Wereld Chocoladedag



Er zijn maar liefst twee chocolade dagen die wereldwijd op de agenda staan, 7 juli en 13 september. Het verschil is het volgende: op 7 juli 1550 werd chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd, 13 september is de geboortedag van Milton S. Hershey. Hij was een Amerikaanse banketbakker en filantroop maar bovenal was hij de oprichter van de Hershey Chocolate Company. Daarom heeft de Amerikaanse Nationale Banketbakkers Association besloten om van 13 september dé Internationale Chocolade Dag te maken.

We worden er schijnbaar gelukkig van, vrouwen eten vaker chocolade dan mannen. Vooral pure chocolade is gezond, maar waarom? Dit hebben we te danken aan de cacaoboon. Deze is rijk aan antioxidanten, waarvan chocolade er meer bevat dan bijvoorbeeld groene thee en blauwe bessen. Deze antioxidanten bevinden zich vooral in rauwe chocolade. Pure chocolade is gezonder dan witte en melkchocolade, want hoe puurder de chocolade en hoe hoger het cacaogehalte, hoe beter. In pure chocolade zit ongeveer 54 procent cacao, maar ook met een hoger cacaogehalte van 87 procent. Een Duits onderzoek raadt aan om niet meer dan 200 gram pure chocolade (met 82 procent cacao) per week te eten om de positieve effecten ervan te ondervinden. Chocolade geeft je een intense mentale ‘extase’ en laat je hart sneller kloppen.

Chocolade is goed voor je gezondheid, omdat het veel vitamines en mineralen bevat. Chocolade zorgt voor een beter humeur, meer energie en minder stress. Door het eten van chocolade wordt de aanmaak van opwekkende stofjes in de hersenen gestimuleerd, zoals endorfine en dopamine. Dopamine helpt je afvallen. Wanneer je elke ochtend een klein blokje pure rauwe chocolade eet vermindert je eetlust door alle stofjes die het bevat. Ook bevat het nog eens vezels en gezonde vetten. Chocola zorgt ook voor een hoger libido, voornamelijk voor mannen.

Chocolademaker Thornton heeft de eer om de grootste chocoladereep ter wereld gemaakt te hebben. Deze ultieme snackbazen maakten een reep met een omtrek van 4 x 4 meter en een gewicht van 5.792 kilogram. De reep bevat 31.395.350 calorieën. De makers deden er 10 uur over om deze recordreep te maken. Er waren in totaal 50 mensen bij betrokken.

chocolade reep
workshop 5
chocolade eten mond
IMG_8382

Op Internationale chocoladedag worden er door heel het land workshops gegeven. Workshops schilderen met chocolade, chocolade portretten maken, je eigen chocolade reep maken en nog veel meer. Ook voor kinderen zijn er workshops. Op internet is genoeg te vinden, ook bij u in de buurt!

Te bezoeken chocolademusea en -fabrieken

Wat is het geheim van de lekkere smaak van chocolade en waar komt chocolade eigenlijk vandaan? Op deze vragen en meer krijg je antwoord bij het Chocolademuseum Choco Story. Niet alleen in woord en in beeld, maar ook met het proeven van de verschillende chocolade smaken. Naast het museum vind je een chocolade- en snoepwinkel waar je de lekkerste chocolade kunt kopen om mee naar nemen huis te nemen. Choco-Story zit in Praag, maar ook in Parijs, Brugge en Mexico. Er zijn nog veel meer musea over chocolade, zoals Museum van Cacao en Chocolade in Brussel, het chocolademuseum in Keulen, Belgian Chocolate Village in Koekelberg, Chocoversum in Hamburg, The Chocolate Museum in Londen, Museu de la Xocolata in Barcelona en Secrets du Chocolat in Geispolsheim (Frankrijk).
U kunt niet alleen musea bezoeken, maar veel chocoladefabrieken zijn ook gedeeltelijk opengesteld voor publiek. Zo kunt u de fabriek van Côte d’Or in Halle bezoeken, Chocolaterie Jacques in Eupen, Cadbury World in Birmingham en Dunedin, Maestrani’s Chocolarium in St. Gallen en Freialand in Oslo.

Lees meer over ‘chocoladetoerisme‘ in verschillende landen.

Chocoladespreuken

De ontdekking van de chocolade

Tot op de dag van vandaag hullen cacao en chocola zich nog steeds in de mystiek van luxe en genot. De reden hiervoor is onder andere verborgen in de geschiedenis van chocolade. Een Tolteek ontdekte chocola bij wijze van toeval. De Tolteken waren een stam uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze gebruikten de vruchten van de cacaoboom: ze aten de pulp uit de vrucht. De bonen zelf smaakten namelijk erg bitter en werden dus verwijderd voor het eten van de pulp. Op een dag gooide een Tolteek de bittere cacaobonen weg in het vuur. Maar de brandende cacaobonen verspreidden echter een zodanige heerlijke geur dat de man begon te watertanden. Toen hij de bonen…

Kom meer te weten over de geschiedenis van chocolade

 

Hagelslag

Elke dag eet men in Nederland een miljoen boterhammen met hagelslag.

Chocoladerecepten

Chocoladeliedjes

Op onze website staan ook nog leuke chocoladeliedjes:

Chocoladegedichten

Op onze website staan ook een paar chocoladegedichten:

Was de wereld maar van chocola
Opa’s begrafenis

Bekende merken van vroeger

Van Houten chocola

Casparus van Houten (1770-1858) opende in 1815 een chocoladefabriek in Amsterdam. Cacaobonen werden vermalen en gemengd met melk voor het maken van chocolademelk. Van de cacaomassa werden koeken gemaakt, die men kon oplossen in kokende melk. Maar die koeken waren vet en loste maar langzaam op. Een goede chocoladedrank maken was dan ook niet gemakkelijk. [...]

Kwatta

Kwatta komt oorspronkelijk uit Suriname. Daar had de Nederlander Gustaaf van Emden halverwege de negentiende eeuw een cacaoplantage in de buurt van Paramaribo. De plantage heette Kwatta. ‘Kwatta’ zou 'één vierde' betekenen en verwijzen naar het feit dat één vierde van het chocoladerecept uit cacao bestaat. Een andere verklaring verwijst naar de inlandse naam quatto [...]

De wereld van Tjoklat en chocola

Tjoklat startte de productie van chocolade in 1902 in Amsterdam. De hoofdstad kende toen al een paar grote chocoladefabrieken van naam, zoals Kwatta. De grondlegger van de Tjoklatfabriek was de heer Sickesz. Omdat de cacaobonnen voor de bereiding van de chocolade uit het voormalig Nederlands Indië werden aangevoerd, vond directeur Sickesz dat Tjoklat een exotische dame [...]

Affiches

Chocoladewijsheden

Chocolade bouwwerken

Geschreven door: Ilse Steel

Bronnen:
One world Food
Fijnedagvannl
Snacknieuws
Pinterest
Wikipedia

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten