Home / Verhalen / Dit is toch filosoof?

Dit is toch filosoof?

Met dank aan Vera Oor voor het insturen van de tekst

De tranen stromen me over de wangen. Al minuten lang. Een heerlijke geur bereikt mijn neus. Inmiddels beslaan de glazen van mijn bril. Mijn gedachten schieten zo’n 55 jaar terug…

De tranen stromen haar over de wangen als ze alle uien snijdt. Dat duurt wel een paar minuten dus er stromen nogal wat tranen. In een aan de buitenzijde zwartgeblakerde koekenpan worden de uien in een klont Blueband margarine gebakken.
Ze pakt een klein aluminium steelpannetje met bollende bodem en giet er wat melk in vanuit de glazen fles. De lucifer strijkt over de rode zijkant van het doosje Zwaluwlucifers, de knop aan de voorkant van het Atag (of was het Etna?) gasfornuis wordt opengedraaid en de brandende lucifer ontsteekt het vlammetje bij een van de vier gaspitten. De melk wordt onder goed roeren met een houten pollepel warm gemaakt. Deze pollepel heeft al heel wat rondjes gedraaid, hij is donker verkleurd en ongelijkmatig gesleten. Het deksel van de volgende gloeiendhete aluminium pan met aardappels wordt schuin gezet en de aardappels worden afgegoten in de zwart-wit betegelde gootsteen van het gespikkelde granieten aanrechtblad. Door de stoom beslaat het raam.
Ze pakt de pureestamper met houten handvat en spiraalvormig metaal aan de onderkant en gaat aan het stampen. Beetje bij beetje wordt de gekookte melk toegevoegd. Nog wat nootmuskaat erdoor en klaar is de puree.

Daarna gaat het deksel van de zwarte braadpan waar nogal wat stukjes emaille van afgestoten zijn. In de pan hebben sudderlapjes urenlang gesudderd vergezeld van een flinke klont margarine, bouillon, kruidnagels en laurierblaadjes. Oh, wat ruikt dat lekker!

Het draadjesvlees trekt ze met twee vorken tot kleine stukjes uit elkaar en mengt het met de gebakken uien. In de grote platte gietijzeren ovenschaal waar de verpakking van de margarine doorheen is gehaald om te voorkomen dat de inhoud straks vastplakt, wordt de helft van de puree geschept. Over de puree het vlees-ui-mengsel en tot slot weer een laagje puree die met de bolle kant van een vork in een patroon van streepjes wordt getrokken. Als laatste wordt een beschuit tot kruimeltjes geknepen en verdeeld over de schotel. Nog een paar klontjes boter en dan gaat de schotel de voorverwarmde oven in om een mooie bruine bovenkant te krijgen.

Door de streepjes op de glazen ovendeur is het gasvlammetje te zien. En dan: aan tafel! De jachtschotel gaat tot de laatste kruimel op aan de ronde tafel, gedekt voor 5 personen.

Jachtschotel? Daar horen toch appels in hoor ik je vragen. Wat jouw moeder maakt is filosoof, want in filosoof zitten geen appels verwerkt.
Het maakt mij niet uit, bij ons zaten er geen appels in de jachtschotel van mijn moeder.

aardappel oven

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten