Computer



 

Klik op de knoppen voor meer informatie

(verzorgd door Willie Versteegen)

Lijst van bestandsextensies

De extensie is het deel van de bestandsnaam dat aangeeft welke afkomst een bestand heeft. De notatie wordt gescheiden van het overige gedeelte van de bestandsnaam door een punt (‘.ext’).

De extensie wordt meestal automatisch aangemaakt door de computer als een bestand de eerste keer wordt opgeslagen, maar kan ook handmatig worden aangebracht. De extensie is voor het openen van bestanden steeds belangrijker, omdat dit onderdeel ook door de computer herkend wordt en automatisch gekoppeld wordt aan de applicatie die in staat is het bestand te openen. ‘.doc’ geeft bijvoorbeeld aan dat een bestand een ‘Word-document’ is. ‘.wpd’ is de aanduiding voor een ‘Wordperfect-document’. Iedere applicatie heeft een specifieke extensie voor bestanden, die een efficiënt gebruik van de computer mogelijk maakt.

Tekstbestanden

Extensie

Gebruikt door:

.doc

Wordpad, MS Word

.nfo

Notepad

.pdf

Adobe Acrobat

.rtf

Wordpad

.txt

Notepad

.wpd

Corel Word Perfect, Ms Word

.dot

MS Word (Document Template, oftewel standaard instelling van document)

.rtf

MS Word, Dephad

.wk1

WK3, WK1, Lotus 123

.xls

XLW, MS Excel

.asc

MS Word (MS DOS tekst met layout)

.olk

Outlook, MS Word (Outlook adresboek)

.wri

Windows Write, MS Word/Word Perfect

.mcw Word voor Macintosh 4.0 – 5.1
.wps WPT: MS Works

Grafische bestanden

Extensie

Gebruikt door:

.bmp Windows Paint, MS Photo Editor Photshop, Paintshop en nog veel meer
.dib Windows Paint, MS Photo Editor Photshop, Paintshop en nog veel meer
.jpg Windows Paint, MS Photo Editor Photshop, Paintshop en nog veel meer
.gif Windows Paint, MS Photo Editor Photshop, Paintshop en nog veel meer
.psd PDD, Adobe Photshop
.pcx Adobe Photoshop, Irfanview, Truview
.tif TIFF, Windows Paint, Adobe Photoshop en meer
.ico Windows Paint, Paintshop, Photoshop
.tga VDA, ICB, VST, Adobe Photoshop, Irfanview
.raw Adobe Photoshop
.fla SWF, Flash
.png Fireworks
.pcs Powerpoint

Film en DVD bestanden

Extensie

Gebruikt door:

.avi Windows Media Player, Bsplayer, Windvd, Powerdvd
.mov Quicktime
.ram Realplayer
.rm Realplayer
.wmp Windows Media Player
.mp(e)g Windows Media Player, Bsplayer, Windvd, Powerdvd
.vob Media Player, Windvd
.miv MPA, MP3, MPV2, Media Player
.mp2 Media Player, Winamp

Muziekbestanden

Extensie

Gebruikt door:

.wav Windows Media Player, Winamp, Realplayer
.mp3 Windows Media Player, Winamp, Realplayer
.rm Realplayer
.wma Windows Media Player
.cda Media Player, Winamp, Realplayer
.aif Media Player
.asf ASX, WAX, Media Player
.wm, .wmd, .wmv, .wvx Media Player
.mid MIDI, RMI, Winamp, Media Player, Realplayer
.au, .snd Media Player, UNIX

Gecomprimeerde bestanden

Extensie

Gebruikt door:

.zip Winzip, Winrar, Winace
.rar Winrar
.ace WinACE, Winrar (Winrar opent deze bestanden ook)
.iso Isobuster, Nero, Easy CD Creator
.bin Isobuster, Nero, Easy CD Creator
.cue Isobuster, CDrwin, Nero
.img Isobuster, Clonecd (image file)
.tar Wintar
.cdd Clonecd

Internet bestanden

Extensie

Gebruikt door:

.css Dreamweaver, Kladblok, Golive, Frontpage
.lbi Dreamweaver
.xhtml Internet Explorer, Netscape, Opera, JS, Dreamweaver, Frontpage, Notepad, Golive
.htm Internet Explorer, Netscape, Opera, JS, Dreamweaver, Frontpage, Notepad, Golive
.html Internet Explorer, Netscape, Opera, JS, Dreamweaver, Frontpage, Notepad, Golive
.hta Internet Explorer, Netscape, Opera, JS, Dreamweaver, Frontpage, Notepad, Golive
.htc Internet Explorer, Netscape, Opera, JS, Dreamweaver, Frontpage, Notepad, Golive
.xml DTD, Dreamweaver, Notepad
.dwt Dreamweaver
.cfm Dreamweaver, Coldfusion
.class Kladblok
.jsf Dreamweaver, FireWorks

Beveiliging van uw computer

Spyware

Wat is Spyware?

Spyware is een programma dat via internet op je computer ongevraagd geïnstalleerd wordt. Dat kan via virussen, gratis software, door een webpagina te bezoeken, of via onbeschermde poorten op je computer door hackers.
Tamelijk onschuldig is nog dat het gebruikt wordt door de fabrikanten om jouw gegevens te achterhalen (e-mail adres, enz.). Door middel van het analyseren van deze gegevens kunnen zij hun producten en internet strategie aanpassen om de verkoop te bevorderen. Het is in ieder geval geen prettig idee dat gegevens over jouw surfgedrag en softwaregebruik doorgestuurd worden naar leveranciers en gebruikt worden voor analyse.
Maar spyware kan er ook voor zorgen dat u steeds een andere homepage ziet, dat uw computer zelf gaat bellen naar een 0900 nummer, massaal e-mail gaat versturen, dat uw wachtwoorden gestolen worden of zelfs dat uw computer compleet vastloopt. In Nederland is meer dan de helft van alle computers besmet. Via zo’n programma (ook wel trojan horse genoemd) kan iemand dus complete controle krijgen over uw computer.

Hoe verwijder je Spyware?

Het verwijderen van spyware kan heel simpel gebeuren met Ad-Aware of Spybot. Uiteraard zijn er meer van dergelijke programma’s in omloop. Het is dus verstandig om het systeem regelmatig te controleren op spyware indien je privacy je heilig is.

Tot slot is een aanrader: Sofos anti-rootkit, om kwaadaardige software te verwijderen en gaten te dichten die het criminelen mogelijk maken om uw pc dingen voor ze te laten doen. Verder kan het geen kwaad om de harde schijf eens op te schonen. Dit kan met:Ccleaner

Hoe voorkom je Spyware? Spyware blokkeerprogramma’s

Programma’s als AdAware en SpyBot zijn prima programma’s om je computer te schonen van spyware. Ze hebben echter één groot nadeel, ze werken altijd achteraf. Je draait deze programma’s periodiek of na het installeren van een nieuw softwareprogramma en laat ze de geïnstalleerde spyware verwijderen.
Gratis programma’s om je te beschermen zijn:

Antivirus Programma

Antenna filter scant de e-mail al op virussen. Omdat internet echter vergeven is van de virussen is het daarnaast noodzakelijk zelf een antivirusprogramma te draaien. Een link naar een goed en gratis virusprogramma: AntiVir. Klik op de download knop en dan op de volgende pagina op het antivir logo.
Uiteraard heeft een virusprogramma alleen zin wanneer je dagelijks (tenminste als je gaat surfen) een update uitvoert. Bij Antivir hoef je maar met de rechtermuisknop te klikken op het logo op de taakbalk en Internet Update te klikken. Alleen dan weet je zeker dat je antivirusprogramma de nieuwste virussen kan opsporen en verwijderen.
Betaalde programma’s kunnen automatisch checken (zet die maar op elk uur/elke keer dat de computer aangaat) als je via ADSL een verbinding hebt.

Firewall

Om te voorkomen dat je computer vanaf internet benaderd wordt is het verstandig een ‘firewall’ (beschermingsmuur) te installeren. Heb je Windows XP, dan zit er al een firewall op. Heb je een andere Windows versie dan is gratis en erg goed Zone Alarm (de gratis versie).

