Recepten van streekgerechten



Nederland kent veel traditionele streekgerechten. Iedere provincie, stad of regio lijkt wel eigen specialiteiten te hebben, die al jarenlang ter plekke gemaakt worden. Suikerbrood uit Friesland, bolussen uit Zeeland, Weesper moppen, Brabantse worstenbroodjes, Groninger mosterdsoep, zuurvlees uit Limburg, Flakkeese kruidkoek, kruudmoes uit Overijssel, etcetera. Op deze pagina vindt u recepten van al dit soort heerlijke streekgerechten en -lekkernijen uit vroegere tijden.

We zijn deze pagina nog aan het aanvullen. Kent u een traditioneel streekgerecht om toe te voegen? Stuur ons het recept en vergeet niet erbij te zetten waar het vandaan komt.

Groninger eierballen

Tussendoortje: snack Benodigdheden: 50 gram boter 75 gram bloem 450 ml koude bouillon nootmuskaat 2 el kerrie 4 takjes fijngehakte peterselie 5 eieren 50 gram paneermeel frituurolie keukenpapier Bereidingstijd: 45 minuten wachttijd: 3 uur Recept Groninger eierballen Maak de ragout. Smelt hiervoor boter in een pan, voeg bloem toe en laat zo'n 5 minuten garen [...]

Fries suikerbrood

Tussendoortje of ontbijtgerecht Benodigdheden: 500 gram patentbloem 1,5 zakje gedroogde gist of 25 gram verse gist 1 tl kaneelpoeder 3 el gembersiroop of 2 el honing 200 ml melk 1 el zonnebloemolie 250 gram parelsuiker of suikerklontjes 4 el suiker 50 gram boter Bereidingstijd: 15 minuten wachttijd: 10 minuten rijstijd: 2x 45 minuten oventijd: 25 [...]

Weesper moppen

Tussendoortje: koekje Benodigdheden: 250 gram goede kwaliteit amandelspijs 25 gram suiker 1 klein ei 1 citroen extra suiker, ongeveer 25 gram Bereidingstijd: 20 minuten oventijd: 10 minuten Recept Weesper moppen Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Houd 1 el citroensap apart voor dit [...]

Kniepertjes

Gebak Benodigdheden (12 stuks): 400 gr bloem 1 tl zout 7 gr gedroogde gist 240 ml melk 60 gr boter 1 ei 15 gr suiker 500 gr donkerbruine basterdsuiker 1 el kaneelpoeder Bereidingstijd: 20 minuten Wachttijd: 1 uur en 15 minuten rijzen Recept kniepertjes Zorg dat de boter en het ei op kamertemperatuur zijn. Verwarm [...]

Zeeuwse bolus

Gebak Benodigdheden (12 stuks): 400 gr bloem 1 tl zout 7 gr gedroogde gist 240 ml melk 60 gr boter 1 ei 15 gr suiker 500 gr donkerbruine basterdsuiker 1 el kaneelpoeder Bereidingstijd: 20 minuten Wachttijd: 1 uur en 15 minuten rijzen Recept Zeeuwse bolus Zorg dat de boter en het ei op kamertemperatuur zijn. [...]

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten