De jaren 50 – Eurovisie Songfestival



Gezien het grote succes van het Italiaanse Songfestival van San Remo, dat al vijf jaar bestond, werd op aandringen van de toenmalige programmadirecteur van de Italiaanse televisie in 1956 besloten een festival te organiseren met een Europees karakter. Het Eurovisie Songfestival werd geboren. Al vanaf het begin is het jaarlijks terugkomend festival een feest om te volgen; de liedjes, de puntentellingen en de uiteindelijke winnaar, een avondvullende show welke zijn climax rond middernacht bereikt. Het festival wordt geopend met de Eurovisiemars, het ‘Te Deum’ van Charpentier. In dit artikel vertellen we meer over het Eurovisie Songfestival in de jaren 50.

Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival in de jaren 50 in vogelvlucht

1956: Lugano, Zwitserland

Het eerste Eurovisie Songfestival vindt plaats op donderdag 24 mei 1956 in het Zwitserse Lugano in Teatro Kursaal, Lugano. Presentatie is in handen van Lohengrin Filipello. Zeven landen doen mee met elk twee liedjes. Nederland, Zwitserland, België, West-Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Italië. Dit was de enige keer dat met meer dan een nummer kon worden ingeschreven.

Nederland wordt vertegenwoordigd door 2 zangeressen. Cornelia Maria (Corry) Brokken (3 december 1932 – 31 mei 2016) met het lied ‘Voorgoed Voorbij’ en Henriette Nanette (Jettie) Paerl (27 mei 1921 – 22 augustus 2013) met ‘De vogels van Holland’. Jettie mocht als eerste het podium op en werd daarmee de eerste zangeres van het Eurovisie Songfestival.

De Zwitserse zangeres Lys Assia wint met het nummer ‘Refrain’ het allereerste Eurovisie Songfestival. Over deze keuze doen veel speculaties de ronde, daar de jurering in het geheim plaats vindt.

Pearl Eurovisie Songfestival
Jetty Pearl in 1947
Eurovisie Songfestival Assia
De Zwitserse Lys Assia op Schiphol, 17 maart 1957.

1957: Frankfurt, West-Duitsland

In 1957 was de gastvrouw, Anaïd Iplikjan. Het Festival, met 10 deelnemende landen, vond plaats op zondag 3 maart in Frankfurt en werd georganiseerd door de ARD. De Hessische Rundfunk had niet gekozen voor een theater, maar ontving de deelnemers in zijn eigen tv-studio. In tegenstelling tot 1956 vaardigde ieder land nu maar één artiest af. Denemarken, Oostenrijk en Groot Brittannië namen voor het eerst deel.

Zowel de Zwitserse winnares van 1956 Lys Assia, als Corry Brokken namen opnieuw deel aan het festival. Met het liedje ‘Net als toen’ behaalde laatstgenoemde voor Nederland de eerste overwinning. Frankrijk werd tweede met La belle amour gezongen door Paule Desjardins en Denemarken eindigde op een derde plaats met Skibet skal seilje i nat, gezongen door Birthe Wilke & GustavWinckler.

Brokken Eurovisie Songfestival
Corry Brokken tijdens het optreden op het Eurovisie Songfestival in 1958.
Brokken Eurovisie Songfestival
Corry Brokken tijdens het Eurovisie Songfestival 1958

1958: Hilversum, Nederland

Aangezien de afspraak is dat het winnende land het Eurovisie Songfestival het jaar daarop mag organiseren, is in 1958 de beurt dus aan Nederland. Het derde Eurovisie Songfestival met tien deelnemende landen, werd op woensdag 12 maart uitgezonden vanuit de NTS AVRO-studio. De gastvrouw was Hannie Lips. De wedstrijd werd al aardig populair in Europa, behalve in Groot Brittannië. De Britten voelden zich op hun tenen getrapt, omdat hun eerste deelname aan het festival slecht was verlopen en besloten om niet mee te doen. Zweden nam daarop met graagte de lege plaats in.

Corry Brokken vertegenwoordigt Nederland voor de derde en tevens laatste keer en met het nummer ‘Heel de wereld’ bereikte ze een negende plaats. De Fransman André Claveau won met het nummer ‘Dors Mon Amour’. De tweede plaats was voor Lys Assia uit Zwitserland, met het nummer Giorgio. Domenico Modugno die de derde plaats verdiende, was commercieel gezien eigenlijk de grote winnaar. Zijn nummer ’Nel blu Dipinto Di Blu’, beter bekend als ‘Volare’ werd een wereldhit en behaalde zelfs de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade.

1959: Cannes, Frankrijk

In 1959 namen elf landen deel. De vierde finale van het Songfestival werd gehouden op woensdag 11 maart in het beroemde Palais des Festivals in de Franse badplaats Cannes. Luxemburg deed niet mee en Monaco debuteerde. De gastvrouw van de avond was Jaqueline Joubert. Nederland streek opnieuw met de eer, dankzij Teddy Scholten met het lied ‘Een Beetje’. De strijd om de tweede plaats en derde plaats tussen Frankrijk (Jacques Phillipe) en Groot Brittannië (Pearl Carr & Teddy Johnson) was zeer spannend.

Einduitslag Eurovisie Songfestival 1959
1. Teddy Scholten – Een beetje – Nederland punten: 21
2. Pearl Carr & Teddy Johnson – Sing little birdie GB – punten: 16
3. Jacques Philippe – Oui oui oui oui – Frankrijk punten: 15
4. Christa Williams – Irgendwoher- Zwitserland – punten: 14
5. Birthe Wilke – Uh-jeg ville ønske jeg var dig – Denemarken – punten: 12
6. Domenico Modugno – Piove Italië – punten: 9
6. Bob Benny – Hou toch van mij België – punten: 9
8. Alice & Ellen Kessler – Heute Abend woll’n WIR tanzen gehen – Duitsland punten: 5
9. Brita Borg – Augustin – Zweden – punten: 4
9. Ferry Graf – Der K und K Kalypso aus Wien – Oostenrijk – punten: 4
11. Jacques Pills – Mon ami Pierrot – Monaco – punten: 1

Scholten Eurovisie Songfestival
Aankomst Teddy Scholten op Schiphol, waar ze door haar man en dochter verwelkomd wordt.
Brokken Scholten Eurovisie Songfestival
Corrie Brokken, Teddy Scholten en Greetje Kauffeld (v.l.n.r.) op het Nationaal Songfestival in 1959.

Luisteren

Beluister hier enkele liedjes van de eerste songfestivals op YouTube.

Het allereerste optreden op het Eurovisie Songfestival is van Jetty Paerl:

De andere Nederlandse deelneemster in 1956 is Corry Brokken:

De eerste winnares komt uit Zwitserland: Lys Assia met het lied Refrain:

In 1957 is Corry Brokken de winnares van het festival met het lied Net als toen:

In 1958 is de winnaar André Claveau uit Frankrijk met het lied Dors, mon amour:

In 1958 is er weer een Nederlandse winnares: Teddy Scholten met het lied Een beetje:

Samengesteld door Ilse Steel.

Bronnen:
Eigen bibliotheek:
25 jaar popmuziek uitgeverij Lekturama
Popencyclopedie OOR
Hitdossier 1958-1990Andere bronnen:
J.K. O’Connor 50 jaar Eurovisie Songfestival
Musicmeter
Wikipediak
De jaren 50 - Hoofdstuk...