Met dank aan Ilse Steel voor het schrijven van dit artikel.

Met dank aan Ilse Steel voor het schrijven van dit artikel.
Prent van Jan Lievens
Vadertje Herfst is de verpersoonlijking van het jaargetijde herfst in de prentkunst. In een invloedrijk handboek op het gebied van de iconografie van de hand van de Italiaan Cesare Ripa komt deze figuur voor.
De uitbeelding van de seizoenen was een populair thema vanaf de Middeleeuwen. Deze seizoenen speelden een grote rol in de tijdsbeleving, werkzaamheden en dagindeling van de gewone mensen op het platteland en, in mindere mate, ook in de stad.
September heet herfstmaand, omdat op 21 september de herfst begint. De zon staat eind september boven de evenaar. Vanaf 21 juni worden de dagen korter, maar vanaf 21 september gaat dit erg snel, de daglichtperiode (periode van de dag dat het licht is) wordt dan snel minder lang.
Andere benamingen voor september zijn fruitmaand en gerstmaand.
Ook al begint in september de herfst, het kan nog zeer aangenaam weer zijn. Weerspreuken van 1 september (Sint Egidius) en 8 september (Geboorte van Maria) vertellen iets over het weer in de rest van de herfst. Met Sint Lambertus (7 september) moeten de werkzaamheden op het land afgerond worden. Het werk verplaatst zich van buiten naar binnen.
Bron: Volkscultuur
Zoek alle ‘herfstige’ woorden in deze woordzoeker. Een leuke activiteit voor op een herfstachtige regenmiddag. U kunt op de afbeelding klikken en deze dan uitprinten.
Klik hier voor de oplossing van de puzzel.
De herfst is een prachtig jaargetijde om erop uit te trekken. Hieronder enkele suggesties en links naar bijvoorbeeld sites van natuurgebieden.
September is ook de fruitmaand. De appelen en peren worden geoogst en gedroogd op zolder als wintervoorraad.
September noemt men ook wel de gerstmaand, omdat in deze maand het winterkoren gezaaid wordt.
Geschreven door: Ilse Steel