George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (25 juni 1903 – 21 januari 1950), was een Britse schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw.
Nineteen eighty-four
Hij schreef in 1949 een dystopische toekomstroman 1984, een roman de denkbeeldige samenleving met alleen negatieve kenmerken in 1984. Donker en confronterend, dat is het beeld wat je krijgt van de wereld in 1984 die George Orwell schetst in het boek. Het boek Nineteen eighty-four gaat over Winston Smith, die leeft in Oceanië, een land met een heel strak regime. ‘Big Brother’ waakt over het hele grondgebied. De Partij probeert iedereen in zijn macht te houden door het verbieden van gevoelens. Maar Winston Smith raakt verliefd…
Een boek dat op de een of andere manier nog steeds actueel en weer populair is. De invloed die het boek heeft gehad en misschien nog steeds heeft, kan alleen al duidelijk gemaakt worden door de manier waarop het impact heeft gehad op de Engelse taal: de uitdrukking: ‘Big Brother is watching you’ komt in onze wereld ook steeds dichterbij. Orwell presenteert in dit boek zijn visie op de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind. Orwell heeft voor zijn boek 1984 veel te danken aan ‘Wij’ van Jevgenii.
Animal Farm
In 1945 schrijft Orwell Animal Farm, een satirisch verhaal, dat ook als moderne fabel of allegorie kan worden gezien. Het verhaal is een satire op de Russische Revolutie en het stalinisme. In Animal Farm vindt ook een revolutie plaats, maar dan op een boerderij waar de mensen door de dieren verjaagt worden. De varkens nemen al snel de leidersrol op zich en hoewel alle dieren gelijk zijn, beginnen de varkens steeds meer voorrechten op te eisen, terwijl ze de andere beesten onderdrukken: vandaar de beroemd geworden frase ‘alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen’.