De stichters
Het park werd gesticht door het echtpaar Kröller-Müller dat het ooit als jachtterrein bezat. Ze hadden er onder andere moeflons uit Corsica en kangoeroes uitgezet. De moeflons zijn er nog steeds. Begin jaren dertig zat het echtpaar in financiële problemen. Een poging om het jachtterrein te verkopen aan Natuurmonumenten mislukte. Uiteindelijk besloot het om Rijk Anton Kröller de 800.000,- gulden te verschaffen die vroeg.
Het geld werd door het Rijk gedoneerd aan een stichting, die het park vervolgens van Kröller kocht. Als tegenprestatie kreeg het Rijk de kunstcollectie van mevrouw Kröller-Müller, op voorwaarde dat er een museum voor werd gebouwd. De Hoge Veluwe is in bezit van de stichting die in 1935 werd opgericht, en krijgt geen subsidie zoals een nationaal park die krijgt. Bezwaar van deze situatie is dat er hekken en kassa’s nodig zijn om inkomsten te genereren. De hekken zijn omstreden: ze verstoren de eenheid van de Veluwe als geheel, mede door de centrale ligging van De Hoge Veluwe.
Jachthuis St. Hubertus
In het park ligt het door de architect Berlage in 1914 als woonhuis ontworpen jachthuis St. Hubertus, dat in 1919 werd opgeleverd.
Kröller-Müller Museum
De kunstcollectie van het echtpaar Kröller-Müller vormde de basis voor het in het park gelegen Kröller-Müller Museum. Het museum bevat schilderijen, met name van Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Fernand Leger, en Piet Mondriaan.
De beeldentuin van het museum is een van de grootste van Europa, en bevat werken van onder andere Auguste Rodin, Henry Moore, Richard Serra, en Claes Oldenburg.
Museum en informatiecentrum
Het Museonder is het eerste ondergrondse museum ter wereld en is gevestigd in het bezoekerscentrum (aan het Marchantplein in het centrum van het Park).