Ingrediënten:
300 gr bloem
150 gr rozijnen
1 ei
20 gr gist
snufje zout
2 dl lauwe melk
Voor het serveren: 50 gram boter en 1 pot keukenstroop of boter met basterdsuiker
Ingrediënten:
300 gr bloem
150 gr rozijnen
1 ei
20 gr gist
snufje zout
2 dl lauwe melk
Voor het serveren: 50 gram boter en 1 pot keukenstroop of boter met basterdsuiker
Bereidingstijd:
10 minuten en 2 uur kooktijd
Benodigdheden:
linnen zak, klein katoenen kussensloop of doek en touw/elastiek om dicht te binden
Lunchgerecht of nagerecht
Bereiding:
Zorg dat u een linnen zak, doek of kussensloop goed uitgespoeld hebt met kokend water en van binnen bestrooid hebt met meel, zodat dat klaar ligt.
Meng bloem met lauwe melk voorzichtig scheut voor scheut. Voeg zout, gewassen rozijnen en de met lauwe melk gemengde gist toe. Klop het ei en schenk erbij. Op een lauw warme plaats 1 uur laten rijzen.
Doe het deeg in de zak/het kussensloop en bind het dicht, maar zorg dat er ruimte genoeg is voor het rijzen (deeg verdubbeld in omvang).
Leg onderin de pan met kokend water eerst een omgekeerd bordje of schotel ivm eventueel aanbranden. Kook de pudding ongeveer 2 uur. Het water mag niet klotsend koken, maar tegen kook aan. Probeer na 2 uur of pudding gaar is met breinaald of satéprikker.
Laat het brood zonder zak even drogen geef er (warme) stroopsaus, of boter en basterdsuiker bij. Warme stroopsaus kunt u maken door 50 gram roomboter te smelten en daar al roerend een pot stroop aan toe te voegen tot het een gladde vloeibare saus is.
Tip
Snij het niet met mes maar met dun touw of garen.
Nog wat over? Bak de plakken de volgende dag op in de koekenpan.
Bron: ingestuurd door Carly Mak die het recept uit een oud schoolboek haalde.
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.