Via deze site kun je de computer op veiligheid voor inbraken scannen. Gebruik de optie’s quick scan, stealth scan en trojan scan om te kijken hoe veilig je computer is. Mocht er spake zijn van onveiligheid, zorg dan voor een goede firewall. Bij iets gevonden met Trojan Scan dan moet je ook Ad-Aware of SpyBot hun werk laten doen.

Via deze site kun je checken of je computer in gebruik is bij criminelen en deel uitmaakt van een zogenaamd botnet (miljoenen computers zijn in gehackt door criminelen om b.v. spam te sturen en aanvallen te doen op andere computers).

Veiliger surfen

Veel spyware is specifiek op Internet Explorer gericht: reden om eens een andere browser te proberen. Firefox is de nieuwste Mozilla browser en is geheel gratis en zonder reclame te gebruiken. Klik in linker menu (onder Download) de NL versie (op moment van schrijven Firefox 3.0.5 NL). Daarin staan popups standaard uit (een van de oorzaken of gevolgen van Spyware) en het voorkomt het binnenhalen van cookies.
Als je met de Internet Explorer werkt is het verstandig een pop-up killer te installeren Zo voorkom je dat er zonder dat je erop klikt een nieuw scherm in beeld komt. Bovendien surf je 12% sneller met bijvoorbeeld het gratis en kleine AdBuster

Veiliger e-mail

Zorg ervoor dat jouw e-mailprogramma niet automatisch bijlagen (attachments) opent en maak bij voorkeur geen gebruik van Outlook (Express), maar kies een gratis programma als Pegasus, Eudora of IncrediMail. De laatste heeft bovendien extra de mogelijkheid om alleen mail te accepteren van bekenden en zo automatisch alle andere berichten in een aparte map te isoleren.

Veiliger gratis software

Voordat je gratis software installeert kun je online controleren of het programma op de lijst voorkomt van bekende spyware programma’s. Deze controle kun je uitvoeren op:

Het downloaden van illegaal gekopieerde software is altijd riskant. Gebruik liever een degelijk software-archief als Tucows

Automatisch op de hoogte blijven van lekken in programma’s en Windows

AANRADER: U kunt het gratis Secunia software controleprogramma installeren. Dat programma waarschuwt u zodra er een beveiligingsupdate is van elk programma op uw computer en geeft een link naar de download pagina van de oplossing.

Updaten Windows Explorer en Microsoft Outlook (Express)

Kies je ervoor om met deze programma’s te gebruiken dan is het volgende belangrijk. Windows maakt regelmatig update’s voor Internet Explorer en Outlook Express om beveiligingslekken te dichten (soms duurt het even zoals in de zomer van 2004 toen de Explorer lek was). Je kunt je computer online laten checken of je de laatste update’s al hebt. Zo niet, dan kun je ze hier ook downloaden en installeren.

Up-Date Microsoft voor Explorer en Outlook Express. Voor Xp is dit niet nodig. Deze worden automatisch aangeboden als je online bent.

Enkele overige tips tot slot

  • Open nooit bestanden die u van een onbekende aangeboden krijgt. Dit geldt voor alle typen bestanden, via alle mogelijke kanalen;

  • Zorg ervoor dat programma’s als Microsoft Word en Excel niet automatisch macro’s uitvoeren (of beter nog: gebruik het gratis Open Office);

  • Accepteer nooit bestanden die via MSN Messenger en soortgelijke chat-programma’s aangeboden worden;

  • Accepteer geen bestanden die u dient te installeren om een webpagina te bekijken;

  • Programma’s om muziek- en andere bestanden te downloaden en te verspreiden zijn vaak onveilig.


Computer opruimen

– Gooi alle overbodige bestanden weg
– Vergeet niet het bureaublad op te ruimen
– Bewaar documenten netjes in mappen
– Verwijder ongebruikte software
– Ruim tijdelijke (internet)bestanden op
– Schoon uw mail op
– Houd uw pc up-to-date
– Installeer een virusscanner, een firewall, een spamfilter en anti-spyware software

1. Bestanden weggooien
Gooi overbodige bestanden weg. Kijk in het map
je ‘Mijn documenten’ welke bestanden u nooit gebruikt. Vooral video’s, foto’s en muziek kunnen veel ruimte innemen. Als u er toch nooit naar kijkt of luistert, dan kunt u deze bestanden beter verwijderen.

2. Bureaublad opruimen
Vergeet zeker ook niet het bureaublad op te ruimen. Veel mensen zetten daar ‘even’ een bestandje neer en laten het er dan tot in het oneindige staan. Daartussen staan tientallen snelkoppelingen naar programma’s die waarschijnlijk nooit gebruikt worden. Bij twijfel kunt u de bestanden op een schijfje of memorystick zetten.

3. Mappen ordenen
Zet de overgebleven documenten netjes iBen mapjes bij elkaar. Sorteer de map met Mijn Documenten eens goed. Zet de teksten voor dat ene project bij elkaar, plaats foto’s in een mapje en doe hetzelfde met de financiële overzichten. Vergeet ook niet in andere mappen te kijken en deze te ordenen.

4. Software verwijderen
En dan zijn er de ongebruikte softwareprogramma’s. Klik bij Windows op Start, kies Configuratiescherm en daarna voor Software. Selecteer een ongebruikt programma, klik op Verwijderen en het is weg.

5. Tijdelijke bestanden opruimen
Daarnaast kunt u tijdelijke bestanden van uw pc verwijderen. Klik met de rechtermuisknop op het icoon Deze Computer, kies eigenschappen en het venster Schijfopruiming voor de pc opent zich. Als deze optie niet te zien is, kijkt u in het Start-menu onder Bureauaccessoires bij de Systeemwerkset. Klik op Schijfopruiming voor de pc en in één klap is de prullenbak geleegd en zijn tijdelijke (internet-)bestanden opgeruimd.

6. Harde schijf defragmenteren
Tijdens het opruimen van uw pc kunt u de optie schijfdefragmentatie aanzetten. De bestanden die op de harde schijf staan worden dan netjes gerangschikt. Na de defragmentatie zijn ze sneller benaderbaar. Om deze optie aan te zetten, ga naar Start, Programma’s, Bureauaccessoires, Systeemwerkset en kies voor schijfdefragmentatie. Klik op Analyseren om aan te geven dat u de C-schijf wilt reorganiseren. Na de defragmentatie is uw harde schijf weer helemaal geordend.

7. Internetbestanden opruimen
U kunt ook de internet-gerelateerde zaken opruimen. Houd de browser schoon. Microsoft Internet Explorer en Mozilla’s Firefox zijn zogeheten browsers, internetbladerprogramma’s. Ze slaan veel gegevens op voor en over de gebruiker. Ze bewaren alle webpagina’s die u bezoekt in de zogeheten cache (geheugen). Verwijder eens per maand alle tijdelijke internetbestanden. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling naar de browser en kies voor Eigenschappen. In dit venster vindt u eenvoudig de mogelijkheid om cookies (kleine tekstbestanden) en de Geschiedenis leeg te maken, zodat de browser weer wat sneller gaat werken. Hier kunt u ook de instellingen, zoals bewaarduur, aanpassen. Kijk ook eens goed naar de Favorieten: verwijder pagina’s die u nooit bezoekt en stop overige favorieten in overzichtelijke mapjes.

8. E-mail opruimen
Ook in de mail-programma’s kan makkelijk opruiming worden gehouden. Met de meeste oude e-mail doet u toch niets, dus radicaal ingrijpen is geoorloofd. Vergeet ook niet de verzonden berichten tegelijk op te ruimen. Daarna kunt u het mapje met verwijderde items legen: klik op deze map met de rechtermuisknop en selecteer Map verwijderde items leegmaken.

9. Pc up-to-date houden
Uw pc loopt nu een stuk sneller. Zorg ervoor dat uw computer niet binnen de korte keren een rommeltje wordt en neem structurele maatregelen. Vanzelfsprekend heeft u een virusprogramma, een firewall en een spamfilter geïnstalleerd. Voorbeelden van goede virusscanners zijn: Norton Anti-Virus en McAfee. Een anti-spyware-programma is ook aan te raden. Deze software controleert of er nog spyware op te ruimen valt en voorkomt dat nieuwe spywareprogramma’s op de pc worden geplaatst. Daarnaast kunt u Windows up-to-date houden via update.microsoft.com. Voor Windows XP-gebruikers is aan te raden altijd alle updates van Microsoft te installeren, zodat Microsoft zogenoemde ‘lekken’ in het systeem kan repareren.


ServicePack 3 voor XP Download


Via onderstaande link kunt u direct beginnen met de downloaden en installeren van Microsofts nieuwste servicepack voor XP.

Download Servicepack 3

U kunt er ook voor kiezen om het derde servicepakket van XP via de automatische update binnen te halen.

 

Via de link Naar Windows Update komt u op de update pagina van Microsoft. U kunt hier kiezen voor snel en vervolgens in de keuzelijst het pack selecteren en tenslotte kiezen voor installatie van het servicepack.


Kopiëren en plakken

Als men bijvoorbeeld een liedje, gedichtje of voordracht wilt kopiëren van het internet of een afbeelding in een e-mail wil plaatsen volgt hier een korte beschrijving. Deze methode is ook van toepassing als men tekst van internet wil verplaatsen naar een tekstverwerker zoals Word.

Kopiëren van tekst doe je als volgt:

Klik op de webpagina aan het begin van een stukje dat je wilt gebruiken. Houd de linker muisknop ingedrukt. Beweeg nu de muis naar beneden (en houd de muisknop ingedrukt). Op het eind van het stukje laat je de muisknop los.
Voorzichtig ! Gebruik nu twee toetsen de Control (CTRL) en de toets met de letter C.
Houd de Control-toets ingedrukt en druk op C. Open de e-mail ontvanger naar het nieuwe bericht b.v. Outlook (Expres) Windows Live etc. Ga naar de plaats waar je de tekst wilt hebben klik daar een keer. De cursor staat er nu. Klik de met CTRL ingedrukt op de V-toets.
De gekopieerde tekst verschijnt. Je kunt die tekst veranderen als je dat wilt.

Kopiëren van afbeeldingen Doe je op deze manier:

Klik op het plaatje dat je nodig hebt.. Klik nu met de rechter muisknop op het plaatje. Er verschijnt een lijstje met opdrachten. Kies kopiëren. Klik op de linker muisknop.
Ga naar je e-mail ontvanger naar het nieuwe bericht. Klik op de plaats waar het plaatje moet komen. De cursor komt daar te staan. Houd nu de control-toets (Ctrl) ingedrukt terwijl je op de V-toets drukt. Dit heet “plakken”.
Het plaatje staat nu in de tekst. Je kunt een plaatje naar een andere plaats ‘slepen’. Klik erop, en houd dan de linker muisknop ingedrukt terwijl je de muis verplaatst. Het plaatje gaat mee. Als je de linker muisknop weer loslaat blijft het plaatje op die plaats staan.


Maak je computer schoon

Ccleaner 1.32.345

(freeware, downloaden klik op blauwe tekst hieronder)

(grootte bestand 1.400 KB)

Programma’s voeren tijdens de installatie wijzigingen door in het register. Slechts weinig programma’s ruimen zichzelf behoorlijk op als ze weer worden verwijderd. Programma’s houden bovendien allerlei lijsten bij, zoals geopende items en de zoekgeschiedenis. Na verloop van tijd bevat de computer dan ook allerlei software-resten en overbodige gegevens. CCleaner helpt u schoon schip te maken.

De nieuwe versie 1.32.345 bevat onder andere een bugfix in de registry cleaner. Ook zijn wat kleine veranderingen in de interface aangebracht en is overbodige code verwijderd. Een compleet overzicht van de verbeteringen kunt u hier vinden.

Het programma haalt de bezem door een groot aantal programma’s, waaronder sinds kort ook Adobe Photoshop, Nero, Opera 9 en Internet Explorer 7.0. Verder worden allerlei Windows-onderdelen opgeschoond, zoals de prullenbak, tijdelijke bestanden en logbestanden, de lijst met recent geopende bestanden en url’s en sleutels in het Windows Register.

Onder ‘Cleaner Instellingen’ staan twee tabbladen: Windows en Applicaties. Daaronder vindt u een lijst met onderdelen die u kunt aanvinken als het de bedoeling is dat CCleaner ze opschoont.

De knop ‘Problemen’ biedt de mogelijkheid fouten op te sporen, zoals programmaonderdelen die niet meer worden gebruikt. U kunt deze fouten met een druk op de knop herstellen. Via ‘Gereedschap’ deïnstalleert u programma’s.

Wijzigingen aanbrengen in het Register of het verwijderen van bestanden waarvan de functie niet duidelijk is, kan negatieve gevolgen hebben voor de systeemstabiliteit. Het is dus zaak niet al te achteloos om te springen met de tool, die immers behoorlijk grondig te werk gaat.

Gelukkig heeft CCleaner een optie voor het maken van een back-upbestand, zodat u altijd terug kunt keren naar uw oude systeeminstellingen.

Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/2003 Server


De veilige modus

Een virus zal in veel gevallen bestanden op de pc plaatsen en er voor zorgen dat die bestanden tegelijk met Windows opstarten. Dit kan bijvoorbeeld zijn om ervoor te zorgen dat het virus actief is en zich kan verspreiden.

Het probleem is dan dat een virusscanner vaak geen actieve bestanden kan verwijderen, maar door de pc op te starten in de veilige modus zal Windows heel minimaal worden opgestart en zullen dus niet alle programma’s actief zijn. Ook de virusbestanden zullen in zo’n geval vaak niet actief zijn, zodat je ze op die manier toch kunt verwijderen.

Eenvoudig opstarten in veilige modus voor Windows XP en Windows Vista alle versies

  1. Herstart uw computer;

  2. Zodra uw computer klaar is met het laden van de BIOS (zwarte scherm en witte letters, of een ander beginscherm: druk op de F8-toets (of de F5-toets) totdat u in het Windows option-menu terechtkomt. Kies hier voor opstarten in veilige modus (Safe mode).

Alternatief:
Opstarten in veilige modus Windows XP en Vista

  1. Sluit alle programma’s en klik op start > uitvoeren > type daar msconfig en druk op enter;

  2. Klik op het scherm dat verschijnt op tabblad ‘boot ini’ en zet een vinkje bij ‘ /safeboot’;

  3. Klik op OK en start de pc op wanneer dit wordt gevraagd.

De pc zal nu worden opgestart in veilige modus dit kan een paar minuten duren.
Let op: net zoals bij Windows ME en Windows 98 moet je
terug het vinkje weghalen, maar dan wel bij ‘ /safeboot’

De pc zal nu weer normaal opstarten.

Voor Windows 2000

Start de computer opnieuw.
Wanneer je de zwart-witte balk “Windows wordt gestart” onderaan het scherm ziet, druk je op de toets F8.
In het opstartmenu dat verschijnt kies je voor veilige modus.

Opstarten in veilige modus voor Windows 98 of Windows Me

  1. Herstart uw computer;

  2. Zodra uw computer herstart, houdt de Control-toets (Ctrl-toets) ingedrukt totdat u het opstart menu van Windows 98 ziet;

  3. Kies opstarten in de veilige modus.


Alternatief:
Voor Windows 98 en Windows ME

  1. Sluit alle programma’s en klik op start / uitvoeren typ daar ‘msconfig’ en druk op enter;

  2. Klik op het scherm dat verschijnt op tabblad / algemeen;

  3. Klik nu op geavanceerd;

  4. Zet een vinkje voor ‘opstartmenu inschakelen’ en klik op OK;

  5. Klik nu in het scherm dat er nog staat ook op OK;

  6. Tijdens het opstarten krijg je een menu te zien. Gebruik de pijltjes toetsen en zet deze nu op veilige modus en druk op de Enter-toets. De pc zal nu opstarten in veilige modus.

Let op: als je klaar bent in veilige modus kan je beter de bovenstaande stappen hernemen. Doe het vinkje nu weg bij ‘opstartmenu inschakelen’.

De pc zal nu weer normaal opstarten.


Internetbankieren en veiligheid

De titel ‘3x kloppen’ staat voor de drie regels waar u zich als consument aan moet houden bij het internetbankieren:

  • Ten eerste moet uw pc-beveiliging up-to-date zijn;

  • Tevens moet u altijd controleren of de website waarop u inlogt ook echt van uw bank is;

  • En ten derde is het van belang dat u uw betalingen altijd controleert.

