Zeeuwse bolus



bolus eten recept

Gebak

Benodigdheden (12 stuks):

400 gr bloem

1 tl zout

7 gr gedroogde gist

240 ml melk

60 gr boter

1 ei

15 gr suiker

500 gr donkerbruine basterdsuiker

1 el kaneelpoeder

Bereidingstijd:
20 minuten

Wachttijd:
1 uur en 15 minuten rijzen

Recept Zeeuwse bolus

Zorg dat de boter en het ei op kamertemperatuur zijn. Verwarm de melk tot lauwwarm.

Meng de bloem, het zout, de gist, de boter, het ei en de suiker in een kom en roer de melk erdoor. Kneed tot een mooi deeg en laat 10 minuten rusten.

Verdeel het deeg in 12 bolletjes van ongeveer 45 gram. Laat de bolletjes 5 minuten rijzen.

Meng de basterdsuiker met de kaneel.

Maak van de bolletjes deeg in verschillende stappen slierten van zo’n 35 cm lang. Rol deze strengen tussen de stappen door elke keer door het suikermengsel.

Druk een uiteinde van een sliert op het aanrechtblad en houd dat vast. Draai de sliert tot een losse spiraal en maak het uiteinde van de bolus in de onderkant vast. Doe dit met alle strengen.

Haal de bolussen nogmaals door het suikermengsel en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Laat 60 minuten rijzen.

Warm de oven voor op 240ºC en bak de bollussen 6 tot 8 minuten.

Haal ze na het bakken van de bakplaat en leg ze omgekeerd neer om af te koelen.

Besmeer bij het serveren de platte kant met boter indien gewenst.

Over de bolus
De bolus is een lekkernij uit de provincie Zeeland. De basis is gemaakt van witbrood en er zit suikerstroop in en door het broodje, waardoor het een zoet, beetje klef en kleverig gebakje is. Bolussen zijn heerlijk bij de koffie of thee, maar zijn ook prima als ontbijt te eten.

De naam bolus komt waarschijnlijk uit het Jiddisch waarin bole ‘fijn gebak’ betekent of het komt van het Spaanse woord bollo dat ‘fijn broodje betekent. Van origine is de bolus waarschijnlijk Joods. Aangezien Joden over de hele wereld wonen is een vergelijkbaar broodje dan ook over de hele wereld terug te vinden.

In Zeeland heeft de bolus ook andere namen, zoals draaikoek, drollen en stropiedaoier. Veel bakkers in Zeeland hebben hun eigen recept van de Zeeuwse bolus, soms bijvoorbeeld met en soms zonder kaneel.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten