Punk en new wave
Kenmerkende muziekstijl van de jaren ’80 is Punk (erfenis uit de jaren 70) en new wave. Punk is korte, zeer snelle en harde muziek gericht tegen de mainstream en vaak gefocust op de sociale onvrede in de maatschappij. De zwaar melancholische, maar melodische stijl van de punk wordt verwoord door onder andere: Joy Division, The Cure en The Smiths.
Duran Duran was een van de bands die de newwavemuziek mengden met een uitgekiend imago en toepasselijke videoclips, mode en tieneridoolmarketing. New wave is enigszins donker, lastig te classificeren en vaak zweverig, deze muziek kwam na de punk, als de nieuwe stroming. Men spreekt ook wel van post-punk in plaats van new wave, maar new wave dekt ook synthpop-bands als OMD, Human League, en de Pet Shop Boys. New wave was vooral een Europese stroming; Britse, Duitse en, in mindere mate, Franse new wave deed het commercieel erg goed in Europa. Maar ook de Spaanse en Finse muziek uit die tijd typeerde zich met grote newwavescenes.
In Amerika ontstond vanuit de punk als tegenhanger van de hardcore de College rock met bands als de Pixies en R.E.M. en een experimentele variant, de noise rock. Vanuit New York ontstaat begin jaren tachtig, totaal onafhankelijk van welke muziekstroming dan ook, een straatcultuur die zich manifesteert in electric boogie, rap en graffitikunst, voortkomend uit de no wave-stroming, met bands als Sonic Youth.