Het moet 3x kloppen.
Doe de vernieuwde test om te zien of ook u veilig internetbankiert. 3x kloppen is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Klik op de button hieronder.

Deze website maakt onderdeel uit van een landelijke voorlichtingscampagne die de Nederlander attendeert op het belang van veilig internetbankieren. Klik hier om de volledige commercial te bekijken (zet het geluid aan).
 
Klopt uw pc-beveiliging?
 
Om veilig te internetbankieren moet uw computersoftware volledig up-to-date zijn. Dit geldt voor uw besturingssysteem, uw internetbrowser en uw beveiligingssoftware. Check uw software daarom regelmatig
 
.Klopt de website?

Als u de internetbankierpagina op de website van uw bank bezoekt gaat dit automatisch via een beveiligde verbinding. Deze verbinding draagt bij aan veilig internetbankieren. Check altijd of de website die u bezoekt echt van uw bank is. Klopt uw betaling ? Indien u bent ingelogd op de website van uw bank, voer uw betalingen dan altijd uit via de instructies van uw bank. Als u de betaling correct uitvoert en alles verloopt zoals u gewend bent, dan internetbankiert u veilig.


Check altijd uw bij- en afschrijvingen als extra controle.

Geef nooit TAN codes als daar in een mail om gevraagd wordt.


Gratis virusscanners

Avira Antivir Personal, AVG Free en Avast! Home Edition zijn allen aan te bevelen gratis virusscanners. Wat heeft elk van deze virusscanners te bieden? Al deze drie virusscanners bevatten de volgende basisfuncties:

  • Guard: Deze Guard draait op de achtergrond en beschermt de computer continu tegen virussen;

  • Scanner: Met de scanner kunnen alle locaties op de computer gescanned worden op virussen.

Avira Antivir Personal kan gedownload worden van http://www.free-av.com/ . De virusscanner bevat enkel de bovengenoemde basisfuncties. Het voordeel hierdoor is dat de scanner lichtgewicht is en weinig systeembronnen nodig heeft.

AVG Free  kan gedownload worden van http://free.avg.com/.

De virusscanner bevat de volgende functies naast de genoemde basisfuncties: Antivirus & antispyware.

  • Deze virusscanner herkent niet alleen virussen, maar ook spyware (computerprogramma’s (of delen daarvan) die informatie vergaren over een computergebruiker en deze doorsturen naar een externe partij. Het doel van spyware is meestal om geld te verdienen. De term komt van het Engelse woord spy, dat spion betekent, en het achtervoegsel ware, dat aangeeft dat het om software gaat.);

  • Safe search: AVG geeft advies over de betrouwbaarheid van zoekresultaten;

  • Als ze niet betrouwbaar zijn is het aan te bevelen de websites niet te bezoeken.

Avast! Home Edition kan gedownload worden van http://www.avast.nl/.

De virusscanner bevat de volgende functies naast de genoemde basisfuncties: P2P en IM shields.

  • Deze bieden bescherming tijdens het chatten en het gebruik van peer to peer programma’s (Een peer-to-peernetwerk (of P2P) is doorgaans eencomputernetwerk waarin de aangesloten computers gelijkwaardig zijn. Het woord komt van het Engelse peer = gelijke), zoals Kazaa;

  • Network shield: Deze analyseert het netwerkverkeer en beschermt de computer tegen aanvallen en wormen;

  • Web shield: Deze analyseert het webverkeer tijdens het surfen en beschermt de computer tegen virussen e.d. die via websites verspreid worden.

Conclusie

Avira Antivir Personal, AVG Free en Avast! Home Edition zijn drie betrouwbare gratis virusscanners. Avira Antivir Personal is de minst veeleisende virusscanner, maar biedt de minste functies. Avast! Home Edition is de meest complete gratis virusscanner, maar gebruikt meer systeembronnen. Welke van deze drie gratis virusscanners de beste is hangt van persoonlijke voorkeur af.

 Dit is een nieuwe rubriek. Er volgt later nog meer.


We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten