Arnhemse meisjes



bloem boter

Gebak

Benodigdheden:

330 gr bloem

snufje zout

10 gr verse gist

190 ml melk

200 gr boter

2 el citroensap

50 gr grove suiker (om ze te bestrooien)

Bereidingstijd:
20 minuten

Wachttijd:
min. 2x 15 minuten rijzen

Oventijd:
20 minuten

Recept Arnhemse meisjes

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Snijd de boter in blokjes. Maak het deeg door de bloem, het zout, de gist, de melk, de boter en het citroensap te kneden. Laat het deeg minimaal 15 minuten rusten in de koelkast, maar het liefste een hele nacht.

Rol het deeg uit tot het zo’n 0,5 cm dik is en steek er rondjes uit. Laat weer even rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe suiker op het werkblad en leg de rondjes erop. Een paar naast elkaar werkt het snelste. Besuiker de rondjes en rol ze uit tot ovalen van ongeveer 0,3 cm dik.

Leg de koekjes op bakpapier op een bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten bruin en knapperig. Let op! Houd ze goed in de gaten, anders verbranden ze.

Laat ze afkoelen op een rooster en geniet van uw zelfgemaakte Arnhemse meisjes!

Niet zoveel tijd? Maak dan het gistdeeg niet zelf, maar gebruik bladerdeeg. Het koekje is dan iets boller, maar ook lekker. Leg vijf plakjes bladerdeeg op elkaar en rol deze uit tot 0,5 cm dikte. Daarna is de werkwijze hetzelfde.

Over Arnhemse meisjes
Echte Arnhemse meisjes bak je niet zomaar. In Nederland is maar een bakker die het geheime recept heeft en daar patent op heeft. De eerste bakker die de Arnhemse koekjes bakte was bakker Hagdorn, die in 1829 tot het recept kwam van de koekjes die ‘fijn op de tong en aantrekkelijk voor het oog’ waren. Het oorspronkelijke koekje wordt gemaakt van gerezen gistdeeg en is rijk bestrooid met suiker. Het koekje is slank, iets gebold, knapperig en een beetje pittig. De bakker bakt de originele koekjes in een speciale oven. Voor echte Arnhemse meisjes moeten we dus naar de winkel, maar met het recept op deze pagina, kunt u een poging doen om ze na te maken. Het is sowieso een lekker koekje.