Kwatta komt oorspronkelijk uit Suriname. Daar had de Nederlander Gustaaf van Emden halverwege de negentiende eeuw een cacaoplantage in de buurt van Paramaribo. De plantage heette Kwatta. ‘Kwatta’ zou ‘één vierde’ betekenen en verwijzen naar het feit dat één vierde van het chocoladerecept uit cacao bestaat. Een andere verklaring verwijst naar de inlandse naam quatto voor de Zuid-Amerikaanse bosduivel, een grote zwarte slingeraap.
In 1883 kwam Gustaaf van Emden naar Nederland en richtte chocoladefabriek de Bondt en Co op (samen met P.A. de Bondt). Na een jaar samenwerking ging van Emden alleen verder onder de naam N.V. Stoom Cacao-en Chocoladefabriek Kwatta.
10 jaar later werd het bedrijf overgenomen door de broers Eugene en Jules Stokvis. De fabriek werd sterk uitgebreid en gemoderniseerd. In 1913 werd het Nederlandse bedrijf een Belgisch-Nederlandse onderneming met fabrieken in Breda (Princenhage) en Bois-d’Haine. Bijna een eeuw lang werkten honderden mannen en vrouwen/meisjes bij dit Bredase bedrijf. Het bedrijf is tegenwoordig geen Nederlandse onderneming meer, sinds 2001 is het een onderdeel van het Amerikaanse concern Heinz.