor vandaag zitten er op. U geniet van de rust. U pakt het boek wat al dagenlang klaar ligt, maar waar u nog niet aan toe bent gekomen. U begint nu dan toch te lezen. Al na een paar bladzijden schatert u het uit. De situatie is herkenbaar. Met een glimlach om uw lippen leest u verder. Wat kan de schrijver ontzettend goed de situaties beschrijven!

U gunt uzelf bijna geen tijd om een kop koffie te drinken. Toch maar even doen. Gauw pakt u het boek weer op. De volgende lach dient zich aan. De schrijver van dit boek in dagboekvorm weet op een zeer geslaagde manier de situaties die zich voordoen in een verzorgingshuis te schetsen. Soms ironisch, zelfs sarcastisch maar ook met ontzettend veel humor. Een aanrader!

Over welk boek ik het heb: Pogingen iets van het leven te maken van auteur Hendrik Groen. Ook het tweede deel Zolang er leven is is erg de moeite waard.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Dansen met de vijand

Schrijver:            Paul Glaser

Uitgeverij:           Cargo
ISBN:                  978-90-234-9932-9

Paul Glaser, de auteur, ziet tijdens een bezoek aan Auschwitz in een vitrine een koffer uit Nederland staan, met zijn achternaam erop geschreven. Dit is het begin van een zoektocht naar een verborgen familiegeheim: de lotgevallen van zijn tante Roosje.

Roosje is een jonge Joodse vrouw, eigenzinnig en levenslustig. Zij woont in Den Bosch en is een zeer succesvolle danslerares. Ze danst in Amsterdam, Londen, Parijs en Berlijn. Ze is ook regelmatig in het Polygoonjournaal te zien. Als de nationaalsocialisten aan de macht komen wordt het gevaarlijk voor haar. Haar man is een collaborateur en verraadt haar aan de nazi’s. Ze komt in verschillende concentratiekampen en moet meedoen aan medische experimenten. Ze overleeft zelfs Auschwitz o.a. door dansles te geven aan SS’ers. Door toeval komt ze na de oorlog in Zweden terecht, waar ze tot aan haar dood blijft wonen. Vijftig jaar na de oorlog ontmoet Paul zijn tante.

Aan het eind van het boek lees je de verdere lotgevallen van de personen die in het boek voorkomen. Het is een prachtig en indrukwekkend boek.

Van 15 april 2016 tot 10 januari 2017 is er in Nationaal Monument Kamp Vught een expositie van “Dansen met de vijand”. Vanaf 17 maart t/m 22 mei is er een muziekvoorstelling, met liedjes door Roosje zelf geschreven. Deze voorstelling doet diverse theaters aan.

Koop dit boek

Terug naar overzicht


Titel:                   Oudhollandse bakrecepten voor de bewuste en gezonde eter

Schrijver:            Irene Lelieveld

Uitgeverij:           Elmar
ISBN:                  978-90-3389-2478-6

Irene Lelieveld, bekend van de Gezonde Eter boekenreeks, laat zien dat lekker en zoet ook verantwoord kan zijn. Ze verzamelde overheerlijke, Oudhollandse recepten voor alle gelegenheden. Vier Sinterklaas met zelfgemaakte pepernoten, speculaas en chocoladeletters, of verras uw vrienden tijdens het carnaval met knapperige nonnevotten of krakelingen.
• Met deze 100 recepten maakt u de lekkerste cakes, vlaaien en andere zoetigheden op een bewuste manier met de smaak van vroeger.
• Geniet van hemelse cupcakes, authentieke vlaaien en knapperige spritsen op de manier waar u voor kiest.

100 verrukkelijke recepten:
– Basisrecepten (o.a. marsepein en speculaas)
– Cakes
– Vlaaien
– Echt Hollands gebak
– Brood en pannenkoeken
– Koekjes
– Sinterklaas
– Kerstmis
– Oud en nieuw
– Pasen en Pinksteren
– Carnaval
– Authentieke recepten uit de oude doos.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Op bezoek bij een dierbare met dementie

Schrijver:            Marcelle Mulder en Anniek Kramer

Uitgeverij:           Spectrum
ISBN:                  978-90-003-4945-6 en 978-90-003-4946-3 (e-book)

In februari verschijnt het positieve en praktische boek Op bezoek bij een dierbare met dementie. In dit boek vind je ruim 60 ideeën om samen met een familielid of vriend(in) met dementie een fijne tijd te beleven. Ook geven de auteurs Marcelle Mulder en Anniek Kramer een korte en duidelijke uitleg over wat dementie is, wat het met je naaste kan doen en hoe het de relatie tussen jullie kan veranderen. De auteurs zijn ervaringsdeskundigen en professionals. Dat maakt dat het een zeer authentiek boek is geworden, dat heel goed toepasbaar is in de praktijk.

Het boek staat vol met ideeën om samen met iemand met dementie te genieten. De ideeën zijn verdeeld over verschillende thema’s als muziek, verhalen, kunst, bewegen; en inspireren je om écht contact met elkaar te maken.
Bijvoorbeeld het idee Brieven en ansichtkaarten. Marcelle en Anniek adviseren om oude brieven en ansichtkaarten mee te brengen. Daar staat van alles op dat herinneringen kan oproepen: het plaatje, de tekst of de postzegel. Vraag ernaar en praat vrijuit en haal zo samen mooie herinneringen op aan bijzondere gebeurtenissen, zoals een verjaardag of een vakantie.
Ieder idee wordt ondersteund met extra informatie zoals tips voor de voorbereiding, ervaringen en variaties op het idee.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Oud worden in de praktijk

Schrijver:            Rudi Westendorp en David van Bodegom

Uitgeverij:           Atlas Contact
ISBN:                  978-90-450-2959-7

Irene Jobse schreef:

Het roer moet om, tenminste als we gezond oud willen worden! “Oud worden in de praktijk” is geschreven door Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde en David van Bodegom, verouderingswetenschapper. Door allerlei verleidingen om ons heen, de supermarkten puilen uit van het eten, ontstaan gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, versleten knieën.

In korte hoofdstukken geven de schrijvers praktische tips om je levensstijl te veranderen. Een bekende tip is om na het eten boodschappen te doen. Maar ze geven meer tips: maak een boodschappenlijstje en laat kinderen thuis met boodschappen doen en gebruik kleinere borden en opscheplepels. Zet de thermostaat een graadje lager, dan verbrandt je meer calorieën.

In Kopenhagen waar Westerdorp woont en werkt, wordt afwisselen staand en zittend aan de bureaus gewerkt, koffiepauzes zijn verplicht en op tafels staan schalen met fruit. Zo is het ook beter om staand te vergaderen, we zitten veel te veel. Een lichtwekker, die je wekt met lichtsignalen, is veel beter dan een gewone wekker omdat je bioritme minder verstoord wordt en je de dag met minder stress begint. En wat ook heel belangrijk is: sociale contacten, veel mensen en dan vooral ouderen, zijn eenzaam. In het boek, dat ik met plezier gelezen heb, zit een poster met daarop allerlei praktische tips. Het boek is het vervolg op “Oud worden zonder het te zijn”.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Fietsen langs de Maas

Schrijver:            Ad Snelderwaard

Uitgeverij:           Uitgeverij Elmar
ISBN:                  978-90-389-2474-8

Mieke Jobse schreef:

Houdt u ook van een leuke fietstocht? De Maas is 925 kilometer lang, daar is een mooie fietstocht langs te maken! Het boek Fietsen langs de Maas is een gids met informatie over een tocht die een stukje langs de Belgische Maas voert en verder langs de Nederlandse Maas. Natuurlijk is de tocht op te delen in stukken, de gids beschrijft de hele route van Luik naar Hoek van Holland in acht trajecten. Voor elk traject is er een kaart toegevoegd. De hoofdroute is 460 kilometer lang en geeft routevarianten aan voor extra omwegen/uitstapjes. De fietsroute, routevarianten, overnachtingsmogelijkheden, veren, LF-routenummers en fietsknooppunten staan ook op de kaarten aangegeven.

De gids beschrijft de fietsroute en leuke bezienswaardigheden langs de route. Ook voor wie wat van de route af wil wijken staan er tips in de gids. Adressen, telefoonnummers en websites van plaatsen waar je kunt overnachten staan ook in de gids. Zo is het een duidelijke overzichtelijke gids waarmee je je goed kunt voorbereiden op de fietstocht en ook onderweg veel plezier van kunt hebben.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Magdalena

Schrijver:            Maarten ‘t Hart

Uitgeverij:           De Arbeiderspers
ISBN:                  978-90-2953-855-8

Irene Jobse schreef:

We hebben al een aantal “moederboeken”. O.a. van Tom Lanoye “Sprakeloos” en “Ik kom terug” van Adriaan van Dis. En nu dan “Magdalena” van Maarten ‘t Hart.

Na haar dood mocht Maarten over haar schrijven. Magdalena van der Giessen werd in 1920 geboren en stierf in 2012 op 92-jarige leeftijd. Het is een echt Maarten ‘t Hart boek: over dominees en het benepen gereformeerde milieu. Magdalena heeft een onwrikbaar geloof, ze gelooft alles wat in de Bijbel staat, terwijl zoon Maarten bij alles een vraagteken zet. Het verhaal van de Ark van Noach kan logistiek niet waar zijn.

Een belangrijk onderdeel van het boek is het feit dat Magdalena haar man niet vertrouwt. Haar man is grafdelver en zelfs op de begraafplaats gaat ze controleren of hij toch niet een afspraak heeft met een of ander “mokkel”. Maarten mag van zijn ouders niet naar de HBS, Magdalena had ook graag willen doorleren en dat was toch ook niet gebeurd, maar hij gaat toch en daar leert hij dat mensen hun tanden poetsen. In het gezin ‘t Hart is dat nergens voor nodig. Niet poetsen, dan rotten je tanden weg, krijg je een kunstgebit en daar heb je geen omkijken meer naar. Een knuffel of aai over de bol, dat gebeurde niet.

Vond het af en toe een hilarisch boek. De proloog begint met de 8e verjaardag van Maarten. Hij krijgt van zijn grootvader een meccanodoos waar hij van zijn moeder niet mee mag spelen: “zo’n duur cadeau”. De meccanodoos wordt meteen in de kast gezet. In het laatste hoofdstuk, de begrafenis van Magdalena, kraakt Maarten het Onze Vader helemaal af. Vond ik het minste deel.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Gouden jaren

Schrijver:            Annegreet van Bergen

Uitgeverij:           Atlas Contact
ISBN:                  978-90-4502-354-0

Irene Jobse schreef:

“Gouden jaren” is geschreven door Annegreet van Bergen, econoom en journaliste, uitgegeven door Atlas Contact.

“Gouden jaren” gaat over de naoorlogse groei in ons land en is een feest van herkenning voor “ons oudjes”. Het boek behandelt onderwerpen zoals eten, huishouden, communicatie, mobiliteit enz. Ons leven is op alle fronten veranderd. Tot halverwege de zestiger jaren werd bij de meeste mensen tussen de middag warm gegeten: aardappelen, vlees en groente. De bakker kwam nog aan de deur. Je kon kiezen uit 3 of 4 soorten brood. Nu bakt een bakker meer dan 30 soorten brood. Van paprika en broccoli hadden we nog nooit gehoord.

In die jaren was je als vrouw “huisvrouw” en volgens een onderzoek uitgevoerd door Philips in 1964 werkte je van maandag t/m vrijdag 9,5 uur per dag, op zaterdag 8,5 uur en ‘s zondags 4,5 uur. Maar we hadden toen ook nog geen wasmachine. Bellen deden we vaak bij de buren. Een telefoniste verbond je door met degene die je wilde spreken. ‘s Nachts werd het hele telefoonsysteem grotendeels uitgezet. Als je nu in de trein zit, zie je alleen maar mensen met een telefoon in hun handen. In de jaren vijftig kreeg je bij de vertrekbalie op Schiphol een hand! Beroepen verdwenen en nieuwe kwamen zoals mondhygiëniste en activiteitenbegeleider. In 1961 kon je 24 uur per week televisie kijken. De resterende uren was er alleen het testbeeld. Ook was er maar 1 zender.

Het boek staat vol met prachtige foto’s en ik vind het een echte aanrader.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Pogingen iets van het leven te maken

Schrijver:            Hendrik Groen

Uitgeverij:           Meulenhoff
ISBN:                  978-90-2908-997-5

Irene Jobse schreef:

Hendrik Groen is een van de jongste bewoners (83+) in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Vanaf 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013 schrijft hij iedere dag een stukje in zijn dagboek. Er wordt wat gezucht, gesteund en geklaagd door de medebewoners. Met een paar andere gelijkgestemden, dus jong van geest, wordt er een club opgericht “Omanido”: oud maar niet dood. Om de beurt verzinnen ze een uitstapje, en dan wordt er ook gezorgd voor hapjes en drankjes. Alles komt aan bod. De directie met ge- en verboden, want de instelling zou toch maar eens slecht beoordeeld worden door de media, korten op de pensioenen en het langer doorwerken. Ook het lichamelijk verval. De dagelijkse wandelingen van Hendrik Groen worden korter, tot hij een scootmobiel aanschaft zodat zijn wereld weer wat groter wordt. Hij schrijft openhartig over de beginnende dementie van Grietje, over zijn gevoelens voor Eefje, maar dat niet durft te uiten tot het te laat is. Op humoristische, soms tragische wijze nemen we een kijkje in het dagelijkse leven in een verzorgingshuis.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Ze bouwen daarginds een concentratiekamp

Schrijver:            Bert Oomen

Uitgeverij:           Aldus Uitgevers
ISBN:                  978-90-8680-158-9

Marian Marees schreef:

Bert Oomen heeft in zijn boek ‘Ze bouwen daarginds een concentratiekamp’ duidelijk gemaakt dat het niet eenvoudig voor de bewoners van Vught was om een standpunt in te nemen over de komst en het bestaan van het kamp.
Wat konden ze doen, wat moesten ze laten? Verzet? Protest? Wat zouden de consequenties zijn als ze iets, wat dan ook, deden?
Hij maakt daarbij duidelijk dat het erg makkelijk is om NU te oordelen. De eerste hoofdstukken gaan daar over. Hij zet daarbij uiteen dat we eigenlijk “moeten kijken met de blik van toen” en probeert zich daarin te verplaatsen.
Op die manier hoopt hij te begrijpen waarom Vughtenaren bepaalde keuzes hebben gemaakt.

Wat mij betreft zijn de hoofdstukken daarop volgend het meest interessant: die geven goed weer hoe het er in het kamp en in het dorp aan toe ging.
De inwoners kwamen voor afwegingen te staan die niet makkelijk waren. Men ging daar heel verschillend mee om.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Ik kom terug

Schrijver:            Adriaan van Dis

Uitgeverij:           Atlas Contact
ISBN:                  978-90-2544-346-7

Irene Jobse schreef:

Adriaan van Dis heeft jaren in Parijs gewoond, maar woont nu weer in Nederland. Hij heeft altijd een afstandelijke relatie met zijn moeder gehad. Van zijn tiende tot zijn twintigste woonde hij alleen met zijn moeder. Deze tijd heeft hij als verstikkend ervaren. Astrologie, numerologie, yoga, alles werd op hem losgelaten. Nu is ze bijna 100 en woont in een rusthuis in het westen van het land.
Eigenlijk wil ze dood en dan sluiten moeder en zoon een pact: zij haar verhaal en hij zorgt voor een pil voor een zachte dood. Hij moet dan ook amandelkrullen meenemen van de allerbeste banketbakker, dan zet zij een kopje, altijd, lauwe thee.
Het boek begint met een worsteling tussen de dan 16-jarige zoon en zijn moeder om een kist waarvan zij de sleutel heeft. De kist staat symbool voor wat de zoon wil weten en de moeder niet kwijt wil. Telkens krijgt de zoon kleine stukjes informatie over haar leven. Ze gaan ook naar haar geboortegrond in het zuiden van het land, waar hij hem onbekende familieleden ontmoet. Zij is een boerendochter die haar moeder al in haar kleutertijd verliest. De moeder van Van Dis is intelligent, belezen “beter een boek op bezoek dan een mens”, en gelooft in het bovennatuurlijke. Ze trouwt en volgt haar echtgenoot naar Nederlands-Indië, waar ze heel eenzaam is. Ze komt terecht in een Jappenkamp, haar man wordt vermoord. De vader van Van Dis overlijdt ook op jonge leeftijd en inmiddels zijn 2, van de 3, dochters overleden. Klagen doet ze niet, maar ze is zeker ook geen knuffelmoeder.
Een prachtig geschreven boek, met humor. Het boek is uitgegeven door Atlas Contact.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Woesten

Schrijver:            Kris van Steenberge

Uitgeverij:           Podium
ISBN:                  978-90-5759-601-8

Irene Jobse schreef:

Het boek “Woesten” verscheen in 2013 en bleef een beetje onopgemerkt, maar kreeg in 2014 de Bronzen Uil Publieksprijs en de Debuutprijs. Inmiddels is de 6e druk al verschenen.
“Woesten” is een dorp in West Vlaanderen en het verhaal begint aan het einde van de 19e eeuw. Het boek is verdeeld in 5 delen. We maken kennis met Elisabeth, dan 12 jaar. Haar vader is smid en haar moeder kantklost, waar ze voor betaald wordt. Elisabeth wil graag verder leren, maar ze moet haar moeder helpen met het kantklossen. In het dorp woont een oudere man, een Duitser, niemand heeft echt contact met hem. Deze meneer Funke leent boeken aan Elisabeth.
Elisabeth is verliefd op Hendrik, een jongen uit een asociaal milieu en haar moeder verbiedt Elisabeth met deze jongen om te gaan. Tijdens een diner bij de notaris ontmoet ze Guillaume Duponselle, afkomstig uit Brussel. Hij studeert medicijnen. Ze zien elkaar regelmatig en dan moet er getrouwd worden. Na 8 maanden wordt er een tweeling geboren: Valentijn, een mooie jongen; de andere jongen is mismaakt. Deze laatste krijgt geen naam, hij zal toch wel dood gaan. Maar “Nameloos” blijft leven. Zijn vader heeft alleen oog voor de mooie Valentijn en niet voor “Nameloos” die gesluierd door het leven gaat. Het huwelijk wordt steeds slechter, meneer Funke bezoekt Elisabeth iedere week, tot Guillaume hier achter komt. Dan wordt het perspectief verschoven naar Guillaume. Hij komt uit de betere kringen in Brussel. In zijn jeugd is er iets ergs gebeurd, waardoor hij getraumatiseerd is. Hij gaat steeds meer drinken. De volgende delen gaan over de zoons, dorpsroddels, onbeantwoorde liefde en de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog, ook Valentijn komt er niet ongeschonden uit. “Nameloos” gaat het klooster in. Door een erfenis komen de twee broers weer bij elkaar.
Ik vond het een prachtig boek, met mooie Vlaamse woorden.

Kris van Steenberge is toneelschrijver, regisseur en docent.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Leeuwenstrijd

Schrijver:            Thomas van Aalten

Uitgeverij:           Nieuw Amsterdam
ISBN:                  978-90-4681-637-0

Irene Jobse schreef:

“Leeuwenstrijd” is een familieroman over 4 opeenvolgende generaties mannen van de familie Dona. Van oorsprong komt de familie uit Italië. In de jaren 20 van de vorige eeuw komt een voorvader naar Kerkrade om daar in de mijnen te gaan werken.
Elk hoofdstuk is gewijd aan 1 personage en hij vertelt vanuit zijn eigen perspectief het verhaal. Het eerste hoofdstuk gaat over Luca, de jongste van de familie. Een opstandige puber. Hij vindt op Duynstate, een jongensinternaat waar zijn opa opgroeide, in een kist een leeuwenpak. Dat pak speelt een belangrijke rol in het boek. De roman beslaat een kleine eeuw en alles komt voorbij: concentratiekampen, studentenrellen, de vernieling van de Twin Towers, de moord op Pim Fortuyn, Occupy.
Gelukkig staat voorin het boek een stamboom, zodat je even kunt kijken wie opa, vader en kleinzoon is. Ik heb dat alleen nodig gehad in het begin van het boek. Het is een gedetailleerde roman, mooi en vlot geschreven in een veranderend Nederland. Grappig is ook om te lezen hoe zonen zich afzetten tegen hun vaders, tot ze zelf vader worden.

Dit is alweer het zevende boek van schrijver, journalist en docent Thomas van Aalten, geboren in 1978 in Huissen.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Mist over Londen

Schrijver:            C.J. Sansom

Uitgeverij:           De Fontein
ISBN:                  978-90-2613-454-8

Irene Jobse schreef:

In 1940 capituleerde Engeland en sloot een verbond met Nazi-Duitsland. Met een mooi woord heet dat “alternatieve geschiedenis”. Het is 12 jaar later, 1952. In het oosten van Europa woedt er nog steeds een oorlog tegen de Russen. In Engeland worden de pers en de radio gecensureerd en de Britse Joden worden steeds meer beperkingen opgelegd. Er doen beangstigende geruchten de ronde over wat er gebeurt in de Duitse ambassade in Londen. Er komt steeds meer verzet onder leiding van Churchill.

David Fitzgerald is ambtenaar en sluit zich ook aan bij het verzet. Hij wordt gevraagd om contact te leggen met een oude studievriend, Frank Muncaster. Frank heeft, via zijn broer, informatie die de wereld voor altijd zal kunnen veranderen. Frank is gedwongen opgenomen in een gesloten inrichting. Niet alleen het verzet wil contact met Frank, maar ook de Gestapo is hem op het spoor. De verzetsgroep van David krijgt de opdracht Frank het land uit te krijgen en dan ontstaat er een ondoordringbare mist over Londen.

De schrijver neemt ruim de tijd voor het beschrijven van alle personages, ook hun voorgeschiedenis. De spanning wordt goed opgebouwd: wie kan Frank vertrouwen en zal hij zijn eigen verleden geheim kunnen houden? “Mist over Londen” is niet alleen spannend, maar zet ook aan tot nadenken. Het boek kreeg lovende kritieken en ook ik vond het prachtig!

C.J. Sansom is historicus en studeerde rechten. Dankzij een erfenis kon hij gaan schrijven. Zijn eerste historische thriller “Winter in Madrid” werd een wereldwijde bestseller.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Twee broers

Schrijver:            Jhumpa Lahiri

Uitgeverij:           Meulenhoff
ISBN:                  978-90-2908-840-4

Irene Jobse schreef:

De broers Subhash en Udayan schelen maar 15 maanden. Ze groeien op in Calcutta in de jaren 60 van de vorige eeuw. Ze zijn onafscheidelijk, halen kattenkwaad uit en maken samen huiswerk. Udayan is de avontuurlijke van de twee. Ze gaan beiden naar, een andere, universiteit. Dan sluit Udayan zich aan bij een communistische stroming en radicaliseert steeds meer. Subhash gaat studeren en wonen in Amerika, Rhode Island. Beide broers begrijpen elkaar niet meer.

In die tijd was het in India nog normaal dat ouders de bruid voor hun zoon kozen, maar Udayan kiest tot verdriet van zijn ouders zijn eigen bruid, Gauri. Udayan is betrokken bij aanslagen en wordt op een dag doodgeschoten door de politie. Subhash keert terug naar Calcutta en trouwt met de weduwe, inmiddels zwanger van Udayan. Samen gaan ze naar Rhode Island, waar Gauri zich op een studie filosofie stort. Bela wordt geboren; Gauri is geen goede moeder en echtgenote. Op een dag verdwijnt ze om pas tientallen jaren later terug te keren.

Het boek gaat over emigratie, oorlog en familiebanden die altijd zullen blijven bestaan. Er zijn nog drie boeken van Lahiri vertaald. Ik had nog nooit een boek van haar gelezen, maar las het ademloos uit. Bijzonder mooi geschreven.

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Twee wegen

Schrijver:            Per Petterson

Uitgeverij:           De Geus
ISBN:                  978-90-44526-43-1

Irene Jobse schreef:

Per Petterson wordt in zijn eigen land, Noorwegen, beschouwd als een van de grootste hedendaagse schrijvers. Het boek “Twee wegen” verscheen in april en het boekenpanel van de Wereld Draait Door bestempelde het als boek van de maand.

Jim en Tommy hebben elkaar al 35 jaar niet meer gezien en zijn nu vijftigers. Vroeg in de ochtend staat Jim, in een oude vissersjas, te vissen op een brug als Tommy in de nieuwste Mercedes langsrijdt. Jim is arbeidsongeschikt en Tommy heeft een goede baan. Tommy herkent Jim en er ontstaat een ongemakkelijk kort gesprek. Dan begint het boek in 1962 met een hoofdstuk over Tommy. Tommy en Jim groeien op in een gehucht in Noorwegen. Tommy heeft nog drie zussen en een gewelddadige vader, zijn moeder is er op een dag vandoor gegaan en ze hebben nooit meer iets van haar gehoord. Jim wordt opgevoed door zijn gelovige moeder. Hij en Tommy zijn echte vrienden. Op een dag slaat Tommy zijn vader met een honkbalknuppel, met als resultaat een gebroken enkel en dan verdwijnt ook de vader uit zijn leven. Tommy en zijn drie zussen worden bij verschillende pleeggezinnen ondergebracht. Jim kan goed leren, Tommy gaat in een zagerij werken. Hun toekomst lijkt dus vast te staan tot Jim met psychische problemen wordt opgenomen. Tommy zoekt hem op, maar dan hebben ze elkaar maar weinig meer te zeggen. Tommy en Jim zijn ieder een andere weg gegaan, maar hun verleden blijft hun achtervolgen. In de hoofdstukken volgen we Tommy, zijn moeder, zijn zus Siri en Jim. Ook de tijd verspringt per hoofdstuk van 1962 tot 2006.

Petterson heeft een eigen stijl van schrijven, de zinnen lopen in het begin niet vloeiend, waardoor je geconcentreerd blijft lezen. Je voelt de eenzaamheid van Tommy en Jim en de kou van de Noorse winters. Prachtig boek!

Koop dit boek bij Bol.com

Terug naar overzicht


Titel:                   Moord op vak S

Schrijver:            Rob Vente

Uitgeverij:           Coolegem Media
ISBN:                  978-94-91354-38-0

Irene Jobse schreef:

De schrijver Rob Vente is oud-sportjournalist. Hij volgde jarenlang de voetbalclub Feyenoord voor de krant. Dit is alweer zijn vierde boek met een hoofdrol voor Rotterdam en Feyenoord.

Rechercheur Fred Groen en zijn vriend Bert Bindels zijn de hoofdpersonen. Deze laatste is sportverslaggever. In het stadion worden in het toilet bij de kleedkamers drugs gevonden. De algemeen directeur van Feyenoord roept dan de hulp in van Fred Groen. Na navraag bij de afdeling Narcotica blijkt een drugsdealer verhoord te zijn, maar deze Ove Oskamp beweert dat hij alleen drugs voor eigen gebruik bij zich heeft. Volgens Groen is dit een zaak die volgens hem door Narcotica behandeld moet worden. Maar hij gaat toch langs bij Oskamp en zo raakt hij erbij betrokken. Zeker als een vrouw vermoord wordt en later, in de kuip zelf, Oskamp. Deze moorden staan in verband met drugs. Groen lost het allemaal op.

In het boek lopen fictie en werkelijkheid door elkaar. Af en toe is het humoristisch, maar het taalgebruik vond ik minder: “ik wacht in koortsachtige spanning op uw komst” “een onvermurwbare bui”.

 

Terug naar overzicht


Titel:                   De kraamhulp

Schrijver:            Esther Verhoef

Uitgeverij:           Uitgeverij Anthos
ISBN:                  978-90-4142-369-6

Irene Jobse schreef:


“De kraamhulp” is geschreven door Esther Verhoef en uitgegeven door Anthos. In korte heldere zinnen beschrijft het boek 10 dagen. De hoofdpersonen zijn 3 vrouwen.

Didi Vos heeft net een zware bevalling achter de rug en door bekkeninstabiliteit herstelt ze maar langzaam. Maar ze is heel enthousiast over de kraamhulp, Hennequin. De 3e hoofdpersoon is Miriam. Zij is politie-agente in Rotterdam. Haar broer was getrouwd met Hennequin en ze vertrouwt de plotselinge dood van haar broer, een val van de trap, niet. Miriam doet stiekem, buiten haar collega’s om, onderzoek naar Hennequin. Waarom gaat Hennequin, ze is geen kraamverzorgster en heeft alles via internet geleerd, juist bij dit gezin kramen? Didi heeft veel vertrouwen in Hennequin maar al lezend kom je er achter dat Hennequin niet alles doet zoals het hoort. Intussen komt Miriam er achter wat zich heeft afgespeeld in Hennequins jeugd. Ze zoekt de vader van Hennequin op, hij heeft het contact met zijn dochter verbroken. Op dag 10 volgt de ontknoping, waarbij de vader een belangrijke rol speelt, en die is verrassend.

Het is een echt vrouwenboek, met alle ongemakjes na een bevalling, heerlijk voor onder de parasol. Je moet dit boek niet lezen als je net bevallen bent, maar bezoekers van deze site zullen deze tijd al lang achter zich hebben! De titel “De kraamhulp” schijnt niet goed te zijn, tegenwoordig spreken we over kraamverzorgsters.

 

Terug naar overzicht


Titel:                   Niets weerstaat de nacht

Schrijver:            Delphine de Vigan

Uitgeverij:           Uitgeverij De Geus
ISBN:                  978-90-4452-391-1

Irene Jobse schreef:

Delphine vindt haar moeder dood in haar huis, zelfmoord. Zo begint het boek en aan de hand van verhalen van ooms en tantes, en dagboekfragmenten reconstrueert ze het leven van haar moeder.
Lucile wordt in 1946 geboren als derde kind, er zullen er nog vijf volgen. De moeder van Lucile is “verslaafd” aan zwangerschappen, zelfs de vader wil geen kinderen meer. Wel laat de moeder de kinderen een paar uur alleen buiten spelen of gaat in haar eentje naar de bioscoop. Lucile is een mooi, rustig meisje en verdient wat geld als model voor kinderkleding. De vader heeft een reclamebureau en is autoritair. Aan het eind van zijn leven kan hij heel kwetsend zijn. Door een ongeluk komt een jonger broertje om het leven; de moeder van Lucile is kapot van verdriet. Er komen nog meer sterfgevallen voor in de familie en mede door geldgebrek wordt de familie uit elkaar gedreven. Lucile trouwt jong, op haar 18e wordt ze moeder van Delphine en later wordt Manon geboren.
Dan krijgt Lucile problemen met gebeurtenissen uit haar jeugd. In een brief laat ze haar familieleden weten misbruikt te zijn door haar vader. Nadat Lucile verlaten is door haar man, gaat ze samenwonen met een vriend. Maar ook deze verlaat haar. Het gaat steeds slechter met Lucile, ze heeft waanbeelden en raakt aan de drank. Ze wordt voor enige tijd opgenomen in een inrichting. Daarna gaat het weer een tijd goed, maar het leven wordt steeds zwaarder voor haar en op 61-jarige leeftijd pleegt ze zelfmoord.
Delphine vertelt ook haar eigen verhaal, hoe ze worstelt om dit alles op te schrijven; moeder en dochter hadden een moeilijke verhouding, en meer dan eens overweegt ze om te stoppen met schrijven.
Het boek was een bestseller in Frankrijk en het boekenpanel van “De wereld draait door” was unaniem: schitterend! Ik sluit me daarbij aan.

 

Terug naar overzicht


Titel:                   De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

Schrijver:            Jonas Jonasson

Uitgeverij:           Uitgeverij Signatuur
ISBN:                  978-90-5672-454-2

Irene Jobse schreef:

De hoofpersoon uit “De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje” is Nombeko. Nombeko, zwart, is een tiener en werkt al jaren bij de latrines van de grootste sloppenwijk van het land. Ze kan heel goed rekenen, is analfabeet en vindingrijk. Op een dag wordt ze lastig gevallen door een oudere, haveloze, tandeloze man. Nombeko steekt een schaar in zijn dijbeen. De volgende dag gaat ze haar schaar bij hem ophalen en dan blijkt dat hij kan lezen. De schaar heeft hij weggegooid en als tegenprestatie leert hij Nombeko lezen. Thabo, de man wordt vermoord en Nombeko ontdekt de schat aan diamanten die hij in zijn schamele hut heeft verborgen. Nombeko steelt de diamanten en gaat op weg naar een beter leven. Ze wordt aangereden door een auto en als “straf” moet ze in dienst treden bij de veroorzaker van het ongeluk: een ingenieur die verantwoordelijk is voor het nucleaire programma van Zuid-Afrika. Daar woont ze jaren en leert heel veel over atoombommen.
De tweede verhaallijn speelt in Zweden. Ingmar is getrouwd en is door een gebeurtenis ontzettend anti-monarchie. Er worden twee zonen geboren Holger 1 en Holger 2, alleen Holger 1 wordt ingeschreven. De jongens gaan afwisselend naar school. Door vader Ingmar worden ze opgevoed met haat voor het koningshuis.
Deze twee verhaallijnen komen op de typische “Jonasson” stijl bij elkaar. Er is een atoombom, er zijn verwikkelingen, toevalligheden en veel wereldleiders komen langs.

Voor wie genoten heeft van “De 100-jarige die uit het raam klom en verdween” is dit weer een aanrader. Vrolijk en humoristisch.

 

Terug naar overzicht


Titel:                   Pristina

Schrijver:            Toine Heijmans

Uitgeverij:           Uitgeverij Atlas
ISBN:                  978-90-2544-188-3

Irene Jobse schreef:

“Pristina”, geschreven door Toine Heijmans, is dit jaar verschenen.

Albert Drilling, de hoordpersoon, heeft gewerkt in een vreemdelingenkamp, maar is nu een speciale ambtenaar in dienst van de minister die het vreemdelingenbeleid beheert. Hij probeert de “moeilijke gevallen” onder andere via een terugkeergesprek en met veel geld genaaid in de voering van zijn colbert, het land uit te zetten. Hij is daar zeer succesvol in. Nu is hij op weg naar Vlieland om Irin Past (Pristina, Kosovo) uit te zetten. Zij is een jonge vrouw en woont al 15 jaar in Nederland. Ze werkt in een hotel, spreekt de taal goed en kent alle coupletten van het Wilhelmus. Albert gaat ter voorbereiding van haar terugkeer naar Egypte. Daar komt hij in Caïro midden in de revolutie terecht en dan blijkt dat Irin daar niet vandaan komt. Hij heeft een terugkeergesprek met Irin tijdens een strandwandeling en dit gesprek loopt voor Albert heel anders dan hij gewend is. Toch gaat Irin akkoord met haar terugkeer naar Pristina. Om haar terugkeer in goede banen te leiden, gaat Albert naar Pristina. Daar wordt hij uitgenodigd voor een bruiloft en wat er dan gebeurt… Een heel goed einde.

Het is een fictief verhaal, goed geschreven, boeiend en het zet je wel aan het denken over vluchtelingen, die van kamp naar kamp gaan en na jaren hier gewoond te hebben naar hun eigen land uitgezet worden. We kennen allemaal nog het verhaal van Mauro.

Toine Heijmans, verslaggever bij de Volkskrant, kreeg voor zijn vorige boek “Op Zee”, vertaald in het Frans en Duits en verschenen in 2011, vorige jaar november de Prix Medicis étranger voor de beste buitenlandse roman.

 

Terug naar overzicht


Titel:                   Stoner

Schrijver:            John Williams

Uitgeverij:           Lebowski
ISBN:                  978-90-4881-383-4

Irene Jobse schreef:

“Stoner” werd al in 1965 door John Williams (gestorven in 1994) geschreven en in 2006 in Amerika herdrukt. Het boek werd een succes en in 2012 in Nederland uitgegeven. Ook in ons land volgde herdruk na herdruk en terecht! Wat een boek.

Het is het verhaal over een eenzame, sympathieke man die verkeerde keuzes maakt en zich opwerkt van boerenzoon tot academicus. William Stoner wordt geboren in 1891. Zijn ouders zijn boeren, hardwerkend, zwijgzaam en gaan ervan uit dat hun zoon de boerderij zal overnemen. Als Stoner 19 jaar is schrijft hij zich in aan de landbouwhogeschool van de universiteit van Columbia. Tot hij een verplichte inleiding in de Engelse letterkunde moet volgen, en is daar zo van in de ban dat hij stopt met zijn opleiding aan de landbouwhogeschool. De Engelse literatuur wordt zijn passie. Zijn hele leven blijft hij werken aan de universiteit.

Hij heeft maar twee vrienden, een komt om in de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk. Stoner ontmoet een meisje, Edith. Hij trouwt met haar, maar het huwelijk wordt een mislukking. Er wordt een dochter Grace geboren, waarmee hij in het begin een redelijke verhouding heeft, maar ook daar komt mede door toedoen van zijn vrouw een eind aan. Hij komt in conflict met de voorzitter van de vakgroep, Lomax. Deze houdt een student de hand boven het hoofd, terwijl Stoner de student een charlatan vindt. Het komt nooit meer goed tussen Lomax en Stoner. Stoner vindt de liefde bij een studente, tot Lomax hier achter komt. Tot aan zijn pensionering blijft Lomax hem dwarszitten.

“Stoner” is een boek over een niet bijzondere man, is bijzonder mooi geschreven en hoe raar het ook klinkt, de sterfscène van Stoner is prachtig. “Stoner” wordt wel het mooiste en treurigste boek van 2012 genoemd. Eind november verscheen “Butcher’s Crossing”, John Williams schreef vier boeken, en is volgens sommigen nog beter dan “Stoner”.

 

Terug naar overzicht


Titel:                   Bestemming bereikt

Schrijver:            Joanna Beem

Uitgeverij:           Booklight
ISBN:                  978-94-9147-239-8

Irene Jobse schreef:

Joanna Beem is het pseudoniem voor Annemarie van der Hoeven, in 1950 geboren in Vlaardingen. In 2010 gaat ze wonen in de provincie Groningen en schrijft ze een trilogie, “Rozen voor Marianne”. Het eerste deel is getiteld “Als een koning zo rijk”, het tweede “In het voorbijgaan” en het laatste deel “Bestemming bereikt”.

De hoofdpersoon is Marianne ten Cate, ze wordt bijna zestig en haar relatie met Gerard is een teleurstelling geworden. In Westerwolde, provincie Groningen, kan ze voor een jaar een bungalow huren. Ze gaat werken op een zorgboerderij “Hiddema Erve”. Hier kunnen kinderen uit probleemgezinnen in de zomervakantie een aantal dagen zorgeloos genieten. Ook is het druk met bezoek van familie, vrienden en kennissen. Marianne ontmoet Arjan en trouwt met hem. De trilogie is op christelijke grondslag geschreven, de sfeer is optimistisch en geeft een inkijkje in het kabbelende leven van het Groningse platteland. “Rozen voor Marianne” is het debuut van Joanna Beem.

“Bestemming bereikt” is het laatste deel van de trilogie. Op “Hiddema Erve” gaat de rechterhand van Marianne, Thea, trouwen en in dit deel is Marianne druk op zoek naar een opvolgster. Ze denkt daarbij aan Lona, haar stiefdochter. Het boek begint met Lona, haar baas Tim is overspannen en Lona vangt hem op. Ook is er een verhaallijn over Nora. Zij is de dochter van mevrouw Hiddema, de eigenaresse van “Hiddema Erve”. Nora is predikante in Amsterdam en getrouwd met Janine. Ook de relatie van Marianne en Arjan wordt uitgebreid beschreven. Dit laatste deel van de streekroman is afzonderlijk te lezen. Het is vlot geschreven en gaat over het leven, de liefde, de dood en het ouder worden.

 

Terug naar overzicht


Titel:                   Debet

Schrijver:            Saskia Noort

Uitgeverij:           Anthos
ISBN:                  978-90-4142-298-9

Irene Jobse schreef:

Na 10 jaar is er een vervolg op “De Eetclub”. Dit boek hoef je niet gelezen te hebben om “Debet” te begrijpen. Maar je kunt altijd even op internet kijken naar een recensie van “De Eetclub”.

Karen en Michel Brouwers wonen samen met hun 2 tienerdochters in Blaricum. Michel is een succesvolle tv-producer, maar de laatste tijd dalen de kijkcijfers. De ik-figuur Karen lijdt een heerlijk leventje, Michel en zij hebben niet zoveel meer te bespreken. Tot op een nacht Michel verongelukt. Dan blijkt dat het perfecte leven van Karen helemaal niet bestaat. Ze blijft berooid achter en dan zijn daar weer de vrienden van de eetclub. Karen probeert te achterhalen wat er precies gebeurd is, Michel blijkt meerdere affaires gehad te hebben. Het huis in Blaricum wordt verkocht en ze gaat weer in Bergen wonen. Ook daar heeft de economische crisis toegeslagen. Karen krijgt papieren in handen, waar Simon haar ex-minnaar uit Bergen wanhopig naar op zoek is. Uiteindelijk weet Karen het geheim, waarbij haar leven gevaar loopt, te ontrafelen.

“Debet” is een boek dat vlot leest, korte zinnen, geen moeilijke woorden en ieder hoofdstuk eindigt spannend, zodat je meteen aan het volgende hoofdstuk wilt beginnen. Saskia Noort kreeg voor dit boek op 9 november de GNM (Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs) Meesterprijs.

 

 

Terug naar overzicht


Titel:                   Het Puttertje

Schrijver:            Donna Tartt

Uitgeverij:           De Bezige Bij
ISBN:                  978-90-2348-491-2

Irene Jobse schreef:

Donna Tartt werkte zo’n 11 jaar aan dit boek en wat een diversiteit aan meningen! Het boek is een dikke pil van 925 bladzijden en afgezien van het feit dat het soms wat minder “uitgebreid” had mogen zijn, heb ik genoten.

De roman begint in een hotelkamer in Amsterdam. De 27-jarige Theo, de ik-verteller, ligt ziek in bed in een hotelkamer. Het wordt direct duidelijk dat er recentelijk iets ergs gebeurd is. Zijn gedachten gaan terug naar 14 jaar geleden. Samen met zijn moeder bezoekt hij het Metropolitan Museum in New York, waar een schilderij hangt van Fabritius, “Het Puttertje”. Zijn moeder, zij heeft kunstgeschiedenis gestudeerd, is helemaal weg van dit schilderij. Tijdens hun bezoek wordt er een aanslag gepleegd op het museum en Theo, in shock, neemt “Het Puttertje” zonder kwade bijbedoelingen mee. Hij wil het niet geloven maar zijn moeder is bij de aanslag omgekomen, zijn vader is al een tijdje uit beeld. Dan gaat Theo wonen bij een vriendje, zoon van rijke ouders. Op een dag staat zijn vader met zijn vriendin op de stoep en zij nemen hem mee naar Las Vegas. Zijn vader is verslaafd en een gokker. In Las Vegas gaat Theo naar school en daar ontmoet hij de “wereldburger” Boris. Ze raken bevriend en verslaafd. Intussen maakt Theo zich zorgen over “Het Puttertje”, dat nog steeds in zijn bezit is, de straf voor kunstroof is niet gering. Na de dood van zijn vader keert Theo terug naar New York en gaat wonen bij een kunsthandelaar. Het boek slaat 8 jaar over en Theo is inmiddels kunst- en antiekhandelaar. Nog steeds verslaafd en een zwendelaar.

Na 3/4 van het boek is er een kanteling, maar dat ga ik niet verklappen. Het is een spannend boek, met veel bijfiguren en beschrijvingen. Misschien vergt dat voor sommigen concentratie en geduld, maar het is de moeite waard.

 

 

Terug naar overzicht


Titel:                   Waarom? Daarom! – Jazz voor kinderen

Schrijver:            MrLuca

Uitgeverij:           Stichting Jazz voor 0 tot 99
ISBN:                  978-90-8213-340-0

Mieke Jobse schreef:

Elf leuke vrolijke jazzliedjes gebundeld in een boek met een cd.
Luca is een jongetje dat op jazzavontuur gaat. De kinderliedjes hebben komische teksten en op de cd staan ook de instrumentale nummers.
In het boek, met prachtige illustraties, staan de teksten van de liedjes, het is een prentenboek met tekeningen van Wouter Tulp.

De liedjes zijn geschreven en worden gespeeld door MrLuca, een band met jonge vaders. Zij gingen op zoek naar leuke muziek voor hun kinderen en vonden niet wat ze zochten. Daarom besloten ze er zelf maar voor te zorgen. Wat mij betreft zijn ze daar helemaal in geslaagd.

 

 

Terug naar overzicht


Titel:                   Morgen zal ik beter zijn

Schrijver:            Ria van Rooij

Uitgeverij:           Uitgeverij Boekscout
ISBN:                  978-94-6206-598-7

Ed van Heijzen schreef:

Maria is een jong, vrolijk meisje dat onbezorgd door het leven huppelt. Dat wordt anders als zij medio jaren ’40 in een vreemd ziekenhuis moet verblijven. Op dat moment is het nog niet duidelijk wat er met haar aan de hand is. Haar moeder neemt afscheid en daar ligt ze dan. Wat volgt zijn zeven jaren van ziek zijn. Maria lijdt aan tuberculose (tbc). Uiteindelijk belandt ze in een sanatorium waarin ze een dagboek bijhoudt. Vier jaar van hoop en verlangen naar beterschap op papier. Als ze weer thuis is begint haar leven pas echt. Ze is dan eenentwintig. En dat morgen, dat is nu.

 

 

Terug naar overzicht


Titel:                   De man van je leven

Schrijver:            Arthur Japin

Uitgeverij:           Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:                  978-90-295-8845-4

Irene Jobse schreef:

Japin schreef romans vanuit een historische gebeurtenis, zoals “De zwarte met het witte hart”en “Vaslav”. Een half jaar voor “De man van je leven” verscheen, zei Japin al dat het een klucht zou worden. En het is inderdaad een heel ander boek dan we van hem gewend zijn, het is een “hedendaags” werk. Het boek heeft een erg mooie cover.

We maken kennis met Tilly, gelukkig getrouwd met Markus. Tilly blijkt ernstig ziek, hoe lang ze nog te leven heeft is onduidelijk. Ze heeft zich samen met Markus, een verstrooide wetenschapper, teruggetrokken in hun vakantiehuis op een niet nader genoemd eiland. Ze wonen daar met hun hond Cousteau en 2 kreeften in een aquarium.

Tilly is bezig met afscheid nemen van het leven. Ze ruimt kasten en laatjes op, ze wil zo lang mogelijk de regie over haar leven in eigen hand houden. Ze is bang dat Markus na haar dood in een isolement terecht komt en daarom gaat ze op zoek naar iemand die haar opvolgster kan worden. Iemand die net zoveel van Markus houdt als zij. Via een datingsite, waarop ze Markus al als weduwnaar opvoert, vindt ze Iris.

Het boek beschrijft de dag dat Iris komt kennismaken. Tilly stelt Iris voor als een vroegere schoolvriendin. Maar dan blijkt dat Markus en Iris net hun verhouding beëindigd hebben. Ook Tilly heeft nog een verrassing voor hen: aan het eind van de dag blijkt niets wat het lijkt.

 

 

Terug naar overzicht


Titel:                   De jongen die in de hemel was

Schrijver:            Todd Burpo en Lynn Vincent

Uitgeverij:           Uitgave Plateau (Vuurbaak)
ISBN:                  978-90-5804-087-9

Kees van Baardewijk schreef:


Huilt u wel eens bij het lezen van een boek?
Van mijzelf is het lang geleden. De laatste keer was, geloof ik, bij ,,Peerke en zijn kameraden” van van der Hulst. Maar bij het lezen van ‘De jongen die in de hemel was’, van Todd Burpo en Lynn Vincent prikte het wel danig achter m’ n ogen.

Het boek gaat over dominé Todd Burpo, zijn vrouw Sonja en hun kinderen. Een ervan is Colton van bijna vier. Hij is de jongen van de titel. Hij overleeft op het nippertje een zware operatie en een hartstilstand. Bij de beschrijving van het ziekteverloop draait je hart zich om. Gruwelijk, wat dat kind heeft geleden. Als alles achter de rug is vraagt Sonja een keer: “Weet je nog hoe het in het ziekenhuis was, Colton?”
“Ja mama, dat weet ik nog”, zei hij. “Daar hebben de engelen voor me gezongen.”
En daarna vertelt Colton argeloos en ongecompliceerd, elke keer een andere ervaring, hoe hij in het verschrikkelijke dieptepunt van zijn ziekte in de hemel was. Zijn ouders zijn verbijsterd. Ik reageer eerst sceptisch maar word overtuigd door Colton. Colton kan natuurlijk nog niet lezen, weet gewoon een heleboel dingen niet en toch doet hij verslag van het hemelleven, precies en gedetailleerd. Hij ziet God de Vader en dat is tegelijk verbijsterend en verrukkelijk. Jezus bemoeit zich persoonlijk met hem. Hij praat met zijn zusje (over wie nooit werd gesproken) dat als miskraam nooit het leven heeft gezien. Hij ontmoet zijn overgrootvader, van wie hij niets wist. Enzovoort, enzovoort. Het overtuigende is dat je alles wat hij bericht in de bijbel vindt. Hij geeft dingen weer uit “Daniël” en “Openbaring”, waar een klein kind niets van kan weten.

Wat een moedgevend boek. Je kan er niet omheen. Het raakt je diep, het ontroert en overtuigt. En dat niet alleen: het geeft je een overweldigend gevoel van blijheid. Wat ligt er een toekomst voor ons. Wat heeft God nog onoverzienbaar veel in petto voor ons. (Dit boekje is ook heel geschikt om in kleine kring vertrouwelijk te bespreken.)

 

 

Terug naar overzicht


Titel:                   De Vergelding

Schrijver:            Jan Brokken

Uitgeverij:           Uitgeverij atlas contact
ISBN:                  978-90-4502-271-0

Irene Jobse schreef:

10 oktober 1944: ‘s avonds lopen drie Duitse soldaten en twee Rhoonse zusjes, dolverliefd op de soldaten, op de dijk bij Het Sluisje, een buurtschap in Rhoon. Het Sluisje is een kleine gemeenschap: dertien huizen, iedereen kent iedereen. Het is erg donker en één van de soldaten loopt tegen een elektriciteitsdraad aan en overleeft dit niet. Was het een ongeluk of sabotage? Als represaille worden de volgende dag zeven mannen gefusilleerd en huizen in brand gestoken.

Tientallen jaren later gaat Jan Brokken, hij woonde in Rhoon (zijn vader was daar dominee), op zoek naar het antwoord. Hij leest processtukken en heeft bijna 200 interviews met betrokkenen. Hij slaagt erin dat je als lezer een levendig beeld krijgt van mensen en hun familie: NSB’ers, meiden die heulden met de Duitse soldaten, principiële gereformeerden, verzetsmensen. Deze laatsten hebben na de oorlog psychische en lichamelijke klachten.

Aan het eind van het boek heeft Jan Brokken ook geen pasklaar antwoord, er zouden wel drie mensen in aanmerking kunnen komen voor deze sabotage. De gebeurtenis heeft grote invloed op de mensen die aan het Sluisje woonden, men schijnt elkaar nog steeds verwijten te maken. Het is een spannend boek en nog echt gebeurd! Het schijnt dat Jan Brokken teleurgesteld was dat hij de Libris Geschiedenisprijs niet heeft gewonnen; ook de NS publieksprijs won hij niet.

 

Terug naar overzicht


Titel:                   Bijna thuis

Schrijver:            Billy Graham

Uitgeverij:           Gideon
ISBN:                  978-90-5999-019-7

Kees van Baardewijk schreef:

Heb je in onze familie één of vier omleidingen of wat dan ook, je krijgt niet meer dan vijf minuten om er over te praten, hebben we afgesproken. Ziekten en kwalen kunnen je intensief bezighouden, vooral als je ouder bent en echt pijn en moeite hebt. En dan wil je erover praten. Wat verder zo moeilijk is: het niet meer op namen en feiten kunnen komen, is irritant. En dat iedereen meneer of mevrouw tegen je zegt. En dat je het gevoel hebt overbodig te zijn. En dat je je zo alleen kan voelen en angstig kan zijn. En dat je wel eens twijfelt: “Ben ik wel behouden?” Allemaal leed. Maar het grootste leed is misschien elke dag die fantoompijn om je overleden maatje. Hem of haar hier nooit meer te zien… wat vreselijk.

Ja, maar wacht even, er is meer. Zegt Billy Graham in zijn juweel van een boek “Bijna thuis” (Een hoopvol en wijs boek over de realiteit van het ouder worden). Laten we ons een beetje tijdig voorbereiden op de oude dag. “Bereid je voor op de gouden jaren, misschien maak je ze mee”, zei iemand. Wat kan er mooi zijn als je senior bent. B.v. je wordt niet meer opgejaagd om in de maatschappij staande te blijven. Als je anderen, vooral kinderen en kleinkinderen ontmoet, heb je alle tijd voor ze. Alle tijd om met ze mee te leven en voor ze te bidden. En goede raad te geven, daar zijn kleinkinderen soms vaker blij mee dan je denkt. Probeer je geloof over te dragen en na te laten. (Wat een levenservaring heb je als oudere.) Je bidt voor anderen, maar doe het ook voor jezelf. Om rust en vrede op de weg naar Thuis. Bereid je voor op de onvoorstelbaar mooie ervaring dat je God gaat ontmoeten.

Ik zou nog veel meer willen doorgeven, maar noem alleen nog een aantal teksten die Graham noemt. Gewoon om ‘ es te lezen en over na te denken. Filip.3: 14 / /Fil.4:8 / [psalm 71:9 / psalm 92:14 / psalm 116: 15/ / Spreuken 10: 11a / Joh.5: 25 / Rom.8:29. Aan “Bijna Thuis” kunt u zóveel hebben. Koop het. A.s.senioren: koop het voor je ouders. Een bloemetje of plantje is leuk, maar hier hebben ze veel meer aan.

 

Terug naar overzicht


Titel:                   Feyemoord

Schrijver:            Rob Vente

Uitgeverij:           Coolegem Media
ISBN:                  978 94 91354 25 0

Mieke Jobse schreef:

De thriller ‘Feyemoord’ van Rob Vente volgt op zijn boek ‘Moord op de voetballer van het jaar’. In ‘Feyemoord’ proberen de Rotterdammers rechercheur Fred Groen en sportverslaggever Bert Bindels achter de dader van twee moorden te komen.

In het boek dat zich voornamelijk in Rotterdam afspeelt heeft Feyenoord een hoofdrol. Rotterdammers en Feyenoorders zullen veel momenten van herkenning tegenkomen tijdens het lezen van dit boek.

In het begin van het boek met de leuk bedachte titel, worden alle personen geïntroduceerd. Jammer dat dit niet heel natuurlijk gebeurt: de lezer leert de personages niet zelf kennen door de dingen die ze doen. Het is op deze manier een opsomming, waarbij bovendien de grapjes die gemaakt worden weliswaar leuk zijn, maar geheel uit de lucht komen vallen. Daarnaast vertellen de hoofdpersonen Groen en Bindels elkaar dingen alsof de ander geen Rotterdammer is, wat het geheel onwerkelijk voor doet komen.

Het verhaal dat volgt is makkelijk en toegankelijk geschreven. De lezer volgt daarbij de rechercheur op zijn reis door Nederland op zoek naar de dader. Daarbij wordt hij dusdanig door iedereen tegengewerkt dat er nauwelijks tipjes van de sluier worden opgelicht, waardoor je helaas niet geprikkeld wordt om zelf te ontdekken wie de moordenaar is. Hoewel de ontknoping nog wel redelijk heftig is, wordt het toch nooit echt een spannend boek.

 

Terug naar overzicht


Titel:                    Is dat alles? – opa schept op

Schrijver:            Jan Paul Schutten

Uitgeverij:           Uitgeverij Gottmer
ISBN:                  978 90 25751 98 2

Mieke Jobse schreef:

Een grappig verhaal voor kinderen van rond 6 jaar. Het gaat over een jongetje, Dirk, dat bij z’n opa’s logeert en hun verhalen aanhoort. De ene opa kan nog beter opscheppen over vroeger dan de andere! Naar school gaan was vroeger niet gemakkelijk vertellen ze. Maar voor Dirk blijkt het ook tegenwoordig nog een heel avontuur te zijn. De leuke tekeningen zijn van illustrator Kees de Boer.

Terug naar overzicht


Titel:                    Buiten staan

Schrijver:            Inge Kuper

Uitgeverij:           Eon Pers
ISBN:                  978 90 77246 15 3

Wiepie van Snakenberg schreef:

Een tuinboek dat totaal anders is dan andere tuinboeken. Niet alleen planten, tuinaanleg en -onderhoud van een boerderijtuin in oost-groningen komen aan bod, maar ook geschiedenis van de streek, jeugdherinneringen en familiegeschiedenis.

Boeiend!

Linde schreef:

Wat een ontzettend leuk boek! Ik heb het al aan een aantal mensen aangeraden en ook cadeau gedaan en zij hebben het ook met veel plezier gelezen.

Kuper schrijft op boeiende wijze en met groot gevoel voor humor over haar jeugd, haar familie, haar boerderij, haar tuin en haar dieren. Maar ook de geschiedenis en cultuur van de streek Westerwolde (in de provincie Groningen) komen aan bod, en wel op zo’n levendige manier dat je eigenlijk onmiddellijk in de auto wil stappen en er wil gaan kijken!

Echt een boek dat meer aandacht verdient dan het nu krijgt!

Terug naar overzicht


Titel:                    1 jaar TRIS-Troepenmacht in Suriname

Schrijver:            G.D. Beker

Uitgeverij:           ISBN 9059740742

Waardering:       ****

Eindelijk eens een boek over dienstplichtige soldaten die in Suriname gediend hebben tot 1975. Voor zover ik na kan gaan het eerste en enige. Goed geschreven en een verhaal dat van begin tot eind in een keer uitleest.
Een echte aanrader. Kijk op www.mijneigenboek.nl, ik wil een boek bestellen, en dan bij non-fictie.

Terug naar overzicht

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten