11. Muziek: popartiesten en festivals – jaren 80



Muziekstromingen

Het yuppie tijdperk zorgt voor een merkbare en hoorbare vervlakking van de muziek. De slogan van deze tijd gaat hier ook op: Het gaat er niet om wat je maakt, als het maar verkoopt! Muziek is een product geworden en de muziek moet dansbaar zijn om succes te hebben. In de hitparade staan nieuwe groepen die slechts een korte tijd heel populair zijn en daarna weer voorgoed het niets verdwijnen. De jeugd van de jaren 80 is een nieuw soort publiek, ze heeft geld en macht. De smaak van de jeugd bepaalt grotendeels welke platen op de singlehitlijsten komen! De discomuziek dreunt nog na in de jaren 80.

In de jaren 80 is de wereld ook al grotendeels een visuele wereld geworden, videoclips zijn belangrijk. De teksten van de liedjes worden minder belangrijk. Sommige artiesten, die zich snel aanpassen – zoals Diana Ross – hebben succes. De Police, met zanger Sting, springt er uit door reggae en rock and roll te combineren en behoort in 1980 tot de allerbeste popgroep ter wereld.

Punk en new wave
Kenmerkende muziekstijl van de jaren ’80 is Punk (erfenis uit de jaren 70) en new wave. Punk is korte, zeer snelle en harde muziek gericht tegen de mainstream en vaak gefocust op de sociale onvrede in de maatschappij. De zwaar melancholische, maar melodische stijl van de punk wordt verwoord door onder andere: Joy Division, The Cure en The Smiths.

Duran Duran was een van de bands die de newwavemuziek mengden met een uitgekiend imago en toepasselijke videoclips, mode en tieneridoolmarketing. New wave is enigszins donker, lastig te classificeren en vaak zweverig, deze muziek kwam na de punk, als de nieuwe stroming. Men spreekt ook wel van post-punk in plaats van new wave, maar new wave dekt ook synthpop-bands als OMD, Human League, en de Pet Shop Boys. New wave was vooral een Europese stroming; Britse, Duitse en, in mindere mate, Franse new wave deed het commercieel erg goed in Europa. Maar ook de Spaanse en Finse muziek uit die tijd typeerde zich met grote newwavescenes.

In Amerika ontstond vanuit de punk als tegenhanger van de hardcore de College rock met bands als de Pixies en R.E.M. en een experimentele variant, de noise rock. Vanuit New York ontstaat begin jaren tachtig, totaal onafhankelijk van welke muziekstroming dan ook, een straatcultuur die zich manifesteert in electric boogie, rap en graffitikunst, voortkomend uit de no wave-stroming, met bands als Sonic Youth.

Aacid en house
Midden jaren tachtig ontstaan typische dansmuziekstijlen waarvan de invloed merkbaar is in de jaren daarna: aacid en house. De zware technobeat, een enorm volume en de opkomst van de drug xtc staan model voor deze stroming. De dj krijgt een steeds dominantere positie en krijgt dezelfde sterrenstatus als een artiest.

Uitvindingen
De sampler en drumcomputer worden uitgevonden en hebben een grote impact op de verdere ontwikkeling van de popmuziek. Vanaf het eind van de jaren 70 werd de drumcomputer algemeen verspreid in de popmuziek. Artiesten als Eurythmics, Orchestral Manoeuvres in the Dark en Depeche Mode maakten nieuwe muziek die succesvol de hitparades zouden betreden. In het begin van de jaren 80 kwamen vele vernieuwingen in de vorm van digitale synthesizers en samplers. De eerste samplers waren zware en dure apparaten. Halverwege de jaren 80 werden goedkopere samplers ontwikkeld.

Nostalgie
In de tweede helft van de jaren tachtig deed zich het verschijnsel ‘Nostalgie’ voor, als reactie op de house en de muziek die met behulp van computers werd gemaakt. Deze hang naar muziek uit de jaren zestig en zeventig uitte zich in de vele sixtiesrevivals, classic-radiostations, de televisieprogramma’s over popartiesten uit het verleden (van wie er velen weer gingen optreden) en de enorme verkoopresultaten van verzamel-cd’s van deze muzikanten. Lenny Kravitz is een artiest die inspringt op deze nostalgie.

AOR
Vanuit Amerika ontstaat een stroming mainstream en hardrock. Men spreekt wel van AOR Arenarock, in het Engelse taalgebied ook wel album-oriented rock of adult-oriented rock. AOR is een verzamelnaam voor de omstreeks 1975 populair geworden muziekstroming waarbij radiostations zich richtten op commercieel geproduceerde rockmuziek. Het is een hitparadevriendelijke variant van hardrock. De muziek kenmerkt zich door relatief korte, goed in het gehoor liggende nummers die getekend worden door harmonische zang en een bombastische productie. Bovendien zijn de teksten minder ingewikkeld of duister dan bij verschillende hardrockbands het geval is.

Hardrock
Hardrock Bands als Van Halen, Bon Jovi, Europe, Iron Maiden, Def Leppard en Guns ’n Roses, waren populair in de jaren tachtig.

Cross-overgenre
Er ontstaat een cross-overgenre tussen rap, funk en heavy metal met bands als The Red Hot Chili Peppers, Primus en het Nederlandse Urban Dance Squad. Als de grootste artiesten van de jaren tachtig en begin jaren negentig beschouwt men in het algemeen Michael Jackson, Madonna en Prince.

Rock en metal
De rock leeft weer op met Queen, U2, Bruce Springsteen, ska met Doe Maar, Madness en Wham. In de jaren ’80 kwamen ook de grote metal bands op: Metallica, Anthrax, Megadeth en Slayer.

Hiphop
In de Verenigde Staten ontstond de hiphop cultuur vanuit de overwegende Afro-Amerikaanse en Latino bevolking eind jaren ’70 begin jaren ‘80. Hiphop is gerelateerd aan rapmuziek, breakbeats, mixtapes maar vormt ook een culturele beweging die de maatschappij een spiegel voor houdt. Hiphop is vooral ontstaan vanuit de zwarte getto’s, waarbij gangsta rap het bekendste voorbeeld is.

Elektronische muziek
In de jaren 80 rukt de synthesizers muziek op. Er wordt volop geëxperimenteerd door de artiesten met Synthesizers en andere elektronische instrumenten.

Tangerine Dream
Een van de pioniers in het elektronische genre de band Tangerine Dream, een Berlijnse elektronische muziekgroep, opgericht door Edgar Froese in 1967. Wat Tangerine Dream onderscheidt van andere groepen in het genre is, dat ze vanaf het begin naast synthesizers andere instrumenten gebruikt hebben. In de jaren zeventig en tachtig verlegde Tangerine Dream de grenzen van synthesizers en sequencers. Tangerine Dream is ook gekend omwille van hun revolutionaire aanpak en innoverende sound. De band wisselde vaak van samenstelling en alleen Erik Froese was altijd lid van de groep. Hij overleed in 2015.

Enkele albums: Thief (1981), Risky Business (1984), Legend (1986), Love by the sun – Dolphin Dance (1986), Alexander Square (1989).

Jean-Michel André Jarre
Jean-Michel André Jarre (24 augustus 1948) is een Franse componist en muzikant, heeft zich gespecialiseerd in het maken van elektronische muziek met behulp van synthesizers. Hij wordt ook gezien als een van de pioniers van het genre. In 1977 brak hij door, bij het uitkomen van zijn eerste internationale lp, Oxyène. De daarvan afkomstige single ‘Oxygène 1V’ werd in verschillende landen een grote hit. Het daarop volgende album Équinoxe (1978) was ook een groot succes en leverde de hitsingle ‘Équinoxe V’ op. Jarre houdt openluchtconcerten met lasers en vuurwerk, die garant staan voor een groot spektakel. De muziek van Jarre is nog steeds een inspiratiebron voor huidige muzikanten en de albums die hij zelf uitbrengt, vinden nog altijd aftrek bij zijn fans. Jarres muziek wordt regelmatig gebruikt als achtergrondmuziek bij televisieseries en documentaires.

Enkele albums:
Magnetic Fields 1981. Voor dit album liet Jarre zich inspireren door het werk van Andy Warhol en een fascinatie voor de reproduceerbaarheid van digitaal geluid.
Zoolook 1984. Op dit album maakt Jarre veel gebruik van digitale opnametechnieken en van samples.

Vangelis
Vangelis (29 maart 1943) is de pseudoniem van Evanghelos Odysseas Papathanassiou. Hij is een Griekse componist, muzikant en multi-instrumentalist die veel gebruikmaakt van synthesizer, piano, keyboards en andere elektronische instrumenten. Al op zijn vierde gaf hij een concert voor 2000 luisteraars. Vangelis is vooral bekend van de filmmuziek Chariots of Fire uit 1981 en won daarvoor ook een Oscar. Het themanummer van deze film kwam na een jaar in de Amerikaanse Billboardhitlijst te hebben gestaan op nummer 1.

Vangelis richtte de progressieve rockgroep Papathanassiou Set, later Aphrodite’s Child genaamd, met onder andere Demis Roussos. Uit de contacten later met de collegaband Yes houdt Vangelis een regelmatige samenwerking met zanger Jon Anderson over. Het duo Jon & Vangelis heeft in 1980 en 1981 hits met ‘I Hear You Now’ en ‘I’ll Find My Way Home’.

Hij maakt de soundtrack van verschillende films, zoals Blade Runner (1982), Missing, 1492: Conquest of Paradise (1992) en een aantal ondergewaardeerde documentaires van Jacques Cousteau.

Enkele albums: See You Later (1980), Soil Festivities (1984), Mask (1985), Invisibe Connections (1985), Direct (1988).

Kraftwerk
Kraftwerk is een Duitse band uit Düsseldorf die in 1970 werd opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider-Esleben. Kraftwerk heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de elektronische muziek. De doorbraak voor Kraftwerk komt in 1974 met het album Autobahn, waarvan in Duitsland een half miljoen exemplaren worden verkocht.
Enkele andere nummers en albums: Radio-Aktivität (1975), Das Model (1978).
In 1981 volgt het album Computer World waarin de toen nog onbekende ontwikkelingen als internet, online daten (Computerlove) en elektronische muziek (Pocket Calculator) worden bezongen.

Mike Oldfield
Mike Oldfield (15 mei 1953) is een Britse musicus en speelt in 1973 zelf alle instrumenten van het epische, oorspronkelijk bijna 50 minuten durende ‘Tubular Bells’. In de jaren 80 scoorde hij enkele hits met toegankelijke liedjes als Moonlight Shadow (1983) en To France (1984). Beide nummers wordt gezongen door Maggie Reilly. In 1983 stond Moonlight Shadow in Nederland op nummer 1 in de Nationale Hitparade. De multi-instrumentalist combineerde vooral vanaf het album ‘Platinium’ (1979) een paar lange stukken voor de ene kant van de plaat, terwijl op de keerzijde echte songs stonden.

Zijn volgende album ‘QE2’uit 1980 introduceerde de Taurus-trilogie, waarvan het derde en laatste deel staat op ‘Crises’. Samen met ‘Discover’ het onbetwiste hitalbum van Oldfield uit de jaren tachtig. Terwijl op ‘Discovery’ de afwisseling tussen popsongs en het aloude symfonisch klinkend materiaal in perfect evenwicht was, leverde Mike Oldfield al met ‘Crises’ (Shadow on the wall) een prima voorbode daarvan af. In 1984 schreef Oldfield de soundtrack voor The Killing Fields en verdiende daarmee een nominatie voor een Golden Globe. Zijn videoalbum Islands verscheen in 1987 en had voor die tijd moderne videoanimaties.

Nova
Nova was een Nederlandse elektronische muziekband (met synthesizers), die in 1982 een nummer 1-hit had met het nummer Aurora, van het album Terranova. Dit was het eerste instrumentale synthesizerplaatje van Nederlandse bodem dat in de Benelux een hit werd.

De groep bestond uit Rob Papen, Ruud van Es en Peter Kommers. Later in 1982 had de groep nog een hit met Sol waar Nova ook een single van maakte samen met Ariane. Na het succes van Nova is de groep alleen verdergegaan onder de naam Peru. Nova was de ‘commerciële’  tak van Peru. Onder deze naam had de groep in 1988 een bescheiden hit met het nummer ‘Africa’. De synthesizermuziek van Rob Papen is onder kenners een begrip.

Albums: Terranova (1982), Quo Vadis (1983), The World Of Synthesizers (1989).

New-Age
Het begrip New-Age ontstaat eind jaren 70 in de Verenigde Staten bij de oude hippiegeneratie, van vooral dertigers, die een New-Age in hun leven hebben bereikt. New Age is niet zozeer een muzikale stroming als wel een bepaalde levenshouding ten opzichte van de muziek met bijbehorende levensstijl.

New Age betekent nieuw tijdperk. Deze term werd geïntroduceerd door Helena Petrovna Blavatsky, oprichter van de Theosophical Society. Zij kondigde eind 19e eeuw de komst aan van een ‘New Age’. In de jaren ‘70 kreeg de benaming ‘New Age’ (het tijdperk van Aquerius), meer bekendheid toen esoterische groepen het denkbeeld begonnen te verspreiden van nieuwe golven van spirituele energie, gesignaleerd door bepaalde astrologische veranderingen. New Age heeft zijn wortels in de westerse esoterie. Westerse esoterie is een overkoepelend begrip voor westerse stromingen die buiten de Kerk en de traditie staan. De leer van New Age is gericht op je eigen ‘ik’. Alles wat je nodig hebt, zit binnen in je, het moet alleen ontsloten worden.

New-Age staat voor schoonheid en harmonie. De muziek heeft als doel de luisteraar door middel van instrumentale en vocale melodieën te laten ontspannen. De nummers, gebaseerd op de zachtere soorten klassieke muziek, jazz, folk en geluiden uit de natuur, kunnen erg lang duren en hebben meestal een rustige, kalmerende sfeer. Ook de  niet-westerse wereldmuziek is een bron waaruit aspecten overgenomen worden. Herhalende klankstructuren zijn kenmerkend, zoals drone, (aanhoudende toon), Tibetaanse klankschalen en samples van Chinese en Japanse of andere Oosterse muziek als bijvoorbeeld Gamelan (Indonesië) of muziek uit India. New-Age wordt een trend zowel in de muziek als een nieuwe levensstijl!

Festivals

In de jaren 70 en 80 werden muziekfestivals populair. Tot de bekendste uit de jaren 80 hoorden de volgende muziekfestivals.

Paaspop

Paaspop werd voor het eerst in 1974 georganiseerd in Schijndel. Toen nog in bescheiden vorm, maar inmiddels erg gegroeid. De primeur was in het toenmalig gemeenschapshuis D’n Herd. Al snel verkaste het festival naar manege De Molenheide, waar het vijftien jaar plaatsvond. Paaspop, dat de naam heeft de opener van het festivalseizoen te zijn, trekt vanaf dan elk jaar meer dan 15.000 bezoekers, verspreid over tien podia. In 2011 werd het festival uitgebreid naar 3 dagen.

Pinkpop

Pinkpop is Nederlands oudste en bekendste popfestival en het langslopende jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Op pinkstermaandag 18 mei 1970 vond het festival voor het eerst plaats, in Geleen. De naam ‘Pinkpop’ komt uiteraard van ‘Pop met Pinksteren’ Het festival duurde in het begin een dag, maar groeide uit tot een meerdaags festijn in Geleen, Baarlo (eenmalig) en later Landgraaf. Jan Smeets organiseerde in 1970 het eerste Pinkpop-festival. Hij werd directeur van Buro Pinkpop, de organisator van het festival. Bij het 30-jarig jubileum van Pinkpop kreeg Smeets een Koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor al zijn inspanningen als festivalpionier. Hij noemde het zel ‘Een uit de hand gelopen hobby.’ Pinkpop zit in zijn bloed, het is zijn leven.

Toen het meerdaags werd kon men overnachten in zogenaamde sleep-ins. In 1976 kwam de eerste festivalcamping. Zes keer op rij was het evenement uitverkocht met 50.000 bezoekers. Toen kregen de popfestivals in 1982 serieuze concurrentie van de stadionconcerten. Ook Pinkpop kreeg het moeilijk met als dieptepunt 1985, maar in 1986 kwam er een samenwerkingsverband met Mojo Concerts, op concertgebied de marktleider in Nederland. De productie bleef in handen van de oorspronkelijke organisatie, Buro Pinkpop. De samenwerking wierp vruchten af, want de editie van 1986 was weer volledig uitverkocht.

Bospop

Bospop is een pop- en rockfestival dat sinds 1980 in Weert plaatsvond. Wat begon als klein regionaal festival met beginnende bands werd een groot festival met internationale faam. Grote namen, zoals Sting, Santana, Deep Purple, Simple Minds en Toto hebben er op het podium gestaan. Ondanks het groeiende aantal bezoekers weet Bospop de gezellige, intieme sfeer te behouden.

Parkpop

Parkpop, een muziekfestival in Den Haag, startte in 1981 met één podium en 15.000 bezoekers. Het vindt elk jaar op de laatste zondag van juni plaats. Inmiddels is het een festival met internationale uitstraling, drie podia en zo’n 200.000 bezoekers. Door de jaren heen zijn er ook andere activiteiten omheen georganiseerd, zoals een Parkpop voor kinderen en Night at the Park op de avond vóór Parkpop in het Zuiderpark.

punkers parkpop
1981, een groepje punkers tijdens Parkpop. Foto: Nationaal Archief.

Palmpop

Palmpop is in 1980 begonnen met drie bands in café De Drie Weeren in West-Friesland. Het groeide uit tot een jaarlijks festival waar regionale bands samen met landelijk bekende bands op het podium staan. Veel bands, die aan het begin van hun carrière stonden, kregen bij Palmpop de kans om zich in de kijker te spelen. Bands die optraden zijn onder andere The Nits, De Dijk, Osdorp Posse en Van Dik Hout. Palmpop heeft elk jaar een gevarieerde aanbod van bands en muziekstijlen.

Dynamo Open Air

Dynamo Open Air werd van 1986 tot 2005 georganiseerd. Het was een muziekfestival dat draaide om de stromingen metal, punk, en hardcore. Het festival begon in het jongerencentrum Dynamo in Eindhoven, dat heavymetalbands uitnodigde om te komen spelen. Het festival werd op verschillende plekken georganiseerd, waaronder de ijsbaan in Eindhoven en het Goffertpark in Nijmegen. Ook dit festival groeide naar een meerdaags festival. Tussen 1986 en 1994 steeg het aantal bezoekers van 7.000 naar 70.000.

Enkele internationaal beroemde bands die optraden bij Dynamo Open Air zijn: Iron Maiden, Metellica, Marilyn Manson, Slayer en Manowar. En ook onbekende undergroundbands kregen er de kans om voor een groot publiek op te treden.

Noorderslag

Noorderslag is een eendaags popmuziekfestival dat ieder jaar in januari in cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen gehouden wordt. De eerste editie van Noorderslag, in 1986, was een soort wedstrijd tussen Nederlandse en Belgische bands. Later stond de Nederlandse popmuziek centraal.

Tijdens het festival treden meer dan 50 Nederlandse bands en acts op. Tijdens Noorderslag wordt ook altijd de Popprijs uitgereikt. Deze prijs, van Buma Cultuur, gaat naar de persoon of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek. Noorderslag wordt georganiseerd door Stichting Noorderslag. Enkele winnaars van de Popprijs zijn Mathilde Santing (1986), The Nits (1987), Claw Boys Claw (1988) en Herman Brood (1989).

Sinds 1996 maakt Noorderslag deel uit van Eurosonic Noorderslag (The European Music Conference and Showcase Festival) en vindt plaats op de zaterdag ná Eurosonic.  Eurosonic Noorderslag, wil de verbinding van Europese muziek stimuleren en bevorderen. Daarom is er elk jaar in Groningen een vierdaags festival- en conferentieprogramma, waarbij dan 40.000 mensen uit meer dan 40 landen samenkomen.

North Sea Jazz Festival

Het driedaagse North Sea Jazz festival werd opgericht door Paul Acket. Deze zakenman en jazzliefhebber verdiende in de jaren zestig veel geld met de muziekbladen Muziek Express en Popfoto. Hij verkocht in 1975 zijn bedrijf en kon daardoor het North Sea Jazz Festival zelfstandig organiseren en sponsoren.

Van 1966 tot en met 1975 organiseerde hij samen met het Amerikaanse jazzimpresario George Wein een driedaags jazzfestival in de Rotterdam, in de Doelen: het Newport Jazz Festival in Europe. Toen de gemeente Den Haag in 1975 de vermakelijkheidsbelasting afschafte ging Acket naar Den Haag, waar in 1976 de eerste editie van het North Sea Jazz Festival plaatsvond. Op zes podia in het Nederlands Congres Centrum maakten 300 musici 30 uur muziek en luisterden er meer dan 9.000 bezoekers naar. Sara Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie, Miles Davis en Stan Getz, aangevuld met de Nederlandse top traden er toen op. Acket wilde graag variatie laten horen: van Amerikaanse tot Europese jazz.

Op het festival komen bezoekers in aanraking met het verleden, heden én de toekomst van de jazz en komen ook andere genres voorbij, zoals blues, soul, funk, hiphop, world, pop en nog veel meer. Bekende namen zoals Nat Adderley, Paul Anka, Steve Coleman, Miles Davis, Candy Dulfer, Ella Fitzgerald, Alicia Keys, Lionel Hampton, Al Jarreau, B.B. King, Wynton Marsalis, Trijntje Oosterhuis, Jamiroquaien, The Zawinul Syndicate traden op tijdens het festival. Maar ook stonden onbekendere artiesten op het podium. Nieuw talent dat op het North Sea Jazz Festival voor het eerst voor het Europese publiek te horen was zijn bijvoorbeeld Shirley Horn, Tania Maria, Roy Hargrove en Rachelle Ferrell.

Sinds 1985 worden de Bird awards (vernoemd naar Chalie Bird Parker) op het North Sea Jazz Festival uitgereikt. Dit is een prijs voor een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. Sinds Paul Acket in 1992 overleed organiseert Mojo het evenement. In 2006 is de naam van de Bird awards veranderd in de Paul Acket Award. In 2006 verhuisde het festival ook naar een ruimere locatie: Ahoy in Rotterdam, zodat het grootste overdekte jazzevenement ter wereld nog verder kon groeien.

Winnaars van de Paul Acket Award

1985:
1986:
1987:
1988:
1989:

Miles Davis – Albert Mangelsdorff – John Engels – Han Bennink
David Murray – Martial Solal – Rein de Graaf
Benny Carter – Niels Henning – Orsted Pedersen – Piet Noordijk
Dizy Gillespie – Stephane Grapelli – Willem Breuker
Art Blakey – John Surman – Misha Mengelberg

jazz Davies muziek trompet
1984, Miles Davies tijdens het North Sea Jazzfestival in Den Haag. Foto: Nationaal Archief.

Bekijk en beluister de festivals van toen op YouTube

En klik vooral ook door naar meer video’s.


1981, Pinkpop, Madness met Embarrassment, Baggy Troussers en Madness

Ga naar meer video’s van Pinkpop.


1987, Parkpop, Curtis Mayfield met Move on up

Ga naar meer video’s van Parkpop.


1989, Bospop, Herman Brood

Ga naar meer video’s van Bospop.

1985, Dynamo Open Air, Exodus met Bonded by blood

Ga naar meer video’s van Dynamo Open Air.


1988, Noorderslag, Urban Dance Squad

Ga naar meer video’s van Noorderslag.


1980, North Sea jazz festival, samenvatting met o.a. Fats Domino en Dizzy Gillespie.

Ga naar meer video’s van North Sea jazz festival.

Benefietconcerten

De Ierse rockster Bob Geldof zette zich in de jaren 80 veelvuldig in voor het goede doel. Hij was initiatiefnemer en/of organisator van een aantal liefdadigheidsconcerten, waarvan de opbrengst naar een goed doel ging.

Band Aid

Band Aid was een Britse liefdadigheidsgroep die in 1984 werd opgericht door de Ierse rockster Bob Geldof (Boomtown Rats) en Midge Ure (Ultravox). De band had als doel geld bijeen te brengen om te helpen met het bestrijden van de hongersnood in Ethiopië. De naam Band Aid had een dubbele betekenis. Aan de ene kant ging het om een band die hulp bood bij een noodsituatie. Maar aan de andere kant komt ook een relativering terug in de naam: dit project zou niet meer dan een pleister op een grote wond zijn. Ook in 1989 en in 2004 werd het project weer actief. In alle gevallen gingen de opbrengsten naar Afrika.

Op 28 november 1984 werd de single Do they know it’s Christmas uitgebracht, geschreven door Bob Geldof en Midge Ure. Het nummer werd geproduceerd door Trevor Horn en de hoes van de single werd gemaakt door Peter Blake. Het nummer bereikte in veel landen (ook België en Nederland) de 1ste plaats. Aan het nummer werkten verschillende bekendheden mee: onder andere Phil Collins, Paul Young, Bono, Paul Weller, George Michael, Sting, David Bowie en Paul McCartney.


1984, Band Aid, Groot Brittannië, Do they know it’s Christmas.

Live Aid

Op 13 juli 1985 organiseert Bob Geldof het liefdadigheidsconcert Live Aid om geld in te zamelen tegen de honger en armoede in Afrika. Het concert vond plaats in Londen (Wembley Stadium) en later op de dag in Philadelphia (JFK Stadium) en werd wereldwijd op televisie uitgezonden. De opbrengsten uit Live Aid zouden uiteindelijk oplopen tot ongeveer 150 miljoen Britse ponden.

’s Werelds bekendste artiesten traden op voor Live Aid, zoals U2, Paul McCartney, Queen, Sting, David Bowie, Phil Collins, Spandau Ballet, Elton John, Mick Jagger en Tina Turner. Het concert was een overweldigend succes. Live Aid was het hoogtepunt van een serie activiteiten waarbij popmusici zich van hun beste kant lieten zien. Gezamenlijk zetten popsterren uit Afrika, Amerika en Europa zich in voor het verbeteren van het lot van de minder bedeelden. Bij Live Aid werd zingend en musicerend de strijd aangegaan tegen de honger in Afrika. Deze solidariteit is opvallend omdat het egoïsme op dat moment (in het ik-tijdperk) hoogtij vierde. Naar aanleiding van zijn inspanningen werd organisator Bob Geldof door de Britse koningin benoemd tot Ridder Commandeur in de Orde van het Britse Rijk.


1985, Live Aid, Londen – Dire Straits met Money for Nothing

USA for Africa

Bob Geldof had voor Band Aid geen Amerikanen uitgenodigd. USA for Africa is dus de Amerikaanse variant van Band Aid. Het initiatief kwam in eerste instantie af van Harry Belafonte, die enkel met zwarte zangers een benefietconcert wil geven. Kevin Kragen werd de directeur van de USA for Africa organisatie en paste het eerste idee een beetje aan. Het USA in de naam staat voor United Support of Artists en de groep bestaat uit alleen Amerikaanse sterren. Ook USA for Africa zamelde geld in tegen de honger in Afrika. Het was een eenmalige muzikale samenwerking die in 1985 plaatsvond.

Het nummer We Are the World (geschreven door Michael Jackson en Lionel Ritchie) stond in 1985 wekenlang op de eerste plaats over de gehele wereld. In één dag werden alle vocalen opgenomen door de artiesten, variërend van Bob Dylan en Bruce Springsteen tot aan Tina Turner en Cyndi Lauper. Ze halen hiermee 45 miljoen dollar voor Ethiopië op. Andere landen volgen zoals Canada met ’Tears are not enough’ en Australië met EAT – ‘East Africa Tragedy’.


1985, USA for Africa, JFK Stadium, We are the world


1985, USA for Africa, JFK Stadium, Led Zeppelin – Rock ’n Roll sterio


1985, Sydney Sports and Entertainment Centre, Australia, optreden INXS

Sport Aid

Sport Aid combineerde humanitaire hulp met sport. Op 25 mei 1986 bracht het evenement in de vijf continenten miljoenen mensen op de been. In 89 landen doen alle deelnemers (22 miljoen mensen) precies hetzelfde: 10 kilometer stappen of lopen met het doel geld op te halen om de honger in Afrika te bestrijden. Een televisie-uitzending maakt het in heel de wereld mogelijk dit evenement te volgen. Bob Geldof zocht in veel landen lokale mensen die een evenement te helpen organiseren. Een Europees coördinatiebureau verzekert vanuit Londen de opvolging van de organisatie in heel de wereld. Later zal blijken dat het aantal deelnemers de grootste sportgebeurtenis werd, die ooit op aarde plaatsvond.

De groep Tears for Fears verandert speciaal voor dit evenement haar hit ‘Everybody Wants To Rule The World’ in ‘Everybody Wants To Run The World’. Dit nummer werd het officiële lied van Sport Aid 1986. Het werd een memorabele gebeurtenis waarin sport, muziek en humanitaire hulp hand in hand gingen.


1986, Sport Aid, Everybody wants to run the world door Tears for fears and guests

Popartiesten buitenland

In 1985 leeft de hardrock weer helemaal op. Bands als: Def Leppard, Bon Jovi, Yes, AC/DC, Guns ‘n’ Roses, Metallica en Iron Maiden en staan klaar om de wereld te veroveren. The Scorpions groeien uit tot succesvolle band, de melodieuze gedreven nummers worden ondersteund door sexy video’s. Eerder hebben Foreigner, Billy Idol en Van Halen al laten zien dat je succesvol kan zijn zonder af te wijken van de power akkoorden. Spandeau Ballet met zanger Tony Hadley, zeer modebewust en strak in het pak, wordt gezien als een tijdelijk modeverschijnsel. Maar in 1983 brengt de groep de lp ‘Thrue’ uit en snoert critici daar de mond mee.

Lionel Ritchie heeft, na zijn vertrek bij de Commodores, in 1983 een bescheiden hit, ‘You Are’. Enkele maanden later staat hij in vele hitlijsten op nummer 1 met ‘All night long’. Het lied ‘Can’t slow down’ uit 1984 is nog succesrijker. Zijn lp’s zijn populair. Hij schrijft ook de grote hit ‘Lady’ voor Kenny Rogers en produceert ook een lp voor hem. Het blijkt wel dat Ritchie een veelzijdige man is. Over zijn succes zegt hij: ‘eigenlijk ben ik doorlopend verbaast over mijn succes’. Dit is Ritchie ten voeten uit, altijd bescheiden en sympathiek.


Lionel Ritchie, Runnning with the night, 1983.


Wham, Wake me up before you go go, 1984.

Wham zorgt voor de klapper van het jaar. Het succesvolle duo bestaat uit de extravagante Andrew Ridgeley en de eigenzinnige George Michael. Het is uitzonderlijk dat een duo/groep zo snel naar de status van superster opklimt. Het nummer ‘Young Guns’ wordt in 1982 een enorme hit in Engeland, de rest van de wereld volgt al snel. 1983 is het jaar van Wham, de fans vinden hen geweldig en de posters en platen vliegen de winkel uit. De ene hit volgt op de andere en overal ter wereld wordt Wham gedraaid. Op negentienjarige leeftijd ligt de wereld aan hun voeten.

De Zweedse rock band Europe, heeft in 1986 wereldwijd veel succes met het lied ‘The Final Countdown’. Wie er ook rockt is Tina Turner die met haar 5de solo album, ‘Private dancer’, haar carrière weer nieuw leven in blaast. De powerballade, ‘Whats Love got to do Whit it’, is een grote hit. Duran Duran blinkt in de jaren 80 uit met grote hits, mede dank zij MTV. The Police heeft internationaal succes met de stalkerssong, ‘Every Breath You Take’.

Gun’s ‘N’ Roses scoort een enorme hit met ‘Sweet child of mine’ in 1988 en in 1989 met ‘Paradise City’. ‘Push it’ van het hiphop duo Sal’N Pepa is een grote hit in zowel de Verenigde Staten als in Europa. De opkomende band R.E.M. leverde in de VS een top 10 hit op, met ‘The one I love’ van het album ‘Document’ uit 1987. Wat volgde was een reeks grote successen in de jaren negentig.

Metallica werd opgericht in 1981, met zanger James Hetfield. De band introduceerde snelheid en verfijndheid in de Metalscene. Eind 1984 kreeg de band een contract bij Elektra Records, waar de muzikanten de ruimte kregen om zich te ontwikkelen. Het resultaat was ‘Master of Puppets’ in 1986. Dat werd een klassieker en het nummer stond meer dan een jaar in de Amerikaanse hitlijst. Succes op succes volgde daarna, wat doorging in de jaren negentig.

Kate Busch groeit in de jaren 80 uit tot een wereldster. Zij is een veelzijdige en hardwerkend kunstenares. Haar optredens bestaan uit een unieke mengeling van rock, ballet, toneel en poëzie. Ze schrijft alle teksten zelf en creëert een mystiek sfeer.


Metallica, Master of Puppets, 1986.


Iron Maiden, Caught Somewhere in Time, 1986.

Iron Maiden was ook een metalband. In 1975 werd de Britse band opgericht in Leyton, een wijk in het oosten van Londen. De groep wordt vaak gezien als zeer invloedrijk in het heavymetalgenre: de new wave of British heavy metal. Iron Maiden heeft dan ook een zeer uniek geluid, met galopperende ritmes, meerstemmige gitaarmelodieën, overheersende bas en complexe, lange gitaarsolo’s. In de jaren 80 zijn ze op het toppunt van hun muzikale kunnen en was een echte publiekstrekker. De groep bestond op dat moment uit Steve Harris (basgitaar), Bruce Dickinson (zanger), Dave Murray (gitaar), Adrian Smith (gitaar) en Nicko McBrain (drummer). De drie albums die door de groep in deze samenstelling werden uitgebracht, werden allemaal platina: Piece of Mind (1983), Powerslave (1984) en Somewhere in Time (1986).

Duetten
In de jaren tachtig vormen allerlei artiesten tijdelijke combinaties als duo en is het zingen van duetten ineens een trend, waarbij vooral liefdesliedjes populair zijn. Willie Nelson zingt in 1984 met Julio Iglesias het duet: ‘To all the girls I loved before’. Kenny Rogers en Dolly Parton scoren in 1983 met het nummer ‘Island in the stream’. Julio Iglesias brengt fans in vervoering door met Diana Ross de liefde te bezingen. Pia Zadora en Jeremaine Jackson hebben in 1984 een enorme hit met hun duet ‘When the rain begins to fall’ en Michial Jackson en Paul McCartney zingen in 1982 samen succesvol ‘The girl is mine’.

Ook de Nederlandse en Belgische popmuziek volgt deze rage, net als op veel andere plekken ter wereld. Het is natuurlijk ook geweldig dat we via YouTube zoveel artiesten en hun muziek terug kunnen zien. Hele concerten kijken is weer opnieuw genieten. Natuurlijk heb ik niet alle artiesten mee kunnen nemen, maar er zijn bronnen genoeg om uw eigen favoriete groep (pen) en artiest (ten) weer ’te ontmoeten’.


Kenny Rogers en Dolly Parton, Island in the stream, 1983.

Ilse Steel zette ook de belangrijkste buitenlandse popartiesten die in de jaren 80 tot de bekendste hoorden op en rij. Als u doorklikt op een artiest, leest u meer en ziet u ook video’s van optredens op YouTube.

Tina Turner (26 november 1939 – 24 mei 2023)

Tina Turner was een muziekicoon wiens krachtige stem, energieke optredens en onvergetelijke hits haar een van de grootste artiesten aller tijden maakten. Haar carrière overspant decennia en is indrukwekkend: van haar bescheiden begin tot haar triomfen als solozangeres. Met haar buitengewone talent, vastberadenheid en het vermogen om obstakels te overwinnen, heeft Tina Turner haar plaats [...]

Nena

Uit Duitsland, West-Berlijn, komt in 1981 de groep Nena. Gabriele Susanne Kerner (24 maart 1960) is de zangeres van de groep en gebruikt zelf ook als haar artiestennaam Nena. Verder bestaat de band uit drummer Rolf Brendel, gitarist Carlo Karges, bassist Jurgen Dehmel en toetsenist Uwe Fahrenkrog-Petersen. Wie kent deze tekst niet: 'Has du etwas [...]

Eurythmics

De groep The Eurythmics valt in de smaak bij het publiek. Het begint aan het einde van de jaren zeventig met een interessant gesprek in een restaurant in Londen, waar Annie serveerster is, tussen gitarist David Stewart en Annie Lennox. Ze vormen met anderen diverse bands op (The Catch en The Tourists), maar gaan in [...]

Dire Straits

Dire Straits was een rockband uit Groot Brittanië met Mark Knopfler (12 augustus 1949) als zanger en gitarist. De in 1977 opgerichte band bestond verder uit David Knopfler (27 december 1952), John Illsley (24 juni 1949) en Pick Withers (4 april 1948). De bekendheid van Mark Knopfler berust vooral op schitterende lp’s en indrukwekkende concerten. [...]

Boy George (14 juni 1961)

George Alan O'Dowd (14 juni 1961) is een zanger en dj en werd bekend onder de naam Boy George. Boy George is het flamboyante gezicht van de Culture Club, een Britse popgroep die vooral in de eerste helft van de jaren tachtig succesvol was. Boy George is een homoseksuele-androgyne zanger en komt daar openlijk voor uit. [...]

Bruce Springsteen (23 september 1949)

Bruce Springsteen is een Amerikaanse rockzanger, gitarist en liedjesschrijver. Met 'Hungry Heart', 1980 en 'The River', 1981, kondigt zich een groot Amerikaans talent aan. Hij was in het begin van de jaren zeventig al actief, bezocht in 1975 Europa voor het eerst en gaf ook een optreden in Amsterdam (RAI). Hij breekt in 1984 echt [...]

Paul Simon (13 oktober 1941)

Paul Frederic Simon (13 oktober 1941) is een Amerikaanse artiest. Hij trad in de jaren 60 met Art Garfunkel als op en begon daarna aan een solocarrière. Hij is vooral bekend door het album Graceland, uit 1986, waarvan er wereldwijd zo'n 14 miljoen verkocht werden. Verschillende muziekstijlen komen samen op dit album, dat hij samen [...]

Madonna (16 augustus 1958)

In 1983 brengt Madonna (Louise Veronica Penn-Ciccone, 16 augustus 1958) haar debuutalbum ‘Madonna’ uit, met daarop de hits Holiday, Borderline, Lucky Star en Everybody. Mede door MTV lukt het Madonna om spoedig een sexy imago op te bouwen. In 1984 kwam het album ‘Like a Virgin’, de provocerende titel en hoes trokken de aandacht en [...]

Michael Jackson (29 augustus 1958 – 25 juni 2009)

Michael Joseph Jackson (29 augustus 1958 - 25 juni 2009) stond toen hij nog erg jong was al als één van 'The Jackson 5' op het podium. Met zijn broers Marlon, Tito, Jeremaine en Jacky speelde en zong hij al succesvol, maar hij wilde meer. Als tiener begon hij aan een solocarrière en in het [...]

David Bowie

David Robert Jones (8 januari 1947 - 10 januari 2016), beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie, was een Brits zanger, songwriter, muziekproducent en acteur. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke zangers van rockmuziek. Bowie bleef zijn hele leven vernieuwend, zijn uiterlijk sluit altijd aan bij de muziek en de tijdgeest. David Bowie experimenteerde, [...]

Prince

Prince Rogers Nelson (7 juni 1958 - 21 april 2016), beter bekend onder zijn artiestennaam Prince was een Amerikaans popartiest uit het funkgenre, een kruising tussen soul en rock. Naast zanger was hij ook componist, gitarist, toetsenist en bassist en was hij danser, platenproducer, filmregisseur en acteur. Prince groeide in de jaren 80 uit tot [...]

U2

In 1984 is U2, een Ierse rockband, een topact in West-Europa en Amerika. In 1984 heeft de band een hit met het nummer: Pride, in the name of love. De wereldtournee in dat jaar is een geweldig succes. The Unforgettable Fire Tour is het tweede grote tournee van de band. Deze tour bestond uit 84 [...]

De dood van John Lennon
Op 8 december 1980 werd John Lennon vermoord door Mark David Chapman. De moord op de muzikant schokte de wereld. Het is nooit helemaal duidelijk geworden wat de moordenaar bezielde om Lennon dood te schieten. Mark David Chapman was eerder namelijk juist een grote fan van de Beatles en John Lennon geweest.
Chapman had psychische problemen en werd daar ook eens voor opgenomen in een psychiatrische inrichting. Toen zijn persoonlijke situatie verslechterde kreeg hij op een gegeven moment een hekel aan John Lennon. De moordenaar identificeerde zich met hoofdpersoon Holden Caulfield uit het boek The Catcher in the Rye van J.D. Salinger. Hij had het boek zelfs bij zich tijdens de moord. De hoofdpersoon en dus ook Chapman noemde mensen ‘nep’ en vond dat ook over Lennon.
Op de avond van de moord werd Lennon door Chapman aangesproken en signeerde voor hem een exemplaar van Double Fantasy. Waarschijnlijk wilde hij hem toen al vermoorden, maar deed dat niet. Later, om tien minuten voor elf in de avond schoot Chapman Lennon voor zijn huis alsnog neer met een revolver. Lennon werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar dat mocht niet baten. Hij had te veel bloed verloren en overleed op 40-jarige leeftijd.
John Lennon werd op 10 december gecremeerd in Ferncliff Crematory in Ardsley, New York. Yoko Ono, Lennons vrouw, heeft John’s as in New York’s Central Park gestrooid, waar later het Strawberry Fields memorial is gemaakt.

De moordenaar kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd en zit momenteel vast in de Attica State Prison, in de staat New York. Sinds 2000 vraagt hij elke twee jaar om vervoegde vrijlating, maar die verzoeken zijn keer op keer afgewezen. Lennons weduwe Yoko Ono verzet zich ook fel tegen vrijlating, want zij vindt Chapman nog steeds een bedreiging voor haar en haar familie.

Op de dag dat John Lennon 45 zou zijn geworden, werd in Central Park een herdenkingsmonument voor de muzikant onthuld: Strawberry Fields. Het monument werd vernoemd naar het door Lennon en McCartney geschreven lied Strawberry Fields Forever en bevindt zich tegenover de plek waar Lennon werd vermoord. Op zijn sterfdag en geboortedag komen veel mensen naar deze plek om Lennon te herdenken en om zijn liedjes te zingen.


Beatles, Strawberry fields, 1967.


John Lennon, Imagine.

Nederpop

In Nederland komt de zogenaamde Nederpop opzetten, met bands als de Frank Boeijen Groep, Klein Orkest, Toontje Lager, Doe Maar, Het Goede Doel en VOF de Kunst. Ook zet de opmars van de dansmuziek en met name die van de disco zich stevig voort. Vele Nederlandse artiesten bereiken in de jaren 80 moeiteloos de Nederlandse Hitparade, waaronder Robert Long, Raymond van het Groenewoud en Rob de Nijs. Het fenomeen Eendagsvlieg (artiesten die slechts eenmaal een Top 40 notering kregen) sterft langzaam uit door de professionalisering van de popmuziek.


De Electronica’s, De Vogeltjesdans, 1980.


Maywood, Mother how are you today, 1980.

De Vogeltjesdans 1980, door de Electronica’s, wordt een geweldige Europese hit. Meidengroepen worden in die tijd populair. De Dolly Dots, met zes zangeressen, nemen de staf van Luv over en zullen het tot ver in de jaren 80 volhouden. Niet alleen de liedjes, maar ook de danspasjes en de originele kleding maken deze groep erg populair.

Maywood, twee Friese zusjes, breekt door met het nummer ‘Mother how are you today’ in 1980. De kracht van de band zit vooral in de haarzuivere stemmen. Ze zijn dan ook regelmatig hoog in de Hitparade te vinden.


Star Sisters, Andrew Sisters-Medley, 1985.


BZN, Chanson d’amour, 1981.

De Star Sisters, bestaande uit Patricia Paay, Ivonne Keely en Silvana van Veen komen ook op. Jaap Eggermont verzamelt de oude nummers van de Andrew Sisters, plakt ze aan elkaar met ‘Rum And Coca Cola, ‘The Bulge From Compagnie B’ en meer van dat soort nummers uit de tweede wereldoorlog. En… korte tijd later stormen de Star Sisters de hitparade binnen. Het is, tot in Amerika toe, een ongekend succes!

BZN dendert met vele hits de jaren 80 door, met dank aan de zeer herkenbare stemmen van Jan Keizer en Annie Schilder.

De groep Massada komt met Sajng é op nummer 1 in 1980. Massada is een swingende band, maar speelt ook mooie ballades.


Massada, Sajang é, 1980.


Flarck in Toppop, De houten bruiloft, 1988.

Flairck wordt populair met oorspronkelijke muziek van hoog niveau: het is een mengeling van klassiek en volksmuziek. In 1980 krijgt de groep voor hun 1ste LP door Willem Duys een platina plaat uitgereikt.

Benny Nyman spreekt met zijn liedjes een breed publiek aan, zoals: Vrijgezel uit 1981 en Waarom fluister ik je naam nog uit 1985. Hij zingt zijn teksten op meeslepende melodieën. Zijn live-optredens zijn erg populair.

Hen Temmink en Henk Westbroek gaan samen optreden met hun band, Het Goede Doel. Ze doen optredens in Veronica’s Countdown en hebben hits met het nummer ‘België in 1982 en Vriendschap in 1983. Met hun grappige teksten en geraffineerde orkestrale muziek weten ze een groot publiek aan te spreken.

Robert Long heeft in 1980 succes met de lp Homo Sapiens.

Frank Boeijen vormt met Wanders Busch, Will Theunissen en Jos Haagmans de Frank Boeijen Groep. Frank Boeijen schrijft aansprekende melodieën en intelligente teksten, die het handelsmerk van de band vormen. Het nummer, ‘Zwart/Wit’ gaat over discriminatie. De zinloze moord op de vijftien jarige Antilliaanse jongen, Kerwin Duinmeijer (1983), door een groep Schkinheads inspireerde hem tot het schrijven van dit nummer. In 1985 bereikt de groep het hoogtepunt maar ook in de jaren daarna blijft de groep een belangrijke band binnen de Nederlandse popmuziek.

De Time Bandits scoren in 1982 hun 1ste hit met het nummer ‘Live it Up’. Deze groep speelt een mix van soul, funk, disco en rock en vooral de zanger, Alides Hidding, geeft de groep het specifieke geluid.

Golden Earring blijft onverminderd hits scoren in de jaren 80.

Gerard Joling scoort in 1985 een grote hit met het nummer ‘Love is in your eyes’. Hij is in een keer nationaal bekend. Met name zijn hoge stem geeft een bijzonder karakter aan zijn liedjes. De gelijknamige lp ’Love is in your eyes’ trekt zoveel kopers dat de plaat in de voorverkoop al goud is. Met ‘Ticket to the tropics’, bereikt hij de 1ste plaats in de hitparade. Daarna volgt de ene na de andere onderscheiding en wordt hij ook in het buitenland bekend.

Het Klein Orkest met Harry Klorkestein (Harry Jekkers) komt in 1982 de hitparade binnen met ‘O, O den Haag’. Daarna volgt ‘Koos werkeloos’ in 1983 en ‘Over de muur’ in 1985. Dit laatste nummer heeft een zeer indringende tekst en heeft een prachtige muzikale begeleiding.

Kadanz brengt in 1983 ‘In het donker’ (zien ze je niet) uit, in 1984 ‘Intimiteit’, in 1985 ‘Dagen dat ik je vergeet’ en in 1989 ‘De wind’. Daarna houdt het op.


Gerard Joling, Love is in your eyes, 1985.


Klein Orkest, O, O, Den Haag, 1982.

Anita Meijer heeft in 1981 een gigantische hit met het nummer ‘Why Tell me Why’ dat in Nederland de best verkocht single van dat jaar wordt. In 1984 krijgt ze hier een Edison voor.

De Utrechtse rock-rapband Urban Dance Squad verbijstert het publiek bij het eerste optreden in januari 1987. Een mix rock, blues, funk, rap en scrats is nog nooit vertoond in de Nederlandse popscene.

De UDS treedt op tijdens het New York Music Seminar en krijgt daardoor veel bekendheid in Amerika. Het album ‘Metall Gloss for the Globe’ krijgt een Edison. De teksten van rapper Rudeboy hebben internationale allure (Deeper shade of Soul 1989).


Anita Meijer, Why tell me Why, 1981.


De Nits, In the Dutch Mountain, 1987.

De Nits debuteert met eenvoudige liedjes, maar ontwikkelt al snel een heel eigen kunstzinnig geluid. De band werd daardoor langdurig internationaal populair met albums zoals ‘At Work’ in 1981, ‘Adieu sweet Bahnhof’ uit 1984 en ‘In the Dutch Mountains’ in 1987.

De band een Toontje Lager geeft begin jaren 80 een liveoptreden dat een grote belevenis wordt. De, in 1978 opgerichte, groep valt op door  een duidelijke eigen klank. In 1982 brengen ze het nummer ’Net als in de film’ uit, wat hun doorbraak wordt. Het succes komt snel en wordt door de muzikanten soms als onwerkelijk ervaren. Tv-opnamen volgen en zalen puilen uit van enthousiaste fans. Een paar andere hits zijn ‘Ben jij ook zo bang’ uit 1982, ‘Zoveel te doen’ uit 1983 en ‘Stiekem gedanst’ uit 1983. In 1984 ontvangt Toontje Lager de Veronica Award, als populairste Nederlandstalige popgroep van het afgelopen jaar. In hun teksten houden ze de luisteraar vaak een spiegel voor zonder moraliserend te zijn. Kortom een groep met humor, originaliteit en frisheid.

Duo Hofmann

(Johan) George Hofmann (29 juni 1890 – 1 december 1957) en zijn echtgenote Truus (Geertruida) Hofmann-Meijer (30 juni 1892 – 24 oktober 1973) vormde vanaf 1912 samen het Duo Hofmann. Duo Hofmann trad eind jaren ‘20 samen op met een van hun dochters, Truus, en toen werd de naam Trio Hofmann. Later voegde ook de [...]

Doe Maar

De jaren 80 zonder Doe Maar, dat kan dus niet! Wie Doe Maar zegt, zegt Henny Vrienten (bas en zang), Ernst Janz (toetsen/zang), Jan Hendriks (gitaar) en Jan Peijnenburg (drums). Doe Maar levert in korte tijd een groot aantal klassieke hits. De debuutplaat van de band is ‘Doe Maar’ uit 1979 (nog zonder Hennie Vrienten). [...]

Samengesteld door Ilse Steel.

Bronnen:
Het jaren 80 boek
Rupert Matthews Ooggetuigen van de jaren 80
Hit Dossier 1958-1990
Het Aanzien van 1987
25 jaar popmuziek Lekturama
Popencyclopedie OOR
25 jaar Popmuziek Lekturama
Hit Dossier 1958-1990
Mark Paytress – Geschiedenis van de Rock muziek
Muziektijdschrift Aloha
www.pinkpop.nl
www.paaspop.nl
www.festivalinfo.nl
www.npo3fm.nl
www.northseajazz.com
Isgeschiedenis
www.podiuminfo.nl
Classicrockmagazine
Historieknet
www.aptitudes.be
Wikipedia
10. Cabaret - jaren 80
12. Wetenschap en...

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

Sluiten