Met Nederland ging het economisch slecht, de werkeloosheid was hoog (vooral onder de jeugd) en er was een groot lerarenoverschot. De pas afgestudeerden (vooral die met een onderwijsbevoegdheid) hadden geen zicht op een baan en kwamen vaak bij de sociale dienst terecht. Weinig jongeren waren lid van een politieke partij, ze geloofden de mooie beloftes niet langer. Men had het gevoel dat de maatschappij niet op hun zat te wachten! Er was rumoer over de abortuswet, de bezuinigingen en de krakers zorgden voor een stevige hoofdpijn bij zowel de politie als de politici.
Er waren drie grote partijen: CDA, VVD en PvdA. Daarnaast kleine rechtse en linkse partijen die steeds meer aanhang verloren. De drie kabinetten van Agt regeerden het land van december 1977 tot en met november 1982 en slaagden er niet in het economische tij te keren.
In Nederland werd onder leiding van de kabinetten Lubbers (CDA-VVD) vanaf 1982 tot 1994 strikte bezuinigingspolitiek gevoerd (akkoord van Wassenaar). In 1982 en deed het Poldermodel zijn intreden. De werkloosheid werd bestreden door arbeidsverkorting en vervroegde uittreding in ruil voor loonbeperking. Zo kregen jongeren meer kansen op de arbeidsmarkt en werd de concurrentiepositie verbeterd door de lagere lonen.
Op 30 april 1980 legt Beatrix in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de eed af op de grondwet. Deze eedsaflegging is een onderdeel van de inhuldigingsceremonie van de nieuwe koningin. Vanaf het bordes van Paleis Soestdijk stelt de scheidende koningin Juliana het Nederlandse volk hun nieuwe koningin voor. Koningin Juliana had in januari in een televisie toespraak haar aftreden aangekondigd. De inhuldiging gaat gepaard met rellen.
In het kabinet- van Agt 1 dat na de mislukte formatie met Den Uyl werd gevormd, was Hans Andriessen minister van Financiën. Andriessen trad op 22 februari 1980 af, omdat zijn plan om de overheidsfinanciën meer onder controle te krijgen geen gehoor vond binnen zijn eigen CDA-fractie. Fractieleider Ruud Lubbers zei dat de tijd er nog niet rijp voor was.