Juist in de winter is de kans groot dat fijnstof een effect heeft op uw ogen. Niet alleen de fijnstof buitenshuis kan dit veroorzaken, zoals bij wintersmog, maar juist ook het stof binnenshuis. Een knapperend haardvuur brengt natuurlijk het ultieme wintergevoel naar binnen, maar zorgt ook voor een flinke verhoging van de fijnstofconcentratie. En met de sterk stijgende energieprijzen is de verwachting dat er meer hout gestookt gaat worden komende winter. Ook met koken komt er veel fijnstof vrij, niet allemaal even schadelijk, maar het kan wel de ogen irriteren. Daarbij zorgt de verwarming in huis voor een drogere lucht. Maar gelukkig zijn er makkelijke tips om het in huis aangenaam te maken voor uw ogen.
1. Maak van elke kamer een groene oase
Planten geven veel meer dan alleen sfeer aan uw kamer. Veel soorten hebben namelijk een luchtzuiverende werking en zorgen ook voor een goede luchtvochtigheid in de ruimte waar ze staan. Fleur uw huis op met bijvoorbeeld een goudpalm, een graslelie of lepelplant. Let wel op dat u de planten regelmatig afstoft, want ze vangen vaak veel stof, wat dan weer minder prettig is voor uw ogen.
2. De verwarming een graadje lager en af en toe een raam open
Niet alleen uw portemonnee profiteert ervan als u de verwarming een graadje lager zet, ook uw ogen zijn er blij mee. Als u de temperatuur onder de 21 graden houdt voorkomt u dat stof gaat zweven in de lucht, wat tot extra irritatie kan leiden. Ventileer ook regelmatig, zo kan veel stof naar buiten en haalt u frisse lucht naar binnen. Tip: ventileer ‘s nachts, dan hoeft de verwarming ook niet hoger.
3. Waterverdamper aan uw radiator
Ze zijn helemaal terug van weggeweest en in allerlei leuke kleuren en modellen te koop: de radiator waterverdamper. Ze zorgen ervoor dat het niet te droog wordt in huis als de verwarming aan staat. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon een bakje water neerzetten.
Blijft u toch last houden van droge of branderige ogen? Dan is een afspraak bij een optometrist te adviseren. De optometrist kan het oog onderzoeken en advies geven over oplossingen, zoals het gebruik van oogdruppels.