Er zijn maar liefst twee chocolade dagen die wereldwijd op de agenda staan, 7 juli en 13 september. Het verschil is het volgende: op 7 juli 1550 werd chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd, 13 september is de geboortedag van Milton S. Hershey. Hij was een Amerikaanse banketbakker en filantroop maar bovenal was hij de oprichter van de Hershey Chocolate Company. Daarom heeft de Amerikaanse Nationale Banketbakkers Association besloten om van 13 september dé Internationale Chocolade Dag te maken.
We worden er schijnbaar gelukkig van, vrouwen eten vaker chocolade dan mannen. Vooral pure chocolade is gezond, maar waarom? Dit hebben we te danken aan de cacaoboon. Deze is rijk aan antioxidanten, waarvan chocolade er meer bevat dan bijvoorbeeld groene thee en blauwe bessen. Deze antioxidanten bevinden zich vooral in rauwe chocolade. Pure chocolade is gezonder dan witte en melkchocolade, want hoe puurder de chocolade en hoe hoger het cacaogehalte, hoe beter. In pure chocolade zit ongeveer 54 procent cacao, maar ook met een hoger cacaogehalte van 87 procent. Een Duits onderzoek raadt aan om niet meer dan 200 gram pure chocolade (met 82 procent cacao) per week te eten om de positieve effecten ervan te ondervinden. Chocolade geeft je een intense mentale ‘extase’ en laat je hart sneller kloppen.
Chocolade is goed voor je gezondheid, omdat het veel vitamines en mineralen bevat. Chocolade zorgt voor een beter humeur, meer energie en minder stress. Door het eten van chocolade wordt de aanmaak van opwekkende stofjes in de hersenen gestimuleerd, zoals endorfine en dopamine. Dopamine helpt je afvallen. Wanneer je elke ochtend een klein blokje pure rauwe chocolade eet vermindert je eetlust door alle stofjes die het bevat. Ook bevat het nog eens vezels en gezonde vetten. Chocola zorgt ook voor een hoger libido, voornamelijk voor mannen.